Úterý 19. březen 2024 07:52
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Ekonomický kalendář: Důležitou roli by mohla dnes hrát geopolitika a výsledková sezóna

04.08.2020 08:50  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Rozmíšky mezi USA a Čínou pokračují
  • Tovární objednávky v USA by měly v červnu růst
  • Walt Disney, Blizzard a Nikola dnes budou zveřejňovat hospodářské výsledky

Evropské futures se obchodují mírně nad včerejším závěrem indexů. Mluvčí Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi řekla, že nečeká dosažení dohody o novém fiskálním stimulu v tomto týdnu, ale trhy nebraly na vyjádření zřetel. Čína slíbila protiúder, pokud budou USA pokračovat v jejich plánu "ničení a braní". Dění okolo TikToku a geopolitika by dnes mohly hrát důležitější roli v dnešních zprávách.

11:00 - eurozóna, PPI inflace za červen. Expected: +0.5% MoM. Previous: -0.6% MoM

16:00 - USA, tovární objednávky za červen. Expected: +5% MoM. Previous: +8% MoM

22:40 - API report stavu zásob ropy. Expected: -3.3 mb

Výsledková sezona

  • Activision Blizzard (ATVI.US) - po uzavření trhů
  • Beyond Meat (BYND.US) - po uzavření trhů
  • Fox Corporation (FOXA.US) - po uzavření trhů
  • Monster Beverage (MNST.US) - po uzavření trhů
  • Nikola Corporation (NKLA.US) - po uzavření trhů
  • Walt Disney (DIS.US) - po uzavření trhů
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Dočkáme se výsledků výrobních indexů z USA
    Evropské trhy otevřely do negativního teritoria. Ropa se obchoduje ve ztrátě. Obchodníci se bojí, že dohoda mezi Saúdskou Arábií a SAE může podnítit ostatní producenty, aby se snažili o jednostranné navýšení těžby, což by celou dohodu OPEC+ ohrozilo. Ekonomický kalendář dnes nabízí zajímavá data. Guvernér Fedu Powell opět vystoupí v Kongresu, ovšem po včerejšku už pravděpodobně nepřijde s žádnou důležitou novinkou (text poznámek zůstává nezměněn, otázky zákonodárců se samozřejmě budou lišit)
  • Ekonomický kalendář: DOE report, obnovené obavy z Covidu
    Indexy z Asie klesly po negativní seanci na Wall Street. Nálada se však začala mírně zlepšovat, jak se blížila evropská seance a nyní futures naznačují na mírně vyšší otevření. Nicméně zhoršující se situace v Číně tíží sentiment. Trhy se obávají, že konec čínské politiky nulové tolerance Covidu by mohl vést k nárůstu případů po celém světě a spustit celosvětové restrikce. USA budou vyžadovat, aby všichni cestující z Číny prokázali negativní testy na COVID, zatímco Itálie otestuje všechny přílety z Číny poté, co téměř polovina cestujících na dvou letech z Číny do Milána byla pozitivně testována. Indie a Japonsko již uvedly, že zavedou povinné testování PCR pro všechny cestující z Číny. Pokud k podobným krokům přistoupí i další země, může se nedávný výprodej ještě více prohloubit. 
  • Ekonomický kalendář: DOE report, projevy členů ECB
    Navzdory smíšenému obchodování v Asii se evropské indexy ve středu ráno obchodovaly výše. Část jednodenních zisků byla umazána těsně před otevřením evropské seance. Kryptoměny se obchodují smíšeně s bitcoinem a ethereem, kteří stagnují. Cena ropy se změnila jen málo, drahé kovy rostou, zatímco průmyslové kovy se obchodují smíšeně. EUR a AUD jsou lepší než G10, zatímco JPY a NZD nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Dominuje výsledková sezóna
    Na finančních trzích vládne dobrá nálada. Donald Trump podepsal během víkendu několik exekutivních příkazů týkající se daně z příjmu a dávek v nezaměstnanosti. Přestože se demokraté bouří, že prezident obešel Kongres, tak nové úlevy podpoří americkou ekonomiku. Nezaměstnaní by nově měli dostat 400 dolarů týdně místo podpory 600 dolarů, která skončila s koncem července. Ekonomický kalendář je dnes takřka prázdný, takže nálada by mohla hrát hlavní roli. Přes čínský odpor by dnes měli američtí diplomaté navštívit Tchaj-wan. V druhé polovině týdne by měli američtí a čínští představitelé diskutovat pokračování Fáze 1 obchodní dohody.
  • Ekonomický kalendář: Dominují projevy centrálních bankéřů
    Evropské trhy otevřely do negativního teritoria. Německý DAX na počátku seance ztrácel téměř 1 %. Francouzský prezident Macron vyhrál první kolo prezidentských voleb ve Francii a v druhém kole se dne 24. dubna utká s kandidátkou krajní pravice Le Pen.
  • Ekonomický kalendář: Druhořadá data, projevy centrálních bankéřů
    Futures na evropské indexy ukazují na vyšší otevření dnešní hotovostní seance na starém kontinentu, přičemž futures na Euro Stoxx a DAX se obchodují přibližně o 0,5 % výše. Stalo se tak po poměrně optimistické asijské seanci, kdy regionální indexy získaly. AUD je jednou z nejhorších měn G10 poté, co údaje o australském indexu spotřebitelských cen za únor byly nižší, než se očekávalo. Na druhé straně USD patří mezi lídry G10 a vyvíjí tlak na ceny drahých kovů.
  • Ekonomický kalendář: Druhořadá data z Evropy i USA
    Evropské akciové trhy zahájily nový týden bez větších změn. Stalo se tak po optimistické asijské seanci, kdy hlavní indexy posílily v reakci na solidní páteční seanci na Wall Street. Ropa se na začátku nového týdne obchoduje výše a stejně tak zemní plyn. Drahé kovy těží z oslabení amerického dolaru.
  • Ekonomický kalendář: Druhý den americko - čínských rozhovorů
    Evropské akciové trhy otevřely níže po včerejším výprodeji na Wall Street a červené Asii. Indexy reagovaly na prudký růst výnosů v USA. Nicméně na výnosech došlo ke korekci a tlak na pokles se snížil také na ropě.
  • Ekonomický kalendář: Druhý den Powellovy výpovědi, rozhodnutí ECB o sazbách
    Evropské indexy zahájily dnešní obchodování poklesem po smíšeném obchodování během dnešní asijsko-pacifické seance. JPY je po několika jestřábích komentářích představitelů BoJ nejvýkonnější měnou G10, přičemž USDJPY testuje oblast 148,00. Zlato se drží na rekordních hodnotách nad 2 150 USD za unci.
  • Ekonomický kalendář: Důležitá data pro obchodníky na EURUSD
    11:00 Inflace v eurozóně: Poslední inflační data z eurozóny byla zklamáním a z toho se odvíjí také medián odhadu pro dnešní výsledky. Očekává se růst jádrové inflace pouze o 0,9 % y/y. V dubnu dosáhla jádrová inflace ještě na 1,3 % y/y. Standardní inflační čísla ukázala pokles na 1,3 % z 1,7 % y/y. Tento report přichází 2 dny před zasedáním ECB, na kterém budou zveřejněny nové ekonomické projekce.
  • Ekonomický kalendář: ECB minutes, revize amerického HDP
    Trh s futures naznačuje, že Evropa dnes otevře výše. Futures Daxu se obchodují vzhledem ke včerejší zavírací ceně o více než 100 bodů výše. Euro zachytilo poptávku, čímž se na páru s dolarem dostalo nad 1,00. Jinde se ropa obchoduje mírně níže, zatímco drahé kovy těží z oslabení dolaru.
  • Ekonomický kalendář: ECB oznámí revizi měnové politiky
    Evropská centrální banka dokončila 18 měsíční strategii a dnes ve 13. hodin by měla ohlásit výsledky. Je pravděpodobné, že změní svůj inflační cíl na 2 % z aktuálních "pod ale blízko 2 %". To by teoreticky dovolilo inflaci přestřelit. Guvernérka Lagardová promluví na tiskové konferenci ve 14:30.
  • Ekonomický kalendář: ECB rozhoduje o sazbách a budou zveřejněny reporty HDP
    Na trzích vládne dobrá nálada. Trhy potěšila zpráva, že lék Remdesivir společnosti Gilead Science ukázal pozitivní účinky v boji proti Covid-19. Americká administrativa oznámila, že společnost se bude snažit lék co nejrychleji poskytnout. Dodala tak zprávě na důvěryhodnosti. Investoři dnes očekávají řádku důležitých makrodat, včetně HDP zemí eurozóny a žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. ECB ve 13:45 zveřejní rozhodnutí o sazbách, ovšem nečeká se žádná změna. Větší pozornost se zaměří na tiskovou konferenci guvernérky Lagardové ve 14:30.
  • Ekonomický kalendář: EU maloobchodní prodeje a Ivey PMI z Kanady
    Evropské futures kontrakty na indexy naznačují ploché otevření pro dnešní seanci v Evropě. Německý index DAX klesl o 0,1 % a obchoduje se kolem 15 945 bodů, zatímco index Euro Stoxx 50 je 0,06 % pod čarou.
  • Ekonomický kalendář: EUR obchodníci čekají na ECB minutes evropské CPI
    Rizikové nálady bylo možné zaznamenat na globálních trzích během asijské seance s rizikovými aktivy, jako je ropa, kryptoměny nebo akcie, stahující se zpět. Stalo se tak po nevýrazné americké seanci, která zaznamenala pokles S&P 500 a Nasdaq, zatímco americký 10letý výnos se poprvé od listopadu 2022 vyšplhal nad 4 %. Futures DAX se aktuálně obchodují těsně pod včerejším close.
  • Ekonomický kalendář: Evropa se červená a dnešní data nemají dost sil to měnit
    Evropské indexy se krátce po začátku obchodování pohybují výrazně v negativním teritoriu. Ke zhoršené náladě ze včerejška se přidaly tragické hospodářské výsledky FedExu, které jsou často považovány za hodnověrný ukazatel stavu ekonomiky. FedEx zklamal hlavně na poli zisku se zvlášť špatnými výsledky v Asii a Evropě. Firma také odebrala výhled pro letošní fiskální rok.
  • Ekonomický kalendář: Evropa slaví, Amerika obchoduje
    Obchodování na Silvestra má lehčí rozvrh. Mnoho evropských trhů zůstává zavřených a další nabídnou pouze zkrácené obchodování. Ovšem Wall Street nabízí plnou obchodní seanci a také budeme svědky některých zajímavých makrodat z USA včetně:
  • Ekonomický kalendář: Evropská aktiva tíží dočasné zastavení Nord Streamu
    Evropské trhy se krátce po otevření pohybují v červených číslech. DAX futures ztrácejí přibližně 100 bodů od pátečního závěru. Také energetické komodity a drahé kovy se obchodují většinou na nižších úrovních. Evropské ceny plynu vyskočily o 10 % poté, co Rusko oznámilo, že na konci měsíce zastaví jedinou zbývající plynovou turbínu Nord Stream pro 3denní údržbu.
  • Ekonomický kalendář: Evropská inflace a americká spotřebitelská důvěra
    Evropská inflace - Francie/Španělsko/Portugalsko/Itálie/Německo (8:45/9:00/10:30/11:00/14:00): Po ukončení programu nákupu aktiv na konci minulého roku se Evropská centrální banka přepnula zpět do holubičího módu. Začala opět hledat opatření na podporu ekonomického růstu. Zatím to vypadá, že dosažení inflačního cíle je stále pro ECB i po několikaletém snažení nedosažitelné. Takže je nepravděpodobné, že by banka zaujala více jestřábí postoj, a to alespoň do té doby, než by jádrová inflace skutečně výrazněji povyskočila vzhůru. Dnešní předběžná čísla nastíní poslední trendy vývoje cen v ekonomice eurozóny.
  • Ekonomický kalendář: Evropská inflace CPI středem pozornosti!
    V dnešním makrokalendáři je několik zvláště důležitých publikací, včetně údajů o inflaci v Evropě, které budou členové centrálních bank jistě bedlivě sledovat. V první části dne se investoři seznámili s daty průmyslové výroby z Japonska a daty PMI z Číny, které dopadly hůř, než se čekalo. Průmyslová výroba v Japonsku meziměsíčně klesla o 0,4 % ve srovnání s očekávaným růstem 1,5 % předpokládaným analytiky. Podobně maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 5,0 % - méně než očekávaných 7,0 % meziročně. Japonský index Nikkei v reakci na slabší data ztratil přes 1,1 %. Obavy ze zpomalení ekonomické aktivity v Číně jsou také oprávněné po květnových hodnotách PMI s průmyslovým subindexem na 48,8 oproti prognóze 49,4.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader