Úterý 19. březen 2024 11:47
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Oči upřené na výnosy technologických firem

03.08.2020 13:41  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Eleanor Creagh, analytička Saxo Bank

Na základě informací zveřejněných americkým Fedem vystoupala riziková aktiva za jedinou noc výš a získala si tak v Asii slušný náskok. Extrémně holubičí poselství Federálních rezerv totiž srazilo výnosy ke dnu a otevřelo akciím a zlatu cestu k výšinám. Fed dále omílá svou mantru, že je ekonomiku nutné podporovat za každou cenu. V rámci příprav na nejhorší navíc naznačuje, že je ochoten podnikat další kroky, čímž podporuje návratnost obchodů sázejících na další růst a dává zelenou honbě za výnosy, bez ohledu na ekonomickou realitu.

Po holubičích signálech Fedu je jasné, že sazby zůstanou delší dobu nízké. V rámci indexu ASX 200 si nejvíc polepšily akcie zdravotnických a technologických firem. Zároveň to hraje do karet všem, kdo sázejí na zdánlivě nekonečné momentum a na růstové akcie, jejichž ocenění zvyšují hlavně rekordně nízké sazby, které tu s námi evidentně vydrží ještě celé roky.

Nabuzení způsobené podporou za každou cenu ovšem pomalu doznívá, americké futures se obchodují níže a nabídková cena za dolar klesá. Patrná byla také averze vůči riziku v souvislosti s tím, jak začali investoři zohledňovat rostoucí daň, kterou si Covid-19 vybírá na globální ekonomice, paralýzu Kongresu, stejně jako výnosy technologických titánů Applu, Amazonu a Alphabet, které byly zveřejněny. Také zvýšený počet případů ve Victorii a v Tokiu a rekordní počet úmrtí v Texasu trochu zchladily šílenství vyvolané snahou centrální banky zachovat přizpůsobivou monetární politiku za každou cenu a zcela odtrhnout ceny aktiv od reality. Horečnaté chování způsobené přebytkem likvidity je dobře patrné z dat společnosti Robinhood, která ukazují obrovskou vlnu zájmu intradenních obchodníků o akcie firmy Kodak. Podle údajů ze stránky Robintrack přidalo tyto akcie v nějaké formě do svého portfolia během posledních 24 hodin zhruba 43 000 uživatelů platformy Robinhood. Objevují se navíc spekulace, že Kodak vyvinul vakcínu proti viru. V jednom okamžiku dosáhlo zvýšení ceny u těchto akcií téměř 700 %.

I když se teď o Fedu hodně mluvilo, jeho předseda Powell nepřišel v podstatě s žádným překvapením a nedošlo k žádným zásadním změnám politiky, ani k významným prohlášením. Fed pouze rázně zopakoval, že se bude držet dosavadního kurzu, a dal jasně najevo, že bude pokračovat v expanzivní monetární politice. Powellovy komentáře zůstaly tak holubičí, jak je to jen možné bez toho, aby přislíbil nasazení nových „nástrojů“. V rámci forward guidance se sice Powell k ničemu výslovně nezavázal, ale naznačil, že je Fed připraven forward guidance posílit a časem přejít k přímým opatřením, což by znamenalo explicitně podmínit budoucí zvyšování sazeb tím, že skutečná inflace dosáhne 2 %, případně tuto hranici překročí. Předseda Federálních rezerv také nezapomněl zdůraznit, že nadále panuje obrovská nejistota ohledně ekonomického vývoje a že politika banky závisí na dalším postupu a dopadech virové pandemie. V podstatě tedy varoval účastníky trhu, že bude-li to nutné, je Fed připraven znovu zasáhnout a v případě potřeby má spoustu manévrovacího prostoru.

O skutečném směřování rizikových aktiv nám však pravděpodobně mnohem víc napoví výnosy obřích technologických společností. Spekulativní excesy v oblasti technologických akcií, jež stály za tím, jak se trh odrazil ode dna dosaženého v březnu, způsobily, že mají investoři od těchto firem značná očekávání, která je třeba naplnit. Dalším rizikovým faktorem je koncentrace, neboť velké technologické firmy aktuálně tvoří téměř 40 % indexu S&P 500, a tak leží těžké břemeno ovlivnění nálady na trhu právě na nich.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Očekávaný růst trhu elektromobilů se nemusí automaticky přenést do růstu akcií klíčových výrobců
    Jelikož se situace s koronavirem zejména díky očkování zlepšuje, poptávka po elektromobilech se pomalu obnovuje a blíží se k úrovni před pandemií. S rostoucí poptávkou po elektromobilech však roste i poptávka po surovinách potřebných k výrobě baterií. Očekávaným efektem je růst jejich ceny, avšak vývoj není zdaleka tak přímočarý.
  • Očekávaný vývoj na měnových trzích: Slabší dolar je pro oddlužení globální ekonomiky nezbytný
    V našem výhledu na 1. čtvrtletí jsme řešili, proč podle nás americký dolar dlouhodoběji oslabí. Zároveň jsme však neopomněli zmínit, že mohou výrazně vyšší výnosy z amerických pokladničních poukázek a jejich strmější výnosová křivka v určitých okamžicích v očekávání obrovského přílivu stimulů vyhnat měnu výš, a zkřížit tak dolarovým medvědům plány. Ve výhledu na první kvartál jsme doslova uvedli: „Tím se dostáváme k okolnostem, které mohou pokles amerického dolaru navzdory výše uvedeným fundamentálním faktorům, jež hovoří ve prospěch dolarových medvědů, snadno zhatit. Konkrétně je to čím dál strmější výnosová křivka a další růst výnosů dlouhodobých amerických dluhopisů, které se již v prvním týdnu roku 2021 dostaly nad klíčové prahové hodnoty – jako je benchmark 10letých amerických pokladničních poukázek na hladině 1,00 %.“
  • Očekává se brzké schválení Bitcoin ETF, medvědi ztrácí 100 milionů dolarů
    Futures sledující krypto trhy zaznamenaly za posledních 24 hodin po náhlém růstu cen v amerických hodinách likvidaci shortů v hodnotě přibližně 155 milionů dolarů.
  • Očekává se vysoká volatilita krypto trhu
    Cena bitcoinu se v pondělí pohybuje poblíž značky 38 000 USD. Podle statistik CoinGecko, populární online platformy, která zachycuje cenu virtuálních aktiv, činí kapitalizace bitcoinu přibližně 720 miliard USD.
  • Očekává se, že zlato vzroste až na 2 000 USD
    Geopolitická krize způsobila na finančních trzích výkyvy, které po čase vedly k jednomu extrémně volatilnímu sporu. Rusko včera zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu. Cílem probíhající ruské vojenské invaze je demilitarizace Ukrajiny.
  • Oči investorů směřují na americkou centrální banku
    Společná evropská měna včera pokračovala ve velmi mírném zpevňování a dostala se k hranici 1,34 EUR/USD...
  • Očima Saxo Bank: Vývoj na globálních trzích ve třetím čtvrtletí 2017
    Období úvěrové expanze se chýlí ke svému konci a investoři by neměli ignorovat možný návrat k recesi. Saxo Bank přináší svůj čtvrtletní výhled pro globální trhy a přehled klíčových trendů v obchodování pro třetí čtvrtletí roku 2017.
  • Očima Steena Jakobsena: Pozor na dopady vývoje ve tvaru K
    Proč právě písmeno K definuje společnost, ekonomiku, politiku i trhy? Jak tento nový makroekonomický model ovlivňuje tvorbu portfolia do budoucna? To vše se vám pokusí ve svém komentáři zodpovědět Steen Jakobsen.
  • Oči se upírají na zprávu o NFP, RBNZ překvapuje trhy
    V pátek bude pozornost investorů a obchodníků upoutávat zpráva o mzdách mimo zemědělský sektor v USA. Federální rezervní systém bere zprávy NFP v úvahu při hodnocení své měnové politiky, přičemž stojí za zmínku, že údaje o NFP byly v roce 2023 konzistentně vyšší, než se očekávalo.
  • Oči trhu sa sústreďujú na juh, no bomba je vybuchuje na severe
    Agentúrne správy hovoria, že írske banky budú potrebovať viac ako 43 mld. USD nového kapitálu. T...
  • O dalším růstu libry rozhodne úterý. Přehled vývoje měnového páru GBP/USD
    Uplynulý týden s sebou nepřinesl žádné důležité makroekonomické údaje ze Spojeného království. Jedinou zprávou, na kterou tak stálo zato upozornit, byl index PMI v sektoru stavebnictví, který dopadl o něco lépe, než se očekávalo (47,9 b. oproti 49 b.), ale stále pod pásmem expanze. Podnikatelský optimismus se zvýšil potřetí za poslední čtyři měsíce a dosáhl nejvyšší úrovně od ledna 2022.
  • O daňový raj menej
    Začiatkom tohto týždňa sme písali analýzu s názvom Daňová vojna, kde sme naznačili čo sa deje, aké sú záujmy jednotliv...
  • Od bezpečia k riziku
    Od momentu, kedy centrálne banky začali s mohutnou podporu svojich ekonomík, cez znehodnocovanie vlastných mien (vplyvom znižovania úrokových sadzieb a spustenia kvantitatívneho uvoľňovania), sme svedkami menovej vojny na globálnom trhu. Tá trvá už viac ako 7 rokov, pričom každým dňom je silnejšia. Programy kvantitatívneho uvoľňovania spôsobili významný pokles výnosov na krátkom konci dlhopisového trhu najväčších dlhových trhov sveta USA, Japonsku a Eurozóny.
  • Odboráři Škody Auto vyhrožují zastavením výroby. Automobilka chce současně uvést na trh 30 nových modelů.
    Odboráři společnosti Škoda Auto odmítli návrh na růst mezd a vyhrožují zastavením výroby. Nabídka zvýšení mezd byla pod úrovní očekávané inflace. Automobilka současně tvrdí, že uvede do 4 let na trh 30 nových modelů a z toho 10 bude elektrifikovaných. Octavia má být v hybridní verzi.
  • Odborné semináře s MetaTrader 5
    Český obchodník s cennými papíry HighSky Brokers a.s. nabízí jako jeden z mála přehledné obchodování s moderním nástrojem MetaTrader 5.
  • Odborníci na kryptoměny se domnívají, že bitcoin je možné hacknout
    V předchozích článcích jsme již hovořili o faktorech, které mohou vyvolat buď vzestup, anebo pád bitcoinu v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Je zajímavé, že jeden z hlavních důvodů poklesu BTC je odborníky a spekulanty přehlížen. Bitcoin se v posledních letech stal atraktivním investičním aktivem. Zdá se, že nad vlastnostmi BTC všichni přivírají oči. Například akcie je kapitálová jednotka, která vyjadřuje vlastnický vztah mezi společností a akcionářem. Zlato je drahý kov, ze kterého lze vyrábět šperky. Zlato lze využít v různých oborech.
  • Odborníci potvrzují, že ETF na bitcoiny budou skutečně podpořeny BTC
    Analytici burzovně obchodovaných fondů (ETF) rozptýlili fámy, že spotové fondy Bitcoin budou podpořeny “papírovým Bitcoinem” nebo frakčními rezervami. Namísto toho budou plně kryty samotným aktivem, což znamená, že emitenti budou muset načíst.
  • Odborníci předpovídají, že cena BTC může buď klesnout na 11 515 USD, anebo vyskočit na 200 000 USD
    V úterý se bitcoin obchodoval poblíž 43 400 USD. Podle statistik CoinGecko, populární online platformy, která stanovuje ceny virtuálních aktiv, činí kapitalizace bitcoinu 823 mld. USD.
  • Odborníci: Rozdělení ČEZ by současné energetické krizi nepomohlo
    Rozdělení energetické společnosti ČEZ by v současné akutní energetické krizi nepomohlo, protože by šlo o delší proces, pravděpodobně by trval několik let. Zestátněním části firmy by ale stát získal kontrolu nad cenami elektřiny, řekli dnes ČTK oslovení odborníci. Na tom, zda jde o dobrou cestu, či nikoliv, se odborníci neshodují. Vláda uvažuje o restrukturalizaci polostátní energetické společnosti ČEZ, ale ještě to vyžaduje důkladnější analýzy, řekl premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejnil server Hospodářských novin (HN).
  • Odborníci: Rusko provoz plynovodu Nord Stream 1 zřejmě naplno neobnoví
    Rusko po konci současné plánované odstávky plynovodu Nord Stream 1 zřejmě naplno neobnoví dodávky plynu do Evropy. Myslí si to oslovení odborníci, které dnes oslovila ČTK. Pokud firma dodávky obnoví alespoň v omezeném množství, nelze podle nich vyloučit, že se mohou kdykoliv zastavit.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader