Úterý 19. březen 2024 03:32
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Úloha zlata jako strategického aktiva bude růst

28.07.2020 12:28  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

World Gold Organization zveřejnila zprávu o výhledu zlata v roce 2020

 

Světová ekonomika se nachází v krizi vyvolané Covidem-19 a je ovlivněna dalšími potenciálními vlnami pandemie. Do budoucna se počítá, že zotavení z krize nebude opisovat tvar písmene V“, ale bude nahrazen pomalejším tempem spíše v linii písmene U“. Zlato se proto v roce 2020 stává pro investory klíčové k zajištění strategického portfolia.


„Bez ohledu na podobu křivky, pandemie zcela jistě ovlivní trvale alokaci aktiv. Úloha zlata jako strategického aktiva bude růst,“ uvádí Lukáš Jankovský, předseda představenstva společnosti Zlaťáky, největšího retailového obchodníka s drahými investičními kovy v ČR.

Jeho slova potvrzuje i zpráva World Gold Organization, z níž vyplývá, že v první polovině roku 2020 výkonnost zlata významně rostla. V amerických dolarech se zvýšila o 16,8 %, což bylo nejvíce ve srovnání se všemi ostatními aktivy. V červnu se zlato obchodovalo za 1 770 USD za trojskou unci, tedy za maximum od roku 2012. Vysoká míra nejistoty spojená s Covidem-19 a velmi nízké úrokové sazby podporovaly toky do kvalitních, nerizikových aktiv, zlato tudíž zaznamenalo potřebu investorů snižovat riziko. Rekordní příliv investic zaznamenaly i ETF fondy spojené s investicemi do zlata.

Obnova bude pomalejší

Koronavirová pandemie má devastující účinek na světovou ekonomiku.  Mezinárodní měnový fond počítá s poklesem světového růstu v roce 2020 o 4,9 % a vysokou mírou nezaměstnanosti.

Navíc stále roste přesvědčení, že scénář obnovy ekonomiky nebude rychlý, tzn. nebude mít tvar písmene “V“, ale křivka růstu bude mít plošší tvar písmena “U“. Také se předpokládá, že zotavení v druhé polovině roku bude spíše krátkodobé, protože budou následovat opakující se vlny koronaviru. „Pro investory to znamená nejen vysokou úroveň nejistoty, ale může to mít také dopad na výkonnost jejich portfolia. Zlato vystupuje jako cenné aktivum v portfoliu, pomáhá diverzifikovat riziko a pozitivně ovlivňuje výnosy portfolia,“ vysvětluje Lukáš Jankovský ze společnosti Zlaťáky.

V reakci na pandemii centrální banky na celém světě agresivně snížily sazby, aby stabilizovaly a stimulovaly své ekonomiky. Tyto fiskální podněty a zvyšování vládního dluhu vyvolávají obavy z dlouhodobého nárůstu inflace, což následně vede ke zvyšování rizika a snižování výnosů. Role zlata se proto bude v portfoliích investorů zvyšovat.

Ve zprávě World Gold Organization se dále uvádí, že globální akcie po dobu posledních 10 let vykazovaly jednosměrný rostoucí trend. Covid-19 vše změnil a v prvním kvartále roku 2020 hlavní akciové indexy klesly o 30 %. Od té doby se ceny do značné míry zotavily, a to zejména u technologických akcií, vysoká volatilita však zůstává.

Nízké úrokové sazby také nutí investory poohlížet se po rizikovějších akciích i dluhopisech, případně vyhledávat alternativní investice. V této souvislosti mohou investoři považovat zlato za životaschopnou náhradu za část dluhopisů i akcií.

Zlato jako zajištění před inflací

Někteří analytikové se domnívají, že současné expanzivní fiskální a měnové politiky ovlivní inflaci. Kvantitativní uvolňování a zvyšování úrovně zadlužení budou mít inflační efekt a spotřebitelské ceny roztočí do spirály. Někteří odborníci poukazují na to, že ne každé kvantitativní uvolňování směřuje k nekontrolovatelné inflaci. Někteří ekonomové se přiklánění k tomu, že krátkodobě dojde k deflaci. Příkladem je Čína, kde inflace spotřebitelských cen klesla z únorových 5,2 % na 2,5 % v červnu. Proto do konce roku někteří ekonomové předpovídají deflaci.

„Zlato historicky chrání investory před inflací, funguje ale velmi dobře také v době deflace: toto období se vyznačuje nízkými úrokovými sazbami a vysokým finančním stresem, což má za následek růst poptávky po zlatě,“ dodává Lukáš Jankovský ze Zlaťáků.

„Hospodářský pokles vede k nižší poptávce po zlatě ve formě šperků, slabá spotřebitelská poptávka však bude vykompenzována silnější investiční poptávkou. Právě nejistota a vysoké riziko jsou hnacím motorem poptávky po zlatě,“ uzavírá Jankovský.

World Gold Organization se zaměřuje na rozvoj trhu se zlatem. Jejím cílem je stimulovat a udržovat poptávku po zlatě a být celosvětovou autoritou na trhu se zlatem.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • UK výsledky začnú zajtra dátami inflácie
    V týždennej analýze sme písali o tom, že tento týždeň bude patriť britskej libre a zasadnutiu BoE, ktoré nás čaká vo štvrtok popoludní. Zajtrajší deň nám odštartuje hlavným fundamentom dňa o 10:30 nášho času, ktorým sú augustové dáta inflácie. Pre medziročnú zmenu sa očakáva výsledok na úrovni 0,7% vs. 0,6% minulý výsledok. Pre medziročnú jadrovú infláciu to je 1,4% vs. 1,3% minulý výsledok. Viac nájdete v našej analýze očakávaní makroekonomických výsledkov...
  • ⏫UK100 roste o více než 1 %
    Většina hlavních evropských indexů si v první listopadové seanci připisuje více než 1 %. Pozitivní sentiment na trhu je podpořen obrovskými zisky energetické společnosti BP (BP.UK). Společnost vykázala druhý nejvyšší čtvrtletní zisk v historii, který byl více než dvojnásobný oproti výsledku ze stejného čtvrtletí loňského roku. K růstu zisku přispělo především obchodování s plynem.
  • UK100 se daří více než dalším evropským indexům
    Zatímco většina evropských indexů dnes spíše vyčkává, akcie v Londýně prudce vzrostly po návratu obchodníků z vánočních prázdnin. Index UK100 vyskočil zhruba o 1,0 % díky akciím spojeným s komoditami a Čínou v reakci na uvolnění dalších omezení spojených s Covidem. National Grid (NG.UK) je jednou z nejvíce rostoucích akcií, zatímco velcí těžaři Antofagasta (ANTO.UK) a Glencore (GLEN.UK) rostou okolo 2,0 %. Britský index si ve srovnání s evropskými souputníky vede relativně dobře, a to především díky expozici vůči komoditám. Ceny ropy a kovů silně rostly po ruské agresi na Ukrajinu. Pokud bude současný sentiment pokračovat, tak britský index má šanci zakončit letošní rok v kladném teritoriu, a to na rozdíl od ostatních hlavních indexů z jiných zemí.
  • UK100 znovu atakuje historické maximum
    Britský index FTSE 100 v pátek vyskočil na nové historické maximum a překonal tak předchozí maximum z května 2018 na úrovni 7903,50 bodu. Index zaměřený na export během dnešní seance vzrostl o více než 1 %, když optimistické údaje z americké ekonomiky a včerejší rozhodnutí BoE dočasně zmírnily obavy z hrozící recese v USA. Také Bank of England nedávno vyzněla poněkud holubičím tónem, když uvedla, že inflace pravděpodobně dosáhla vrcholu, a po zvýšení úrokových sazeb o všeobecně očekávaných 50 bazických bodů předpověděla mělčí recesi v roce 2023.
  • UK 3Q HDP
    Britské vládní dluhopisy vyskočily poté, co se hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí nezměnil ve srovnání s druhým čtvrtletím; i přesto splnil očekávání trhu, protože výdaje domácností se v roce zvýšily nejrychleji.
  • Úleva nad britskou dohodou a americký stimul pomáhajím akcím nahoru
    Evropské akciové trhy v úvodu posledního obchodního týdne roku rostou a americký dolar ustupuje. Roste také ropa, a rovněž zlato má před sebou možná nejlepší závěr za posledních šest týdnů. Americký prezident Donald Trump podepsal stimulační balík na podporu ekonomiky zasažené pandemií, jakkoli dříve jeho podporu odmítal. Díky prezidentovu podpisu mají miliony Američanů, kteří přišli v důsledku koronavirové krize o zaměstnání, znovu nárok na mimořádnou podporu v nezaměstnanosti, který v neděli ztratili. Nehrozí již také stav rozpočtové nouze, jenž mohl od úterý ochromit fungování federálních úřadů.
  • Úleva po včerejším Fedu netrvala dlouho, převážily obavy ze stagflace
    Úleva po včerejším zasedání Fedu, při kterém se zvýšily sazby o předpokládaného půl procentního bodu a růst o tři čtvrtě procentního bodu tak prozatím zůstává nepravděpodobný, netrvala dlouho. Americké akciové trhy zahájily poklesem a začátkem seance jej dále prohlubují. Dow Jones i S&P 500 odepisují přes 2 procenta, technologický Nasdaq dokonce 4 procenta. Převážily tak obavy z déle trvající vysoké inflace a recese ekonomiky. Evropa se zatím drží lehce nad nulou.
  • Úleva pro Španělsko: Dlouhý pád cen domů končí. Dluhu prodáno více ale dráže
    Španělský realitní trh nabídl zásadní nádech pro dlužníky, vládu i banky. Propad cen domů, který vedl k hluboké krizi...
  • Úleva pro Španělsko: Dlouhý pád cen domů končí. Dluhu prodáno více, ale dráže
    Španělský realitní trh nabídl zásadní nádech pro dlužníky, vládu i banky. Propad cen domů, který vedl k hluboké krizi...
  • Úleva ze stabilizace nákazy posílá akcie vzhůru
    Start do nového týdne na hlavních trzích provází úleva ze stabilizace počtu nových případů nákazy koronavirem i počtu úmrtí. Skutečně to vypadá, že velké evropské země, s výjimkou Británie, dospěly ke zpomalování nákazy. Otázkou zůstává, jak rychle si nyní troufnou odbourávat mimořádná opatření, aniž by tak riskovaly opětovné rozdmýchání problému. Návrat ekonomické aktivity podle nás bude ještě pomalý.
  • Ultimátní průvodce pro obchodování ETF
    Pojem ETF se v posledních letech stále více objevuje ve spojení s obchodováním na burze. Ale rozumí obchodníci, co se pod pojmem obchodování ETF skutečně skrývá?
  • Ultimátum Grécku
    Stretnutie ministrov financií krajín eurozóny p...
  • Ultimátum pro cla se blíží a inverzní křivka znovu straší. Akcie, výnosy i dolar padají
    Po několika měsících klidu téma obchodních válek rychle opanovalo dění na finančních trzích. Konkrétně dnes se řeší především otázka, zda jednání čínského týmu ve Washingtonu ještě na poslední chvíli dokáže odvrátit zvýšení cel na zboží za 200 mld. dolarů. K němu má dojít už o půlnoci východního času, takže prostor je malý a šance také. Prezident Trump expresivně mluví o porušení dohod z čínské strany, která to odmítá a vyzývá ke kompromisům a jednání.
  • Umělá ChatGPT je zdvořilá
    Objev umělé inteligence s názvem ChatGPT způsobil pořádné pozdvižení. S funkční umělou inteligencí se řada profesí ocitá ve vzduchoprázdnu, přičemž speciálně makroekonomičtí analytici by měli zbystřit poté, co vyšla výzkumná práce, která naznačuje, že ChatGPT již dokáže (obdobně jako člověk) rozlišit, zda je rétorika (americké) centrální banky holubičí či jestřábí. Jak to tedy je? Jedinou možností, jak zjistit schopnosti umělé inteligence je, že si ji v daném tématu otestujete.
  • Umělá inteligence definuje budoucnost: S&P 500 a Nasdaq stoupají k novým výšinám
    Akcie společnosti Dell Technologies vzrostly o 31,62 %, což představuje největší denní procentní nárůst v historii, poté, co výrobce osobních počítačů předpověděl výši ročních tržeb a zisku nad úrovní odhadů Wall Street.
  • Umělá inteligence. Dočasný růst, nebo nově zrozený dlouhodobý investiční trend?
    Umělá inteligence již dlouho ovlivňuje lidskou představivost. Ačkoli k vytvoření takzvané obecné umělé inteligence (AGI) máme ještě daleko, její vývoj se silně zrychluje díky klesajícím nákladům (strojové učení) a rostoucím schopnostem, jak jsme toho svědky při vytváření nedávno populární aplikace ChatGPT, která je podle agentury Reuters nejrychleji rostoucí aplikací v historii. Jedná se o nový dlouhodobý investiční trend na trzích? Nebo jen dočasný impuls, jako tomu bylo v případě několika vláken souvisejících s blockchainem, zelenou energií nebo metaverzemi?
  • Umělá inteligence: hodná, zlá a nafouknutá
    V normálních ekonomických cyklech začnou centrální banky v dobách vysoké inflace, napjatého trhu práce a snadné dostupnosti financování – tedy v zásadě na v situaci, v níž se teď všichni nacházíme – zvyšovat úrokové sazby. Zpřísňování politiky centrální banky má ochladit ekonomiku a předejít jejímu přehřátí, které by dál zhoršilo nevyhnutelnou recesi. Od finanční krize v roce 2008 se však centrální banky vyhýbají recesi jako čert kříži a nechce se jim ani do zpřísnění politiky, ani zvýšení úrokových sazeb, aby skutečně utlumily aktivitu.
  • Umělá inteligence mění svět
    „Umělá inteligence může změnit naše životy podobně jako průmyslová revoluce změnila životy našich předků,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Umělá inteligence nevezme lidem práci, ale zefektivní ji. Pomůže například při náborovém procesu
    Desítky procent Čechů se obávají, že kvůli umělé inteligenci přijdou o práci. Experti z poradenské skupiny Moore Czech Republic mírní tyto obavy a předpovídají, že využívání umělé inteligence povede spíše ke zefektivnění lidské práce než k jejímu nahrazení. Podle jejich odhadů ovlivní AI téměř všechna pracovní odvětví, v první řadě například administrativu či finanční služby. Umělá inteligence usnadní také náborový proces ve firmách. V praxi AI používá i recruitment tým z Moore Advisory CZ, kterému se daří za pomoci AI obsazovat lukrativní pracovní pozice.
  • Umělá inteligence otevírá ve farmaceutickém průmyslu nevídané příležitosti k růstu. Na urychlení vývoje léků půjde až 50 miliard dolarů ročně
    Zatímco dnes se umělá inteligence prosazuje ve zdravotnictví kvůli přísné regulaci a obavám o bezpečnost pacientů jen ztěžka, do budoucna by mohla přinést do odvětví doslova revoluci. Například v podobě výrazného urychlení vývoje nových léků. Jejich uvedení na trh dnes může trvat i deset a více let a míra neúspěchu během klinického výzkumu často dosahuje 90 %. AI však má podle expertů společnosti Atradius z divize Pharmaceuticals mimořádný potenciál tyto statistiky od základů změnit.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024