Úterý 19. březen 2024 11:59
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex Dakar

Investice do robotiky a umělé inteligence: nejlepší robotické akcie v roce 2020

16.07.2020 15:59  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Investování do robotických akcií je stále populárnější. Přestože robotika není ještě vyloženě součástí našich každodenních životů, roboti jsou stále důležitější v odvětvích, jako je letecký, automobilový, lékařský a potravinářský průmysl. Jaký vývoj probíhá v tomto odvětví? A které robotické akcie jsou momentálně zajímavé? V tomto článku probereme vše, co potřebujete vědět o megatrendu robotiky a představíme vám nejperspektivnější akcie z tohoto ekonomického sektoru.

Nejlepší robotické akcie

V následujícím článku se dočtete:

  1. Historie robotiky
  2. Druhy robotů
  3. Umělá inteligence
  4. Nejlepší robotické ETF a akcie
  5. Obchodujte robotické akcie u LYNX

Historie robotiky

Různé průmyslové revoluce posunovaly lidstvo dále. První průmyslový robot byl vyvinut v roce 1937. Jednalo se o docela jednoduché zařízení, které dokázalo pomocí uchopovací ruky položit dřevěné bloky v předem naprogramovaných vzorech. Roboti však byli v Evropě používáni ve větším měřítku až od roku 1973. Společnost Kuka Robotics uvedla na trh robota FAMULUS se šesti elektromechanicky poháněnými osami. Zájem o roboty rostl a na trhu se objevilo mnoho amerických společností. V 80. letech kulminovala revoluce průmyslových robotů a jejich použití v továrnách se stalo běžným.

V posledních letech prošla robotika radikálním vývojem. Roboti a další zařízení jsou stále inteligentnější. Jedním z nejvíce průlomových novinek v technologii je umělá inteligence (= Artifical Intelligence). Tato technologie je také potřebná pro automobily s autonomním řízením, nové specializované lékařské a chirurgické procesy a mnoho dalších aplikací.

Zařízení nebo roboti, kteří používají AI, reagují na data nebo impulsy ze svého prostředí a individuálně se rozhodují. Kromě toho tato zařízení všechny tyto informace ukládají, aby byli schopni poučit se z nich a v budoucnu fungovat ještě lépe. Jinými slovy, AI není o výpočetní síle, ale o schopnosti (nezávisle) se učit a rozhodovat se. Podle analytiků společnosti McKinsey by společnosti, které plně integrují AI do svých obchodních operací, mohly v roce 2023 zdvojnásobit svůj obrat. Předpokládá se, že AI společnosti vygenerují v příštích deseti letech další příjmy ve výši přibližně 13 bilionů USD.

Během krize COVID-19 se ukázalo, že společnosti jsou silně závislé na lidských zdrojích. Roboti, kteří by nezávisle poskytovali služby, by mohli v podobné situaci minimalizovat dopad na fungování společností. Současná krize může tento přechod urychlit. Digitální transformace mění společnost a ekonomiku. Výzvou pro investory je vybrat hlavní trendy, do kterých lze investovat a naopak se vyhnout společnostem, které se pravděpodobně nedokážou adaptovat na měnící se podmínky.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Druhy robotů

Nejslavnějšími roboty jsou průmysloví roboti. Jedná se o roboty, kteří se vyžívají při různých činnostech k výrobě produktů v továrnách – například svařování, balení, atd. Tito roboti mohou automatizovat jednoduché procesy, což v posledních desetiletích vedlo k obrovským úsporám času a nákladů. Vzhledem k rostoucím mzdovým nákladům v rozvojových zemích, jako je například Čína, společnosti stále více přecházejí na automatizaci procesů namísto offshoringu činností. Robotické akcie se tak stávají stále více zajímavými. Počet průmyslových odvětví, kde se používají roboti, rychle roste. Americká výzkumná agentura Myria předpovídá, že sektor robotů poroste do roku 2025 o 40 % ročně.

Obrovský růstový potenciál mají kolaborativní roboti (tzv. cobot). Jedná se o roboty, kteří spolupracují s lidmi. Robot je schopen přizpůsobit rychlost svých akcí a může podporovat své kolegy pomocí vysoce pohyblivých paží. Coboti se používají v důležitých průmyslových odvětvích, jako je letectví, automobilový průmysl, zdravotnictví, balení potravin a mnoho dalších. Využívání robotů zejména ve zdravotnictví se rozvíjí. Robotická paže může pomoci chirurgům během operací a může také pomoci pacientům během rehabilitace.

Čtěte také >> Nejlepší akcie 4. průmyslové revoluce – investujte do společností budoucnosti

Umělá inteligence (AI)

Roste však také umělá inteligence a robotizace pro náš každodenní život. Díky umělé inteligenci získávají roboti nezávislost a mohou se poučit z předešlých chyb. Všichni jsme obeznámeni s filmy, ve kterých roboti nahrazují lidi jako celek. Před několika lety byl v Japonsku otevřen hotel, který provozovali výhradně roboti. Lidé byli přivítáni robotem a roboti dokonce přivezli do pokojů kufry. O několik let později bylo v tomto hotelu několik robotů nahrazeno lidmi. Roboti stále pravidelně dělali chyby, díky nimž byli hoteloví hosté nespokojeni. V hotelnictví a gastronomii je stále na prvním místě vstřícnost vůči klientům, osobní kontakt a servis, takže roboti zde jsou prozatím slepou uličkou.

Dalšími příklady projektů, které jsou v současné době úspěšnější, jsou roboti v pečovatelských domovech. Starší lidé vlastní malého robota, s nímž mohou mluvit, aby se necítili osamělí. Tento robot si může také místo svého majitele zapamatovat určité úkoly, jako je užívání léků. Dalším příkladem je využití robotických psů.

Robotické akcie - AI

Ale mnohem dramatičtějším příkladem jsou autonomně řízené automobily. Téměř každý výrobce automobilů se zaměřuje na elektromobily v kombinaci s autonomním řízením. Vozy Google, Tesla a NVIDIA již dokázaly ujet tisíce kilometrů bez řidičů. Komercializaci tohoto robotického produktu stále brání pouze politická legislativa. Mezi jednoduššími spotřebitelskými produkty má již umělá inteligence také své využití. Jedná se například o robotické vysavače nebo sekačky na trávu, které využívá stále více lidí.

Čtěte také >> Nejlepší akcie 4. generace – investujte do nové éry umělé inteligence

Nejlepší robotické ETF a akcie

Níže diskutujeme o ETF, se kterým můžete jednoduše diverzifikovat investice do tohoto stále sílícího trhu. Následně probereme 3 nejlepší robotické akcie, které jsou vhodné pro spekulativnější investory, kteří chtějí využít vzrušujícího vývoje robotiky.

iShares Automation & Robotics UCITS ETF (LSEETF)

IShares Automation & Robotics UCITS ETF sleduje index iSTOXX® FactSet Automation & Robotics. Tento index se skládá ze společností na rozvinutých a rozvíjejících se trzích, které realizují významné tržby v konkrétních odvětvích spojených s vývojem automatizační a robotické technologie. ETF se obchoduje v dolarech, ale je kótována v Irsku (Evropa), takže evropští investoři mohou také obchodovat s tímto ETF.

Zmíněné ETF obsahuje 131 základních robotických akciových pozic, včetně známých jmen, jako jsou Apple a NVIDIA. 3 největší pozice jsou investice do Lasertec, Ping An Healthcare a technologie a Asmedia Technology.

Investice do robotiky - ETF

Graf ETF iShares Automation & Robotics UCITS ETF (LSEETF). Zdroj: LYNX Trading.

Akcie Cognex

Cognex Corporation (ISIN: US1924221039 – Symbol: CGNX – Měna: USD) je americká společnost a lídr na tzv. Trhu strojového vidění. Společnost vyvinula různé typy nejmodernějších senzorů a systémů pro vidění. Vizuální systémy nebo kamerové systémy mohou být použity ke kontrole výrobního procesu a tím k minimalizaci případných chyb. Systémy Cognex se používají k řízení automatizovaného vybavení a robotů a k monitorování a řízení automatizovaných procesů. Své využití mají technologie Cognex hlavně pro kontrolu produktů v potravinářském a farmaceutickém sektoru. Dále jsou široce používány v továrnách v automobilovém a spotřebním trhu s elektronikou. Používají se také na logistickém trhu k identifikaci balíků a manipulaci s letištním zavazadlem. Jedním z největších klientů společnosti je Apple.

Systémy strojového vidění poskytují úsporu času, nákladů a redukci chyb a jsou oblíbené u společností, které chtějí automatizovat svůj výrobní proces. Díky technologiím Cognex lze kontrolovat chyby v nastavení strojů a okamžitě je řešit, čímž mohou distribuční centra pracovat rychleji, efektivněji a přesněji. Cognex má také další produkt s názvem DataMan. Tento ruční a mobilní systém dokáže skenovat 1D a 2D čárové datové kódy.

Cognex také vyvinul řadu produktů Deep Learning. Tato inspekční technologie pracuje na základě pokročilých algoritmů hlubokého učení. Kombinace umělé inteligence (AI) s programovým softwarem společnosti umožňuje automatizovat a škálovat složité a náročné kontrolní aplikace.

Společnost byla založena v roce 1981 a je kótována na burze Nasdaq od roku 1989. Upisovací cena akcií byla 1,38 USD a během jednoho roku se jejich cena ztrojnásobila. Podle společnosti Cognex pracuje v továrnách více než 360 milionů lidí. V současné době existuje 35 milionů systémů strojového vidění. Společnost má tak obrovský prostor k růstu. Většina obratu pochází z trhu 2D Vision. Cognex vlastní 30 % z celkového trhu. Dalším velkým trhem je trh ID Factory Automation.

Za posledních 10 let vykázala Cognex složený roční růst (CAGR) 18 %. V loňském roce Cognex poprvé po dlouhé době oznámil pokles obratu. Celkově dosáhla společnost v roce 2019 obratu více než 725 milionů USD, což je o 10 % méně než v předchozím roce. Společnost vidí velký potenciál dlouhodobého růstu a zdůrazňuje, že nižší tržby jsou způsobeny obtížnými tržními podmínkami. Spotřební elektronika a automobilový trh si v nedávné době nevedly dobře, v důsledku čehož byla poptávka po strojích Cognex menší. Zároveň byl na logistickém trhu stále patrný růst a společnost dokázala zdvojnásobit svůj obrat z produktů Deep Learning. Podle společnosti je hluboké učení stále výraznější a v příštích deseti letech se stane důležitým aspektem růstu společnosti.

Zisky v roce 2019 dosáhly 203 milionů USD a s tržní kapitalizací 9,75 miliardy USD má Cognex poměrně solidní poměr P / E 48. Navíc společnost má stále obrovský růstový potenciál. Cognex má silnou rozvahu a 29. března 2020 měla společnost v hotovosti více než 845 milionů USD a prakticky žádné dluhy. V roce 2019 bylo přibližně 16 % obratu použito na výzkum a vývoj, což společnosti umožnilo zůstat inovativní. Cognex také vyplácel akcionářům dividendu ve výši 0,4 % po dobu 17 let a od roku 1981 tak vyplatil akcionářům celkem více než 1 miliardu USD.

Robotické akcie - Cognex

Graf akcie Cognex. Zdroj: LYNX Trading.

Akcie Ocado Group (OCDO)

Ocado Group (ISIN: GB00B3MBS747– Symbol: OCDO – Měna: GBP)  je britský online supermarket, který nevlastní žádné fyzické obchody a všechny dodávky expeduje ze skladu. Společnost byla založena v roce 2000 s cílem obrátit trh online nakupování vzhůru nohama. Co je tak zvláštního na tomto konkurentovi jiných online supermarketů poskytujících dodávky do domácnosti, je to, že ve skladu nepracují téměř žádní lidé. Ve skladech Ocado pracují převážně roboti, kteří patří mezi nejpokročilejší na světě. Společnost je momentálně jedním z hlavních konkurentů Amazonu. Konečným cílem společnosti Ocado je automatizovat celý dodavatelský řetězec od výroby až po dodávku k domu zákazníka. Za tímto účelem společnost nedávno investovala 9 milionů USD do projektu Karakuri. Tento start-up vyrábí roboty, kteří mohou skládat jídla na míru. Cognex také spolupracuje s řadou společností, které se zaměřují na autonomní řízení, aby bylo možné v budoucnu zajistit logistiku bez řidičů.

Cena akcií Ocado od koronavirové krize explodovala. Navzdory karanténím opatřením byly sklady schopny nadále fungovat jako obvykle. Investoři v tom samozřejmě vidí budoucnost. Sklady Ocado jsou postaveny s interní gigantickou 3D mřížkovou strukturou, ve které jsou balíčky uloženy v bednách. Více než 1 000 robotů na skladě se prolíná mezi sebou a sbírá a přepravuje bedny. Roboti se také ujistí, že v bednách je umístěny správný obsah. Poté přepravky vrátí zpět do správného sběrného místa. Roboti mohou dokonce spolupracovat přesunutím beden a vysunutím beden z cesty, aby shromáždili ten, který je níže v hromadě. Pohyb robotů a umístění úložných beden je řízen a optimalizován centrálním „řídicím systémem“ pomocí umělé inteligence. Tímto způsobem může Ocado během několika minut dokončit objednávku 50 položek.

Ocado ve srovnání se svými konkurenty roste nadprůměrně. Obrat v loňském roce vzrostl o téměř 10 % na 1,75 miliardy GBP, ale společnost v posledních letech negenerovala zisk. Společnost roste rychle, ale stále se ještě potýká s obrovskými provozními náklady. Nedávno navíc byla Ocado nucena odepsat řadu budov a robotů, což v roce 2019 vedlo ke ztrátě 213 milionů GBP. V loňském roce muselo být kvůli vyhoření skladu v Andoveru odepsáno dalších 111,8 milionů GBP. To je také přímá indikace rizik spojených s umístěním tolika robotů do práce v jedné budově. Je ironií, že zavlažovací systém byl manuálně vypnut člověkem, což umožnilo, aby se oheň rychle šířil.

O Ocado Smart Platform projevily zájem další supermarkety jako Kroger z USA, Coles z Austrálie a Aeon z Japonska. Tyto supermarkety také chtějí využívat systémy a roboty Ocado, z čehož společnost profituje. Poplatky za technologie Ocado v roce 2019 vzrostly o 38 % na 81 milionů GBP. Analytici předpovídají rychlý růst společnosti, zejména kvůli potenciálu finančních příjmů za poskytování technologií. Akcie Ocado momentálně stoji necelých 20 GBP. Analytici však očekávají, že cena v následujících letech vzroste až na 100 GBP.

Začátkem tohoto měsíce Ocado získala více než 1,3 miliardy USD vydáním nových akcií a konvertibilních dluhopisů se splatností v roce 2027. Peníze chce společnost využít, aby dokázala uspokojit rostoucí poptávku vyvolanou pandemií koronaviru.

Robotické akcie - Ocado Group

Graf akcie Ocado Group. Zdroj LYNX Trading.

Čtete také >> 6 největších megatrendů současnoti, jak přizpůsobit vaše ETF portfolio globálnímu vývoji v roce 2020

Akcie iRobot (IRBT)

iRobot (ISIN: US4627261005– Symbol: IRBT– Měna: USD) dominuje na trhu robotických vysavačů. Společnost od roku 2002 prodala více než 30 milionů vysavačů a má tržní podíl 82% v Severní Americe, 61% v Evropě, na Středním východě a v Africe a 64% v Japonsku. Celkový podíl na globálním trhu je až 52 %. Inteligentní vysavače jsou samozřejmě specializovaným trhem a iRobot by udělala dobře, kdyby rozšířila svůj sortiment například o mopy a sekačky na trávu. Přesto iRobot v současné době odhaduje velikost celkového globálního trhu inteligentních vysavačů na přibližně 10 miliard USD.

Zejména dražší a luxusní výrobky iRobot se dobře prodávají. Základní modely jsou často poměrně drahé, takže cílová skupina klientů má často více peněz na utrácení a preferuje tedy dražší špičkové produkty. Různí roboti od společnosti iRobot mohou navíc vzájemně spolupracovat. Roboti mohou také automaticky jít do své nabíjecí stanice. Navíc roboti mohou spolupracovat s hlasovými asistenty Google a Amazon.

Obrat rychle roste, ale zisk je stále trochu skrovný. Za účelem zvýšení marží chce společnost pracovat s modely předplatného. Společnost má momentálně tržní hodnotu 2,28 miliardy USD. Od roku 2014 vykazuje společnost dvojciferné procentuální tempo růstu. V roce 2019 vzrostly tržby o 11 % na 1,21 miliardy USD.

Čistý zisk dosáhl více než 85 milionů USD, což představuje poměr P / E 27. To je poměrně levné. Společnosti se však zatím nedaří zvyšovat marže na svých produktech, což je dlouhodobě hlavním cílem. V budoucnu bude iRobot pravděpodobně rozšiřovat svůj sortiment o další produkty. Cena akcií je velmi volatilní, díky čemuž se ocenění akcie v dubnu zdálo velmi atraktivní, ale mezitím se cena již zdvojnásobila. Stále však je přibližně o 37 % nižší než na historickém maximu.

Robotické akcie - iRobot

Graf akcie iRobot. Zdroj: LYNX Trading.

Obchodujte robotické akcie u LYNX

LYNX nabízí obchodování s robotickými akciemi přímo na domácích burzách. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread. Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálů.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Zaujala vás možnost investice do akcií?

Obchodujte na více než 100 burzách po celém světě s kompletní nabídkou všech amerických, německých a dalších akcií s extrémně nízkými poplatky bez skrytých nákladů.

Objevte více o investování do akcií

Akcie Wirecard – německý zprostředkovatel plateb se hroutí

25. června 2020 | Akcie

Akcie Wirecard propadly o více než 90 % během několika málo dní. Skandál Wirecard otřásl nadějnou firmou v základech. Jaká je budoucnost této společnosti?

Číst dále
marihuanové akcie

Investice do marihuany – Nejlepší konopné akcie a ETF v roce 2020

12. června 2020 | Akcie

Marihuana je legalizována ve stále více státech světa. ✅ Zjistěte jak profitovat na této nové vlně a objevte 10 nejlepších marihuanové akcií roku 2020.

Číst dále

3 nejlepší akcie big data a umělé inteligence v roce 2020

05. června 2020 | Akcie

Big Data akcie a umělá inteligence jsou obory s obrovským růstovým potenciálem. Objevte ty nejlepší Big Data akcie roku 2020.

Číst dále


Klíčová slova: Nejlepší robotické ETF a akcie | Robotické ETF a akcie | Umělá inteligence (AI) | Druhy robotů | Historie robotiky | Investice do robotiky | Investování do robotických akcií | Ocenění | Akcie Wirecard | Covid | Akcie big data | Big data | Umělé inteligence | Hlavní trendy | Dluhy | Indikace | Více peněz | ETF portfolio | Vyhoření | Práce | Umělá inteligence | Průmyslové revoluce | Hotelnictví | Vzdělávací webináře | Automobilový trh | Potenciál | Koronavirové krize | Růst | Domácnosti | Historie | Prostor k růstu | Letectví | Profitovat | WP | Vývoj | COVID-19 | Americká společnost | Obchody | Akcie v roce 2020 | Pokles | Akcie roku 2020 | Google | Komunikace | Akcie iRobot | IRBT | iRobot (IRBT) | iRobot | Bloky | Budoucnost | Wirecard | Roční růst | Nejlepší akcie | Investujte | Na burze | Průmysl | Evropští investoři | Legislativa | Miliardy | Amazon | UCITS ETF | Objem | Čistý zisk | McKinsey | Obchodujte | Jak se stát lepším investorem | Akcie roku | iShares | UCITS | Akcie a ETF | Investice do marihuany | Konopné akcie | Obchodovat s akciemi | Objem obchodování | LYNX Trading | Příjmy | Krize | Poplatky | Tesla | Tempo růstu | FactSet | Automobilový průmysl | Burze | Tržby | ROCE | Zisky | Webináře | Tržní podíl | Trh | Řízení rizika | Roboti | Převodník měn | Pro investory | Management | Investování do akcií | Investiční | Investice do akcií | Graf | Eura | Cena akcií | Cena | Analýzy | Volatilní | Index | Ceny akcií | LYNX | Investovat | Obchodovat | Zisk | Investoři | Evropa | Obchodování | GBP | USD | Analytici | VaR | Trigger | Trading | Spread | Pozice | Portfolio | Obchodník | Měna | Marže | Margin | Investování | Investor | Investice | Intradenní obchodník | ISIN | Futures | CFD | Akcie | Rizika | Poptávka | ETF | Apple | Austrálie | Obchodní deník | USA | Nasdaq | Peníze | Čína | Money management | Akcie iRobot (IRBT) | OCDO | Akcie Ocado Group | Akcie Cognex | iShares Automation & Robotics UCITS ETF | LSEETF | Nejlepší robotické ETF |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investice do nemovitostí je obranou proti inflaci
    V roce 2020 dosáhla průměrná míra roční inflace v České republice výše 3,2 %, což je osmileté maximum. V meziročním porovnání je to zvýšení o 0,4procentního bodu. Letos prognózy hovoří o jejím poklesu, přesto se s největší pravděpodobností hodnota inflace udrží nad 2procentním cílem České národní banky. Investoři, kteří chtějí nadinflační zhodnocení, budou muset pečlivě vážit, do čeho vložit své peníze.
  • Investice do nemovitostí: 3 nejlepší nemovitostní fondy pro soukromé investory
    Investice do nemovitostí jsou považovány za vhodnou investici do aktiv během období s nízkými úrokovými sazbami a to z důvodu stability. Nízké úrokové sazby, stálé zvyšování ceny nájemného a silný příliv nového kapitálu tlačí realitní trh po celá léta směrem nahoru. Ceny nemovitostí tedy dlouhodobě rostou. Tento trend se netýká pouze rezidenčních nemovitostí, ale také komerčních nemovitostí.
  • Investice do obranného průmyslu Čechy zaujaly. Jen za první tři měsíce svěřili novému fondu RSBC Defence více než čtvrt miliardy korun
    RSBC Defence, první český fond kvalifikovaných investorů zaměřený výhradně na obranný průmysl, dokončil velmi úspěšné upisovací období. Investoři do něj jen během třetího čtvrtletí 2022 vložili více než 250 milionů korun. Kromě unikátní strategie zaměřené na zhodnocování peněz v obranném průmyslu, výrobě a technologiích fond investory oslovuje také zajištěným výnosem na úrovni 8 % či 9 % ročně v závislosti na investiční třídě podle objemu investice.
  • Investice do palladia – 3 nejlepší palladiové akcie roku 2019
    Od našeho prvního doporučení ze začátku února 2018 se naše palladiové tipy vyvíjely perfektně. Maximální zhodnocení na jednotlivých titulech dosáhlo u Nikl Norilsk + 12%, Anglo American Platinum + 64% a North American Palladium + 78%. Z dlouhodobého hlediska všechny tři akcie slibují další potenciál pro růst.
  • Investice do palladia – 5 nejlepších palladiových akcií roku 2019
    Od našeho prvního doporučení ze začátku února 2018 se naše palladiové tipy vyvíjely perfektně. Maximální zhodnocení na jednotlivých titulech dosáhlo u Nikl Norilsk + 12%, Anglo American Platinum + 64% a North American Palladium + 78%. Z dlouhodobého hlediska všechny tři akcie slibují další potenciál pro růst.
  • Investice do platiny: 3 nejlepší platinové akcie roku 2019
    Platina jako vzácný kov s širokým využitím napříč sektory patří mezi suroviny, o které prozatím mnoho investorů neprojevuje zájem. Je to ale chyba? Zlato a stříbro jsou sice mezi obchodníky nejznámější, ale zdaleka se nejedná o jediné komodity, do kterých stojí za to investovat. Platina je, stejně jako jiné drahé kovy, považována za bezpečné útočiště navíc i v dobách recese.
  • Investice do průmyslových nemovitostí v novém. Conseq Investment Management spouští fond fondu Accolade
    Accolade Industrial Fund, který nedávno oslavil pět let fungování, spravuje aktiva již 743 středních a velkých investorů. Společnost Conseq Investment Management, s níž Accolade dlouhodobě spolupracuje, nyní zpřístupňuje investování do průmyslových nemovitostí i investorům, kteří disponují menším kapitálem. Prostřednictvím nově vzniklého Accolade Industrial feeder fondu do nich bude možné investovat od 1 mil. CZK. Navíc budou mít investoři možnost fond kombinovat s ostatními fondy kvalifikovaných investorů z rodiny Conseq, a Accolade si přikoupit již za 100 000 Kč.
  • Investice do půjček: Zde jsou aktuální žádosti půjček, do kterých můžete investovat s prům. výnosem 12,63 % p.a.
    Chytrý technologický nápad může znamenat doslova výhru nejen pro samotného tvůrce, ale i obyčejné uživatele. I u nás existují platformy, prostřednictvím kterých můžete půjčovat své peníze reálným lidem a získávat výnos až několik desítek procent ročně nebo naopak – půjčovat si přímo od lidí. Jedná se o tzv. P2P (peer-to-peer) půjčování peněz, které je ve světě zcela běžné (největší zahraniční společností je Lending Club, který je veden na americké burze).
  • Investice do realitních fondů získávají na popularitě. Nově jdou koupit i na platformě opPORTUnity od Portu
    Portu na své platformě opPORTUnity nabízí nový investiční produkt od společnosti WOOD & Company. Nemovitostní fond WOOD & Company Realitní – otevřený podílový fond investuje do komerčních realit ze segmentu kancelářských a retailových budov. Je určen pro retailové investory, kterým umožní být součástí silného realitního portfolia WOOD & Company. Investice v minimální výši 100 korun je na opPORTUnity zpřístupněna v prvotní fázi bez jakýchkoliv vstupních a výstupních poplatků.
  • Investice do realit ovlivňují i podmínky hypoték. Propad trhu s hypotékami zatím nenastal.
    Avizovaný propad na hypotéčním trhu zatím nebyl zaznamenán. Objem půjček na bydlení v roce 2018 byl dokonce rekordní a dosáhl výše 232 miliard korun.
  • Investice do ropy a plynu klesají
    Britská komise pro energetickou transformaci ve své nedávné zprávě uvedla, že pro přechod na čistou planetu s nulovými emisemi do roku 2050 se investice do energetické transformace musí zvýšit na 3,5 bilionu dolarů ročně. Obrovské množství peněz půjde na vybudování větší kapacity pro výrobu větrné a solární energie, zatímco část z celkové částky půjde na budování infrastruktury, bateriové úložiště a sezónní skladování.
  • Investice do ropy – 4 nejlepší ropné akcie současnosti
    Obchod s ropou je v současné době opět trochu hrbolatý. Poté, co americko-čínský konflikt po určitou dobu zasáhl cenu ropy, eskalující konflikt v Íránu způsobil částečné oživení. Pro investory by stále relativně levná cenová hladina ropy mohla nabídnout dlouhodobé možnosti vstupu pro vybrané ropné akcie.
  • Investice do solární energie – slibný zdroj alternativní energie budoucnosti
    Ceny akcií ze sektoru solární energie rostou raketovým tempem. Technologie alternativních zdrojů energie využívá stále více společností i domácností. Potřeba udržitelné energie je stále jasnější. Solární technologie jsou navíc díky neustálým inovacím stále levnější a dostupnější. Co se přesně děje na zajímavém solárním trhu? A jak můžete z aktuálního vývoje jako investor profitovat?
  • Investice do stříbra: Nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2019
    Stříbro je mezi investory tradičně velmi populární komoditou. Nyní, když turbulence na světových akciových trzích opět nabírají na síle, se investoři tradičně uchylují k drahým kovům jako k bezpečným přístavům v době nejistoty. Investice do stříbra určitě nepatří mezi minoritní typ investování.
  • Investice do stříbra – nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2020
    Vzácné kovy byly od krize COVID-19 ve středu zájmu mnoha investorů a po letech bočního pohybu jsme opět zaznamenali rostoucí trendy. Akcie těžařů stříbra a zlata se v posledních měsících vyvíjely velmi pozitivně. Hlavním důvodem je fakt, že investoři, kteří reagovali na prudký pokles globálního růstu v důsledku pandemie COVID-19, považují drahé kovy za tradičně bezpečná útočiště.
  • Investice do svobody v nejisté době
    Jak kdysi prohlásil Karel Gott, peníze nejsou všechno. Je tu ještě zlato a cenné papíry. Tímto bonmotem chtě či nechtě mistr hlasu prokázal, že krom zpěvu ovládal i základní myšlenku stavby vyváženého portfolia, jak ji v podcastu Offline Štěpána Křečka vyjádřil expert na investování do drahých kovů David Slezák. Právě o roli zlata při investování a o jeho významu v nadcházející krizi si můžete přečíst i v tomto článku.
  • Investice do uhlí, Křetínský investuje miliardu, uhlí se rekordně dařilo
    Letošní rok byl pro uhlí velmi dobrý. Ve střední Evropě ale bude po ukončení těžby v OKD uhlí znatelně v budoucnu chybět, proto do něj Daniel Křetínský investuje celou miliardu.
  • Investice do veteránů, houslí či vína. První online investiční galerie v česku, Portu Gallery, nabízí atraktivní příležitosti
    Investiční galerie Portu Gallery navazuje na první robo-advisory investiční platformu Portu, která v České republice funguje už několik měsíců. Portu si klade za cíl demokratizovat investiční trh a otevřít ho tak široké veřejnosti.
  • Investice do vládních dluhopisů zůstávají podle Fidelity International zajímavé kvůli rostoucí inflaci
    Rostoucí inflační očekávání a obavy ohledně financování zvětšujícího se deficitu USA tlačily v dubnu výnosy amerických vládních dluhopisů vzhůru. Pohyby amerického dluhu se promítly i do dalších trhů s dluhopisy a poslaly výš německé a britské. Analytici Fidelity International očekávají, že ekonomická situace bude i nadále nahrávat tomuto trendu. Pomůže tomu i rostoucí inflace.
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie
    Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním palivem pro automobily, může dojít k výbušnému růstu jeho poptávky. Vodíkové akcie jako investiční příležitost se stává stále zajímavější.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Purple MT4 platforma nova