Úterý 19. březen 2024 11:17
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex ebook

O víkendu možná v Bruselu vznikne evropská dluhová unie, šlo by o milník integrace v rámci EU. Jde hlavně o záchranu Itálie, kvůli níž může v ČR zdražit elektřina či zboží z dovozu

16.07.2020 13:38  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nalijme si čistého víno, klidně italského. Takzvaný fond obnovy EU, o němž se bude od zítřka jednat na summitu v Bruselu, je ve skutečnosti hlavně fondem záchrany Itálie. I když německá kancléřka Angela Merkelová se už chystá do politického důchodu, ani tak si u sebe doma nemohla dovolit to veřejnosti říci naplno. Takže se fond lakuje na zeleno a vytrubuje se, že jde o obnovu celé EU. Přitom třeba Česko a mnoho dalších zemí EU by si s rozjetím své ekonomiky po koroně jistě dobře poradilo i bez tohoto fondu. Když se to ale jmenuje „fond obnovy EU“, německá média a němečtí opinion makeři – a v důsledku tedy i německá veřejnost – to vše skousnou mnohem spíše než zase další záchranu zase další země jižního křídla.

Před pěti lety se zachraňovalo Řecko, dnes tedy Itálie. Kdo to bude při další krizi? Francie? Na záchranu ekonomicky málo významného Řecka ještě stačily hlavně bohaté země eurozóny. Na záchranu ekonomicky mnohem významnější Itálie už se chtě nechtě musí spojit všechny státy EU. Udělá se to tak, že si Brusel, totiž Evropská komise, půjčí oproti rozpočtu EU, na který se pochopitelně skládají všechny členské země. Všechny země EU se musí složit jednak proto, aby záchranu mohla Merkelová u sebe doma veřejnosti prodat. A pak samozřejmě také proto, že účinná záchrana Itálie je i pro bohaté státy eurozóny už až příliš velké sousto. Když navíc tuší, že to Itálií končit nemusí. Paříž vše ráda podpoří, samozřejmě. Nikdy neví, kdy bude pomoc sama potřebovat…

Berlín s Paříží navíc kulišácky využívají situace. Tím, že do záchrany Itálie vhání celou EU, smazávají jeden z argumentů těch členských zemí Unie, které setrvávají mimo eurozónu. Na rozdíl od řeckých dluhů před pěti lety teď budou v těch italských namočeni i ti, kteří s ní měnu nesdílí. Všechny členské státy EU se musí zaručit, že ze svého dodatečně „zalepí“ jakékoli platby úroků či jistiny, pokud nebude stačit rozpočet EU. Vlastně rozpočty EU. Dluh za fond obnovy se totiž bude splácet až minimálně do roku 2058. Evropská komise navíc plánuje, že dluh bude splácet i ze „svých“ nových zdrojů. Například rozšířením nutnosti pořizovat si emisní povolenky v letecké a námořní a lodní dopravě by mělo vynést dodatečných deset miliard eur ročně. V praxi podstatnou část těchto peněz uhradí řadový občan EU v podobě dražších letenek či dražšího zboží ze zámoří, od ovoce, přes oblečení po elektroniku. Dražší povolenky se totiž do spotřebitelských cen nakonec propíšou.  

Německo s Francií vznikajícím minimálně takřka čtyřicetiletým fondem zabíjejí několik much jednou ranou.

Zaprvé, Itálii pořádně pokropí penězi. Na takové kropení byla ostatně zralá už před koronavirem, neboť stagnuje celé poslední čtvrtstoletí; opakovaně padá do recese a zase z ní s námahou vstává. Podstatnou část záchranných peněz navíc Itálie obdrží ve formě daru. Oficiálně se tomu tedy říká grant. Hlavní je, že nejde o půjčku. Řím ty peníze nikdy nebude muset splatit. To je další rozdíl oproti řecké krizi před pěti lety. Athény jen tiše závidí; samy mají splátkový kalendář rozepsaný až někdy do šedesátých let.

Zadruhé, dárek, na nějž se složí celá Unie, zřejmě utiší odbojné politické síly v Itálii. Ty v krajním případě byly ochotny zemi z Unie vzít, což by zřejmě EU rozbilo. Po tomto aktu celounijní solidarity – „kterou prostě nebylo možné odmítnout“ – získají prounijní politické síly v Itálii mocný argument ve prospěch setrvání.

Zatřetí, bez větších námitek se vznikem fondu konečně ustaví dluhová unie. Pár námitek tohoto rázu sice podotkl třeba rakouský kancléř. Ten však není tím největším pánem. „Uvzájemnění“ unijního dluhu je jistě zásadním integračním milníkem. Do teď mohli kritici ekonomické architektury eura upozorňovat na to, že eurozóna není jako Spojené státy, neboť nemá společný dluh. V USA vláda vydává dluhopisy i na federální úrovni. V EU dosud žádný takový společný dluhopis neexistoval. Až dosud. Pochopitelně tím zásadně vzrůstá ekonomická a politická moc Evropské komise, která si teď bude už půjčovat na mezinárodních trzích přímo, „na sebe“, nikoli jen získávat peníze do rozpočtu EU nepřímo, tedy od členských států. 

Hlavně se to ale musí stihnout rychle. A musí se to tvářit dočasně. A zbytečně nevytahovat, o jak zásadní věc jde, ještě se v tom začne někdo nimrat. Promarnit krizi, kterou seslala sama Čína a přiživila mediální hysterie, by byla školácká politická chyba. Zabít mouchu také nelze jako ve zpomaleném filmu. Tím méně, když je těch much hned několik. Dokud se Evropa otřepává z koronakrize, je ve svém vyjukání z pohodlnosti svolná k ledasčemu. Tak šup, šup, zatím to vypadá, že dokonce ani „věční reptalové z Čech“ své nimravé slovo nechávají u ledu, vždyť poslanci vyzvali premiéra, ať fond podpoří.

Až se po letech děti budou v dějepisu učit, jak a kdy vlastně vznikla eurodluhová unie a k jakému letopočtu se datuje zrod unijního společného dluhu, na nějakou koronavirovou krizi si už nikdo ani nevzpomene. 

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Otěže světové ekonomiky v rukou Číny
    Nejnovější čísla OECD naznačují, že Čína bude jako jediný region v nejbližších měsících růst. Naopak USA hrozí recese. Významný růst neočekáváme ani v Evropě. Klíče od globálního ekonomického růstu jsou tak v rukou Číny.
  • Otočení sentimentu na euru
    V pondělí jsme viděli poměrně výrazné otočení sentimen...
  • Otočí se aktuální negativní sentiment na krypto trzích?
    🩸Včerejší krveprolití na trhu s kryptoměnami bylo velmi intenzivní - Bitcoin se v jednu chvíli propadl až k hodnotě $28670, což je nejnižší cenová úroveň od ledna tohoto roku. Podívejte se na krátký komentář k celé situaci, který pro vás připravil kolega Martin Jakubec.
  • Otočka na Wall Street
    Na Wall Street včera začal obchodní den výrazně negativně. Technologický index Nasdaq se krátce po otevření propadal dokonce o 3 %. V průběhu dne ale panika chladla a indexy se dostaly dokonce do kladného teritoria. Tento obrat v rámci včerejšího dne byl některými analytiky (například Thomas Hayes z Great Hill Capital) komentován jako důkaz, že jsme již „blízko dna na akciovém trhu, protože nezbývají prodávající.“ Započala také výsledková sezona. Lepší výsledky ohlásil producent polovodičů Taiwan Semiconductors a včera přidal 4,2 %. Na vlně lepšího hospodaření se svezly i lékárny Walgreens Boots Alliance, které narostly dokonce o 5,3 %. Aerolinky Delta Airlines včera poskočily o 4 % vzhůru.
  • O tříleté úvěry zažádalo v druhé vlně LTRO 800 bank, ECB jim půjčí 530 miliard eur
    Objem tříletých úvěrů, které si dnes komerční banky vyžádaly od Evropské centrál...
  • Ottawa poskytne VW až 13,2 mld. na výstavbu továrny na baterie
    Kanadská vláda poskytne německé automobilce Volkswagen během deseti let subvenci až 13,2 miliardy kanadských dolarů (209 miliard Kč) na výstavbu továrny na baterie do elektromobilů ve státě Ontario. Bude to první takový závod německého koncernu mimo Evropu. Informovala o tom dnes agentura AFP.
  • O turbuletním vývoji světa investic na netradičním setkání s „insidery“
    Investiční svět zažívá poslední roky vývoj, jaký světová ekonomika nepamatuje. Výrazně uvolněná měnová politika žene peníze do investic. Technologie jednak zrychlují a zjednodušují obchodování, na stranu druhou přinášejí nové investiční instrumenty, které jsou složitě konstruované a často jim nerozumí ani ti, kteří je na trhu prodávají. Do toho se vedle bitcoinu objevují další kryptoměny.
  • Ovca celá a trh sýty
    Nemecký rating A+Včera za zachveli finančné trhy pod tlako...
  • O víkendu byl oznámen balíček finanční pomoci Řecku - euro na horské dráze.
    SLEDOVANÉ UDÁLOSTI - NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE(Všechny časy v GMT)o EU: Vystoupení A. W...
  • O víkendu dostali obchodníci chuť na akcie
    Akciovým trhům se dostalo živé vody. Evropské akcie poté, co v minulém týdnu podle indexu Stoxx 600 ztratily 2,5 %, dnes přidávají 1,5 %. Obchodníci nakupují napříč všemi sektory s výjimkou maloobchodních řetězců, jejichž index se nachází necelou jednu desetinu procenta pod pátečním zavíracím kurzem. Největší zájem je o akcie finančních domů, prodejců luxusního zboží a telekomunikací, když se jejich hodnota během dneška zvýšila o více jak dvě procenta.
  • O vítězi rozhodne čas: konfrontace mezi dolarem a jüanem
    Otázka nadřazenosti americké a čínské měny je stále aktuální. Je možné, že o lídrovi světového finančního trhu bude rozhodnuto v blízké budoucnosti. V rozporu s autoritativními prohlášeními o dominantní roli dolaru by jím mohl být jüan.
  • Ovlivní Brexit trh s nemovitostmi?
    V období nejistoty před konáním britského referenda o členství v EU bude pravděpodobně docházet ke znehodnocení libry, což povede ke ztrátám relativních hodnot nemovitostí ve Velké Británii. Podle odborníků Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, bude oddělení librových aktiv od aktiv v eurech klíčovým aspektem řízení portfolia nemovitostí investorů. Slabá libra by však naopak mohla být příležitostí pro investory platící v amerických dolarech.
  • Ovlivní volby ve Velké Británii směr budoucího vývoje EU?
    Ve Velké Británii byly dvě hlavní politické strany, pak tři a nakonec čtyři. Není divu, že odhad výsledků voleb je čím dál složitější. Obě „staré? strany...
  • Ovoce se stává nedostupným luxusem. Zdražují i stavební práce
    „Přestože ceny zemědělských výrobců meziročně klesly o 2,7 procenta, ceny ovoce vzrostly o astronomických 91,3 procenta. Zemědělci se snaží využít situace, kdy lidé v rámci pandemie zvýšili poptávku po ovoci. V důsledku tohoto vývoje se ovoce stává luxusem, který si mnozí spotřebitelé nemohou dovolit,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ovoce zdražuje nejvíce za posledních minimálně deset let. Šampionem v tempu zdražování jsou letos kiwi, mango, mandarinky a limetky
    Letos v květnu zdražilo ovoce nejvýrazněji za celé období minimálně od začátku roku 2010. Jeho tuzemští pěstitelé hlásí o 91,3 procenta vyšší ceny než loni v květnu. Ceny jsou tedy takřka dvojnásobné. Současně citelně zdražuje většina dováženého ovoce.
  • O výprodeji vládních dluhopisů
    Výprodej na trzích dluhopisů, který pozorujeme v posledních týdnech, je opravdu nebývalý. S tím, jak výrazně propadly ceny dluhopisů (a reverzně vzrostly výnosy), se ovšem nabízí otázka, zdali už nepřišel čas se zamyslet nad tím, zda nejsou současné úrovně atraktivní z podhledu dlouhodobějších investic. To první, co je třeba při takovém cvičení vzít v úvahu, je pochopitelně to, nakolik nejkratší konec výnosové křivky zohledňuje krátkodobý výhled politiky centrálních bank.
  • O výsledném letošním deficitu státního rozpočtu rozhodnou investice
    Stát hospodařil za prvních devět měsíců letošního roku s deficitem 326,3 mld. Kč. Celkové příjmy vzrostly meziročně o 2,0 % a výdaje o 7,2 %. Meziměsíční prohloubení deficitu sice oproti předchozím měsícům vzrostlo na 28,2 mld. Kč, stále je ale pod průměrem letošních temp. I nadále hlavním důvodem lepšího hospodaření státu je výběr daní, ale i nižší výdaje oproti plánu.
  • Oxford City Football Club přiímá za vstupenky na zápas platby v BTC
    V anglické fotbalové lize bude klub na tričkách nosit logo BTC a fanoušci si budou moci koupit vstupenky za bitcoiny přes Lightning Network.
  • Oznámení amerického Fedu
    Fed oficiálně pozastavil zvyšování sazeb, ale vypadá to na dočasnou pauzu. Představitelé Fedu očekávají, že sazby se nakonec budou zvyšovat až do konce roku, což by mohlo být překvapením pro investory, kteří doufali, že si budou moci vydechnout.
  • Oznámení ČNB o zvýšení úrokových sazeb
    Pro rok 2022 jsme očekávali především postupnou stabilizaci ekonomické situace, a tedy i ustálení výše úrokových sazeb. I vzhledem ke geopolitickému vývoji a stále rostoucí míře inflace však můžeme říci, že vrchol úrokových sazeb pravděpodobně ještě není za námi, což dokazuje i dnešní zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB o 0,5 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Purple MT4 platforma nova