Úterý 19. březen 2024 08:19
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Fond obnovy EU je ve skutečnosti spíše „fondem na záchranu Itálie“. Paušální daň umožní některým živnostníkům ušetřit na dani i více než 80 tisíc ročně

10.07.2020 10:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

ČTK: Poslanci se dnes mimořádně scházejí k příspěvkům lidem, kteří pracují na dohody. Měly by jim nahradit výpadek příjmů při epidemii koronaviru. Sněmovna se bude zabývat také vládním návrhem na zavedení paušální daně pro živnostníky. Od 10:30 má pokračovat debata o evropském plánu na oživení ekonomiky po koronavirové krizi, tedy o takzvaném fondu obnovy EU.

Komentář k fondu obnovy EU

Nalijme si čistého vína: Fond obnovy EU je ve skutečnosti spíše „fondem na záchranu Itálie“

Česko by se bez Fondu obnovy EU dokázalo ekonomicky zotavit samo, z tohoto hlediska jej vůbec nepotřebuje. Fond se zakládá zejména kvůli záchraně Itálie. Itálie není Řecko. Na její záchranu už se musí spojit peníze celé EU, i ty české. Zároveň by pád Itálie – na rozdíl od pádu Řecka – mohl celou EU rozbít. Což by jistě poškodilo i Česko, neboť na jednotném trhu EU je ekonomicky silně závislé. Proto fond vznikne, ať už se to Česku či některé jiné jednotlivé členské zemi líbí nebo ne.

V rámci této holé pravdy musí ČR usilovat o to, aby mohla s penězi z fondu zacházet co možná nejpružněji. Brusel však jistě nedopustí nějakou velkou volnost v nakládání penězi fondu, neboť kromě záchrany Itálie sleduje jeho zřízením další své cíle, hlavně podporu zelené ekonomiky, digitalizace a znevýhodněných sociálních skupin.

Česko musí bojovat nejen za flexibilitu v nakládání s penězi fondu, ale také za to, aby tolik jako dle nynějšího návrhu nepenalizoval ekonomicky relativně úspěšné země EU. Mezi ně patří i ČR, kvůli své nízké zadluženosti a nízké míře nezaměstnanosti. Jenže i zde budou možnosti ČR omezené.

Hlavním smyslem fondu, jak víme, je záchrana Itálie. Tedy obrovsky předlužené ekonomiky, která už čtvrtstoletí stagnuje. Fond tedy bude svým nastavením vcházet vstříc zejména právě Itálii, jinak by nevznikl. Tím pádem bude muset být méně vstřícný vůči zemím typu Česka. Nalijme si čistého vína: celá EU, tedy i my, se teď bude skládat na Itálii, ať už chceme nebo ne.  

Komentář k paušální dani

Někteří živnostníci už příští rok mohou na daních ušetřit i přes 80 tisíc korun. Vláda schválila takzvanou paušální daň, byť v kompromisní podobě

Živnostníci s ročním příjmem do 800 tisíc korun pravděpodobně budou moci od ledna příštího roku platit pouze jednu paušální daň. Vláda také opatření již schválila. Pro příští rok by měla paušální daň činit 5740 korun měsíčně. Paušální daň by měla být složena z minimálního odvodu na zdravotní pojištění, navýšeného minimálního odvodu na sociální pojištění o 15 procent a daně 100 korun.

Uvedená limitní částka 800 tisíc korun je kompromisním řešením. Ministerstvo financí totiž původně navrhovalo, aby limit činil milion korun. Od částky milionu korun tržeb ročně totiž začíná zákonná povinnost plátcovství DPH.

Představitelé koaličního partnera, ČSSD, ale také odbory žádali nižší limit, neboť se obávali zejména dalšího rozevření nůžek v daňových a odvodových povinnostech zaměstnanců na jedné straně a OSVČ na straně druhé. Paušální daň totiž z daňového hlediska zvýhodňuje část OSVČ, zatímco zaměstnancům se podmínky nijak nemění. Snížení limitu znamená, že výhod paušální daně bude moci využít méně OSVČ, takže rozevření nůžek nebude ve výsledku tak výrazné.

Živnostníkům paušální daň ušetří čas a papírování, neboť nebudou muset komunikovat se třemi různými úřady, ale jen s jedním. Zbaví se složité administrativy, a navíc budou mít klid od případných kontrol z finančního úřadu.

Z OSVČ s příjmy do 800 tisíc korun ročně se však přechod na paušální daň vyplatí jen některým.

Paušální daň se například nevyplatí řemeslníkům či zemědělcům, kteří využívají osmdesátiprocentní výdajový paušál. Z těch živnostníků, kteří uplatňují šedesátiprocentní výdajový paušál, se paušální daň vyplatí těm, kteří nemají děti, ani manželku, přičemž jejich příjem bude v pásmu od 46 tisíc do zhruba 66 tisíc korun měsíčně (tak, aby svým příjmem nepřekročili zmíněný limit 800 tisíc korun ročně).   

Doslova „ternem“ ale může být paušální daň pro mnohé živnostníky, kteří uplatňují čtyřicetiprocentní výdajový paušál. Například bezdětný živnostník s ročními tržbami právě 800 tisíc korun, který právě uplatňuje čtyřicetiprocentní paušál, díky přechodu na paušální daň ušetří na odvodech státu takřka 81 tisíc ročně. Místo dosavadní částky 12 470 korun, již platí na dani, sociálním a zdravotním, bude odvádět pouze zmíněnou paušální daň 5740 Kč, tedy o 6730 korun měsíčně méně.

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • FOMC zápisnica zo septembrového zasadnutia
    Nové opatrenia by mohli byť prijaté nedlho..... komentár: naznačenie novembrového tlačenia Q...
  • FOMC znovu spustí kvantitativní uvolňování; pokud bude velkorysé, akcie poletí vzhůru
    V průběhu několika posledních seancí došlo k opakovaným pokusům o překonání úrovně 1200. Sledujte, co udělá dnešn...
  • 🚀 FOMO na kryptu zastiňuje akcie 🛑 Je vůbec Bitcoin k něčemu a uvidíme 100k? Na které akcie sázet? 🎯
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • FOMO? Nenechte si ujít 4 nejlepší meme mince pro září!
    Nejlepší meme mince nabízejí víc než jen hype vyvolaný strachem z promeškání (FOMO). Výhodou FOMO je, že motivuje investory k tomu, aby neustále hledali další diamant, který přinese obrovské zisky.
  • FOMO posiluje trh: Lednový růst indexu S&P 500 byl druhým nejlepším za poslední tři desetiletí
    ZPOMALENÍ: Globální akcie zažily jeden z nejlepších začátků roku v historii, čímž se vymykají konsensu. Roky, kdy dochází k poklesům, jsou velmi vzácné a leden často udává tón celému roku, přičemž historie i fundamenty jsou aktuálně na vaší straně. Fundamenty se vzhledem k opětovnému otevření Číny a poklesu cen zemního plynu zmírnily. To bylo při pesimismu a tak vysokých úrovních hotovosti vše, co bylo potřeba. I když ty zůstávají podpořeny, tempo návratnosti se nevyhnutelně zpomalí a čekají nás fundamentální nárazy. Rok 2023 bude rokem přechodu k dalšímu býčímu trhu. Zůstaňte pozitivní, ale buďte připraveni na nižší výnosy a větší divergenci mezi jednotlivými aktivy, která nás čeká.
  • Fond Fidelity International získal ocenění Investice roku 2022
    Fond Fidelity Funds – America vyhrál první místo v kategorii Akciových fondů ankety Investice roku 2022, kterou pořádala společnost Fincentrum & Swiss Life Select. Ocenění převzala minulý týden obchodní ředitelka Fidelity International pro Českou republiku a Slovensko Ivana Laňová.
  • Fond Grayscale vstupuje na krypto trh „inteligentných zmlúv“.
    Spoločnosť Grayscale včera oznámila, že prostredníctvom svojho novovytvoreného GSCPxE poskytuje expozíciu priemyslu inteligentných zmlúv. Fond tak poskytne expozíciu Cardano, Polkadot, Stellar, Polygon, Algorand, Solana a Polygon.
  • Fond kvalifikovaných investorů
    Jedním z investičních vehiklů, který mohou profesionální asset manageři využívat, je fond kvalifikovaných investorů (FKI). Jeho možnosti jsou v oblasti investování a tradingu co do rozsahu prakticky neomezené. FKI může investovat do akcií, zabývat se komplexními opčními strategiemi na indexy nebo algo tradingem futures. Ale i do nemovitostí, private equity nebo uměleckých děl.
  • Fond kvalifikovaných investorů
    Jedním z investičních vehiklů, který mohou profesionální asset manageři využívat, je fond kvalifikovaných investorů („FKI“). Jeho možnosti jsou v oblasti investování a tradingu co do rozsahu prakticky neomezené. FKI např. může investovat do akcií, zabývat se komplexními opčními strategiemi na indexy nebo algo tradingem futures. Ale i do nemovitostí, private equity nebo uměleckých děl (např. sbírky, obrazy aj.).
  • FOND KVALIFIKOVANÝCH INVESTORŮ SOLEK OZNAMUJE PŘEJMENOVÁNÍ NA MW INVESTIČNÍ FOND SICAV
    Fond kvalifikovaných investorů, založený v červnu 2019 pod původním názvem SOLEK SICAV, byl s účinností od 1. ledna 2021 přejmenován na MW Investiční fond SICAV. Investiční strategií je participovat na vzniku solárních elektráren řádově ve stovkách MW instalovaného výkonu, přičemž nejméně 100 MW poskytne energetická skupina SOLEK. Výnosnost fondu za posledních 12 měsíců je přibližně 6 %.
  • Fond OK Smart Opportunity má po svém prvním roce na trhu ve správě už 208 milionů korun
    V srpnu oslavil své první výročí fond OK Smart Opportunity, který před rokem uvedla na trh jako svůj vůbec první fond MONECO investiční společnost spadající do skupiny Broker Consulting. Fond je určen zkušeným investorům, kterým dnes spravuje finanční prostředky v celkovém objemu 208 milionů korun.
  • Fond Petrus Advisers doporučil akcionářům Monety odmítnout propojení s PPF
    Fond Petrus Advisers, který vlastní zhruba pět procent akcií Monety Money Bank, doporučil dalším akcionářům Monety, aby na červnové valné hromadě nepodpořili spojení s bankovní divizí PPF. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to řekl manažer fondu Oliver Škutil. Fond s transakcí nesouhlasí, na své výhrady upozornil Českou národní banku i Evropský bankovní úřad (EBA), uvedl Škutil.
  • Fond Pro arte vstupuje na pražskou burzu
    Fond zabývající se investicemi do umění, Pro arte (ISIN CZ0008044674), vstupuje na Burzu cenných papírů Praha.
  • Fond Rockaway Blockchain Fund investoval přes 110 milionů Kč do firmy 1Inch
    Investiční fond Rockaway Blockchain Fund (RBF) investoval do agregátora decentralizovaných burz 1Inch pět milionů dolarů, tedy přes 110 milionů korun. Společnost 1Inch je v portfoliu RBF už jedenáctou firmou s oceněním přes jednu miliardu dolarů. Fond to dnes oznámil v tiskové zprávě.
  • „Fond vykoupení“ - Nová naděje eurozóny na sdílení dluhového břemene
    Společné dluhopisy eurozóny ani tento týden neprošly přes německé veto, Angela ...
  • Fondy fondů
    Ceny amerických akcií jsou v poslední době již poměrně vysoko a větší váha se přenáší na investování do akcií v Evropě. Nadšení po zvolení Donalda Trumpa již opadlo a na předvolební sliby již moc investorů nečeká. K celé věci se takto vyjádřili i manažeři investiční společnosti ING Lucembursko Loic Pellerin a Richard Edwards.
  • FONDY KVALIFIKOVANÝCH INVESTORŮ POKRAČUJÍ V RŮSTU, TVOŘÍ JIŽ ČTVRTINU MAJETKU VE FONDECH
    Fondy kvalifikovaných investorů (FKvI) zaznamenaly v roce 2018 meziroční nárůst obhospodařovaných prostředků o 22 mld. Kč na 154,77 mld. Kč a zvýšily tak svůj podíl na 24,6 % veškerého fondy obhospodařovaného majetku. Výrazný růst pokračuje i v roce 2019, kdy po prvním pololetí byla výše objemu majetku ve fondech kvalifikovaných investorů členů AKAT již 175,81 mld (25,5 %).
  • Fondy prchají z emerging markets nejrychleji za dva roky. První oběť konce QE?
    Za poslední čtyři roky přiteklo do emerging markets, kam bývá řazena i Česká republika, celkem 3,9 bilionu dolarů. Ny...
  • Fondy sa boja viac politiky ako ekonomiky. Na forexe neveria euru ani libre
    Včera bol zverejnený pravidelný mesačný prieskum medzi fondmi z dielne Bank of America Merill Lynch, v rámci ktorého sú manažéri popredných fondov dotazovaní na príležitosti a riziká na finančných trhoch.
  • Fondy sa v novembri vo veľkom púšťajú do rizikových obchodov. Ich tolerancia rizika je najvyššia v tomto tisícročí
    Včera bol zverejnený novembrový prieskum investičného sentimentu medzi veľkými globálnymi fondmi, a ten priniesol veľmi zaujímavé výsledky. Najmä čo sa týka ich ochoty ísť do rizika. Čistý indikátor apetítu po riziku (vypočítaný ako rozdiel medzi respondentmi, ktorí majú vyššiu než normálu ochotu prijímať riziko a tými, ktorí ju majú nižšiu), ukázal najvyššiu hodnotu v histórii prieskumu, ktorá sa datuje do roku 2001. Vôbec to pritom nie je dlhodobý fenomén, ešte pred niekoľkými mesiacmi bol tento ukazovateľ v mínuse.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024