Úterý 19. březen 2024 09:17
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Zlatý index: Český zlatý poklad se v květnu neztenčil. A do budoucna zřejmě poroste

09.07.2020 09:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tzv. Zlatý index, který vyjadřuje poměr mezi aktuálním množstvím zlata v devizových rezervách České národní banky (ČNB) a 70 tunami, které mělo Česko ke dni svého vzniku, zůstal v květnu na hodnotě 11,2 %, tedy zhruba na devítině počátečního stavu. Centrální banka měla ke konci května zahrnuto v devizových rezervách 252 tisíc troyských uncí zlata, tedy 7,8 tuny. Vyplývá to z údajů zveřejněných ČNB a z výpočtů analytiků akciové společnosti Zlato, která patří k předním tuzemským prodejcům „žlutého kovu“.

„Zlatý index vychází z množství zlata, které nově vzniklé České republice připadlo po rozdělení federace, a porovnává jej s pravidelnými měsíčně zveřejňovanými oficiálními informacemi ČNB o stavu devizový rezerv,“ vysvětluje David Marášek, statutární ředitel akciové společnosti Zlato, jejíž analytici index od letoška každý měsíc připravují.

Které státy mají největší zásoby zlata v devizových rezervách?
1.
USA: 8133,5 (79,1 %)
2. Německo: 3363,6 (75 %)
3. Itálie: 2451,8 (70,5 %)
4. Francie: 2436 (65 %)
5. Rusko: 2298,7 (22,2 %)
6. Čína: 1948,3 (3,3 %)
7. Švýcarsko: 1040 (6,7 %)
8. Japonsko: 765,5 (3,1 %)
9. Indie: 653 (7,4 %)
10. Nizozemsko 612,5 (71,5 %)

Zdroj:
World Gold Council. Údaje jsou uvedeny v tunách, v závorce je podíl zlata v celkových devizových rezervách

Česká národní banka ke konci května držela 7,8 tuny zlata, tedy 252 tisíce troyských uncí (tr. oz. – 31,1 gramu). Přestože celkové devizové rezervy ČNB se z dubna na květen meziměsíčně snížily, hodnota zlata se při stejném množství zvýšila o více než 3,5 milionů dolarů.

„Je to dáno rostoucí cenou zlata a také lepším kurzem české koruny vůči americkému dolaru,“ vysvětluje Marášek. „Prodejní cena jedné unce zlata v květnu přesáhla padesát tisíc korun, zatímco v dolarech se již delší dobu drží na úrovni přes 1700,“ dodává s tím, že se zlatem se tak nyní obchoduje za nejvyšší ceny do roku 2011.

Výbornou zprávou je podle Maráška jak to, že se do konce května letošního roku množství zlata, které je součástí devizových rezerv tuzemské centrální banky, neztenčilo, ale především fakt, že ČNB prostřednictvím své mluvčí Petry Vodstrčilové informovala, že „bude dokupovat zlato tak, aby nedocházelo k jeho úbytku v devizových rezervách“.

Podle Vodstrčilové se nyní zlato podílí na devizových rezervách ČNB zhruba dvěma desetinami procenta. Z aktuálních červnových údajů Světové rady pro zlato (WGC, World Gold Council) vyplývá, že v první stovce sledovaných „zlatých pokladů“ jsou jen dvě země, jejichž podíl zlata v celkových devizových rezervách je pod jedním procentem. Jde o ČR (0,3 %) a Hongkong (0 %). Pokud jde o celkové množství zlata v držení jednotlivých států, ČR se za poslední roky propadla na 77. příčku žebříčku.

Data zveřejňovaná WGC vycházejí ze statistik Mezinárodního měnového fondu (MMF), kterému jednotlivé členské státy zasílají reporty o stavu svých devizových rezerv včetně zlata. Červnová data WGC tak většinou vycházejí z dubnových hodnot členských států fondu, případně březnových či ještě starších.

V červnové tabulce WGC je na třetím místě uveden Mezinárodní měnový fond s 2814 tunami (po Německu a před Itálií) a na 13. příčce Evropská centrální banka (ECB) s téměř 505 tunami zlata. Ve Švýcarsku sídlící Banka pro mezinárodní vyrovnání (BIS) figuruje v žebříčku WGC na 37. pozici se 102 tunami zlata.

Všechny světové centrální banky světa mají aktuálně ve svých devizových rezervách téměř 35 tisíc tun zlata. Na Spojené státy připadá necelá čtvrtina, na státy eurozóny připadá méně než třetina. Včetně zlata, které spravuje ECB, mají členové eurozóny v devizových rezervách celkem 10 774 tuny zlata. To podle údajů WGC znamená, že v průměru mají členové eurozóny 59,8 % objemu svých devizových rezerv ve zlatě. Podíl zlata v devizových rezervách ECB je zhruba třetinový (32,3 %).


K 31. lednu 2012 měla ČNB v devizových rezervách 0,4 milionu troyských uncí zlata, tedy 14,4 tuny. Stav k poslednímu květnovému dni letošního roku byl 0,252 mil. tr. oz., tedy 7,8 tuny zlata. Zdroj: ČNB


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato – Vlna C
    Není pochyb o tom, že cena zlata zůstává v klesajícím trendu, který probíhá už od 7. června. Tento pokles je označen jako vlna [c]. Dokud nedojde k obrácení tohoto trendu, zvyšuje se riziko spekulací, které budou kryty vysokým rizikem. Pokud dojde ke změně tohoto trendu, měli by si obchodníci dát pozor na na interval H4.
  • Zlato – Vrchol 4. vlny
    V posledních několika hodinách došlo k dalšímu zhodnocení ceny zlata. Zlato se aktuálně obchoduje za 1 320,08 USD. Nachází se tak na vrcholu 4. vlny. V následujících dnech čekáme jeho jasný pokles. Nastat však mohou i v tomto případě dva scénáře. Může dojít k mírnému poklesu k hranici 1 308 USD. Nebo může zlato razantně poklesnout až pod úroveň 1 284 USD. To by znamenalo silné oslabení pozice zlata a obrovské snížení jeho ceny. Cena zlata by se v tom případě dostala pod půlroční minima. Nyní tedy budeme situaci bedlivě sledovat a informovat vás o tom, ke kterému scénáři nakonec došlo.
  • Zlato – Vybírání zisků, podpora na úrovni 1 270 USD
    Po neúspěšném pokusu prorazit rezistenci v oblasti 1 297 USD došlo na vybírání zisků. Aktuální cena zlata proto mírně poklesla na hodnotu 1 280 USD. V krátkodobém horizontu proto můžeme očekávat další pokles směrem dolů.
  • Zlato – Začátek týdne s propadem
    Na konci minulého týdne zakončilo zlato obchodování na burze cenou 1 313,9 USD za trojskou unci. Tento týden otevřela burzy cena 1 310,085 USD. Zlato se tedy propadlo o 3 USD. Tento trend mírných poklesů by měl vytrvat až do konce tohoto týdne. Cena by se tak neměla přehoupnout přes 1 320 USD. Ve střednědobém hledisku je ale možný atak na úroveň 1 326 USD.
  • Zlato – Zakončení 14. týdne
    Zlato tento týden klesalo. Z pondělní ceny 1 345.50 USD pokleslo během tohoto týdne až na současnou hodnotu 1324.045 USD. Nejedná se však o žádný velký nebo významný pokles. Podle odborníků by mělo zlato letos významně růst, a tak současný pokles považujeme pouze za korekci.
  • Zlato – Zastavení poklesu
    Ještě minulý týden jsme vás informovali o velmi silném poklesu ceny zlata. S odstupem času můžeme zhodnotit, že zlato spadlo v průběhu posledního měsíce o 70 USD za trojskou unci. Aktuálně se ale jeho cena ustálila. Zlato se obchoduje za 1 279,39 USD a touto hodnotou přestala jeho cena dále klesat. V současnosti vidíme trend udržení se na této úrovni. Nevylučujeme ale další pokles, který může nastat. I nadále budeme proto cenu zlata sledovat.
  • Zlato – 1 324,185 USD za trojskou unci
    Zlato jen za posledních pět dnů pokleslo o 35 USD. Aktuálně se obchoduje za 1 324,185 USD za trojskou unci. Propad by měl ještě několik následujících hodin pokračovat. Cílovou hodnotou je částka 1 320 USD. Pak by mohlo dojít k odrazu a opětovnému růstu.
  • Zlatu dominují býci, avšak krátkodobý pád zůstává ve hře
    Technický obraz na zlatě zůstává napjatý. V předchozím měsíci jsme mohli být svědky prudkého pádu k 1 440/450 USD a následného pohybu zpět nad 1600 USD v reakci na masivní peněžní stimuly FEDu 23. března.
  • Zlatu se letos daří
    Zlato je v letošním roce se ziskem 20 % jednoznačně nejlépe performujícím aktivem. V úterý se poprvé od roku 2011 přehouplo přes hranici 1800 dolarů za trojskou unci a aktuálně se obchoduje na úrovni 1823 dolarů. Historický rekord přitom činí 1890 dolarů z 22. srpna 2011. Do tohoto rekordu tak už zlatu zbývají pouze 4 %.
  • Zlatu se nedaří konsolidovat nad 1800 USD za unci
    Vybírání zisků na dlouhých pozicích v amerických dolarech po prosincovém zasedání FOMC, posílení eura v reakci na rozhodnutí ECB snížit QE a obavy o budoucnost globální ekonomiky kvůli variantě omikron umožnily zlatu provést další pokus o návrat nad úroveň psychologicky významné úrovně 1800 USD za unci. Korekce amerických akciových indexů a související zhoršení globální ochoty riskovat způsobily růst XAU/USD. Bohužel následné posílení americké měny, rostoucí výnosy amerických státních dluhopisů a index S&P 500 anulovaly ambiciózní plány nadšenců do zlata.
  • Zlatý strom centrálnych bánk
    Pred vyše rokom zasadila ECB pred svoju frankfurtskú centrálu nový strom. Strom, ktorý stál ?1,25 milióna, je dielom talianskeho umelca Penona. Táto bronzovo-granitová socha vysoká 17,5 metra má v svojej polovici guľu pokrytú pozlátenými lístkami. Pozlátenú guľu symbolizujúcu víziu ECB.
  • Zlatý trojúhelník brzy exploduje
    Cena zlata vypadá v krátkodobém horizontu nerozhodně. V době psaní článku se zlato obchodovalo na úrovni 1 654. Cenová akce dala z technického hlediska signál o vyčerpaných prodejcích, ale dokud cena zůstane pod silnými překážkami růstu, bude předčasné hovořit o nové etapě růstu.
  • Zlatý vek krízy
    Riziko stúpaKríza je späť, opäť by sme m...
  • Zlatý výprodej aneb co dál?
    Dvoudenní propad ceny zlata byl jedním z největších výprodejů, které historie pamatuje, ovšem ještě důležitějším faktem je, že nikdo pořádně netuší, co stojí za tímto poklesem. Zlato zažilo od minulého pátku největší jízdu z kopce od roku 1980, a i když se v úterý pokusilo mírně zkorigovat svoji ztrátu, zůstává tak o 26 procent levnější oproti maximům z roku 2011.
  • Zlepšení čínských dat přináší akciím další zisky
    Aktivita čínských továren drží pozitivní náladu na akciích, které tak prodlužují svůj růst. Evropské akciové indexy překonávají tempem ty čínské, když ráno stoupají o 1-2 procenta. Investoři se naproti tomu trochu stáhli z dluhopisů, na nichž dnes dopoledne navazuje smíšený vývoj při nevelkém pohybu výnosů.
  • Zlepšení ekonomického sentimentu v Německu pomáhá všem
    „Nálada německých investorů překvapivě vzrostla na nejlepší úroveň za posledních pět měsíců, což dává určitou naději, že výhled největší evropské ekonomiky se může zlepšit.
  • Zlepšení reálné ekonomiky a pokles inflace k 7 %
    Spotřebitelské výdaje se v říjnu pravděpodobně zvýšily. Odhadujeme, že maloobchodní tržby bez aut meziměsíčně vzrostly o 1,0 %. Navzdory tomu výdaje domácností zůstávají utlumené vzhledem k výrazně nižší kupní síle, kterou erodovala inflace. Průmyslová produkce podle nás v říjnu rovněž vzrostla, a to výrazně o 3,5 % m/m. Pomohlo odeznívání problémů v dodavatelských řetězcích, které ve Q3 postihly tuzemské automobilky.
  • Zlepšený investorský sentiment pomohl americkým akciím
    Geopolitické napětí po vojenských útocích v Sýrii se zmírnilo, což investoři potvrdili nákupy rizikovějších instrumentů. Index S&P 500 během pondělní seance vzrostl o 0,8 %, když v ziscích uzavřely všechny hlavní sektory. Přes jedno procento si připsalo hned šest odvětví v čele s telekomunikacemi, jejichž akcie posílily o 1,5 %. Relativně nejméně se dařilo realitním developerům, kteří přidali 0,4 %.
  • Zlepšený sentiment by měl podpořit akcie opětovně v růstu
    Vývoj na americkém dluhopisovém trhu a informace o probíhajících jednáních mezi Spojenými státy a Čínou byly v minulém týdnu hlavním důvodem velmi rozkolísaného průběhu na akciových trzích. V pátek si americké indexy připsaly slušné zisky, čímž alespoň zredukovaly celotýdenní ztráty. Průmyslový Dow Jones si polepšil o 1,2 %, S&P 500 o 1,4 % a technologický Nasdaq přidal 1,7 %. Za posledních pět obchodních seancí ale zaznamenaly ztráty v rozsahu 0,8 až 1,5 %.
  • Zlepší výsledky společnosti Apple náladu na klesající Wall Street?
    Apple (AAPL.US) je s kapitalizací přes 3 biliony dolarů nejhodnotnější společností na světě a jedním z hlavních tahounů Wall Street. Po dnešní seanci zveřejní zprávu o výsledcích za 2. čtvrtletí. V roce 2022 prokázala značnou odolnost a na pozadí technologických gigantů ztratila relativně málo. Naproti tomu v letošním roce získává téměř 55 % oproti 40% rally na Nasdaqu. Trh v posledních měsících nadchla deklarovaná podzimní expanze společnosti do oblasti VR technologií a zářijové vydání iPhonu15. Současně silní spotřebitelé v USA, Evropě a lepší meziroční spotřebitelská nálada v Číně nevedly trhy k očekávání růstu tržeb. Wall Street očekává již třetí čtvrtletí po sobě meziroční pokles tržeb a jednociferný pokles prodejů iPhonů a MacBooků. Jako klíčové se však mohou ukázat prognózy, které zde jsou:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader