Úterý 19. březen 2024 04:27
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster

Evropský maloobchod se zotavuje, ale luxusní zboží potřebuje ty, kteří hodně utrácí

02.07.2020 13:10  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropa se začíná „oklepávat“ z omezení pohybu a podle analýzy Fidelity International ukazují čerstvá data známky oživení u maloobchodu, jednoho z nejvíce zasažených odvětví. U luxusního zboží je kvůli absenci čínských turistů, kteří hodně utrácí a představují až 40 procent poptávky v tomto sektoru, nejbližší výhled nejistý.

Utrácení jako odveta, nebo odložená poptávka?

Počáteční údaje o maloobchodních prodejích v Evropě vypadají slibně. Pokles množství návštěvníků obchodů se zmenšuje (viz graf), ale ještě zbývá zjistit, co bude následovat po uvolnění pohybu – jak bude vypadat tzv. „revenge spending“. Po nákupech toužící spotřebitelé si mohou nadměrně kompenzovat předchozí omezení. Zejména maloobchodní prodej se hned v prvních několika týdnech po opětovném otevření ekonomik Německa a Švýcarska zotavil rychleji, než se očekávalo.


Graf: Dopad Covid-19 na počty návštěvníků evropských maloobchodů

Poptávka po luxusním zboží v Evropě ochabuje, protože turisté zůstávají doma

Na rozdíl od maloobchodu je krátkodobý výhled na poptávku po luxusním zboží v Evropě méně jistý kvůli naprosté absenci čínských, ale i jiných, turistů v Evropě. Čínský sklon k nakupování luxusního zboží je bezprecedentní a čínští turisté představují asi 50 procent kupujících luxusního zboží v Evropě. Celkově představuje Čína zhruba 40 procent prodejů veškerého luxusního zboží a tvoří 70 procent rostoucí poptávky po luxusním zboží.

Vzhledem k tomu, že čínští turisté zůstávají doma a utrácí ve své domovině, silně vzrostla poptávka po luxusu přímo v Číně. Například obchod Hermes v Guangzhou zaznamenal v dubnu, v den, kdy znovu otevřel, rekordní tržby ve výši 2,7 milionu dolarů. Společnost LVMH, která je v této oblasti považována za lídra, uvedla, že v dubnu zaznamenala 50procentní nárůst u klíčových značek jako Louis Vuitton, Christian Dior, Bulgari a Sephora. Tiffany nedávno oznámil meziroční nárůst prodejů v květnu o 90 procent.

Naproti tomu jsou luxusní obchody v Evropě v centrech módy, jakými jsou v Milán a Paříž, opuštěné kvůli obavám z druhé vlny infekce a závažnosti globální recese. Další velký test evropské cesty k oživení – a návratu k turistickému ruchu – přijde, až devět zemí včetně Německa a Francie otevře své hranice ostatním zemím EU.

Luxusní móda, oblečení pro volný čas a wellness v oblibě

Jakmile se ekonomiky začnou normalizovat, očekáváme posun v chování spotřebitelů. Ti se obávají recese a nejistoty zaměstnání a pravděpodobně více šetří a méně utrácí. Pokud nakupují luxusní zboží, pravděpodobně se rozhodnou pro zavedené značky a klasické modely, které byly navíc eticky vyrobeny. Mileniálové, kteří jsou motorem tohoto růstu posledních pár let, mohou být méně stálí než starší zákazníci, přičemž přechod na online obchod je – stejně jako ve všech oblastech – krizí urychlen,“ vysvětluje Aneta Wynimko, spolumanažerka portfolia fondu Fidelity Funds Global Demographics Fund.

V reakci na měnící se chování spotřebitelů módní dům Gucci nedávno uvedl, že jeho kolekce budou mít delší životnost. V zásadě budou „bez sezóny“, protože se snížil počet každoročně pořádaných přehlídek z pěti na dvě. Mezitím vzrostla poptávka po ležérním stylu kvůli množství lidí pracujících z domova. Tento zájem pravděpodobně zůstane silný i nadále. Očekává se také růst poptávky po zdravotních a wellness produktech. Ta ostatně už v posledních měsících zaznamenala nárůst.

V maloobchodě sice roste poptávka, stále však existují otázky týkající se tempa zotavení. Existují obavy ohledně důsledků přechodu na online a chuť oblékat se módně ve světě, kde panuje sociální distanc. Přebytek zásob a očekávané rozsáhlé slevy budou v krátkodobém až střednědobém horizontu v tomto sektoru působit také jako protivítr.

Vedoucí luxusní značky mohou získat tržní podíl, ale bude o něj bojovat mnoho z nich

„Za posledních 12 měsíců si vedly luxusní značky lépe než celé odvětví, byly poháněné poptávkou z Číny. A i přes velmi nejistý výhled spotřebitelů jsme stále pozitivní, co se týče luxusních značek. Společnosti z této skupiny mají obvykle silné rozvahy, vysoké marže a co se týče zásob, stojí si rovněž lépe díky flexibilnějším dodavatelským řetězcům. Lídři v tomto odvětví toho využili k dalšímu posílení svých pozic. Kladou větší důraz na udržitelnost svých dodavatelských řetězců a své fungování. To pěkně zapadá do toho, co spotřebitelé dnes chtějí: trvanlivé, udržitelné výrobky, které mají také hodnotu při dalším prodeji. I nadále upřednostňujeme některé ze zavedených značek, které se ukázaly jako nejodolnější a rychle se zotavují,“ komentuje Aneta Wynimko z Fidelity International.

Pokud jde o maloobchod, zatímco krátkodobá data překvapila, dlouhodobý výhled je podle Fidelity International extrémní výzvou při současných strukturálních otázkách ohledně maloobchodních modelů ve světě po koronaviru a při hrozbě druhé vlny. Oživení v současné době probíhá poměrně rychle, ale je zřejmé, že ve druhém čtvrtletí budou společnosti vykazovat prudký pokles tržeb a slevy budou mít negativní dopad na ziskovost.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Evropský akciový trh vzrostl díky silným ziskům
    Silné čtvrtletní zprávy o podnikových ziscích evropských společností ve středu podpořily akciový trh, ale obavy z agresivních kroků hlavních centrálních bank omezují růst. Panevropský index STOXX 600 tak vzrostl o 1,0 %. Britský FTSE 100 si polepšil o 0,45 % na 7 600,4 b, francouzský CAC 40 vzrostl o 1,06 % na 7 103,08 b. a německý DAX o 0,88 % na 15 376,34 b.
  • Evropský akciový trh začal v polovině týdne prudce stoupat
    Klíčové akciové indikátory západní Evropy vykázaly během středečního obchodování po šestidenní sérii poklesů velkolepý...
  • Evropský akciový trh znovu na horské dráze
    Hlavní příčinou dnešního korekčního obratu akciového trhu byly pozitivní makro statistiky pro eurozónu. Hrubý domácí produkt Německa v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vyskočil o 4 %. Stojí za zmínku, že německá ekonomika je v eurozóně největší.
  • Evropský automobilový sektor zažívá krušné časy
    Evropské sdružení výrobců automobilů dnes zveřejnilo květnové počty registrací nových osobních automobilů, které byly ve srovnání s loňskem zhruba poloviční. Oproti dubnu se vlivem postupného rozvolňování protikoronavirových opatření sice pokles zmírnil, i nadále však zůstává výrazný. Dvouciferným tempem se počty registrací snižovaly ve všech státech Evropské unie a také u všech výrobců. Vyhlídky pro následující období však také nejsou zrovna růžové. Již před koronavirovou krizí se výrobci automobilů, včetně navazujících dodavatelských odvětví, potýkali s celosvětovým nedostatkem poptávky a s přechodem na přísnější emisní limity. Současná situace útlum poptávky pravděpodobně dále urychlí. Nepůjde jen o to, že automobily představují luxusní statek po kterém v době krize poptávka zcela logicky klesá, nýbrž i to, že během karanténních opatření došlo ke změnám, které mohou mít na automobilový průmysl zásadní dopad. Jedná se o stále se rozšiřující trend výkonu práce na dálku, který vede k nižší potřebě i frekvenci se přemisťovat. To může vést k preferenci sdílení automobilů, upřednostnění jiných způsobů dopravy, či jednoduše k pozvolnější obměně stávajících automobilů v důsledku nižšího opotřebení. Vše uvedené však vede k jedinému, k nižší poptávce po automobilech.
  • Evropský automobilový trh zatím nestagnuje
    Růst české ekonomiky jde těsně ruku v ruce s průmyslem a je to poznat na jejím výkyvu nahoru i dolů. Především jde o náš automobilový trh. Ten se právě díky své expanzi stal asi největším tuzemským oborem s 10 % podílu na HDP. Z pohledu počtu vyrobených aut na jednoho obyvatele ČR náš trh sice o něco zaostává za Slovenskem, přesto to nijak nesnižuje význam našich automobilek pro současný i budoucí vývoj v oblasti tuzemského hospodářství.
  • Evropský bankovní sektor dál je a ještě dlouho bude hlavní brzdou akciových indexů v Evropě
    Pár slov k výprodejům, které tento týden zasáhly akciové trhy. Zatímco americké akcie jsou zpět na dosah rekordních úrovní, evropské indexy za těmi americkými i nadále výrazně zaostávají.
  • Evropský indexy cítí se sebejistě na rozdíl od amerických.
    Situace na akciových trzích vyvíjí se docela nejednoznačně. Námitky mezi Ruskem, USA a Evropou, stále tlačí na trhy. K...
  • Evropský indexy cítí se sebejistě na rozdíl od amerických.
    Situace na akciových trzích vyvíjí se docela nejednoznačně. Námitky mezi Ruskem, USA a Evropou, stále tlačí na trhy. K...
  • Evropským akciím se dnes dařilo
    Evropský akciový trh se dnes veze na vlně optimismu, a to hned od ranních hodin, kdy akcie reagovaly na dohodu mezi Donaldem Trumpem a Jean-Claudem Junckerem o zmírnění navzájem uvalovaných cel. Náladě přispěla i ECB, která ponechala úrokové sazby beze změny a její šéf Mario Draghi naznačil, že sazby zůstanou beze změny minimálně do léta příštího roku. Index Stoxx 600 tak v odpoledních hodinách roste o zhruba půl procenta. Nejziskovějším sektorem jsou telekomunikace, které přidávají 1,8 %. Žádný jiný se nepřehoupl přes hranici jednoho procenta.
  • Evropským akciím se ráno nedaří, koruna se propadá
    Asijské trhy dnes ocenily lehkým nárůstem čínská makrodata, která mírně překonala odhady jak v případě srpnových maloobchodních tržeb, tak u průmyslové výroby. Ještě se asi projevil také pozitivní vývoj na amerických trzích ze včerejška.
  • Evropským automobilkám hrozí “krvavá lázeň” v záplavě levného čínského dovozu, varuje šéf Stellantisu. Odpovědí by mohlo být vytvoření nadnárodního evropského “Airbusu elektromobility”
    Autopůjčovna Hertz se v USA zbavuje 20 tisíc elektroaut a nahrazuje je vozy s tradičnějším pohonem (viz obrázek 1 níže). Klíčovým důvodem jsou příliš vysoké náklady na údržbu a opravy elektroaut. Ty jsou i zásadní příčinou toho, proč se celosvětově zadrhává poptávka po elektrovozech.
  • Evropskými trhy se prohnala vlna optimismu
    Evropské burzy dnes vstřebávají staronový návrh, který včera večer Řekové poslali do Bruselu a který do značné míry ko...
  • Evropským trhům dnes velí komodity - míří vzhůru
    Evropské burzy zahájily nový týden se solidními zisky. Navázaly tak na dnešní vývoj v Asii, kterým vlilo optimismus do žil prohlášení čínské centrální banky. Hlavní evropské akciové indexy tak přidávají v úvodu mezi 1 - 2 %, a je to zejména komoditní a bankovní sektor, jež jim v tomto pomáhají. Silnější čínská měna by totiž měla nahrávat vývozcům komodit v Austrálii, Brazílii nebo Kanadě, což logicky zatlačilo na ceny komodit vzhůru.
  • Evropským trhům se po hodnocení Moody's pro Itálii a Portugalska ulevilo 📣
    Na začátku nového týdne je euro podpořeno víkendovými aktualizacemi ratingů Moody’s pro Itálii a Portugalsko. Minulý týden se objevily značné spekulace o riziku snížení ratingu Itálie na úroveň „junk“. Trhy si však o víkendu mohly vydechnout, když se rating nejen udržel, ale dokonce zlepšil. V případě Itálie si Moody's ponechala rating Baa3, jeden stupeň nad nevyžádanou poštou, ale změnila výhled z negativního na stabilní. Toto rozhodnutí bylo překvapením pro mnoho analytiků, kteří neočekávali žádné změny. Důvody pro zlepšení výhledu byly stabilní vyhlídky na ekonomickou sílu Itálie, stav bankovního sektoru a dynamiku veřejného dluhu. Ve třetím čtvrtletí italská ekonomika vykázala stagnaci po poklesu na začátku roku a očekává se, že italský dluh do roku 2025 mírně vzroste ze 140 % na 141 % národního výstupu. Přes tyto výzvy italská vláda v čele s Premiérem Giorgia Meloni hodnotí rating jako potvrzení efektivní práce a slibné vyhlídky do budoucnosti země.
  • Evropský obr s elektronikou Darty varuje před výsledky (-16 %). Spoluvlastní Datart
    Třetí největší prodejce elektroniky v Evropě, spolumajitel českého DATARTu, který v předvánoční prodejní sezóně rozvíř...
  • Evropský parlament schválil odklad aukce emisních povolenek, ceny by měly růst (+komentář)
    Poslanci Evropského parlamentu dnes odsouhlasili odložení aukce 900 milionů emisních povolenek, což by mělo vést k růs...
  • Evropský parlament schválil protikrizový balíček. Němečtí podnikatelé nelibě nesou prodloužení lockdownu.
    Americký prezident Joe Biden oznámil, že chce k Číně přistupovat odlišně než Donald Trump a soustředí se hlavně na mezinárodní pravidla. Dále prezident dodal, že obě ekonomické velmoci budou extrémně soupeřit. Inflace v lednu ve Spojených státech zůstala nezměněna na úrovni 1,4 %. Analytici očekávali mírnější růst na úrovni 1,5 %. Jádrová inflace v lednu zaznamenala pokles z 1,6 % na 1,4 %.
  • Evropský plán na boj s drahými energiemi
    Ministři energetiky EU se v pátek dohodli na základních obrysech řešení energetické krize. I když české předsednictví podle všeho odvádí velmi dobrou práci, zatím se jedná o “minimum možného” a velkou část odpovědí na energetickou krizi “šijí” národní státy stále málo koordinovaně “domácí jehlou”. V Bruselu se zatím podařilo najít shodu na třech bodech - energetických úsporách, zastropování zisků pro výrobce elektřiny a na zdanění nadměrných zisků producentů fosilních paliv.
  • Evropský PMI stále velmi nízký
    Vidíme, že situace v eurozóně jako celku klesla v souladu s předchozími údaji, zatímco ve Španělsku nebo Itálii se zlepšila. Nicméně vidíme, že ve většině případů přesto panuje negativní nálada. Agentura S&P Global uvádí, že s možným vrcholem inflace může negativní dopad na poptávku zeslábnout. S&P Global se navíc domnívá, že dopad zimy na poptávku by měl být spíše omezený, i když to bude do značné míry záviset na počasí. Zdroj: S&P&P: Bloomberg
  • Evropský program QE jeho detaily a důsledky pro řecké víkendové volby, analýza EUR/JPY
    Evropská centrální banka (ECB) se včera (22. ledna 2015) rozhodla spustit program kvantitativního uvolňování (QE)...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024