Úterý 19. březen 2024 03:19
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster

DLUHOPISOVÉ FONDY SE TĚŠÍ OBLIBĚ INVESTORŮ. ČEKÁ JE VŠAK NÁROČNÉ OBDOBÍ

30.06.2020 16:18  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V posledních několika letech zaznamenávaly dluhopisy pravidelně mírný růst výnosů. Díky tomu, a také díky tradiční konzervativnosti českého investora rostla i jejich obliba – objem v nich zainvestovaného majetku stoupl v roce 2019 meziročně o 50 %.

Tabulka č. 1: Vývoj majetku v dluhopisových fondech k 31. 12. 2019 (AKAT ČR)

Dluhopisové fondy – objem majetku

4Q 2014

4Q 2015

4Q 2016

4Q 2017

4Q 2018

4Q 2019

Celkem

108 435

111 850

124 021

118 758

99 679

152 438

Domácí

64 154

64 828

70 661

71 117

60 119

106 632

Zahraniční

44 281

47 023

53 360

47 641

39 560

45 805

 



Začátkem letošního roku jsme v důsledku koronavirové krize zaznamenali výkonnost u dluhopisových fondů kolem -2 %. Na rozdíl od akciových fondů, kterým výkonnost klesala svorně téměř všem, u dluhopisových fondů se lišily výkonnosti podle typu jejich portfolia, a tak část z nich zaznamenala nárůst výnosů, část pokles, a část zůstala za první kvartál beze změn. U fondů investujících primárně do státních dluhopisů došlo po počátečním poklesu cen naopak k cenovému růstu, kdy bezpečná aktiva profitovala ze snížení úrokových sazeb ze strany centrálních bank.

Nedávná korekce na akciových trzích, očekávaná recese globálně i u našeho klíčového partnera Německa a následný pokles úrokových sazeb společně s obrovskou dávkou likvidity způsobily růst cen dluhopisů, a to jak státních, tak i korporátních. Z toho profitovala většina dluhopisových podílových fondů. Nyní nás však čeká období relativně nízkých výnosů z dluhopisů (dokud budou tržní úrokové sazby dole) a následně zřejmě i negativních výnosů ze státních dluhopisů, až se začne úrokové prostředí zase normalizovat,“ upozorňuje Martin Řezáč, předseda AKAT ČR.

Spíše negativní prognóza by však neměla vést investory k ukvapenému jednání. Investice do dluhopisových fondů by podle Řezáče měly být vždy součástí dobře diverzifikovaného portfolia každého drobného investora, s různou mírou zastoupení na celkových investicích dle profilu konkrétního investora.

Většinu českých investorů dosud vývoj během „korona krize“ nevyvedl z míry. Svědčí o tom minimální objem realizovaných zpětných odkupů, kdy čisté zpětné odkupy v nejzasaženějším měsíci březnu dosáhly za trh necelých 8 mld., což je výrazně méně, než v exponovaných měsících let 2008 a 2009.

Významným faktorem, který snížil riziko paniky a přispěl k aktuálnímu pragmatickému přístupu investorů, je postupná změna charakteru investic do fondů. Většina investorů podílových fondů nyní investuje formou tzv. pravidelných investic, které již přímo počítají s kolísáním trhů a jsou navíc již diverzifikované, čímž dochází k optimálnímu rozložení rizika. Dočasné poklesy jsou tak vykompenzovány dlouhodobým horizontem,“ vysvětluje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR. „Pro drobné investory je však obzvláště při takovýchto očekáváních vývoje trhu namístě velká obezřetnost při přímém investování do tzv. prašivých dluhopisů, u kterých může důsledkem nepříznivé ekonomické situace dojít k značnému množství případů, kdy vůbec nebudou splaceny.“

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dlouho očekávaný optimismus na krypto trhu: bitcoin roste, zatímco Musk lobuje za dogecoin
    Cena bitcoinu ve středečním obchodování neustále roste. V době psaní článku proto BTC získalo 3,7 % a obchoduje se za 37 326 USD. Podle statistik CoinGecko, oblíbené online platformy, která fixuje ceny virtuálních aktiv, dosahuje aktuální tržní kapitalizace bitcoinu 716 mld. USD.
  • Dlouhých či krátkých 14 dní? Koruna je nad 27,00 k euru, hranicí kurzového závazku ČNB
    Přesně dva týdny trval české koruně návrat nad hranici odvolaného kurzového závazku České národní banky. 20. dubna v 15:44 prolomila hladinu 27,00 EURCZK směrem vzhůru, kurzový závazek ČNB odvolala 6. dubna.
  • Dluh Británie přesahuje 2 biliony GBP a dosahuje nejvyšší úrovně za posledních šest desetiletí
    Celkový veřejný dluh Velké Británie dosáhl v září výše 2 bilionů GBP, což podle úřadu pro národní statistiku (ONS) představuje 103.5% hrubého domácího produktu (HDP) a nejvyšší úroveň od roku 1960. Jen za měsíc září dosáhla zadluženost země 36.1 miliard liber, což je nad prognózami a nejvyšší zaznamenanou měsíční hodnotou.
  • Dluh Česka stále dramaticky roste. Vláda čelí dvojímu problému: citelně stoupá „jistina“ dluhu, jež je letos historicky rekordní, i úrok na něm, ten je na maximu od půle roku 2012
    Veřejný dluh České republiky meziročně dále narůstá, ačkoli tempo růstu se zpomalilo. Ve třetím loňském čtvrtletí činil dluh 40,5 procenta HDP. Předloni ve třetím čtvrtletí to přitom bylo 38,1 procenta HDP. Vzestup tedy odpovídá 2,4 procentního bodu. Mezi třetím čtvrtletím 2019, tedy předposledním čtvrtletím před propuknutím pandemie, a třetím čtvrtletím 2020 se dluh zvýšil z 31,3 procenta HDP na zmíněných 38,1 procenta HDP, tedy o 6,8 procentního bodu.
  • Dluh české vlády vystoupal nejvýše v historii, a to i ten v poměru k HDP. Poslední čas na nápravu má vláda po prezidentských volbách
    Ve třetím čtvrtletí roku 2022 hospodařily vládní instituce České republiky s dosud nejvyšším dluhem v historii, vyplývá z dnešních čísel ČSÚ. Dosáhl úrovně 2982,5 miliardy korun, což odpovídá 45,2 procenta hrubého domácího produktu. Dosud nikdy v historii česká vláda nehospodařila s vyšším dluhem v poměru k HDP. Pouze v prvním čtvrtletí roku 2013 hospodařila se shodně vysokým dluhem, tedy 45,2 procenta.
  • Dluh eurozóny byl letos v polovině roku vůči dluhu České republiky nejvyšší v tomto tisíciletí. Česko bylo loni druhou nejprůmyslovější ekonomikou v EU, vyplývá z nových dat Eurostatu.
    Letos v prvním pololetí došlo k citelnému růstu zadlužení napříč Evropou. Vyžádala si jej protipandemická opatření, resp. nutnost boje s jejich ekonomickým dopadem. V České republice narostl veřejný dluh v poměru k hrubému domácímu produktu z úrovně 30,2 procenta na začátku roku na 39,9 procenta k 30. červnu. To představuje nárůst o 9,7 procentního bodu.
  • Dluh – nepříjemná pravda
    Toto přísloví vysvětluje většinu toho, co se v politických kruzích aktuálně děje. Sledujeme teď oblíbený seriál Prodluž a předstírej...
  • Dluhopisová jízda pokračuje, akcie padají. Bankám ale pomohl Draghi
    Během středečního obchodování je na hlavních trzích znát značná nervozita. Nejen, že se celkově investoři přesouvají do bezpečných dluhopisů, ale zároveň sledujeme i relativně velkou volatilitu. Americké výnosy celkově propadly, ovšem během dne několikrát změnily směr. Přidaly se také výnosy v eurozóně, a to vedle jádra nakonec i na periferii.
  • Dluhopisová korekce ještě pravděpodobně zdaleka neskončila
    Výnos do doby splatnosti vůbec nejsledovanějšího dluhopisu – amerického vládního dluhopisu s 10letou splatností (10-year US Treasury Bond) – dosáhl historického minima na úrovni 0,5 % v srpnu loňského roku. Vzhledem k tomu, že tržní ceny dluhopisů a dluhopisové výnosy do doby splatnosti se pohybují protisměrně (když jedno roste, druhé klesá a naopak) v srpnu loňského roku dosáhla tržní cena tohoto dluhopisu historického maxima. Od tohoto okamžiku začal výnos do doby splatnosti poměrně strmě růst. Na konci loňského roku byl na úrovni 0,9 %. Na začátku letošního roku růst tohoto výnosu do doby splatnosti pokračoval. Zatím vzrostl o 0,64 procentního bodu a jeho aktuální úroveň činí 1,55 %.
  • Dluhopisové fondy – jak fungují a stanou se velkými vítězi roku 2019?
    Dluhopisové fondy, někdy označované také jako penzijní, jsou investiční fondy, které investují výhradně do dluhopisů. V důsledku výplaty úroků z dluhopisů a obchodování s drženými cennými papíry se zvyšuje hodnota penzijních fondů.
  • Dluhopisové i akciové investory zklamala dobrá kondice sektoru služeb
    Ačkoli americkému průmyslu se podle listopadového průzkumu moc nedaří a jeho aktivita klesá rychleji, než se čekalo, ve službách je situace úplně jiná. Index ISM v tomto sektoru překvapil růstem na 56,5 z 54,4 bodu, zatímco se naopak předpokládal pokles. Aktivita šla nahoru hlavně na produkci, ale slušné jsou i objednávky či zaměstnanost. Cenový index klesl jen drobně a zůstává na poměrně vysokých 70 bodech.
  • Dluhopisové trhy zůstávají pod tlakem
    Je těžké si znovu vydobýt na trzích důvěru, když už ji jednou ztratíte. Britská premiérka Liz Trussová se o tom opakovaně přesvědčuje. V pátek nepomohlo britský dluhopisům ani oznámení plánů na zvýšení korporátní daně (+18 mld.) ani odvolání ministra financí Kwasi Kwartenga.
  • Dluhopisové výnosy dál rostou, na FX se daří hlavně libře a dolaru
    Po včerejším svátku v USA se dnes na trhy vracejí objemy. Za pozornost stojí přitom hlavně situace na trhu s dluhopisy, kde pokračuje výprodej, který žene vzhůru dluhopisové výnosy. Ty se v případě amerických 10yr splatností vyhouply nad 2,90 % a i nadále zůstávají nepříjemným zdrojem nervozity. Byly to totiž mj. i vysoké výnosy, které se staly katalyzátorem únorových výprodejů na akciových trzích a jejich další růst rozhodně může býky na akciovém trhu udržovat v nejistotě. Indexy jsou totiž navzdory únorové korekci stále relativně drahé a příliš rychlý růst sazeb jim rozhodně neprospívá, i když je jejich dopad na reálnou ekonomiku zatím prakticky nulový.
  • Dluhopisové výnosy do doby splatnosti jsou rekordně nízké
    Z celkového globálního pohledu jsou dluhopisové výnosy do doby splatnosti rekordně nízké. Jak ukazuje tento graf, 30 % všech globálně emitovaných dluhopisů nese záporný výnos do doby splatnosti. Záporný dluhopisový výnos do doby splatnosti znamená, že pokud si investor takový dluhopis koupí a bude ho držet až do jeho splatnosti, s jistotou realizuje ztrátu.
  • Dluhopisové výnosy i dolar se po růstu ze začátku týdne vracejí zpět
    Středeční seance na finančních trzích zatím probíhá podle očekávání v klidu a na nízkých objemech. Může za to hlavně absence dat, kterých je v tomto týdnu jako šafránu, a již déle než dva měsíce trvající absence rizik, díky které je implikovaná volatilita na většině finančních aktiv na svém efektivním dně. Evropské akciové indexy si tak dnes zatím více méně udržují své ceny a zůstávají v na dosah včerejšího close.
  • Dluhopisové výnosy letí vzhůru, akcie padají
    Americký index S&P 500 si po většinu včerejší seance připisoval zisky okolo půl procenta a mířil tak za svým novým rekordem. V posledních 90 minutách obchodování však prakticky o všechno přišel a uzavřel pouze necelou jednu desetinu procenta nad úterním kurzem. Zveřejněné statistiky o počtu nově vytvořených pracovních míst v americkém soukromém sektoru či aktivitě ve sféře služeb potvrdily stávající ekonomickou sílu USA, což přimělo investory k výprodejům dluhopisů. Například výnos 30letého bondu vystoupal na nejvyšší úroveň od roku 2014, 10letý dosáhl 7letého maxima či dvouletý se vrátil na předkrizové úrovně. Z tohoto vývoje těžily především finanční domy, jejichž akcie si připsaly 0,8 %. Naopak na sazby citlivé utility či realitní developeři si pohoršili o 1,2 %, respektive 1,0 % a zastavili tak index S&P 500 v dalším růstu.
  • Dluhopisové výnosy před zítřejším Fedem znovu rostou. Daří se i drahým kovům
    Na trh s dluhopisy se po menší přestávce vrací výprodej. Evropské i americké bondy jsou dnes pod prodejním tlakem, což tlačí dluhopisové výnosy ještě nad úrovně z minulého týdne. V případě amerických desetiletých splatností se tak výnosy vyhouply už nad 1,86 % a v Německu rostou na 0,19 %. Růst výnosů pokračuje napříč všemi významnými trhy a je dalším z důkazů, že se obchodníci postupně připravují na blížící se zvýšení amerických úrokových sazeb. K tomu sice nutně nemusí dojít (a asi nedojde) zítra, obchodníci ale před zítřejším zasedáním zdá se vstupují do nových pozic v očekávání, že Fed zítra prosincové zvýšení sazeb začne na svém zasedání signalizovat.
  • Dluhopisové výnosy rostou v Evropě i v USA, EURUSD ve vlajkové formaci dál trpělivě čeká na ECB
    Po dvou celkem klidných dnech se na finanční trhy začíná znovu vracet aktivita. Platí to ale především pro měnový a dluhopisový trh, když akciové indexy v Evropě i nadále drží své vysoké ocenění a pohybují se na dosah včerejšího close. Evropští obchodníci s akciemi čekají hlavně na další vývoj situace v Katalánsku, kde by se již zítra měl sejít parlament k možnému vyhlášení nezávislosti.
  • Dluhopisové výnosy strmě rostou, akcie však odolávají
    Nancy Pelosiová zahajuje návštěvu Taiwanu a z čínské strany jsme se zatím dočkali slovních protestů, výhrůžek a následně oznámení vojenského cvičení v blízkosti ostrova počínaje 4. srpnem. Uvidíme, co bude následovat. Čína nemohla oficiální návštěvu ponechat bez odezvy, nyní se bude čekat, zda její akce bude znamenal podstatné vyhrocení.
  • Dluhopisový trh ČR: Čeká nás propad cen?
    Během dubna došlo k výraznému poklesu sklonu české výnosové křivky. Ten byl způsobený jak růstem výnosů na krátkém konci, tak - byť mírnějším - poklesem výnosů na dlouhém konci. Růst výnosů na krátkém konci byl evidentně důsledkem ukončení intervenčního režimu ČNB, po jehož ohlášení poskočily dvouleté výnosy o zhruba 30 b.b. nahoru, a dostaly se tak na dohled nulové hranice. Důvodem bylo očekávání trhu, že bude následovat výprodej spekulativních pozic v české koruně, k němuž však zatím nedošlo. Dlouhé výnosy také vyrostly, po ohlášení exitu se dostaly na dohled 1 % a riziková prémie vůči německým dluhopisům se tak na desetileté splatnosti dostala až na hodnoty neviděné od konce roku 2012. Poté, co se po ukončení intervencí nic zvláštního nestalo, se na dluhopisový trh opatrně začala vracet domácí investorská báze, tj. domácí finanční instituce. To vedlo koncem měsíce k poklesu dlouhých výnosů zpátky pod 80 b.b. tj. na úrovně nižší než na jeho začátku
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points