Úterý 19. březen 2024 10:19
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Podíl zahraničních držitelů českých státních dluhopisů klesá

30.06.2020 10:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Držba státních dluhopisů v zahraničními investory v červnu v relativním vyjádření opět klesla o šest desetin na 36 %. Přitom ještě na začátku roku držely zahraniční subjekty až 41,6 % všech českých státních dluhopisů. V absolutním vyjádření ale jejich objem vzrostl za poslední tři měsíce o 116,9 mld. Kč. Většinu nových státních dluhopisů poptávaly zejména domácí subjekty v čele s bankami. Ty za stejné období navýšily svá portfolia o 338,3 mld. Kč. V relativním vyjádření tak došlo ke změně struktury držitelů tuzemských státních dluhopisů ve prospěch domácích hráčů.

Domácí i zahraniční poptávka láme rekordy a Ministerstvo financí nemá nouzi o zájemce, což mu dovoluje půjčovat si na finančních trzích za velmi výhodných podmínek. Největší změny ve struktuře držitelů proběhly v březnu a dubnu, kdy ministerstvo emitovalo historicky rekordní objem státních dluhopisů. Květnová statistika tak už jen ukazuje dozvuky turbulentních změn na domácím dluhopisovém trhu. V následujících měsících očekáváme, že změny ve struktuře držitelů budou jen minimální a současný stav lze považovat za nový standard. 

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Podílové fondy: investovat pravidelně nebo jednorázově?
    Je to otázka, kterou řeší nejeden investor. Má smysl investovat pár stovek měsíčně nebo radši našetřit částku, kterou už se vyplatí investovat? Jaké jsou výhody a nevýhody pravidelných a jednorázových investic?
  • Podílové fondy letos zatím vesměs mírně prodělávají
    Podílové fondy letos zatím vesměs mírně prodělávají. Nejhůře si vedou komoditní fondy a fondy fondů, které ztratily v průměru okolo tří procent hodnoty. Akciové fondy přišly o téměř procento, dluhopisové a peněžní jen o zlomky procent. ČTK údaje k 28. březnu sdělila poradenská společnost Broker Consulting.
  • Podílové fondy loni spíše prodělávaly, hlavně ty akciové
    Podílové fondy v roce 2018 spíše prodělávaly. Nejhůře si vedly akciové fondy, které ztratily v průměru více než 11 procent hodnoty. Dluhopisové fondy prodělaly 0,4 procenta, fondy peněžního byly naopak v korunovém vyjádření přes čtyři procenta v plusu. ČTK o tom informovala poradenská společnost Broker Consulting.
  • Podílové fondy poklesly kvůli obavám z recese
    Podle výsledků Broker Consulting Indexu klesla za prosinec hodnota u všech monitorovaných typů podílových fondů. Naměřené hodnoty se tak po listopadovém růstu vrátily ke klesajícímu trendu, který na kapitálových trzích převládal po většinu roku. Na prosincové obchodování měly vliv především přicházející makrodata, která napříč trhy podpořila růst obav z recese. Podílové fondy vlivem toho skončily v posledním měsíci roku 2022 v červených číslech.
  • Podílové fondy spadly vesměs do ztrát, akciové ztratily 19 %
    Podílové fondy se vzhledem k současné situaci na českých i globálních trzích dostaly v prvním čtvrtletí do ztrát. Akciové fondy v průměru přišly o téměř 19 procent. V plusových hodnotách byly pouze fondy peněžního trhu, které si připsaly přes osm procent. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů.
  • Podílové fondy v pololetí vydělávaly, hlavně ty akciové
    Podílové fondy v prvním pololetí 2019 vydělávaly. Nejlépe si vedly akciové fondy, které se zhodnotily v průměru o téměř 13 procent hodnoty. Dluhopisové fondy vydělaly 3,6 procenta, fondy peněžního trhu byly v korunovém vyjádření 0,5 procenta v plusu. ČTK o tom informovala poradenská společnost Broker Consulting.
  • Podíl problematických hypoték i v únoru klesl na dlouholetá minima
    Podíl problematických bankovních úvěrů, tedy těch po splatnosti, se v Česku v únoru opět snížil. U hypoték klesl o 0,02 procentního bodu na 0,71 procenta, což je nejméně za 20 let. U spotřebitelských úvěrů klesl o 0,19 bodu na 4,48 procenta, u podniků o 0,16 bodu na 3,69 procenta. ČTK o tom informovala Česká bankovní asociace (ČBA). Únorová data nezachycují plný dopad napadení Ukrajiny ruskou armádou a vliv konfliktu a jeho následků do finanční situace podnikové sféry a domácností.
  • Podíl ruského plynu dováženého do ČR podle ekonoma v lednu činil 62 %
    Podíl ruského plynu na importu do České republiky v poslední době prudce vzrostl. Letos v lednu činil asi 62 procent, po většinu loňského roku byl téměř na nule. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), uvedl dnes ekonom UniCredit Bank Jiří Pour. Podle něj ČR za ruský plyn v lednu zaplatila přes tři miliardy korun. Podíl plynu z Ruska začal stoupat loni na podzim. Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) je nárůst ruského dovozu důsledkem aktuálního vývoje na trzích, stále však platí, že ČR je na plynu z Ruska nezávislá.
  • Podíl velkých transakcí v bitcoinové síti rychle roste
    Během posledních čtyř měsíců obchodní aktivita v BTC síti prudce klesla. Koncem dubna byla hodnota o 40 % nižší než na vrcholu býčího trhu. Částečně to bylo způsobeno prodlouženou konsolidací cen a prudkým nárůstem volatility, což odrazovalo velké investory. Hodně z toho bylo způsobeno globální krizí a situací na Ukrajině, které přispěly k úplnému přeorientování finančních trhů.I za této situace však dochází k výraznému nárůstu počtu velkých transakcí. Jedná se o transakce, kde výše kapitálu přesahuje 10 milionů dolarů. Od října 2020 se tento ukazatel zvýšil na 40 %. Během během býčího trhu hodnota nepřesáhla 10 %. Výrazný nárůst velkých transakcí na bitcoinové síti dokládá rostoucí vliv institucionálních obchodníků a také rostoucí zájem o kryptoměny po celém světě. Trend velkých investic do BTC se objevil v roce 2020, kdy Tesla následovala příkladu jiných velkých společností a uspořádala jarní býčí rally v kryptoměně.
  • Podíl ve společnosti Makro AG byl zvýšen na 10,9 %
    Křetínský s Tkáč navýšili podíl ve společnosti Makro AG na 10,9 %. Díky opci navíc mohou získat ještě mnohem více. Oba mají již i možnost uplatnit nákupní opci do výše asi 15,2 % akcií Metro AG.
  • Podíl zahraničních držitelů českých státních dluhopisů v záplavě nových emisí klesl
    Podíl nerezidentů na držbě českých státních dluhopisů poklesl v dubnu na 36,4 % z březnových 39,4 %. V relativním vyjádření se tak jedná o nejnižší hodnotu od března 2018. V nominálním vyjádření ale jejich držba vzrostla zhruba o 70 mld. CZK. V záplavě nově emitovaných státních dluhopisů ale více poptávaly domácí subjekty, které v dubnu navýšily svou držbu o necelých 230 mld. CZK. Zejména ti, kteří kupují české státní dluhopisy se záměrem je držet do splatnosti, totiž viděli poslední příležitost získat dluhopisy za relativně dobrých podmínek. Snižování úrokových sazeb ČNB a vysoká poptávka totiž tlačí výnosy českých státních dluhopisů k nule a jejich atraktivita klesá. V květnu pravděpodobně tento trend pokračoval. V následujících měsících ale emisní aktivita Ministerstva financí poklesne, s čímž by se měla i ustálit struktura držitelů tuzemských státních dluhopisů, pokud nedojde k dalším turbulencím na finančních trzích.
  • Podíl zahraničních investorů držících české dluhopisy klesl
    Podíl zahraničních investorů, kteří drží české státní dluhopisy, ke konci března klesl na 39,39 procenta z 40,55 procenta na konci loňského roku. Zároveň se ale zvýšil objem dluhopisů v jejich držení na 615 miliard z 582,5 miliardy na konci roku 2019. Vyplývá to z dat zveřejněných ministerstvem financí. Celkové zadlužení ČR prostřednictvím dluhopisů činilo 1,695 bilionu korun.
  • Podivné technologie: Nafukuje se velká bublina, či hory hotovosti činí ze sektoru defenzívu
    Neobvyklé chování vůči vývoji ekonomiky na obou stranách Atlantiku předvádějí technologické akcie ve Spojených státech, které překonávají svou výkonností celý trh v situaci zpomalování růstu ekonomiky jako celku a vzbuzují otázky, jestli se nafukuje další velká hi-tech bublina, nebo sektor mění své dosavadní charakteristické postavení na akciovém trh.
  • Podľa BIS prichádza najväčšia hrozba bankovej krízy z Číny a Brazílie
    Banka pre medzinárodné platby (BIS) dnes v rámci svojho kvartálneho bulletinu zverejnila aj heatmap predstihových indikátorov pre problémy v domácom bankovom sektore. Týmito indikátormi sú:
  • Podľa EIA čaká ropu koncom dekády prudký rast. Ťažba bude zaostávať za rastúcou spotrebou
    Medzinárodná energetická agentúra (IEA) zverejnila pred niekoľkými hodinami svoje strednodobé predikcie pre trh s ropo...
  • Podľa Európskej Komisie bude väčšine krajín klesať dlh k HDP aj bez ďalšej konsolidácie
    Európska komisia zverejnila v uplynulom týždni svoj aktuálny report o fiškálnej udržateľnosti. Vidí to cca. takto (Gré...
  • Podľa Európskej Komisie klesá nálada v ekonomike eurozóny podstatne pomalšie ako podľa PMI
    Včera zverejnila svoje ukazovatele ekonomického sentimentu aj Európska Komisia. Pozornosť si zaslúžia z toho pohľadu, že ukazujú relatívne odlišnú story ohľadom vývoja aktivity v súkromnej sfére ako najsledovanejšie indikátory dôvery z dielne spoločnosti Markit Economics (indexy nákupných manažérov; PMI), ktoré ukázali aj októbri výrazné zhoršenie sentimentu.
  • Podľa IEA čaká ropu koncom dekády prudký rast. Ťažba bude zaostávať za rastúcou spotrebou
    Medzinárodná energetická agentúra (IEA) zverejnila pred niekoľkými hodinami svoje strednodobé predikcie pre trh s ropo...
  • Podľa najnovších odhadov by mala Francúzska ekonomika v Q4 2020 stagnovať
    Štatistická agentúra Francúzska – Insee znížila odhad rastu HDP krajiny v poslednom štvrťroku 2020 z 1% na 0%. Očakáva sa, že vďaka nárastu počtu nových prípadov bude musieť krajina zavádzať tvrdšie opatrenia v snahe spomaliť šírenie koronavírusu, čo v konečnom dôsledku utlmí investície a spotrebiteľské výdavky v druhej najväčšej ekonomike eurozóny.
  • Podľa OECD globálna ekonomika zrýchľuje, ale zároveň sa zvyšuje aj riziko
    Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj uverejnila svoje prognózy na roky 2018 a 2019. Očakáva sa rast svetovej ekonomiky o 3,9 %. Protekcionistické napätie sa ale zvýšilo a ohrozilo strednodobé výhľady. Ako rastie svetové hospodárstvo, tak aj napätie. Toto je diagnóza, ktorú vypracovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej najnovšej prognóze uverejnenej utorok 13. marca.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024