Čtvrtek 28. březen 2024 20:20
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook

Na akciových trzích se očekává korekce

19.11.2010 10:04  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Očekává se, že evropské měnové indexy zahájí v pátek beze změny; futures na index S&P přes noc mírně klesly přes hlášené silné hodnoty ze zpracovatelského sektoru i příznivé údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Kromě toho Irsko v noci téměř přijalo pomoc, což trhy uklidnilo, a včera došlo k úspěšné primární emisi akcií GM. Na akciových trzích ale očekáváme korekci vzhledem k tomu, že je málo zpráv, které by podpořily včerejší růst.
Nejvýznamnější plánovanou událostí dnešního dne je zveřejnění cen německých výrobců očekávané v 7:00 GMT. Obecně se očekává meziroční růst na úrovni 4,1 %, přičemž předchozí hodnota dosáhla meziročně 3,9 %. To si zaslouží komentář - pokud se ceny vstupů budou tímto tempem zvyšovat i nadále, a pokud je případně podpoří ještě rostoucí ceny komodit, přenese se jednoho dne inflace na spotřebitele. To by vedlo k určitým tlakům na centrální banky, aby se (zvýšením úrokových sazeb) pokusily inflaci udržet na uzdě v situaci, kdy se na dluhopisových trzích tento vývoj zjevně začíná odrážet v cenách.
Ben Bernanke bude dnes ve Frankfurtu hájit politiku Fedu s odkazem na nutnost podpořit globální ekonomiku. Ač to pro jeho styl není typické, v noci Bernanke přistoupil k čínské otázce poměrně zpříma, když prohlásil, že politika uplatňovaná Čínou je příčinou trvalé nerovnováhy. Vyložit byste si to měli tak, že Bernanke a spol. jsou v měnové válce s Čínou připraveni použít jakékoli prostředky, které uznají za nutné a které podle nich na měnovém trhu opět nastolí rovnováhu založenou na fundamentálních ukazatelích.
Irsko se nachází krůček od přijetí pomoci z EU, zatímco Portugalsko a Španělsko prohlásily, že ony ve stejné situaci, v jaké se nyní nachází Irsko a Řecko, neskončí. Já osobně bych si tím tak jistý nebyl, protože aby se Španělsko a Portugalsko staly ve srovnání s dalšími zeměmi eurozóny konkurenceschopnými (a dosáhly nějakého růstu), potřebují zůstat v deflačním režimu celá léta. Když se nějaká země ocitne v deflačním režimu, její ekonomika příliš neroste, a to postaví Španělsko i Portugalsko do stejné situace, jaké nyní čelí Irsko. I přes obrovské škrty ve veřejných výdajích nevykazuje irská ekonomika žádný růst, což snižuje příjmy z daní, a země je v důsledku této situace prakticky neschopná splácet své dluhy.
Pokud jde o technické ukazatele, očekáváme, že trhy dnes po včerejším skoku spadnou o něco dolů, stále ale očekáváme pokusy o prolomení úrovně 1200. Pořád platí základní pravidlo, že jakmile se na trzích objeví obrat trendu, dojde k jeho opětovnému testování, a následně můžeme očekávat, že střelka trhů zamíří k jihu.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Na akciích závěrem týdne převládá optimismus, který však může velmi snadno vyprchat
    Dluhopisové trhy nadále ujišťují, že na trhu přetrvává strach z budoucí politiky Fedu, respektive i ECB. Úplně v pohodě nejsou ani americké akcie, které sice momentálně nahrazují ztráty, ale třeba technologie zůstávají pod tlakem. Evropě se však daří.
  • Na akciovém trhu v USA vyvolává omikron pouze mírné obavy
    Klíčové indexy amerických akciových trhů v úterý opět vzrostly a pozastavily tak korekční pohyb směrem dolů. Zdá se, že trhy nejsou nijak zvlášť znepokojeny kmenem omikron, který se rychle šíří po celém světě. V USA představuje omikron 73 % nových případů covid-19, přičemž v některých státech dosahuje tento počet až 90 %. Nový kmen byl dokonce zjištěn v Bílém domě – americký prezident Biden mohl být v kontaktu s nakaženou osobou. Ačkoli je omikron méně závažný než předchozí kmeny, stále způsobuje hospitalizace a úmrtí, což nevyhnutelně vytváří tlak na obchodní a hospodářskou činnost v USA i jinde. Klesající HDP a maloobchodní tržby by mohly tlačit dolů i prudce rostoucí inflaci, ale to není žádná útěcha. Nová omezení pravděpodobně povedou k novému hospodářskému poklesu, jak naznačuje většina výhledů na čtvrté čtvrtletí roku 2021. Obtížná situace by mohla pokračovat i v prvním čtvrtletí roku 2022 – začátek vlny omikron začal současně se čtvrtou vlnou delta, což je obzvláště nebezpečné.
  • Na akciové trhy dopadá zápis Fedu i obavy z Číny
    Akcie trhů rozvíjejících se zemích klesly na letošní minima. Dolehl na ně nejen slábnoucí výhled celosvětového růstu, ale i perspektiva nižších stimulů Fedu. Investoři proto přesedlali na nejbezpečnější aktiva. K tomu se přidávají obavy ze šíření variant Covidu-19, čínských regulačních zásahů a nepokojů v Afghánistánu. Pod tíhou obav klesají i evropské akciové trhy.
  • Na akciové trhy prichádza výsledková sezóna, dokáže im poskytnúť pozitívny impulz?
    So začiatkom nového kvartálu tradične prichádza výsledková sezóna za predošlý kvartál, v ktorej sa stretávajú očakávan...
  • Na akciové trhy se pomalu vrací opatrný optimismus
    České maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v únoru meziročně vzrostly o 7,4 %. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku zvýšily o 3,6 %. Po očištění o sezónní faktory tržby v maloobchodě reálně meziměsíčně stagnovaly. Spotřebitelé zvyšovali své útraty zejména za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží, potřeby pro domácnost a za počítačové a komunikační vybavení. Únorové tržby bez automobilového segmentu vykázaly překvapivě silnou dynamiku. Již některé předstihové indikátory ovšem ukazují, že dopady epidemie koronaviru na aktivitu ve službách a maloobchodě jsou přímo katastrofální. Celkový pokles maloobchodních prodejů v letošním roce pak bude záviset především na tom, jak dlouho budou platit mimořádná restriktivní omezení.
  • Na akciové trhy se vrací nákupní nálada
    Akciové trhy vstoupily do nového týdne optimismem. Evropský index Stoxx 600 roste o 0,7 %, když v rámci sektorů se nejvíce dařilo těžařům a zpracovatelům komodit (+1,4 %). Jednoprocentní zisky atakují i prodejci luxusního zboží nebo informační technologie. Naopak chvost akciového pelotonu okupují utility, které ztrácejí 0,4 %. Rovněž akcie v zámoří zahájily růstem, přestože S&P 500 přidává pouze 0,1 %. Nákupní apetit zvyšují rostoucí naděje mezi investory ohledně nadcházejícího jednání Spojených států a Číny o vzájemné obchodní politice.
  • Na akciové trhy se vrátila opět chuť investovat
    Americký akciový trh se zazelenal, když všechny hlavní sektory vykázaly slušné zisky. Index S&P 500 si včera polepšil o 1,1 %. Nejmenší zisky, přestože byly velmi solidní, si připsaly farmaceutické tituly (+0,9 %). Nejúspěšnějším se stala síťová odvětví, jejichž akcie vzrostly o dvě procenta. Na trzích se po komentářích některých amerických vládních představitelů mírně rozptýlily obavy ze zavádění tvrdých protekcionistických opatření ze strany Spojených států. Na druhou stranu však není všemu konec a bude především záležet na tom, jak se k zavedeným dovozním clům na ocel a hliník postaví ostatní státy. V případě jejich odvetných protiopatření nejistota na trzích opět poroste, což se promítne do nižšího ocenění akciových trhů.
  • Na akciové trhy vstupuje další medvěd
    Americký akciový trh dostal včera další ránu, tentokráte v podobě výsledků zasedání Fedu. Ten dle očekávání zvýšil úrokové sazby a zároveň na základě sníženého výhledu pro ekonomický růst a inflace v letošním a příštím roce došlo ke snížení trajektorie očekávaného růstu úrokových sazeb na základě mediánů předpovědí jednotlivých centrálních bankéřů. Snížila se i úroveň netrálních sazeb. I tak však tyto komentáře naznačující méně přísnější měnové podmínky nebyly dostatečné vzhledem k nastavenému očekávání trhu. Proto akciové tituly reagovaly propadem napříč všemi sektory. Index S&P 500 tak včera přišel o 1,5 % své hodnoty a klesl pod úroveň 2507 bodů, kde se naposledy nacházel na konci září loňského roku.
  • Na akciových trzích převládá pozitivní sentiment
    Akciové trhy dnes po celém světě vstřebávají včerejší vystoupení šéfa americké centrální banky Jeroma Powella. I evropské akcie si tak připisují zisky, přestože ty nedosahují žádných závratných výšin. Index Stoxx 600 v odpoledních hodinách přidává dvě desetiny procenta, když z nejvyššího růstu se těší energetické společnosti (+1,0 %). Až s odstupem s půlprocentním ziskem je následují utility. Nedaří se těžařům a zpracovatelům komodit, jejichž akcie ztrácejí 0,4 %.
  • Na akciových trzích se k opětovným nákupům zatím neschyluje
    Americké akcie vstoupily do nového týdne mírnými ztrátami. Index S&P 500 přichází o zhruba třetinu procenta, když největší brzdou jsou technologické tituly (-1,1 %). Obecně se nedaří spíše cyklickým akciím, které jsou tak pod tlakem znovu rostoucích geopolitických rizik v souvislosti s uvalováním cel na čínské zboží nebo zmizením saudskoarabského novináře. Zveřejněné maloobchodní tržby zaostaly za očekáváním, a tak růst akcií maloobchodních řetězců o zhruba půl procenta je spíše překvapením. V rámci maloobchodního sektoru zaujaly zprávy ohledně bankrotu společnosti Sears, jejíž akcie s otevřením trhů umazaly dalších 15 %. Ty od poloviny května ztratily přes 90 % hodnoty.
  • Na akciový trh Start vstoupila developerská firma UDI CEE i výrobce dronů Primoco
    Pražská burza cenných papírů slaví další úspěch. Na trhu Start, který je určený právě pro menší a středně velké podniky, se v rámci primárního úpisu – IPO poprvé prodaly akcie dvou nových firem.
  • Na akciový trh vstupuje další kultovní značka. Blíží se IPO Ferrari
    Nestává se tak často, že se na finančním trhu objeví akcie, kterou investoři z části nakupují prostě jen proto, aby ji měli. Minulý rok se se jedna taková objevila, když své IPO úspěšně dokončil Manchester United, jehož akcie si téměř přesně po roce připisují velmi slušných 10 %. Už příští pondělí nás čeká podobné IPO, když se na akciovém trhu objeví legenda mezi sportovními automobilkami Ferrari. Akcie společnosti bude možné obchodovat i na platformě XTB, takže máte i Vy šanci vlastnit alespoň část této ikonické sportovní značky. Níže nabízíme několik užitečných informací, které vám mohou pomoci v rozhodování o tom, zda má investice do této automobilky smysl.
  • Na americké akcie opatrně, jsou předražené
    Akciové trhy mají od začátku roku za sebou velice úspěšné období. Nejširší index světových akcií MSCI All Country World zatím připisuje 16% zhodnocení, nejvíce se přitom daří americkým akciím, které se dle indexu S&P 500 pyšní ziskem 20 %. Velmi dobře je na tom také Evropa, jejíž akcie si dle indexu STOXX Europe 600 připisují zhodnocení 17 %. Mírně zaostávají japonské akcie, které dle indexu Nikkei 225 zatím zaznamenaly zisk 13 %. Naopak výrazně zastávají trhy rozvíjejících se ekonomik (Čína, Indie, Brazílie, Rusko, atd.) se ziskem 6 %. Celkově šlo nicméně od začátku roku pro investory o velmi dobrou akciovou periodu.
  • Na amerických dlhopisoch sa zatvára trojuholníková formácia. Akým smerom sa vydajú ďalej?
    Výnosy z 10-ročných amerických dlhopisov v posledných dvoch mesiacoch stagnujú okolo úrovne 2,7% (cca. v pásme 2,65-2,75%). Ako ukazuje graf nižšie, tak je to dôsledkom stagnujúcich očakávaní budúceho vývoja úrokových sadzieb FEDu. Zhruba od polovice decembra panuje konsenzus, že FED sadzby v najbližších kvartáloch dvíhať nebude.
  • Na americký trh práce není hezký pohled
    Ceny výrobců v eurozóně v únoru oproti stejnému období minulého roku poklesly o 1,3 %, v meziměsíčním srovnání se pak jednalo o snížení o 0,6 %. V obou případech tak došlo k výrazně citelnějšímu zlevňování, než kolik činily tržní odhady. Největší měrou se na tomto vývoji podílel sektor energií, kde se ceny meziměsíčně snížily o 2,3 % a meziročně pak dokonce o 6,5 %, což si lze vysvětlit nebývale levnou ropou. Únorová čísla přitom ještě nereflektují utlumení ekonomické aktivity vlivem opatření zavedených členskými zeměmi ve snaze o zpomalení postupující virové epidemie.
  • Na americký výplach navazuje Evropa. Přijde před víkendem aspoň konsolidace?
    Páteční ráno je na akciových trzích neveselé, když Evropa navazuje na včerejší americký propad. Zatímco zprvu Amerika pozitivně reagovala na nižší výnosy, pozdější obrat ukázal sílu prodejců, kteří se při nadechnutí trhů zbavovali pozic. Po závěru trhům radost neudělaly výsledky Netflixu, který to také odnesl výrazným propadem.
  • Na Apple dopadla nejen Čína. Firma zakouzlí s cenami iPhonů
    Technologická ikona Apple vstoupila do nového fiskálního roku 2019 ziskem i tržbami byť těsně, ale přeci jen nad očeká...
  • Na AUD začínají doléhat australské požáry, šance na snížení sazeb rostou
    Australský dolar včera na páru s americkým dolarem vystoupil z rostoucího trendového kanálu, ve kterém, se držel od začátku prosince. Koncem roku australské měně vydatně pomáhaly informace o dohodě mezi USA a Čínou a vidina zrychlení světové ekonomiky, které by měly mít shodně pozitivní dopad na australský růst HDP.
  • Náběh bitcoinu na 35 000 USD: Co nám říkají data o derivátech
    Zatímco bitcoin podniká svůj odvážný sprint k hranici 35 000 dolarů, kryptografická komunita stojí rozdělená a balancuje na hraně euforie a skepse.
  • Nabere euro ještě dech??
    EURUSD od svého počátku korigování dvouměsíčního vývoje, kdy byl poslán až pod cenu 1,275, do této doby ukrojil nec...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster srovnani