Čtvrtek 28. březen 2024 17:24
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook

Šéf Facebooku přišel kvůli bojkotu reklamy o 7,2 miliardy dolarů

28.06.2020 08:31  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Šéf americké společnosti Facebook Mark Zuckerberg přišel kvůli bojkotu reklamy na této sociální síti o 7,2 miliardy dolarů (167 miliard Kč). Informovala o tom dnes agentura Bloomberg. Ke kampani, která má upozornit na to, že firma nedělá dost pro to, aby zastavila nenávistné projevy na svých platformách, se dosud přidalo kolem 90 velkých inzerentů. Akcie Facebooku v pátek klesly o 8,3 procenta, nejvíce za poslední tři měsíce.

Bojkot v pátek oznámil například jeden z největších světových zadavatelů reklamy, britsko-nizozemský výrobce spotřebního zboží Unilever. Podobný krok ohlásila též americká telekomunikační společnost Verizon Communications. Přidal se také největší světový výrobce nealkoholických nápojů, americká společnost Coca-Cola. Reklamu na sociální síti pozastaví zmíněné společnosti od července, poslední z nich nejméně na 30 dní.

Propad akcií snížil tržní cenu společnosti Facebook o 56 miliard dolarů. Hodnota Zuckerbergova majetku tím pádem podle miliardářského indexu agentury Bloomberg klesla o 82,3 miliardy dolarů.

Šéf Facebooku se propadl o jednu příčku mezi nejbohatšími lidmi světa. Na třetím místě jej vystřídal Bernard Arnault, šéf skupiny LVMH, která se specializuje na luxusní doplňky. První dvě příčky drží šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos a zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates.

Zuckerberg v pátek oznámil, že Facebook bude přísněji moderovat obsah příspěvků na své stejnojmenné sociální síti. Nenávistná sdělení v reklamách zakáže a bude upozorňovat na problematické příspěvky.

Facebook se před několika týdny stal terčem kritiky, protože neodstranil nebo neoznačil jako problematická některá sporná vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zuckerberg je osobně odsoudil, ale zároveň zdůraznil, že je ve veřejném zájmu, aby byla nadále přístupná.

Sporný Trumpův příspěvek se týkal situace po smrti černocha George Floyda v Minneapolisu při policejním zákroku. "Když začne rabování, bude se střílet," napsal šéf Bílého domu na twitteru a příspěvek se objevil i na jeho facebookovém profilu. Twitter označuje za problematické Trumpovy tweety už několik týdnů.

Facebook už před týdnem odstranil reklamní příspěvek Trumpova týmu, který obsahoval symbol používaný nacisty za druhé světové války.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Šéf Binance říká, že trh s kryptoměnami je teď zdravější než před devíti měsíci
    Generální ředitel Binance Changpeng Zhao v rozhovoru pro CNBC uvedl, že situace v krypto průmyslu je nyní lepší než před devíti měsíci, kdy se bitcoin a přední altcoiny obchodovaly na rekordních úrovních.
  • Šéf Boingu končí, Smartwings budou rády, když se letadla 737 Max vrátí do vzduchu před prázdninami 2020
    Akcie výrobce letadel Boeing dnes po zahájení obchodování v USA zamířily strmě vzhůru, pak ale část svého zisku umazaly a nyní jsou o něco více než dvě procenta výše v porovnání s koncem pátečního obchodování. Trh tak pozitivně přijal dnešní zprávu, že nejvyšší šéf Boeingu Dennis Muilenburg v lednu skončí. Muilenburgovi „zlomila vaz“ hlavně celosvětově ostře sledovaná kauza problémových letadel Boeing 737 Max, která jsou od března mimo provoz v důsledku svých dvou fatálních nehod.
  • Šéf Bundesbank chtěl prý odstoupit kvůli plánu ECB, zasáhla i Merkelová. Commerzbank varuje před dopadem na bundy
    Guvernér německé centrální banky, klíčový a osamocený oponent novým plánům Evropské centrální banky na da...
  • Šéf ČEZ Beneš: Může se stát, že uhelné elektrárny budou v provozu déle
    Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš míní, že se v současné situaci může stát, že uhelné elektrárny zůstanou v provozu déle než firma dosud plánovala. Je podle něj také možné, že tyto zdroje budou muset po nějakou dobu vyrábět o něco více, než s čím počítaly plány na jejich postupné odstavení. ČEZ bude na tyto scénáře připraven, řekl dnes Beneš na tiskové konferenci. Současná vláda v programovém prohlášení uvedla, že chce dokončit odklon od uhlí do roku 2033.
  • Šéf ČNB Rusnok říká, že na exit z intervencí to vypadá ve druhé polovině 2017
    Zdánlivě mrtvý trh s korunou žije a to hezky pod povrchem na straně forwardů EUR/CZK, které od konce prázdnin již nesedí pod intervenční hranicí 27,00, ale díky spekulacím se tlačí daleko níže. S blížícím se koncem roku narůstají úvahy, že centrální banka vypne intervenční režim překvapivě brzo - tedy v horizontu týdnů či měsíců po Novém roce. K takovému scénáři jsme byli poměrně skeptičtí a včerejší výroky samotného guvernéra ČNB Rusnoka nám dávají za pravdu, resp. jdou ještě o něco dále.
  • Šéf ECB srazil kurz eura. Na jak dlouho?
    Euro proti dolaru spadlo z více než dvouletého maxima. Po celou první polovinu minulého týdne euro posilovalo, těsně před zveřejněním...
  • Šéf ECB varoval před vysokou cenou rozpadu eurozóny, ale nenabídl řešení z vlastní dílny
    Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi prolomil dosavadní tabu této instituce...
  • Šéf Erste: Vrátíme se k výplatě až 30 % zisku dividendou. Na celkový obrat v CEE je ještě brzy
    Na to, abychom hovořili o celkovém obratu v regionu střední a východní Evropy, ještě nenastal čas, stejně jako v tuto ...
  • Šéf Euroskupiny rozdmýchává nervozitu, euro odpoledne pod tlakem
    Začátek týdne byl pozitivně ovlivněn oznámením dohody Kypru s věřiteli, která zabrání neřízenému krachu země. Dobrá ná...
  • Šéf Evropské centrální banky požaduje, aby se regulace zaměřila na BTC a DeFi
    V návaznosti na krach krypto trhu, který upoutal pozornost většiny lidí na světě, můžou sázky i půjčování krypto aktiv spadat pod jurisdikci regulačních orgánů spolu s bitcoiny.
  • Šéf Fedu bude trhy připravovat na vyšší sazby, dolar však před vystoupením slábne
    Na většině hlavních trhů v úterý přetrvává nevýrazné obchodování. Platí to tentokrát i pro ropu, která se po včerejším propadu konsoliduje. Tím pádem je i její vliv na akcie malý a hlavní evropskéindexy se pohybují blízko včerejších hodnot. Na dluhopisových trzích většinou mírně převažují kupci, přičemž to platí jak pro jádro, tak periferii eurozóny.
  • Šéf FEDu Jerome Powell ubral na jestřábí rétorice
    „Americký FED oznámil zpomalení tempa růstu úrokových sazeb, což posunulo americké trhy prudce vzhůru. Index S&P 500 připsal 3,1 procenta a Nasdaq Composite dokonce přes 4,4 procenta,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Šéf Fedu Powell svými komentáři nakopnul trhy k růstu
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se solidními zisky. Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně polepšily o 2,1 % a technologický Nasdaq vzrostl o 2,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem sektorům s výjimkou realitních developerů (-0,6 %). Nejlépe včerejší seanci zakončily technologické firmy se ziskem 3,3 %. Americké akciové trhy měly včera hned dva hlavní důvody silného růstu. Tím prvním bylo vystoupení šéfa Fedu, Jeroma Powella, při zahájení dvoudenní konference. Ten řekl, že Fed detailně sleduje aktuální dění ve světě a i navzdory současnému negativnímu vývoji v obchodní válce s Čínou je Fed připraven jednat tak, aby udržel expanzi ekonomiky. Druhou pozitivní událostí byla návštěva amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Velké Británii. Ten v průběhu tiskové konference prohlásil, že případná obchodní dohoda mezi oběma zeměmi by měla „ohromný potenciál“. V podobném duchu zněla i slova britské premiérky Theresy May. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bylo oznámení šéfa společnosti Apple Tima Cooka, že Čína nijak neomezuje produkci jeho společnosti. Stejně tak ani žádné restrikce neočekává v budoucnu vzhledem k velmi dobrým vzájemným vztahům. V reakci na to vystřelila hodnota akcií Apple o 3,7 %.
  • Šéf Fedu Powell vidí vysokou inflaci stále jako dočasnou záležitost
    Dlouho očekávané vystoupení šéfa Fedu v Jackson Hole přineslo dolarovým býkům lehké zklamaní, neboť J. Powell se držel holubičí mantry o dočasnosti současné vysoké inflace (kterou podle něj žene několik málo položek). Powell, který stále čeká na to, zda jej prezident Biden re-nominuje na post lídra americké centrální banky, přitom v holubičím duchu zopakoval, že útlum měnové expanze bude zahájen do konce roku (aneb na oznámení tohoto kroku v září to nevypadá). Týden, který bude hektický na důležitá data začne monitoringem inflačních srpnových čísel ze členských zemí eurozóny (Španělsko, Belgie, Německo). V Německu by přitom mohla inflace dále zrychlit a dostat se výrazněji nad hodnotu 3 %.
  • Šéf Fedu svou řečí nepotěšil dolar, ale akciím s dluhopisy pomohl
    Série vystoupení centrálních bankéřů na sympóziu v Jackson Hole nezůstává pro trhy úplně neutrální, ale vliv je na dru...
  • Šéf Fedu vidí snížení sazeb v březnu jako nepravděpodobné
    Posledních šest měsíců bylo v americké ekonomice tak skvělých, že se Fed cítí velmi nejistě, aby teď něco podnikl. A tak pro začátek vedení Fedu alespoň mění svoji komunikaci v tom smyslu, že s ohledem na klesající inflaci, již další restrikce nebude zapotřebí, přičemž zde panuje všeobecné přesvědčení, že příští pohyb oficiálních sazeb bude směrem dolů. Nicméně načasování zahájení cyklu snižování úrokových sazeb však zůstává těžké odhadnout.
  • Šéf Fedu vyloučil použití záporných sazeb
    Prezident Fedu J. Powell ve svém hodnocení stavu ekonomiky zmínil, že Spojené státy může čekat "delší období" slabého růstu a neměnných příjmů. Přitom přislíbil využití dalšího arzenálu centrální banky dle potřeby a vyzval k navýšení fiskálních výdajů. Powell dal nicméně najevo, že Fed nesníží úrokové sazby pod nulu, na což čím dál více sází trh.
  • Šéf Gazpromu: Evropa s nynější úrovní zásob plynu nemusí letošní zimu přežít
    Evropa nemusí se současnou úrovní zásob zemního plynu přežít letošní zimu. Například Německo má v podzemních zásobnících dostatek plynu na dva až dva a půl měsíce. Na konferenci o energetice to dnes v Moskvě řekl šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller.
  • Šéf GE Immelt: Jádro přestává být vůči konkurenci nákladově omluvitelné
    Jaderná energetika je v konkurenčním srovnání vůči jiným technologiím generování...
  • Šéf Generali CEE Holdingu Cirin byl odvolán z funkce, nahradil ho Liverani
    Luciano Cirin, generální ředitel Generali CEE Holdingu, jehož součástí je Generali Česká pojišťovna, byl odvolán ze své funkce. Dočasným ředitelem regionu Rakouska a střední a východní Evropy a generálním ředitelem Generali CEE Holdingu jmenovala skupina generálního ředitele Generali Německo Giovanniho Liveraniho. Skupina Generali to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI