Úterý 19. březen 2024 08:58
reklama
Purple pivot points
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Akcie Wirecard – německý zprostředkovatel plateb se hroutí

24.06.2020 15:54  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie Wirecard byla přísně potrestána. Titulky článků a reportáží jsou plné spojení názvu společnosti s podvody a zmizelými miliardovými obnosy peněz. Cena akcií Wirecard mezitím klesá. Co se děje s tímto německým zprostředkovatelem plateb? A čemu by měli investoři věnovat pozornost?

V následujícím článku se dočtete:

  1. Wirecard a DAX
  2. Akcie Wirecard kolabují
  3. Wirecard v roce 2020
  4. Důsledky podvodu Wirecard
  5. Obchodní model Wirecard
  6. Hodnocení Wirecard


Wirecard a DAX

Akcie německého zprostředkovatele plateb Wirecard vstoupily na burzu v září 2018. Nejvýznamnější německý akciový index DAX je z většinové části tvořen průmyslovými společnostmi, proto přírůstek v podobě technologické společnosti s atraktivními vyhlídkami byl investory přijímán s nadšením.

Na svém vrcholu měla Wirecard tržní hodnotu přibližně 24 miliard EUR, z čehož nyní zůstávají smutné 2 miliardy EUR. To vše samozřejmě souvisí s řadou podvodů, která nedávno vyšla najevo. Problémy s Wirecard již nějakou dobu přetrvávaly. Také v roce 2019 společnost zažívala krušné časy.

V posledních dvou letech byla cena akcií klesající, což naznačuje rostoucí prodejní tlak. Nedávno došlo k prolomení supportu na ceně 80 EUR, čímž se může akcie Wirecard dostat do volného pádu.

Akcie Wirecard Kurs

Akcie Wirecard kolabují

Společnost Wirecard vykazovala po mnoho let vynikající výkon, nicméně postupně začala vycházet na povrch celá řada podvodných aktivit. Kritičtí investoři a analytici varovali před nebezpečím u německé platební společnosti už léta. Podle některých analytiků již roční účetní závěrky z let 2008, 2015 a 2016 byly podezřelé.

Mezi lety 2018 a 2019 se začaly stále více objevovat zvláštní situace. Jak je vidět na grafu, cena akcií společnosti Wirecard zaznamenala v posledních letech obrovskou volatilitu. Začátkem roku 2019 klesla cena akcií Wirecard během velmi krátké doby na polovinu. Tou dobou se začaly objevovat zprávy, že manažer a účetní asijské divize Edo Kurniawan byl zapojen do podvodných činností. Jádrem obvinění byla realizace řady podezřelých transakcí, ke kterým byly použity padělané a časově neplatné smlouvy. Wirecard po celou dobu obvinění popírala a označila je za nepravdivá, nepřesná, zavádějící a pomlouvačná. Podezření však vyvolává stále více otázek ohledně integrity účetnictví Wirecard, což se odráží na důvěře investorů ve společnost.

Od té doby byly účty Wirecard z mnoha stran pod drobnohledem a společnost sama vyšetřovala jejich zneužívání. Úřady v Singapuru podezřívali Kurniawana z kreativního účetnictví a praní špinavých peněz. Kurniawan pravděpodobně roky zvyšoval hotovostní rezervy společnosti započítáním peněz z některých svěřeneckých účtů.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

14 PRAKTICKÝCH TIPŮ, JAK SE STÁT LEPŠÍM INVESTOREM

Wirecard v roce 2020

Původně měla Wirecard 8. dubna zveřejnit své účetní údaje. Účetní firma KPMG však začala vyšetřování kvůli obvinění, že Wirecard manipulovala s údaji. Společnost se rozhodla odložit zveřejnění ročních výsledků na 30. duben. Toto datum však bylo také odloženo až na 4. června a znovu odloženo na 18. června. Mezitím cena akcií společnosti Wirecard dramaticky klesala.

18. června společnost EY konstatovala, že ve společnosti Wirecard chybí 1,9 miliardy EUR, což je přibližně čtvrtina z celkových aktiv společnosti. Peníze, které zmizely, by měly být na účtech třetích stran, které pro Wirecard spravují dvě asijské banky. Vzhledem ke svému obchodnímu modelu byla Wirecard nucena v Asii, kde nemá licence pro své aktivity, používat účty třetích stran v partnerských bankách. Téhož večera byl člen představenstva Jan Marsalek, zodpovědný za Compliance, propuštěn. Cena akcií v ten den klesla o více než 60 %. Obvykle, když dojde k podvodu nebo jiným šokujícím událostem, padají hlavy ve vedení společnosti. Pozice generálního ředitele Markuse Brauna se stala neudržitelnou a 19. června rezignoval. Jeho nástupcem je James Freis, který byl den předtím jmenován do správní rady.

Zdá se, že Wirecard lhala o peněžních rezervách a pravděpodobně nedisponuje kapitálem ve výši 1,9 miliardy EUR na údajném filipínském účtě. Zbývá zjistit, zda se jedná o podvod několika zaměstnanců nebo kreativní účetnictví, o kterém věděl i generální ředitel. Předchozí šetření společností KPMG již ukázalo, že řadu zisků z let 2015 až 2018 rovněž nelze plně vysvětlit. Nyní můžeme očekávat obsáhlé trestní vyšetřování celé společnosti.

Čtěte také >> Index DAX: Vše co musíte vědět o nejznámějším evropském indexu

Důsledky podvodu Wirecard

Důsledky podvodu jsou obrovské. 1,9 miliardy EUR představuje přibližně čtvrtinu kapitálu v rozvaze společnosti a také je to výše veškerých zisků, kterých společnost dosáhla od roku 2012. Řada klientů také pravděpodobně zruší své účty u společnosti a přejde ke konkurenci. Navíc se aktuální situace podepíše i na nárůstu nových klientů, kteří jsou důležití pro růst výnosů.

Naopak například akcie nizozemského konkurenta Adyen od dubna dramaticky posílila. Zatímco Wirecard nebyla schopna zveřejnit své účetní uzávěrky, akcie Adyen posílila o více než 70 %. Můžeme též očekávat, že Adyen přebere řadu stávajících klientů Wirecard.

Kromě Adyen existuje řada konkurenčních společností, které z krize Wirecard profitují. Nejznámějšími příklady jsou Fiserv, ACI Worldwide, PayPal, Payoneer a Temenos.

Akcie Wirecard Kurs

Obchodní model Wirecard

Wirecard je třetí největší německou finanční společností na burze. Je napojena na více než 200 mezinárodních platebních sítí, od bank a platebních platforem. V Evropě má Wirecard bankovní licenci a úzce spolupracuje s platebními sítěmi Visa a Mastercard. Denně zpracovává stovky milionů transakcí kreditními a debetními kartami. Wirecard funguje jako prostředník mezi webovými obchody, bankami a společnostmi vydávajícími kreditní karty. Společnost také úzce spolupracuje s policií a vládami na omezení toku peněz od zločinců a teroristů.

Wirecard také vyvinula internetový platební systém. Silný růst internetu a zejména elektronického obchodování, umožnil Wirecard během posledního desetiletí rychle růst. V současné době má Wirecard 5 600 zaměstnanců ve 26 různých zemích.

Aktivity Wirecard jsou rozděleny do třech následujících segmentů:
1) Payment Processing and Risk Management (PP&RM), což znamená všechny produkty a služby související s elektronickými platbami a řízením rizik.
2) The Acquiring and Issuing (A&I), což zahrnuje činnosti bankovního segmentu Wirecard neboli Wirecard Bank AG. Zahrnuje také vydávání a prodej kreditních karet.
3) Call Center and Communication Center (CC&CS), což obnáší všechny produkty a služby napojené na aktivity call centra.

Čtěte také >> 5 nejlepších FinTech akcií roku 2020

Hodnocení Wirecard

Wirecard dlouhou dobu silně rostla. Obrat se každoročně zvyšoval v průměru o 30 %. V roce 2018 činil obrat více než 2 miliardy EUR a čistý zisk 347 milionů EUR. Společnost údajně vlastnila v hotovosti přibližně 2 miliardy EUR. Jak moc však byla tato čísla reálná se pravděpodobně v blízké budoucnosti ukáže.

V důsledku obrovského poklesu ceny akcií klesla tržní hodnota Wirecard na necelé 2 miliardy EUR. Samotná společnost již naznačila, že má stále dluhy ve výši přibližně 2 miliard EUR, a není jasné, kdy bude Wirecard schopna tyto dluhy splácet.

Většina investorů se tedy Wirecard momentálně vyhýbá. Tato akcie proto rozhodně není vhodná pro defenzivní dlouhodobé investory. Vysoká volatilita je však dobrá pro krátkodobé obchodníky se správným know-how. Správně umístěné menší pozice mohou z vysoké volatility profitovat. Investoři a obchodníci by měli vzít v úvahu, že časem se možná objeví mnohem více přestupků, kterých se společnost dopouštěla.

S&P 500 Index

S&P 500 index – Vše co musíte vědet o nejdůležitějším US indexu

29. února 2020 | Burzovní indexy

S&P 500 patří mezi nejsledovanější indexy světa. Proč je S&P 500 tak důležitý a jaké akcie jej tvoří? ✅ Objevte aktuální i historický graf indexu S&P 500.

Číst dále
AEX index

AEX index – zjistěte vše o nizozemském akciovém indexu

30. října 2019 | Burzovní indexy

Co je to index AEX a jak jej lze obchodovat? ✅ Objevte praktického průvodce indexem AEX, z jakých akcií je složen a kdy zažil největší pády.

Číst dále
Burzovní indexy – 10 nejdůležitějších akciových indexů

Burzovní indexy: 10 nejdůležitějších akciových indexů

01. dubna 2019 | Burzovní indexy

Zajímá vás, co to je akciový (burzovní) index a jak lze do indexů investovat? ✅ Objevte 10 nejznámějších akciových indexů a další bonusové informace.

Číst dále


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie WalMart po zveřejnění výsledků rostou o 7 % 📈
    Akcie WalMart (WMT.US) posilují o téměř 15 % poté, co společnost výrazně překonala odhady zisku a zvýšila prognózy. Vedení společnosti informovalo investory o programu zpětného odkupu akcií v hodnotě 20 miliard USD:
  • Akcie Walmartu padají, inflace zasáhla zisky
    Akcie maloobchodního řetězce Walmartu (WMT.US) se v úterý propadají o téměř 9 % v reakci na neuspokojivé čtvrtletní zisky a snížení celoročního výhledu hospodaření. Hlavním důvodem jsou rostoucí ceny potravin, pohonných hmot a mezd, které měly negativní dopad na zisky společnosti.
  • Akcie Walmartu pod tlakem po překvapivě slabém výhledu na rok 2023 📉
    Wall Street ignorovala výrazně lepší výsledky největšího amerického řetězce supermarketů Walmart (WMT.US) za 4. čtvrtletí 2022, než předpovídali analytici, a zaměřila se na prognózy. Konzervativní odhady společnosti investory negativně zklamaly a vyvolaly obavy kolem očekávané nižší spotřebitelské aktivity. V důsledku toho akcie jako Home Depot (HD.US) již před otevřením amerického trhu ztrácejí téměř 3 %.
  • Akcie WalMart v předobchodní fázi rostou díky dobrým výsledkům za 2. čtvrtletí 💵
    Výsledky největšího maloobchodního řetězce v USA, WalMart (WMT.US), potvrdily celkovou sílu amerického spotřebitele a dobrou kondici podnikání společnosti. Zpráva ukázala, že zaměření společnosti na potravinářské zboží na úkor "diskrečního" zboží, jako jsou spotřebiče, domácí spotřebiče a další, přineslo zamýšlené výsledky. Tržby z elektronického obchodu se meziročně zvýšily o 24 %, přičemž tržby z prodeje v USA - hlavním trhu společnosti - vzrostly o téměř 6,3 %. Pro srovnání, konkurenční Target (TGT.US) včera oznámil o 5,4 % nižší meziroční tržby v USA a slabší výhled na celý rok.
  • Akcie Walt Disney letí vzhůru s Avengerem
    Ještě začátkem dubna se akcie společnosti Walt Disney pohybovaly okolo úrovně 114 USD za akcii. Potom se ale staly přelomové věci, například oznámení o streamovací službě a rekordní zájem o snímek Avengers Endgame. Ten vytvořil mimochodem divácký rekord i v Česku (a na Slovensku), kdy první víkend, včetně čtvrteční premiéry vidělo film přes 120 tisíc diváků.
  • Akcie Wells Fargo se po slabých čtvrtletních výsledcích v pre-marketu propadají
    Jedna z největších investičních bank v USA, Wells Fargo (WFC.US), dnes zveřejnila své finanční výsledky za 1. čtvrtletí 2022, které se ukázaly jako nedostatečné na to, aby změnily současný sentiment kolem bankovního sektoru:
  • Akcie Wendy’s klesají po horších výsledcích
    Akcie Wendy’s (WEN.US) během dnešní seance klesly téměř o 10,0 % poté, co řetězec restaurací oznámil horší čísla za první čtvrtletí způsobená zvýšenou konkurencí v důsledku omezení nabídky a pracovních sil.
  • Akcie Wheaton Precious Metals rastú pred zverejnením výsledkov
    Wheaton Precious Metals (WPM.US) je kanadská spoločnosť, ktorá ťaží a predáva drahé kovy, najmä zlato, striebro, paládium a kobalt. Počas rekordného roku 2020 spoločnosť predala viac ako 673 000 uncí zlata, takmer 30 miliónov uncí striebra a viac ako 22 000 uncí paládia. Tento rok môže byť pre ťažobné spoločnosti úspešný aj vďaka optimistickým prognózam analytikov a vysokému dopytu po drahých kovoch.
  • Akcie Wheaton Precious Metals se snaží zvrátit trend
    Akcie Wheaton Precious Metals (WPM.US) za poslední měsíc ztratily téměř 10 % a meziročně klesly o téměř 25 %. Ocenění těžařské společnosti nepomohly ani poklesy cen zlata a stříbra, které v prostředí silného dolaru a rostoucích výnosů ztrácejí:
  • Akcie Winnebago vyskočily po oznámení kvartálních výsledků
    Během středeční seance se cena akcií Winnebago (WGO.US) zvýšila o více než 6 % poté, co automobilka oznámila lepší, než očekávané finanční výsledky za 3. čtvrtletí, zejména díky vyšším prodejním cenám a vyšší hrubé marži.
  • Akcie Xeroxu se po horších čtvrtletních výsledcích propadly o 16 %
    Akcie Xeroxu (XRX.US) se v úterý propadly o více než 16 % poté, co výrobce kancelářského vybavení zveřejnil neuspokojivé čtvrtletní výsledky.
  • Akcie Yahoo se propadly pod regulatorním tlakem
    Úterní seance na amerických akciových trzích se nesla v poklidném duchu. Akciové indexy mírně rostly, když investory povzbudila pozitivní US makrodata. Počet stavebních povolení v dubnu vzrostl na 1,143 milionu z březnových 1,042 milionu. To bylo výše, než očekával konsensus analytiků na 1,060 milionu. Nad očekáváním skončil rovněž počet zahájených staveb rezidenčních nemovitostí, který v dubnu vzrostl na 1,135 milionu z březnových 0,944 milionu.
  • Akcie Yelp rostou o 6 % zvýšení doporučení od Citi
    Akcie společnosti Yelp (YELP.US) vzrostly o 6 % po zvýšení doporučení na "buy" z "neutral" od City. Cílová cena byla zvýšena na $48 z $33. Společnost by měla profitovat ze znovuotevření malých firem, samoobslužných kanálů a růstu nákladů na leasing v příštích letech.
  • Akcie začaly opatrně, eurodolar drží pozice
    Německá průmyslová čísla dopadla mírně hůř, než se čekalo, ale jde o duben, ke kterému finanční trhy už prakticky nepřihlížejí. Daleko strmější propad českého průmyslu relativně k odhadům je pak spíše zajímavost.
  • Akcie začaly růstově, k umazání posledních ztrát však mají daleko
    Začátek nového týdne vypadá na hlavních trzích lépe než konec toho předchozího. Evropské akciové indexy stoupají a velké rozdíly mezi nimi nejsou. Třeba DAX je o 0,75 pct výš. Americké futures naznačují zelený start na Wall Street, ale drží se v plusu zatím jen mírně.
  • Akcie začátkem týdne jen udržují pozice, euro se vrací pod 1,20 EURUSD
    Začátek týdne se na trzích nese zatím podle očekávání a bez větších překvapení. Ekonomický kalendář je na data chudý, takže akciové trhy zatím spíše jen přešlapují na místě a vstřebávají zisky, které nabraly v minulém týdnu, kdy v některých případech rostly i o více než dvě procenta. V Evropě dnešní seanci otevřely burzy ve většině případů v zelených čísel a v líném bočním trendu zatím pokračují také v průběhu odpolední seance. Německý DAX tak zůstává nad hranicí 13 300 euro a dál je uzavřen v bočním trendu, ve kterém se pohybuje od loňského září.
  • Akcie začátkem týdne mírně ztrácí, dolar si své pozice drží
    Pondělní seance probíhá podle očekávání v klidu, když trhy dál vstřebávají důležité fundamenty z minulého týdne v čele...
  • Akcie začátkem týdne přešlapují na místě, dolar si zatím své zisky z minulého týdne drží
    Začátek týdne zatím na finančních trzích probíhá bez velkých překvapení. Evropské indexy zahajují týden opatrně na dosah pátečních zavíracích cen a objemy jsou znovu spíše pod průměrem. Větší aktivitu dnes v Evropě pozorujeme pouze na španělských akciích, které rostou o více než dvě procenta. V růstu jim pomáhá hlavně zklidnění napětí ve Španělsku, kde se tamní vláda chystá na převzetí kontroly nad katalánským parlamentem a nasměřování regionu k předčasným volbám. Evropské indexy tedy dnes nezareagovaly na nervózní asijskou seanci, během které se propadaly hlavně čínské akcie, které doplácely na zprávy o tom, že by čínský regulátor mohl zpřísnit pravidla pro obchodování na páku.
  • Akcie začátkem týdne v pozitivní náladě, výnosy stoupají
    Páteční závěrečný sprint vzhůru na Wall Street udal tón také úvodu nového týdne, kdy si inspiraci vzaly Asie i Evropa. Na našem kontinentě sledujeme dopoledne růst indexu DAX o procento, CAC 40 stoupá o půl procenta a AEX o 1,3 pct. FTSE 100 zaostává s pohybem kolem nulové změny. Americké futures přitom naznačují další pohyb vzhůru.
  • Akcie: Začiatok predvianočného týždňa v červených farbách
    Obchodný deň na amerických akciových trhoch včera znamenal ďalšiu vlnu vý...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024