Čtvrtek 28. březen 2024 14:04
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster

ČNB dnes úroky nezměnila. Nechce destabilizovat banky a bere na zřetel riziko druhé vlny pandemie

24.06.2020 14:39  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Česká národní banka na dnešním měnověpolitickém zasedání ponechala své základní úrokové sazby na stávající úrovni. V poslední době se tři členové bankovní ČNB, včetně guvernéra Jiřího Rusnoka, vyslovili pro ponechání sazeb tam, kde jsou, aby byla možnost vyhodnotit dopad dosavadních měnověpolitických kroků a také samotný ekonomický vývoj v letních měsících. Zároveň poukazují na to, že v posledních měsících ČNB již sazby snížila dostatečně razantně.

Bankovní rada ČNB si je také vědoma toho, že snižování úrokových sazeb ztěžuje situaci jednotlivým komerčním bankám, které už nyní čelí v souvislosti s koronavirovou krizí nečekané výzvě. Tak jako tak se budou letos potýkat se závažným poklesem ziskovosti, přičemž další snížení úrokových sazeb dále redukuje úrokový výnos finančních institucí.

Nižší úrokový výnos ve spojení s ekonomickými dopady koronavirové krize, ale také třeba s vládními opatřeními pro boj s ní typu moratoria na splátky úvěrů, by mohly podkopat stabilitu tuzemského finančního sektoru. Případná destabilizace bankovní soustavy v ČR by dále prohloubila propad celého hospodářství, který už tak letos bude bezmála desetinový.

ČNB si také ponecháním základní sazby na stávající úrovni 0,25 procenta ponechala manévrovací prostor pro případ dalšího nečekaného zhoršení ekonomických podmínek, například v souvislosti s rozšířením druhé vlny koronavirové pandemie, které zejména v podzimních měsících stále nelze vyloučit.    

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB cíleně oslabuje českou korunu
    Vývoj měnového kurzu české koruny je v posledních dnech silně ovlivněn zásahy ČNB. Poté co CZK začát...
  • ČNB: Červencová zadluženost českých domácností
    „Letní ‚okurková sezóna‘ se poněkud projevila i v tempu celkového zadlužení domácností. To platí především pro úvěry na bydlení, silněji ovlivněné výší úrokových sazeb. Ovšem u spotřebitelských úvěrů vidíme stabilní růst. Potvrzuje se tak silná poptávka domácností po financování svých potřeb a nenadálých výdajů. Aktuálně u našich zákazníků pozorujeme meziročně vyšší poptávku o 20 %.”
  • ČNB: Červnová zadluženost českých domácností
    „Celkové tempo růstu zadlužení domácností se v červnu nezměnilo, hlavně v oblasti úvěrů na bydlení je přírůstek stabilní. Naopak u spotřebitelských úvěrů pozorujeme mírné zpomalení, jak v meziročním srovnání, tak v porovnání s předchozími měsíci, což ostatně potvrzují i naše čísla. Výrazné změny trendu ve druhé půlce roku ovšem nečekáme.“
  • ČNB diskutovala především o kurzu a rozsahu snížení úrokových sazeb
    Česká národní banka na svém posledním zasedání minulý týden ve čtvrtek rozhodla o dalším snížení úrokových sazeb o 75bb. Pro toto snížení hlasovali všichni členové bankovní rady. Hlavní důvodem pro další uvolnění měnové politiky byla i nadále podpora české ekonomiky, která stále trpí zavedenými striktními omezeními proti šíření koronaviru.
  • ČNB dnes opět zvýšila svoji základní úrokovou sazbu. Koruna ale moc neposílí
    ČNB dnes opět zvýšila svoji základní úrokovou sazbu. Srovnatelně intenzivní zvyšování základní sazby - došlo k němu po čtvrté v řadě - se odehrávalo naposledy na jaře 1996. "Jestřábi" bankovní rady v čele s odcházejícím Mojmírem Hamplem a Vojtěchem Bendou přehlasovali "holubice" v čele s Oldřichem Dědkem a došlo k růstu základní sazby o 0,25 procentního bodu na 1,75 procenta.
  • ČNB dnes podle očekávání nezvýšila sazby
    Základní úroková sazba i potřetí v řadě setrvává na úrovni 7 %, nic se nemění ani ve vztahu závazku ČNB bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Stabilita byla analytiky jednomyslně očekávána a v její prospěch vyznívaly i komentáře jednotlivých členů bankovní rady. Následovat bude v 15:45 tisková konference, kde by guvernér Aleš Michl měl kromě zdůvodnění rozhodnutí představit i podzimní prognózu, mj. předpovídající další vývoj HDP, inflace, kurzu, ale i sazeb.
  • ČNB dnes podle očekávání sazby nezměnila
    Česká národní banka na dnešním měnově politickém zasedání rozhodla o ponechání základní úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak i nadále činí 0,25 %. Beze změny po dnešním jednání bankovní rady zůstala i diskontní a lombardní sazba. Potvrdily se tak předpovědi trhu i analytiků, kteří po vyjádření některých centrálních bankéřů z počátku minulého týdne většinově přehodnotili svá očekávání z dalšího poklesu úrokových sazeb na jejich stabilitu.
  • ČNB dnes ponechala úrokové sazby beze změny, brzy začne přemýšlet o jejich snižování
    Dnešní rozhodnutí bankovní rady České národní banky ponechat základní úrokovou sazbu na 7 procentech bylo široce očekávané. Bankovní rada byla v uplynulém půlroce překvapivě pasivní a rezistentní vůči doporučením svého odborného aparátu. Ve světle nervozity okolo stability významných bank v USA a eurozóně a s ohledem na postupný pokles jádrové inflace proto bylo předem jasné, že další zvýšení úrokových sazeb je prakticky vyloučené.
  • ČNB dnes ponechá sazby beze změny
    Dnešní zasedání ČNB bude opět pod taktovkou nové holubičí většiny. Poslední čísla z domácí ekonomiky sice překvapila bankovní radu lehce pozitivně (menší pokles spotřeby, rychlejší dynamika mezd) - toto překvapení však zatím není výrazné a nová čísla vesměs potvrzují narativ o ekonomice na hraně recese. Proto předpokládáme, že holubičí většina bude v tuto chvíli dál hlasovat pro stabilitu sazeb a bude trhům indikovat stabilitu sazeb i pro nejbližší kvartály.
  • ČNB dnes sazby nezmění
    Na dnešním zasedání ČNB změnu nastavení úrokových sazeb nečekáme a nečeká ji ani finanční trh. Dvoutýdenní reposazba tak zůstane na úrovni 2,00 %. Výsledek zasedání by měl být oznámen v 13:00. V sedmičlenné radě ČNB čekáme 1 – 2 hlasy ve prospěch zvýšení sazeb.
  • ČNB dnes uvolnila pravidla pro nové hypotéky
    Česká národní banka dnes zmírnila doporučení pro poskytování nových hypotečních úvěrů, a to hned ve třech ohledech. Jednak zvýšila přípustnou hodnotu tzv. LTV poměru, to znamená, že výše hypotéky k hodnotě zastavované nemovitosti může nově dosahovat až 90 %, oproti dřívějším 80 %. V pěti procentech případů navíc mohou nyní banky poskytnou i hypotéky s vyšším LTV. Úpravy ukazatele LTV se nicméně netýkají nákupů nemovitostí pro investiční účely.
  • ČNB dnes znovu snížila úrokové sazby, a to o 75bb
    Česká národní banka na dnešním měnově politickém zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby o dalších 75bb. Analytici přitom očekávali snížení v menším rozsahu, přibližně o 50bb. Výše dvoutýdenní repo sazby tak od zítra bude 1 %. Jedná se již v pořadí o druhé výrazné snížení úrokových sazeb v průběhu necelých čtrnácti dnů. Lze očekávat, že hlavním důvodem je i nadále především podpora reálné ekonomiky, která stále více trpí zavedenými preventivními opatřeními proti šíření koronavirové infekce. Od prvního snížení úrokových sazeb v pondělí 16. března se totiž objevily další negativní zprávy zhoršující výhled české ekonomiky, týkající se zejména přerušení výroby v automobilovém průmyslu. Ten je přitom v ČR významným zdrojem jak přidané hodnoty, tak i zaměstnanosti. Po uzavření většiny provozoven v obchodu a službách, je tak již paralyzována velká část českého hospodářství.
  • ČNB dnes znovu snížila základní úrokovou sazbu, a to o 75 bb na 0,25 %
    Česká národní banka na dnešním měnově politickém zasedání rozhodla o dalším snížení základní úrokové sazby, a to znovu o 75 bb na 0,25 %. Zatímco finanční trh toto zhruba očekával, analytici počítali s poklesem dvoutýdenní repo sazby jen o 50 bb. Lombardní úroková sazba byla snížena dokonce o 100 bb, diskontní sazba však zůstala beze změny, když už při minulém snížení dosáhla technické nuly. Takovéto asymetrické snížení měnově politických úrokových sazeb jsme již mohli sledovat během roku 2012, kdy také centrální banka narazila na limity konvenční měnové politiky.
  • ČNB dnes znovu sníží úrokové sazby
    České maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v březnu meziročně poklesly o 8,9 %, tedy zhruba v souladu s tržním očekáváním. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku snížily o 15,5 %. Výsledky maloobchodních prodejů byly ovlivněny zavedením karanténních opatření, kvůli kterým byla řada prodejen část měsíce zcela uzavřena nebo měla omezený provoz.
  • ČNB dnes zvýší sazby (alespoň) o 50bps
    Český trh dnes s napětím čeká na to, jaká bude první reakce ČNB na ruskou invazi na Ukrajinu - další výrazný stagflační šok pro českou ekonomiku. Je jasné, že sazby půjdou vzhůru, budeme ovšem zvědaví na “velikost dnešního kroku”, míru shody v bankovní radě a další postoj k intervencím na podporu koruny. Ohledně velikosti dnešního kroku, očekáváme další posun sazeb (minimálně) o 50bps.
  • ČNB dokončila hattrick, a to ještě není vše
    Česká národní banka zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na 1,5 % a dokončila tím hattrick, tedy trojí zvýšení sazeb na třech po sobě jdoucích zasedáních. Myslíme si, že to letos ještě není vše. Ekonomika jeví známky přehřívání, mzdy uhánějí jako o závod a zaměstnance není kde brát. Slabší růst HDP jen naznačuje, že ekonomika naráží na své produkční možnosti a jednotkové náklady produkce rostou. Přestože guvernér přímo nepotvrdil další zvýšení sazeb před koncem roku, čekáme, že chystaná prognóza z dílny ČNB ukáže další nutnost utahování měnové politiky a bankovní rada tak k dalšímu růstu sazeb přistoupí již na svém příštím zasedání 1. listopadu.
  • ČNB drží sazby beze změn
    Česká ekonomika silně rostla ve třetím čtvrtletí. Meziroční ekonomický růst se v září zvýšil o 5 procent. Toto je bleskový odhad; nicméně potvrzuje vynikající stav domácí ekonomiky. Proto by tento rok mohl být jedním z nejúspěšnějších v české ekonomice v historii. Trh práce je nyní na hranici přirozené nezaměstnanosti. Zaměstnanost je na nejvyšší úrovni a nezaměstnanost je na nejnižší úrovni.
  • ČNB DRŽÍ SAZBY NA UZDĚ. DO KONCE ROKU JÍ TO NEVYDRŽÍ
    Bankovní rada ČNB dnes na svém měnověpolitickém jednání ponechala všechny úrokové sazby beze změny: dvoutýdenní repo sazbu na úrovni 0,75 %, diskontní na 0,05 % a lombardní na 1,5 %. Pro trh žádné překvapení.
  • ČNB drží sazby na 7 %
    Česká centrální banka se na svém srpnovém zasedání rozhodla ponechat sazby beze změny na 7 %. Stalo se tak nehledě na to, že prognóza ČNB vidí inflaci vysoko nad cílem jak v letošním, tak i v příštím roce. Na druhou stranu nová prognóza v hlavním scénáři nově předpokládá výrazné natažení horizontu měnové politiky na 18-24 měsíců. Argumentem je vysoký podíl nákladových položek v dnešní inflaci a předpoklad, že jejich efekt jednoduše časem (s trochu delším odstupem) odezní.
  • ČNB drží sazby stabilní, rozhodnutí bylo jednomyslné
    Dnešní zasedání ČNB nepřineslo žádné významnější překvapení a základní sazba setrvala na úrovni 7,00 %. Rozhodnutí zároveň bylo stejně jako na posledním zasedání jednomyslné a všech 7 členů se vyjádřilo pro stabilitu sazeb. Možnost snižování byla podle guvernéra Aleše Michla otevřena, avšak spíše v kontextu strategie a dlouhodobějšího výhledu, nežli že by někteří z členů preferovali snížení již na tomto zasedání. Trh tak příští pátek může více reagovat na zveřejnění zápisků ze zasedání ČNB, jelikož by mohly přinést bližší náhled na možnost snižování v letošním roce. Toto téma ostatně vyvstalo v otázkách novinářů na tiskové konferenci, kdy ale guvernér Michl nenabídl jasnější výhled. Rozhodnutí bude dle něj záležet na nových datech, nové prognóze a vyhodnocení pro a protiinflačních rizik. Zároveň ale připomněl, že většina bankovní rady plánuje držet sazby na vyšších úrovních, než naznačuje základní scénář prognózy. Ve své poslední aktualizaci předpokládala projekce ČNB relativně agresivní snižování sazeb, v letošním roce o zhruba 75-100bb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster