Čtvrtek 28. březen 2024 14:47
reklama
Purple pivot points
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Důvěra v ekonomiku je nízká, ale roste

24.06.2020 14:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podnikatelská důvěra v ČR se v červnu začala zvyšovat, ale pořád zůstává na extrémně nízkých úrovních. Ke zlepšení důvěry došlo v obchodu a ve vybraných službách, kde před tím došlo k velkému poklesu. Naopak k dalšímu snižování důvěry docházelo ve stavebnictví a zejména v průmyslu, což je pro české hospodářství klíčový sektor. V průmyslu je důvěra nyní stejně nízko, jako byla v roce 2009 tedy během velké hospodářské krize.

Spotřebitelská důvěra se začala zvyšovat už v květnu a v červnu došlo k dalšímu zlepšení. Důvěra spotřebitelů je tak na srovnatelných úrovních jako byla koncem roku 2013.

V souhrnu se důvěra v ekonomiku zvyšuje, což koresponduje s vývojem v zahraničí a dává tak naději na hospodářské oživení v dalších měsících. I tato naděje pravděpodobně přispěje k tomu, že ČNB na dnešním zasedání ponechá úrokové sazby beze změny.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Důvěra v domácí ekonomiku stoupá
    Lednový konjunkturální průzkum ukázal, že nálada mezi českými průmyslníky i spotřebiteli se zlepšuje. V průmyslu byl zaznamenán nárůst důvěry již v prosinci, když předtím indikátor pět měsíců v řadě klesal. V lednu činil -5,7 bodu, když o měsíc dříve to bylo -7,7 bodu. Dle vyjádření statistického úřadu je nicméně údaj nutno brát s rezervou neboť firmy stále jako největší bariéru růstu reportují nedostatečnou poptávku. Ve stejném duchu vyznívá i index PMI.
  • Důvěra v domácí ekonomiku výrazně vzrostla
    Červencový konjukturální průzkum ukázal, že důvěra spotřebitelů i podnikatelů v domácí ekonomiku výrazně vzrostla. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku však zatím zůstává stále níže. V průmyslu dosáhlo saldo důvěry -8,0 bodu, což ve srovnání s červnovým minimem na úrovni -28,3 bodu představuje podstatné zlepšení. Výrazně se snížil počet průmyslníků, kteří poptávku po svých výrobcích považují za nedostatečnou.
  • Důvěra v ekonomice: Mírný optimismus v závěru roku
    Finančními trhy se sice stále šíří obavy z nástupu nové mutace koronaviru a jejích zatím těžko odhadnutelných důsledků, nálada v ekonomice se naproti tomu začíná konečně stabilizovat. Alespoň to vyplývá z dnes zveřejněného průzkumu důvěry v české ekonomice ze statistického úřadu, podle kterého se podnikatelský i spotřebitelský sentiment v prosinci mírně zvýšil. S výjimkou služeb se za poslední měsíc nálada zvýšila ve všech odvětvích českého hospodářství a mírný optimismus naznačuje i vývoj nálady spotřebitelů.
  • Důvěra v ekonomiku ČR mírně klesla
    Důvěra v ekonomiku na začátku roku klesla, a to jak ve složce podnikatelské, tak i v případě spotřebitelů. Vzhledem k tomu, že údaje za prosinec byly sestavovány v okamžiku otevírání služeb, obchodů a škol, tak se pro leden, kdy jsou tyto sektory opět uzavřené, očekával pokles. Pokles důvěry byl ale relativně malý.
  • Důvěra v ekonomiku ČR pokračuje v růstu
    Podle měření ČSÚ v červnu opět silně vzrostla souhrnná důvěra v tuzemskou ekonomiku. Ke zlepšení došlo jak v případě důvěry spotřebitelů, tak u všech sledovaných skupin podnikatelů. Důvěra v ekonomiku se dostala na předpandemickou úroveň již v květnu a v červnu jsme se posunuli opět výrazně výš. Spotřebitelská důvěra se nachází na úrovních srovnatelných se začátkem roku 2020 a v případě podnikatelů je stejně vysoko jako na konci roku 2018. Na straně podnikatelů došlo v červnu k největšímu zlepšení v případě obchodu a ve službách, což úzce souvisí s rozvolněním epidemických opatření. Silně rostla důvěra i v případě průmyslu, kde dosáhla na úrovně naposledy pozorované před deseti lety. Ve stavebnictví došlo v červnu jen k malému zlepšení a pouze zde se úroveň důvěry stále nachází pod úrovní před pandemií. Rozvolňování opatření zde logicky nemá tak silný a rychlý dopad.
  • Důvěra v ekonomiku ČR se v dubnu zvýšila
    Podle měření ČSÚ roste důvěra spotřebitelů i souhrnná podnikatelská důvěra. V podnicích se v dubnu zvýšila důvěra v průmyslu, obchodu a ve službách, ale snížila se ve stavebnictví. Rozdílná je samozřejmě úroveň optimismu. V případě průmyslu se důvěra zvyšovala výrazně již od poloviny loňska a v současnosti je stejných úrovních jako byla v letech 2017 – 2018, kdy výroba solidně expandovala. Ve stavebnictví je důvěra stále výrazně pod předpandemickou úrovní, ale vysoko nad tím, kde byla v krizových letech 2012 – 2013. V případě obchodu a služeb je úroveň důvěry stále na relativně nízkých úrovních podobně jako v případě důvěry spotřebitelů, kde jsme s důvěrou zjednodušeně na půl cesty zpět. S tím, jak pokračuje rozvolňování protiepidemických opatření u nás i ve světě, bychom v nejbližších měsících měli vidět další růst důvěry v ekonomiku. Rizikem zůstávají další pandemické vlny.
  • Důvěra v ekonomiku ČR v květnu vyskočila vzhůru
    Podle měření ČSÚ v květnu silně vzrostla souhrnná důvěra v ekonomiku ČR. Důvodem byl skokový růst důvěry spotřebitelů a v případě podnikatelského sektoru rovněž výrazné zlepšení sentimentu ve službách a v obchodě. K mírnějšímu zvýšení došlo i v těch sektorech, kterých se poslední protiepidemická opatření až tak nedotkla, tedy v průmyslu a ve stavebnictví. Nikoho nepřekvapí, že se důvěra prudce zlepšuje díky ukončování protipandemických opatření. Index důvěry podnikatelů se tak posunul na úrovně srovnatelné s podzimem roku 2019. Spotřebitelská důvěra se nachází přibližně tam, kde byla na samém počátku pandemie, tedy zhruba v březnu minulého roku.
  • Důvěra v ekonomiku ČR v listopadu po čtyřměsíčním růstu klesla
    Důvěra v českou ekonomiku v listopadu po předchozím čtyřměsíčním růstu klesla. Proti říjnu se snížila o 0,3 bodu na 99,0 bodu, oznámil dnes Český statistický úřad (ČSÚ). U spotřebitelů sice důvěra v hospodářství stoupla, ale snížila se u podnikatelů. Meziročně důvěra celkově klesla také o 0,3 bodu.
  • Důvěra v ekonomiku dále klesla
    Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v listopadu v ČR dle konjukturálního průzkumu Českého statistického úřadu pokračovala v poklesu. Saldo důvěry spotřebitelů kleslo na -22,5 bodů, což není až tak vzdálené dubnové úrovni, kdy index dosáhl ještě hlubší hladiny -25,3 bodu.
  • Důvěra v ekonomiku je jak na houpačce
    „Klesající inflace a zpomalení propadu průmyslové výroby přispěly k růstu důvěry v českou ekonomiku. V říjnovém měření Českého statistického úřadu se souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně zvýšil o 3,6 bodu na hodnotu 92,8. Důvěra v budoucí vývoj ekonomiky posílila jak u podnikatelů, tak u spotřebitelů. Vývoj tohoto indikátoru ekonomického sentimentu je však letos značně volatilní - v září se například dostal na nejnižší úroveň od března 2021. Bylo by tedy předčasné interpretovat říjnové zvýšení jako zásadní obrat v důvěře v naši ekonomickou budoucnost. Tvrdá data totiž zatím optimismem nehýří.
  • Důvěra v ekonomiku klesá, hlavní propad očekáváme ale až v dubnu
    Spotřebitelská důvěra v březnu poklesla o 3.3 b. na -6.3 b.. Poklesla i podnikatelská důvěra. V obou případech se jedná o nejnižší hodnoty od konce roku 2013. Vliv koronaviru je však v těchto číslech omezený. Sběr dat byl ukončen 17. března. Dopad aktuálních opatření se tak z větší částí projeví až v dubnových číslech. I tak je ale patrné, že se výrazně zvýšily obavy domácností ze zhoršení jejich ekonomické situace. Prozatím však nerostou obavy ze ztráty zaměstnání. Vzhledem k aktuálnímu zavírání podniků z bezpečnostních důvodů lze předpokládat, že dojde i k propouštění některých zaměstnanců. V podnikové sféře klesla důvěra napříč všemi odvětvími s výjimkou stavebnictví. S tím jak se budou projevovat aktuální opatření do reálné ekonomiky, bude klesat i důvěra spotřebitelů a firem.
  • Důvěra v ekonomiku není nijak valná
    „Vývoj důvěry v českou ekonomiku v prvních dvou měsících letošního roku zatím nevěští nic dobrého. Po lednovém propadu totiž i v únoru se Indikátor důvěry v českou ekonomiku, který sestavuje Český statistický úřad, snížil o 1,9 bodu na hodnotu 90,6. Dolů ho táhla zejména zhoršující se nálada mezi firmami. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 2,8 bodu na hodnotu 89,9. A co je pro letošní vývoj české ekonomiky obzvlášť nebezpečné, k nejhlubšímu propadu důvěry v budoucí vývoj došlo v průmyslu – zde se index snížil o 4,7 bodu.
  • Důvěra v ekonomiku opět klesá
    Podle květnového konjunkturálního průzkumu důvěra v českou ekonomiku opět poklesla. Nejvíce se snížil indikátor důvěry mezi průmyslníky, který poklesl o 8,2 bodu. Důvodem je to, že podniky (především v oblasti automobilového průmyslu) očekávají v nadcházejících měsících pokles tempa růstu výrobní činnosti. Důvěra se nicméně snížila i v obchodě. Ve stavebnictví se nezměnila a ve službách naopak podruhé v řadě rostla (+2,3 bodu).
  • Důvěra v ekonomiku pod dlouhodobým průměrem
    Indikátor důvěry v českou ekonomiku, který sestavuje Český statistický úřad, se v listopadu sice meziměsíčně neparně zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 93,1, nicméně dlouhodobě zůstává na nízké úrovni. Index důvěry podnikatelů v české hospodářství rostl o 0,7 bodu na hodnotu 93,5, ale i v jeho případě platí, že důvěra podnikatelů v ekonomiku se drží od začátku letošního roku pod dlouhodobým průměrem. Není to nijak překvapivé, český průmysl trápí upadající domácí i zahraniční poptávka a pokles objemu nových objednávek. Stále častěji se začínají objevovat negativní zprávy i z automobilového průmyslu, ať již jde o odložený projekt gigafactory, anebo o ohlášené propouštění v Hyundai,“ komentuje partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.
  • Důvěra v ekonomiku roste
    Březnový konjunkturální průzkum ukázal, že důvěra v českou ekonomiku stoupá. Zlepšil se především sentiment mezi podnikateli, kde důvěra dosáhla nejlepší úrovně od srpna loňského roku. Indikátor stoupl o 2,7 bodu a dosáhl 95,2 bodu. Nálada stoupla především podnikatelům v průmyslu, a to díky výrazně vyšší očekáváné výrobní činnosti v následujících třech měsících. Obavy ohledně dalšího vývoje poptávky však optimismus stále brzdí. Výrazněji se důvěra zlepšila také v oblasti obchodu, kde vystoupala na nejvyšší hodnotu od května loňského roku. V ostatních kategoriích se nicméně mírně zhoršila.
  • Důvěra v ekonomiku roste
    „Nálada v české ekonomice se začíná zlepšovat. Vyplývá to alespoň z březnového Indikátoru důvěry v českou ekonomiku, který sestavuje Český statistický úřad. Meziměsíčně se zvýšil o 3,6 bodu na hodnotu 94,2, přičemž rostla důvěra jak podnikatelů, tak i spotřebitelů. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl celkově na hodnotu 93, ovšem na rozdíl od února se v březnu důvěra v ekonomiku zvýšila i v průmyslu, a to na hodnotu 88,9.
  • Důvěra v ekonomiku roste, ale s řadou otazníků
    „Důvěra v českou ekonomiku již dva měsíce v řadě roste – v srpnu se indikátor důvěry, sestavovaný Českým statistickým úřadem, meziměsíčně zvýšil o 2 body na hodnotu 93,4. Bylo to však díky růstu optimismu mezi firmami – indikátor důvěry podnikatelů totiž vzrostl o 2,8 bodu na hodnotu 93,9. Naopak domácnosti tak optimistické nejsou a indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,7 bodu na hodnotu 91,0. Růst důvěry u firem má patrně kořeny v růstu průmyslové produkce, která meziročně vzrostla v červnu o 0,9 % a v květnu o 1,4 %.
  • Důvěra v ekonomiku rychle roste
    Dubnový konjunkturální průzkum ukázal, že důvěra v českou ekonomiku rychle stoupá. Indikátor důvěry mezi podnikateli vzrostl o 3,2 bodu na 10,1 bodu a vrátil se tak na svůj dlouhodobý průměr. Důvěra se zvýšila ve všech odvětvích, přičemž nejvíce rostla v oblasti průmyslu. I tak ale potíže podnikatelů zcela nevymizely. Stále je dle průzkumu limituje nedostatečná poptávka, některé chybějící komponenty, místy pak i nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců.
  • Důvěra v ekonomiku se nadále snižuje
    Kurz koruny včera v odpoledních hodinách mírně posílil a pohybuje se na hladině 27,03 CZK/EUR, tedy jeden haléř nad úrovní, kterou přímými intervencemi brání ČNB
  • Důvěra v ekonomiku se opět zhoršila
    I v průběhu října pokračovalo zhoršování důvěry českých podnikatelů i spotřebitelů. U spotřebitelů indikátor již po třetí v řadě překonal svou historicky nejnižší úroveň. Respondenti se stále výrazně obávají zhoršení celkové ekonomické i finanční situace. Počet dotázaných, kteří se obávají dalšího růstu cen se sice snížil, naproti tomu ale vzrostly obavy z růstu nezaměstnanosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani