Úterý 19. březen 2024 04:25
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Silné obchodování v úterý nedokázalo udržet prapor burzy nad vodou

19.06.2020 18:17  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pražská burza

Hlavní index pražské burzy PX za celý týden moc neoslnil. Index dokázal uzavřít v zeleném pouze v úterý, kdy byla na globálních akciových trzích pozitivní nálada. Za tou stál americký Fed, který oznámil plán nákupu korporátních dluhopisů v objemu 750 mld. USD. K tomu byla zveřejněna i lepší makro data. Ostatní dny skončil v červených číslech. V týdenním zúčtování končí se ztrátou 0,3 %.

Za celý týden nebyly oznámeny žádné podstatné korporátní kurzotvorné zprávy. Avast bude od pondělí 22. června zařazen do hlavního indexu londýnské burzy FTSE100, takže investoři sledující tento index budou v pátek ke konci obchodní seance přehodnocovat své portfolia. Za celý týden si Avast připsal 5 % a stal se nejvýkonnější akcií toho týdne. Na druhém konci spektra skončilo CME (-5,7 %) a Erste Group (-4,7 %). Silný úterní růst byl bohužel více než eliminován propadem v ostatních dnech. Akcie operátora O2 CR byly podpořeny schválením vyplacení emisního ážia akcionáři v distančním hlasováním per rollam, které nahradilo fyzickou valnou hromadu. Za celý týden si O2 CR polepšilo o 3,3 %.

V samotný pátek skončil index PX prakticky beze změny. Nejlépe se vedlo O2 CR (3,5 %) Avastem (1,3 %). Erste (-1,7 %), PMČR (-1,5 %) a CME (-0,9 %) nejvíce zastávaly.

Světové indexy

USA

Jediným obchodním dnem, kdy akcie na hlavním akciovém indexu S&P500 mírně ztrácely byla středa. To došlo k korekci úterních zisků, kdy trhy reagovaly na zamýšlený nákup korporátních dluhopisů v objemu 750 mld. USD ze strany Fedu a na lepší makro data (maloobchodní tržby). I v pátek krátce po otevření americké indexy posilují. S&P500 si za celý týden připíše zisk přes 3 %. Technologický NASDAQ posiloval všechny dny v týdnu a velmi pravděpodobně v pátek překoná hranici 10 000 bodů a dosáhne nového historického maxima. V týdenní bilanci to bude znamenat růst kolem 5 %.

Evropa

V Evropě měřené indexem STOXX Europe 600 v pátek akcie přidaly asi procento. V čele růstu stály utility a energetické společnosti, které posilovaly o téměř 2 %. Pouze sektor realit zaznamenal v pátek mírný pokles. V úterý, středu a pátek index rostl v pondělí a čtvrtek mírně ztrácel. Za celý týden to pak bude zhodnocení o téměř 4 %.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Silnější euro i vyšší daně, to vše může vítězství Bidena přinést
    Prezidentské volby v USA se pomalu blíží ke svému rozuzlení. Dosavadní výsledky naznačují, že vítězem bude Joe Biden. Co lze tedy od jeho usednutí do prezidentského křesla očekávat? V krátkém horizontu se toho zřejmě mnoho změní. Joe Biden se bude snažit podpořit ekonomiku při pandemické krizi a snížit míru nezaměstnanosti, což by dělal i Donald Trump. Situaci ale může Bidenovi zkomplikovat, pokud by se Demokratům nepodařilo ovládnout Senát, což aktuální výsledky naznačují. To by se mohlo negativně projevit hned při projednávání druhého fiskálního balíčku. Trhy spoléhaly na to, že vítězství Bidena přinese výrazný fiskální impulz. Ten by se odrazil ve vyšším hospodářském růstu, ale i vyšší emisi vládních dluhopisů, ze které by výdaje byly financovány. To by pak tlačilo výnosy amerických dluhopisů směrem nahoru. Pokud by se tedy balíček Bidenovi nepodařilo prosadit, respektive podařilo, ale v nedostatečném rozsahu, ekonomika spojených států by rostla méně a výnosy amerických dluhopisů by čekal pokles.
  • Silnější koruna a nevýrazný svět
    Koruna hned ráno rozšířila své zisky a posunula se k euru na 25,85. Pokračující nárůst českých krátkých výnosů podporuje měnu v postupu dál pod hranici 26,00. Pomáhá i ústup očekávání, že by ECB mohla euro koncem měsíce podpořit náznakem agresivnějšího ústupu od QE.
  • Silnější maloobchod ukazuje na konec spotřebitelské recese
    Českému spotřebiteli se blýská na lepší časy. Maloobchod v listopadu skončil nad odhadem nás i trhu (+0,9 % versus -1,6 %) a v kombinaci s říjnem ukazuje na opětovný růst spotřeby českých domácností. Bohudík. Jinak totiž procházka rokem 2023 nebyla pro českého spotřebitele nijak veselá a v prvních třech kvartálech se marně pokoušel najít “pevnou půdu pod nohama”.
  • Silnější odliv dividend vyrovnala lepší bilance obchodu
    Běžný účet se koncem jara přesunul do negativní bilance, ve které během letních měsíců zůstane. Hlavní příčinou je sezónní odliv dividend. Čistý odliv důchodů z přímých investic v červnu činil 34,6 mld. Kč, z toho dividendy z přímých investic dosáhly 26 mld. Kč (o 8,8 mld. více než v květnu).
  • Silnější poptávka stimuluje růst cen stříbra
    Trh stříbra po delší době ovládla pozitivní nálada. Cena by se měla do konce roku 2018 vyšplhat na hodnoty v rozmezí 17,5 až 20 dolarů za unci. Průměrná spotová cena se odhaduje na 18,5 dolarů za unci.
  • Silnější ropa
    Cena ropy West Texas Intermediate vzrostla nad hodnotu 88 USD za barel. Vládní údaje ukázaly, že vývoz ropy z USA se dostal minulý týden na 11,4 milionu barelů za den. Tento vzrůst byl v době, kdy zásoby pohonných hmot byly na historickém minimu, což ukázalo na výhled nabídky, který se zpřísňuje. Dolar, který slábne také pomohl v podpoře ropy.
  • Silné koruně by měli tleskat i euronadšenci
    Koruna je nejsilnější od roku 2011. V tomto týdnu se totiž české měně podařilo obchodování uzavírat na kursu pod 24,20 za euro, což je nejnižší úroveň od září před jedenácti lety. Z hlediska české ekonomiky jde nepochybně o dobrou zprávu. Výraznější posilování koruny sice škodí vývozcům, zejména ovšem těm méně konkurenceschopným. Ale v tuto chvíli je přednější zkrocení inflace a k němu silnější koruna přispívá znatelně, prostřednictvím zlevňování dovozu.
  • Silné maloobchodní tržby v USA by mohly spustit úlevný vzestup
    Evropské akciové indexy otevřou v pondělí s největší pravděpodobností výše poté, co už přes noc mírně vzrostl ind...
  • Silné německé HDP ekonomický sentiment nezmění
    V pátek budou evropské akciové indexy pravděpodobně zahajovat na nižších úrovních, jelikož akcie v...
  • Silné NFP data - dosáhne DAX30 nových historických maxim?
    V lednu německý index uzavřel pod 13 000 body, především z obav vyvolaných vývojem Coronaviru, který poukázal na zvyšující se riziko rozšířené pandemie. Býci však znovu převzali kontrolu koncem minulého úterý, jakmile obavy začaly ubývat a DAX30 tak opět vzrostl na 13 640 bodů.
  • Silné oživení ekonomiky přináší koruně v úvodu výrazné zisky
    Záznam z posledního jednání bankovní rady, který byl zveřejněn dnes ráno, neobsahuje nové informace, na které by měl t...
  • 📈Silné oživenie na Bitcoine❗
    Bitcoiny zaznamenali lokálnu korekciu nadol 14. augusta po tom, čo hlavná kryptomena dosiahla lokálne maximá okolo úrovne 48 000 dolárov. Pokles sa však včera zastavil tesne pod úrovňou 44 000 dolárov, čo je stále nad 23,6 Fibonacciho retracementom z poslednej vzostupnej vlny, ktorá sa začala koncom júla. V súčasnej dobe sa bitcoiny obchodujú nad 50,0 retracementom poklesu od apríla do mája a blížia sa k miestnym maximám. Pozitívne informácie na trhu s kryptomenami pochádzajú od amerických inštitúcií. V čase, keď prebieha boj o spustenie prvého amerického ETF na bitcoin, sa Wells Fargo rozhodla zaregistrovať súkromný fond na bitcoin. Podobný krok urobila aj JP Morgan. Tieto banky poskytnú svojim najbohatším klientom nepriamu príležitosť investovať na trhu s kryptomenami. Spoločnosť Coinbase navyše oznamuje, že nakúpi kryptomeny v hodnote viac ako 500 miliónov dolárov, aby ich pridala do súvahy burzy. Generálny riaditeľ spoločnosti taktiež oznamuje, že 10% zo zisku bude investovaných do kryptomien.
  • Silné oživení za námi a slabý výkon před námi
    V pořadí třetí a zároveň konečný odhad vývoje HDP ve třetím čtvrtletí loňského roku potvrdil předchozí čísla, která ČSÚ zveřejnil na začátku prosince.
  • Silné poklesy v amerických zásobách ropy
    Americké ropné zásoby poklesly o 3,3 mil. barelů, zatímco se očekával pokles o 0,95 mil. barelů, dřívější propad byl o 3,3 mil. barelů. Zásoby benzínu poklesly o 1,2 mil. barelů, zatímco se očekával propad o 1 mil. barelů a nedávný propad činil méně než 0,03 mil.
  • Silné posílení eura vytvořilo tlak na akcie
    Včerejší publikovaná makrodata z eurozóny pořádně zahýbala nejen měnovými trhy. Míra inflace měřená indexem spotřebite...
  • Silně se otevírající čínská ekonomika pomáhá všem
    Čínská ekonomika se po třech letech lockdownů znovu silně otevírá. To představuje důležitou kompenzaci zpomalující ekonomiky ve zbytku světa a klíčovou podporu pro mnoho britských a evropských společností. Oživující se čínský spotřebitel je hnací silou pokračujícího překonávání výkonnosti evropského sektoru luxusního zboží, od LVMH po Burberry. Mělo by to také podpořit poptávku po komoditách, kde je Čína největším světovým odběratelem, z čehož těží společnosti od Rio Tinto po Anglo American.
  • Silné trhy práce znamenají, že úrokové sazby zůstanou déle na vysoké úrovni
    Centrální bankéři na sympoziu v Jackson Hole jasně řekli, že jejich další kroky v boji proti inflaci závisí na dalším vývoji údajů, zejména na těch, které pochází z trhu práce. První údaje z USA přišly v pátek a ukazují, že v americké ekonomice nadále přibývá pracovních míst, ale mzdy rostou pomalu, což jen utvrzuje Fed v jeho politice vysokých úrokových sazeb. Boj proti inflaci však ještě není vyhraný a silné trhy práce na obou březích Atlantiku stále umožňují centrálním bankéřům flexibilně udržovat sazby na vysokých úrovních po delší dobu.
  • Silné údaje o zaměstnanosti v USA povedou k rally na trzích a lokálnímu růstu amerického dolaru
    Veškerá pozornost trhů se dnes bude soustředit na zveřejnění údajů z amerického trhu práce, které mohou Fed přimět k dřívějšímu zvýšení úrokových sazeb na začátku příštího roku 2022.
  • Silný americký HDP může zvýšit tržní sentiment
    Akciové trhy ve středu pokračovaly v růstu po silném poklesu v posledních dnech, který byl způsoben zasedáními Fedu, ECB a Bank of England. Dvoudenní rally lze vysvětlit jako oživení po velmi silných výprodejích, které byly výsledkem špatných zpráv nebo ekonomických dat. Jakmile negativní pozadí odeznělo, tlak ustal.
  • Silný dezinflační trend trápí i ECB
    Již zítra se sejde vedení ECB. Nejenom česká ekonomika se potýká se silnými dezinflačními tendenci hrozícími přejít do deflace...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova