Úterý 19. březen 2024 04:30
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Palladium pokořilo na konci května hranici 2 000 dolarů za trojskou unci

05.06.2020 13:26  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na konci května se palladium přehouplo přes hranici 2 000 dolarů za trojskou unci a dnes se jeho cena stále drží nad 1 950 dolarů. Hlavní důvodem je optimismus spojený s opětovným otevřením čínské ekonomiky a plánovaným rozjezdem automobilek, které byly nuceny uzavřít své provozy v důsledku koronavirové krize. 

Cena palladia a příbuzné platiny se v březnu propadla právě kvůli snížení poptávky ze strany automobilového průmyslu. Palladium se hojně využívá v katalyzátorech aut s benzínovým pohonem, v dieselových motorech má pak uplatnění jeho sesterský kov platina. Cena těchto dvou kovů je tedy závislá především na průmyslové poptávce. Hodnota palladia je vyšší, protože poptávka po benzínových motorech stoupá.

Platina ve srovnání s palladiem a zlatem je nejlevnější vzácný kov, ale v současné době jeho cena začala zase stoupat. Automobilky jsou totiž vystaveny tlaku na snižování nákladů, což může vést k nahrazení drahého palladia levnější platinou.


„Palladium i platina patří také mezi investiční kovy, i když stále ve větší oblibě jsou zlato a stříbro. Výrobky z těchto vzácných kovů, jako mince, medaile či šperky, mají nezanedbatelnou sběratelskou a uměleckou hodnotu,“ vysvětluje Lukáš Jankovský, předseda představenstva společnosti Zlaťáky.

„Podobně jako zlato poskytuje palladium a platina zajištění proti budoucí inflaci. Zatímco ale zlato, coby ´bezpečný přístav´, zpravidla přináší svým majitelům výraznější zisky v dobách hospodářské a politické nejistoty. Palladiu a platině se díky poměrně širokému využití ve více průmyslových oborech většinou daří i v dobách hospodářské konjuktury, kdy po ní roste poptávka. Pro investory do drahých kovů je tak vítaným doplněním vyváženého portfolia,“ dodává Lukáš Jankovský ze Zlaťáků.

Roční světová produkce platiny a palladia se pohybuje okolo 200 tun ročně, pro srovnání zlata se ročně vytěží ve světě přes 3 300 tun. Největší producentem palladia je Rusko a platiny Jihoafrická republika. Nejvíce zlata se vytěží v Číně.


Existuje hned několik způsobů, jak do palladia a platiny investovat. První variantou jsou investice na burze nebo do akcií společností, které palladium a platinu těží. V naprosté většině těchto případů ale investoři s fyzickým kovem nepřijdou nikdy do kontaktu.

Zastánci tradičnějších forem investování tak mohou zvolit variantu nákupu palladiových a platinových slitků nebo pamětních mincí a medailí. Právě mezi sběrateli jsou tyto výrobky už roky ceněným artiklem. Investiční mince a medaile v sobě prolínají růstový potenciál ceny kovu a sběratelskou hodnotu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Palivo 48. Týden: Rozhodnutí OPECu cenám nepomohlo
    Ceny pohonných hmot za 48. týden (27. 11. - 4. 12.) výrazného klesajícího trendu začaly mírně stagnovat. Ceny benzinu se snížily jen nepatrně o 0,003 EUR za litr, tj. o 0,19 % na 1,565 EUR za litr, zatímco ceny nafty mírně vzrostly o 0,001 EUR za litr, tj. o 0,06 % na 1,594 EUR za litr. Zatímco ceny pohonných hmot stagnovaly, odlišný vývoj zaznamenaly burzovní ceny ropy.
  • Palivo 49. Týden: Propad cen nafty
    Ceny pohonných hmot v 49. Týdenu (04.12 - 11.12.2023) na Slovensku výrazně klesly. Ceny benzinu klesly až o 1,98 %, tj. o 0,031 €/l na 1,534 €/l. Ceny motorové nafty klesly o poměrně více, a to až o 0,055 €/l, tj. o 3,45 % na cenu 1,539 €/l. Slabá spotřebitelská poptávka s nástupem zimy tak má na ceny benzinu a nafty výrazný vliv. Pozorujeme také postupnou normalizaci cen nafty, které se postupně přibližují cenám benzinu.
  • Palivo 5. týden: Napětí na Blízkém východě se stupňuje, ceny pohonných hmot rostou
    Ceny pohonných hmot na Slovensku v 5. týdnu (29.01. - 05.02.) pokračovaly v rostoucím trendu. Ceny 95-oktanového benzinu si připsaly 1,71 %, tj. vzrostly o 0,027 €/l na cenu 1,602 €/l. Ceny motorové nafty vzrostly ještě výrazněji, a to o 2,38 %, tj. o 0,037 €/l na cenu 1,591 €/l. V minulém týdnu tedy nedošlo k žádnému obratu trendu, neboť napjatá geopolitická situace a útoky na ruské rafinerie nadále způsobují nejistotu na trhu, vyšší volatilitu a tyto cenové výkyvy.
  • Palivo 50. týden: Obrat na cenách ropy
    Ceny pohonných hmot na Slovensku v 50. týdnu (11.12. - 18.12.) opět klesly. Ceny 95-oktanového benzinu byly nižší o 1,43 %, tj. o 0,02 €/l, a dosáhly 1,512 €/l. Ceny motorové nafty však klesly o něco více, a to o 1,95 %, tj. o 0,03 €/l, na cenovku 1,509 €/l. Je to poprvé za poslední 3 měsíce, kdy byla nafta levnější než benzin.
  • Palivo 51. týden: Konec roku ve znamení klidu
    Ceny pohonných hmot na Slovensku začaly v 51. týdnu (18.12. - 15.12.) postupně růst. Ceny 95oktanového benzinu se zvýšily o 1,1 %, tj. o 0,017 €/l na cenu 1,529 €/l. Ceny motorové nafty vzrostly o něco méně, a to o 0,8 %, tj. o 0,012 €/l na cenu 1,521 €/l. Toto zvýšení cen přichází v závěru roku v důsledku mírně vyšších cen ropy a není tak velkým překvapením.
  • Palivo 52. týden: Ropa na konci roku stabilní
    Ceny pohonných hmot v 52. týdnu (25. 12. 2023 - 1. 1. 2024) se postupně vracejí k normálu. Ceny benzinu mírně vzrostly o 1,44 %, tj. o 0,022 €/l na 1,551 €/l. Ceny motorové nafty však klesly, a to o 1,18 %, tj. o 0,018 €/l, a jsou nyní výrazně nižší než ceny benzinu, a to 1,503 €/l.
  • Palladium atakovalo v květnu hodnotu 3000 dolarů za trojskou unci
    Palladium je dlouhodobě nejdražší komoditou mezi investičními kovy. V roce 2019 předstihla jeho hodnota nejoblíbenější investiční kov – zlato a setrvala nad jeho hladinou po celou dobu. Cena palladia se za poslední rok pohybovala v průměru okolo 2300 USD za trojskou unci, ke konci března vyskočila nad 2500 dolarů a 4. května dokonce dosáhla rekordní hodnoty 3000 dolarů za unci, což se žádnému investičnímu kovu doposud nepodařilo.
  • Palladium kleslo o téměř 6 %
    Futures na palladium prudce klesly ze čtyřtýdenního maxima na 2 100 USD za unci, protože dolar znovu po neuspokojivé zprávě CPI v USA posílil. Zpráva o inflaci poukázala na to, že centrální banka bude muset nadále zvyšovat úrokové sazby a udržovat je na vysoké úrovni, což není dobré znamení pro průmyslové kovy. Také poptávka po palladiu, které je široce používáno jako součást automobilových katalyzátorů, se ještě nevrátila na předpandemickou úroveň, nicméně trh zůstává částečně v deficitu kvůli sankcím uvaleným na Rusko.
  • Palladium kleslo o více než 3 %
    Pondělní seance zaznamenala posílení dolaru, stejně jako zvýšení výnosů amerických dluhopisů, což se promítlo do poklesu na trhu drahých kovů. Nejhůře si dnes vede palladium, které ztrácí více než 3 %. Platina se na druhé straně obchoduje o více než 1 % níže, zatímco zlato a stříbro jsou mimo 0,3 a 0,15 %.
  • Palládium nejziskovějším kovem
    Přestože dlouhá léta drželo zlato vedoucí pozici mezi drahými kovy, prvenství mu už koncem roku 2018 po dlouhých 16 letech vyfouklo palladium. Přestože jeho cena následně opět klesla, bílý kov si své místo na výsluní vybojoval opět a pevně se ho drží. Svědčí o tom i fakt, že cena palladia se během uplynulé středy vyšplhala nad hodnotu 1500 USD za unci, což je historicky nejvyšší hodnota této komodity. Od začátku roku 2019 to představuje nárůst kolem 19 procent, což je nejvíce z drahých kovů.
  • Palladium: Výzvy v roce 2023
    Obchodování s palladiem nemusí být tak populární jako obchodování se zlatem nebo stříbrem. Přesto palladium zůstává důležitým kovem, který pomáhá vyrábět mnoho výrobků, jež používáme v každodenním životě. Velké množství aplikací a omezená nabídka palladia přitahují pozornost investorů.
  • Palladium vzrostlo za týden o více jak 23 %
    Palladium zažil zářivý týden, kdy vzrostly o 23 % z téměř pětiletého minima 922 na měsíční maximum 1 198 v pátek. Býci vyskočili nad trendovou linii odporu vytyčenou z květnových maxim. Ačkoli cena dosáhla horního Bollingerova pásma, ukazatel RSI a stochastický oscilátor dosáhly vrcholu v překoupené zóně, takže je možné že se trh začne pomalu otáčet. Dalším cílem by mohla být hranice na úrovni 1 200, pokud se současná rezistence na úrovni 1 180 prolomí. Býky by pak mohla čekat rozhodující bitva v blízkosti 200denního jednoduchého klouzavého průměru (SMA) a hranice 1 285, kde cena po dobu tří měsíců stagnovala, než zahájila novou medvědí vlnu.
  • Palo Alto Networks roste o 11 % díky optimistickému finančnímu výhledu
    Akcie společnosti Palo Alto Networks (PANW.US) ve středu vyskočily o více než 11 % poté, co společnost zabývající se kybernetickou bezpečností zveřejnila optimistické finanční výsledky za druhé čtvrtletí a zvýšila svůj finanční výhled.
  • Palo Alto predstavuje novú platformu a pozitívne štvrťročné výsledky
    Palo Alto Networks je spoločnosť zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou. Spoločnosť predložila veľmi úspešnú správu za štvrtý štvrťrok 2021, ktorá prekonala prognózy analytikov. V predobchodnej fáze cena akcií vzrástla takmer o 7 %.
  • Pamätáte si na EU perifériu?
    Trhy dnes venovali veľa pozornosti spredom na grécke dlhopisy a ich rozširovaniu. Pri tom, ako bezpečné nemecké 10-ročné dlhopisy dosiahli...
  • Pamětní tisícikoruna ČNB, na niž lidé nyní stojí fronty v mrazu, je online k mání od překupníků, a to i za 5500 korun. Někteří lidé tak „ranním čekáním ve frontě“ zjevně vydělají přes 30 tisíc korun
    Lidé po celé zemi nyní stoji frontu v ranním mrazu, aby v České národní bance či jejích regionálních pobočkách pořídili pamětní tisícikorunu k třicetiletému výročí česko-slovenské měnové odluky. Stoji tisíc korun. V internetových obchodech se však prodává dráž. Například na Aukru její cena činí 1450 korun, ale třeba také 5500 korun (viz obrázek níže).
  • Panattoni pro BHS Real Estate Fund vybuduje logistický park za více než 1,5 miliardy korun
    BHS Real Estate Fund ve spolupráci se stavitelem průmyslových nemovitostí Panattoni vybuduje nový logistický park poblíž Bratislavy. Projekt s názvem Panattoni Park Bratislava North reaguje na vysokou poptávku po skladových prostorech, které budou mít skvělou dopravní obslužnost pro Slovensko, Rakousko, Českou republiku i Maďarsko.
  • Pandemická krize dopade i na důchodce, penze porostou výrazně pomaluji. Může za to i zrušení superhrubé mzdy
    Pandemie v příštím roce zřejmě dopadne i na starobní důchodce. Dočkají se totiž výrazně slabšího růstu důchodu, než jakého se dočkávali po čtyři léta, v období 2018 až 2021. V porovnání s nárůstem z let 2019 až 2021 by měl být nárůst příští rok jen ani ne poloviční, jak zachycuje tabulka níže.
  • Pandemická pomoc byla vyplácena mrtvým lidem
    „Rozdělování peněz v rámci pandemické pomoci budí emoce po celém světě. V některých zemích si lidé stěžují na zdlouhavé a byrokratické procesy, které rozdělování peněz doprovázejí. V jiných zemích je zas kritizována nedostatečná kontrola a zneužívání vyplácené pomoci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Pandemie brzdí zisky O2
    Pandemie šířícího se koronaviru brzdí i růst čistého zisku společnosti O2. Přesto zvýšila díky úspěšné strategii své zisky o 2,6 % na 1,27 miliardy korun.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova