Čtvrtek 28. březen 2024 18:47
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader

Kvalitní akcie vynášejí dlouhodobě a platí to i pro rok 2020

04.06.2020 15:13  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

Akcie dosáhly vysoké úrovně zhodnocení, a zvýšily tak pravděpodobnost záporné reálné míry návratnosti v následujícím desetiletí. Výnosy z dluhopisů jsou všeobecně nízké, a tak investoři zoufale hledají aktiva, která jim mohou dlouhodobě vynášet. A právě to už téměř čtyři desítky let dělají kvalitní akcie, a proto vám v dnešním komentáři představujeme 25 kvalitních akciových titulů.

Naši pravidelní čtenáři už vědí, že na akcie a zejména na ty americké, které se vzhledem ke svým evropským protějškům vyšplhaly do historicky bezprecedentních výšek, pohlížíme v zásadě negativně. Zvyšuje se riziko, že se investoři, kteří akcie při současné hladině zhodnocení nakoupí, dočkají v následujících 10 letech záporné reálné návratnosti. Zároveň však upadají výnosy z dluhopisů a v USA mohou jít letos dokonce do minusu. Co má takový investor dělat?


Obecně platí doporučení, aby dlouhodobí investoři zůstali napůl exponovaní na akciovém trhu a zbytek svého portfolia drželi v hotovosti nebo krátkodobých vládních dluhopisech. V rámci větší diverzifikace by nebylo od věci okořenit portfolio také špetkou zlata. Další otázkou potom je, do jakých akcií investovat, zatímco čekáte na opětovný pokles. Dlouhodobě kvalitní akcie mají už od roku 1981 výrazně lepší výsledky než zbytek trhu a dokonce i Warren Buffett postupně změnil svůj přístup a přešel od hodnotových akcií ke kvalitním, přičemž si pochopitelně a předvídatelně nechal jistý obranný val. Největší tvůrce indexů na světě, společnost MSCI Inc., používá při výběru kvalitních akcií tři základní ukazatele: kapitálovou návratnost, poměr závazků k vlastnímu jmění a variabilitu výnosů.


My však máme raději návratnost investovaného kapitálu (ROIC) než návratnost vlastního jmění (ROE), protože lépe odráží návratnost celkových investovaných prostředků. Návratnost vlastního jmění je možné uměle navýšit pomocí většího zadlužení – stačí si vzpomenout na finanční sektor před rokem 2008. Ani poměr závazků k vlastnímu jmění není naším oblíbencem a raději využíváme poměr čistých závazků k aktivům, abychom se vyhnuli metrice, která může mít při zpětném odkupu akcií ve velkém potenciálně záporného jmenovatele. Například firma Rockwell Automation má poměr závazků k vlastnímu jmění 558 %, což je obrovské číslo, způsobené zpětným odkupem akcií, ale když se podíváme na poměr čistých závazků k aktivům, činí už jen 20 %, což je sice na kvalitní firmu pořád dost, ale díky generovanému cash flow už se to dá snadno zvládnout. Variabilita výnosů je dobrý ukazatel, pokud ovšem nedojde k výraznému posunu konkurenčního prostředí, protože pak se vzhledem k tomu, že při výpočtu vycházíte z minulých období, náhle ocitnete zcela mimo křivku; takže bude pravděpodobně lepší prostě jen analyzovat vyhlídky odvětví a použít rozum.

My upřednostňujeme metodu ROIC/WACC, kde WACC je vážený průměr nákladů kapitálu. Pokud je tento ukazatel vyšší než jedna, generuje firma hodnotu pro akcionáře. Dalšími proměnnými, k nimž přihlížíme, jsou dobrý poměr čistých závazků k aktivům a dostatečný obranný val v odvětví s příznivými vyhlídkami. Na základě kombinace těchto proměnných jsme bez ohledu na současné ohodnocení vybrali ze segmentu amerických a evropských firem s velkou kapitalizací těchto 25 kvalitních akciových titulů, které si mohou vést dobře i v průběhu hluboké recese způsobené virem COVID-19. Těchto 25 titulů mělo i letos v průměru 10% návratnost, což je rozhodně lepší než akciový trh obecně; ani to ovšem není zárukou vynikajících výsledků do budoucna.



Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kurzová volatilita měn v regionu je minimální
    Na regionálních devizových trzích se v minulém týdnu neprosazoval jednotný trend. Česká koruna se na jeho počátku obchodovala za víc než 27,05 CZK/EUR. Postupně ovšem posilovala až k hladině „technického závazku“ 27,02 CZK/EUR, kde se obchodovala ve čtvrtek. V pátek už tlak na hladinu závazku polevil a koruna osciluje kolem hladiny o haléř slabší.
  • Kurzový závazek jako nejpravděpodobnější nástroj dalšího uvolnění měnových podmínek
    Ze záznamu z posledního jednání ČNB, kdy byly opět sníženy úrokové sazby, vyplývá, že bankovní rada vidí bezprecedentní rizika spojená s délkou současné pandemie a možným oživením tuzemské ekonomiky. Panovala shoda, že může docházet k významným strukturálním změnám ekonomického prostředí i celé společnosti. Bankovní rada se také shodovala na tom, že kurz koruny výrazně oslabil kvůli zhoršenému sentimentu. Zároveň ale někteří členové pozorují zklidnění finančních trhů, které ale může být křehké. Oldřich Dědek také připomněl, že ČNB disponuje vysokými devizovými rezervami, které může centrální banka použít pro eliminaci neopodstatněných výkyvů koruny. V rámci bankovní rady panovala také shoda na dalším vývoji inflace, která by vlivem současné krize měla zpomalovat. Ve směru nižší inflace Tomáš Holub zmínil rovněž riziko silnějšího kurzu koruny, který by v případě lepšího epidemiologického vývoje mohl zpevnit, na rozdíl od očekávání základního scénáře prognózy. Rizikem pro prognózu ČNB jsou i ceny potravin, které v poslední době rychle rostou.
  • Kurzový závazek je pryč, velký třesk na devizovém trhu začíná
    Bankovní rada včera ukončila svůj kurzový závazek. Koruna je tedy volná a může začít směle posilovat. V tom ji podporuje dobrý výkon ekonomiky, jejíž vnější rovnováhy vykazují přebytky. Zahraniční obchod dosahuje velmi slušných přebytků a dokonce i běžný účet platební bilance dosáhnul v posledních třech letech slušného přebytku. I v průběhu kurzového závazku Česko zaznamenávalo vyšší nárůst produktivity než země platící eurem, to by se nyní stejně jako přebytek bilance běžného účtu mělo projevit na posilování domácí měny.
  • Kurzový závazek po třech a půl letech skončil
    Dnes bude první den, kdy se po celou jeho délku bude koruna obchodovat bez limitujícího omezení kurzovým závazkem. Vyšší volatilita na globálních trzích se dá také očekávat po zveřejnění čísel o americkém trhu práce, které jsou tradičně velmi sledované.
  • KURZ TRADINGU: Jak obchodovat na volatilních trzích
    Naučte se obchodovat a vyhledávat příležitosti i při vysoké volatilitě! Zdá se, že zvýšená volatilita s námi ještě zůstane a ani letní počasí na této skutečnosti zatím nic nemění.
  • Kurzy tradingu – vyplatí se?
    V současné době čelíme čím dál tím většímu zájmu o obchodování s akciemi. Nováčci hledají způsob, jak zhodnotit své úspory, mnohdy snížené kvůli pandemii covid-19. Stávající dlouhodobý investoři zase hledají nové možnosti výdělku než jen držení akcií v delším časovém horizontu.
  • Kurz zlata roste díky inflaci
    Kurz ceny zlata je na nejvyšším bodě za poslední půl rok. Vzrostla v reakci oznámení v USA o narůstání spotřebitelských cen. Unce zlata včera stála 1 862 dolarů.
  • Kurz zlata roste díky inflaci
    Kurz ceny zlata je na nejvyšším bodě za poslední půl rok. Vzrostla v reakci oznámení v USA o narůstání spotřebitelských cen. Unce zlata včera stála 1 862 dolarů.
  • Kuřáci letos dají za krabičku cigaret běžně až 140 korun, v příštím roce dokonce až 160 korun. Příjem státu z daně z tabáku přitom klesá, hrozí další vzestup pašování a bujení černého trhu
    Češi letos za krabičku cigaret zaplatí běžně až 140 korun, v příštím roce to může být až 160 korun. Krabička cigaret letos postupně, během hlavně prvních tří měsíců letošního roku, zdraží z průměrné ceny loňského roku, tedy 125 korun, až k právě úrovni 140 korun.
  • Kuřata, máslo, vejce, mouka. U těchto potravin řetězce zjevně nejvíce zneužívají drahoty a navyšují si marži
    S výjimkou jablek a vepřové kýty bez kosti za poslední rok zdražily všechny druhy základních potravin, které ČSÚ podrobně sleduje. V případě některých potravin došlo však k tomu, že cena, za které je prodávají obchody, zejména řetězce, vzrostla dramaticky více než cena výrobní. Jedná se hlavně o kuře, máslo, vejce a mouku.
  • Kvalitní neoriginální náplň za hubičku
    Toner HP nemusíte pořídit v originální verzi, aby vám zajistil dokonalý tisk všech vašich dokumentů a kopií. Můžete se...
  • Kvalitní výsledky O2 nepřinesly nový vítr do ceny jeho akcií
    Americké akciové burzy zastavily své dvoudenní propady a korigují ztráty. Dow Jones roste o 0,4 %, S&P 500 si připisuje 0,8 % a technologický Nasdaq stoupá o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe vede výrobcům luxusního zboží (+1,5 %) a zpracovatelům komodit (+1,4 %). Do ztrát pro změnu zamířila síťová odvětví (-0,6 %), která ve dnech výprodejů dokázala vybojovat alespoň nějaké zisky.
  • K Vánocům dostali řidiči dárek v podobě levnějšího benzínu a nafty
    Pohonné hmoty v České republice již delší dobu zlevňují. Během vánočních svátků řidičům výrazně klesnou náklady na dopravu. Benzín se aktuálně prodává za průměrnou cenu 32,14 koruny za litr, přičemž ještě před měsícem a půl stál o 1,54 koruny více. Nafta zlevňovala pomaleji přesto aktuální průměrná cena 32,66 koruny za litr je o 1,12 koruny levnější než před šesti týdny.
  • Kvantitatívne uvoľňovanie vo Švédsku končí. EURSEK klesá.
    Dnes zasadala švédska centrálna banka Riksbank. Tá podľa očakávania ukončila kvantitatívne uvoľňovanie (v rámci ktorého skúpila verejný dlh v objeme 290 mil. SEK, čo predstavuje niečo vyše 6% HDP). QE úplne nekončí, v najbližšom roku a pol ešte budú reinvestované úroky z nakúpených dlhopisov do nákupu nových, v celkovom objeme 15 mld. SEK. Jedná sa však len o kozmetické navýšenie aktív Riksbank.
  • Kvantitativní uvolňování vyhnalo finanční trhy v roce 2020 na historické maximum
    Reakce centrálních bank na globální pandemii byla v loňském roce skutečně bezprecedentní. Centrální banky v loňském roce natiskly 9,2 bilionu dolarů, což je trojnásobek oproti roku 2008 při globální finanční krizi.
  • Kvantitativní uvolňování ze strany Fedu bezprostředně nehrozí, ale listopad je nyní víc než pravděpodobný
    Veškerá pozornost se včera večer soustředila na zasedání FOMC a výsledkem byl o něco více holubičí post...
  • Kvartální výsledky amerických společností opět září
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování růstem poté, co řada firem zveřejnila velmi povzbudivé výsledky hospodaření za první čtvrtletí. Nejvíce svými výsledky potěšilo Hasbro (+15,9 %), které překonalo očekávání trhu v ziskovosti, když konsensus byla ztráta 11 centů na akcii a realita je zisk 21 centů na akcii. K Hasbru se připojil také Twitter (+14,3 %, který překonal konsensus trhu o 68 % a dosáhl tak zisku 25 centů na akcii. Díky tomu index Dow Jones posiluje o 0,2 %, S&P 500 přidává 0,3 % a technologický Nasdaq roste o 0,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce daří výrobcům luxusního zboží (+0,8 %).
  • Kvartálny inflačný report BoE
    Očakávania inflácie sú okolo cieľových úrovni z dlhodobého hľadiska. Mmenový výbor má však nezvyčajne rozl...
  • Kvartálny inflačný report BoE
    Britská centrálna banka Bank of England dnes zverejnila svoj augustový kvartálny inflačný report. Jeho hlavné body Vám prinášame...
  • Kvartálny report Bank of England
    Dnešnou kľúčovou udalosťou by mal byť kvar...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI