Úterý 19. březen 2024 06:41
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Cena palivového dříví padá i letos, za rok klesla o více než třetinu. Krby či dřevokotle jsou pro domácnosti stále lákavější

31.05.2020 10:35  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena dříví v ČR pokračuje v citelném propadu. V letošním prvním čtvrtletí například metr krychlový palivového dříví jehličnatého sortimentu zlevnil meziročně o 33,8 procenta, a to ze 722 na 478 korun. Byl tak nejlevnější minimálně od roku 2011.  

Už za celý loňský rok přitom cena dříví klesla nejvýrazněji minimálně v tomto desetiletí. Jehličnaté a listnaté dříví loni úhrnem zlevnilo meziročně o 15,8 procenta.

Za citelný propad může pokles cen jehličnatého dříví, zejména smrkového, méně pak borovicového a modřínového Jehličnaté dříví zlevnilo loni meziročně o 17,6 procenta. Listnaté dříví, dubové a bukové, naopak zdražilo, meziročně o tři procenta.

Důvodem popsaného vývoje jsou zejména probíhající problémy s přemnoženým kůrovcem. Kůrovcová kalamita gradovala kvůli extrémně suchému a teplému počasí v roce 2018. Napadené dřevo se nuceně kácí, což zvyšuje jeho nabídku na trhu. Zaplavení trhu tímto dřevem pak způsobuje pokles jeho ceny.

Připomeňme, že státní podnik Lesy České republiky loni zvýšil kvůli kůrovcové kalamitě těžbu dřeva o třicet procent na rekordních 13,89 milionu metrů krychlových z předchozích 10,65 milionu metrů krychlových. Těžba jen kůrovcového dřeva loni vzrostla o 62 procent na 9,71 milionu metrů krychlových.

V prvé řadě se kácení kůrovcem napadených stromů týká smrků, které jsou přemnoženým kůrovcem zasaženy nejvíce, částečně ovšem také borovic, nebo dokonce jasanů. Cena listnatého dříví, dubového a bukového, ovšem stagnuje, nebo roste i za této situace, neboť jeho vlastníci jej kvůli zaplavení trhu zejména smrkovým dřevem nechtějí na trh dodávat, aby jej zbytečně neprodávali pod cenou. To tedy v jisté míře omezuje dostupnost listnatého dříví.

Pokud se zaměříme na oblast čistě palivového dříví, je loňský propad ještě markantnější. Palivové dříví z jehličnanů zlevnilo loni meziročně o 20,7 procenta. Poměrně nezvykle zlevňovalo také palivové dříví listnáčů, a to o 3,6 procenta. V obou případech jde o nejvýraznější pokles minimálně v tomto desetiletí. Palivové dříví jehličnanů meziročně zlevňuje soustavně počínaje rokem 2016. Palivové dříví listnáčů ještě v letech 2017 a 2018 zdražovalo.

Průměrná cena palivového dřeva jehličnanů činila loni 587 korun za metr krychlový. V roce 2015 to přitom bylo 812 korun. Palivové dříví listnáčů ve stejném období v zásadě cenově stagnovalo, když jeden jeho metr krychlová zlevnil z 1111 na 1108 korun.

V době zdražujících energií v čele s elektřinou představuje dramaticky zlevňující palivové dříví z hlediska mnohých domácností stále atraktivnější alternativu, například pro krbové vytápění či topení dřevokotlem.

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cenám ropy po Dauhá pomáhá stávka v Kuwaitu, výhled se ale zhoršil
    Málo pravděpodobné se stalo skutečností. Dohoda o zamrznutí produkce velkých ropných producentů na lednových úrovních ...
  • Cena na devizových trzích není jenom otázkou spreadu
    Někteří makléři nabízející zprostředkování obchodů na burze rádi hlasitě zdůrazňují, jak nízké spready nabízejí...
  • Cena na devizových trzích není jenom otázkou spreadu
    Někteří makléři nabízející zprostředkování obchodů na burze rádi hlasitě zdůrazňují, jak nízké spready nabízejí, a snaží...
  • Cena nafty v Česku padá nejníže za rok a půl a dále zlevní. Ovšem i kvůli tomu, že do EU stále a navzdory sankcím proudí ruské ropné produkty – v čele právě s naftou – za stovky miliard korun
    Nafta v Česku je nejlevnější za rok a půl. Za poslední týden klesla její průměrná cena o 38 haléřů na 34,06 koruny za litr. Naopak benzin oproti předchozí středě zdražil o 24 haléřů na 37,87 koruny, a je tak nejdražší za posledních dva a půl měsíce.
  • Cena NATGAS pokračuje v poklesu
    Cena kontraktu na americký zemní plyn NATGAS zvyšuje ztráty po zveřejnění poklesu zásob EIA. Dle aktuálního reportu vzrostly v minulém týdnu zásoby plynu v USA o 54 mld. kubických stop při očekávání růstu zásob o 40 mld. kubických stop. V minulých dnech se investoři báli, že nečekaná nepřízeň počasí by mohla způsobit pomalejší obnovování zásob v USA. Data však ukázala, že rozdíl mezi aktuálními zásobami a pětiletým průměrem se snížil o procentní bod na 16,8 %.
  • Cena NATGAS po správe EIA mierne klesla
    Americký úrad pre energetické informácie dnes oznámil, že domáce zásoby zemného plynu sa za týždeň, ktorý sa skončil 29. októbra, zvýšili o 63 miliárd kubických stôp. To bolo pod priemerným nárastom o 70 miliárd kubických stôp, ktorý predpovedali analytici oslovení v prieskume agentúry S&P Global Platts. Celkové zásoby teraz dosahujú 3,611 biliónov kubických stôp, čo je o 313 miliárd kubických stôp menej ako pred rokom a 101 miliárd kubických stôp pod päťročným priemerom, uviedla vláda. Medzitým ruský štátny energetický gigant Gazprom nedávno oznámil, že si nevyhradil žiadnu dodatočnú kapacitu plynovodu na posielanie paliva do Európy začiatkom roku 2022, a to napriek ubezpečeniu prezidenta Putina pre trhy, že bude dostatok plynu na splnenie európskych potrieb.
  • Cena NATGAS stúpa na 13-ročné maximum
    Cena NATGAS vyskočila nad ďalšiu silnú zónu odporu na úrovni 7 USD, keďže globálny dopyt po americkom LNG zostáva zvýšený v dôsledku energetickej krízy, ktorú zhoršila ruská agresia voči Ukrajine.
  • Cena niklu vystrelila nahor kvôli obavám z obmedzenia dodávok
    Cena niklu dnes vzrástla o viac ako 4% a za rok o takmer 50% (!), pretože investori sa obávajú, že Indonézia zavedie navrhovaný zákaz vývozu niklu do roku 2022. Nikel sa v automobilovom priemysle čoraz častejšie používa v batériách. Zákaz by samozrejme obmedzil globálne dodávky. Cena niklu sa priblížila k maximám z roku 2018 ( 16 580 USD), pričom ďalšia rezistencia sa nachádza na úrovni 18 600 USD.
  • Cena nového bytu v Praze stagnovala, starší byty podražily o necelé procento
    Průměrná nabídková cena nového pražského bytu v druhém až třetím čtvrtletí oproti předešlému půlroku stagnovala na 9,5 milionu korunách. V nabídce se jich objevilo o 3,5 procenta více. Starší byty v hlavním městě podražily o necelé jedno procento, jejich cena se tak průměrně pohybovala kolem 8,4 milionu korun. Jejich nabídka oproti novostavbám naopak poklesla oproti minulému pololetí o 1,5 procenta, vyplývá z analýzy investičně poradenské společnosti Knight Frank, kterou má ČTK k dispozici.
  • 📈Cena Paládia prekonala hladinu $3,000
    Cena paládia naďalej rastie, čiastočne kvôli zvyšujúcim sa prerušeniam dodávok. Po ruskom ťažobnom gigantovi a najväčšom producentovi paládia na svete Nornickel potvrdil, že zatváranie baní v dôsledku povodní pravdepodobne spôsobí pokles produkcie. Dopyt po tomto kove by mal navyše stúpať v dôsledku hospodárskeho oživenia vo svete.
  • Cena palivového dříví pokračuje v pádu, za rok klesla o více než čtvrtinu. Krby či dřevokotle jsou pro domácnosti stále lákavější
    Cena dříví v ČR pokračuje v citelném propadu. V letošním druhém čtvrtletí například metr krychlový palivového dříví jehličnanů zlevnil meziročně o 27,5 procenta, a to z 599 na 434 korun. Byl tak nejlevnější minimálně od roku 2011.
  • Cena palladia obnovuje svůj růst, zatímco platina prohrává boj s fundamenty
    Během tohoto roku se drahé kovy dostaly pod tlak posílením amerického dolaru v kontextu rostoucích úrokových sazeb. Platina meziročně ztrácí téměř 12 %, ale palladium naopak připisuje přibližně 15 % a to i přes korekci ceny, kterou překonalo v průběhu roku.
  • Cena platiny na začátku týdne prudce roste!
    Přestože se americkému dolaru na počátku týdne daří, tak se zlato a stříbro obchodují mírně v pozitivním teritoriu. O poznání úspěšnější je dnes platina, která přidává 2 % a dostala se opět do blízkosti úrovně 1000 dolarů za unci. Platina už od počátku měsíce roste o 12 %!
  • 🔼Cena platiny roste nejvýše od 2016❗
    Během včerejší seance drahé kovy nezanedbatelně rostly. Zlato a stříbro se vzpamatovaly ze ztrát minulého týdne, nicméně o nejvíce pozornosti si řekla platina. Dnes její cena přidává 2 % a dostala se tak na nejvyšší úrovně od roku 2016.
  • Cena platiny se odrazila ode dna, ke zlatu byla na počátku měsíce nejlevnější v historii
    Platina má za sebou v tomto roce těžké ztráty. Pokles kulminoval společně s ostatními komoditami na počátku října, když přesáhl 25 % a platina klesla až pod 900 dolarů za unci. Propadu cen ovšem rychle využili kupci, kteří během několika předchozích dní vyslali cenu o více než desetinu výše zpět nad tisícidolarovou hladinu.
  • Cena plynu klesá, ale vyhráno není
    Poslední dobou se ve zprávách objevují titulky, které oslavují výrazný pokles cen plynu v Evropě. Za pokles vděčíme dvěma hlavním faktorům. Na straně spotřeby se jedná o úspory, které jsou navíc podpořeny super teplým startem podzimu. Na straně nabídky pomáhá stlačit ceny rychlé doplňování zásob, které překonává i původně ambiciózní evropské plány.
  • Cena plynu může koncem roku vystoupat až na trojnásobek současných hodnot. Důvodem bude nestabilita trhu i počasí
    Ačkoliv v současnosti se spotová cena plynu pohybuje pod 30 eury za megawatthodinu, s nástupem příští topné sezony může vystoupat až na trojnásobek. Vyplývá to z analytických odhadů firem, které v tuzemsku zajišťují obchod s plynem. Hlavními důvody budou rostoucí spotřeba v zimě, nestálost trhu a zásadní vliv může mít také počasí. Pokud tedy zákazníci z řad firem či obcí obdrží v těchto dnech nabídku s fixací na příští rok pod hranicí 1500 korun za megawatthodinu, neměli by váhat. Současné ceny energií na trhu analyzuje ve svém komentáři jednatel společnosti MJEnergie Pavel Urubek.
  • Cena plynu padá pod 50 EUR/MWh
    Cena zemního plynu v Evropě, svého času jedna z nejsledovanějších proměnných na finančních trzích, pokračuje v setrvalém poklesu. Evropský cenový benchmark TTF se poprvé od srpna 2021 sesunul pod hranici 50 EUR/MWh a vysílá jasný signál, že Evropa má to nejhorší v rámci energetické krize za sebou. Tento pozitivní vývoj je dán hned několika faktory. Na straně poptávky jde o efekt neobvykle teplé zimy v kombinaci s energetickými úsporami, resp. destrukcí poptávky (z titulu vysokých cen).
  • Cena plynu pro evropský trh se kvůli problémům v Austrálii výrazně zvyšuje
    Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes obnovila silný růst. Krátce po zahájení obchodů v Nizozemsku se dostala až nad 42 eur (1008 Kč) za megawatthodinu (MWh), a proti závěrečné hodnotě z pátku tak vykazovala nárůst asi o 15 procent, ukazují data z trhu. Na vině jsou podle analytiků přetrvávající obavy z dopadů stávek v Austrálii.
  • Cena plynu pro evropský trh sestoupila pod 70 eur za megawatthodinu
    Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes pokračovala v poklesu a sestoupila pod 70 eur (zhruba 1700 Kč) za megawatthodinu (MWh). Dolů ji podle analytiků nadále tlačí neobvykle teplé počasí v Evropě. Plyn je tak nejlevnější od doby, než koncem loňského února zahájila ruská vojska invazi na Ukrajinu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova