Úterý 19. březen 2024 05:33
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Dosáhly americké akcie vůči evropským svého maxima?

28.05.2020 12:26  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

V této zprávě z akciových trhů se zaměříme na fakt, že americké akcie mohou již brzy dosáhnout svého maxima vůči akciím evropským. A to zejména kvůli relativním celkovým výnosům, rozdílu ve zhodnocování i kvůli tomu, že evropské akcie mohou na rozdíl od těch amerických těžit z evropského náskoku v oblasti zdravotnictví a zelených technologií. Kromě toho je třeba zmínit i menší váhu technologického sektoru, která může být potenciálním katalyzátorem růstu evropských akcií v čase.

Americké akcie vykazují od března neuvěřitelné zotavení, zejména ve srovnání s těmi evropskými. Hlavními tahouny vzestupu cen jsou technologie a biotechnologie. Jak jsme již v uplynulých týdnech zmiňovali mnohokrát, máme za to, že za tím stojí hlavně enormní toky drobných spekulativních investic z USA, které tlačí hodnotu akcií do nadoblačných výšin. Díky tomu, že se nálady na trhu už vůbec neřídí základními ekonomickými faktory, stoupají americké akcie na rozdíl od těch evropských do extrémních výšek a je třeba zvážit, nakolik je tato situace udržitelná.

Indexy poměru celkových výnosů amerických a evropských akcií v USD už mají směrodatnou odchylku 3,4, což jen ukazuje, že se americké akcie výrazně vzdálily limitům svého dlouhodobého vztahu s akciemi evropskými. V rámci posledního extrémního posílení od září 2017 posílily americké akcie o 20 %, zatímco ty evropské o 14 % oslabily (v USD).


Evropské akcie byly vůči těm americkým v nejlepším postavení někdy na konci roku 2007, ale od té doby se mnohé změnilo. Americké akcie v dolarech o 140 % posílily, zatímco evropské o 4 % oslabily. V následujícím období došlo ke dvěma významným událostem. Americký dolar z hlediska obchodování reálně posílil o 28 %, čímž vehnal vítr do plachet americkým aktivům. Technologický sektor zažil obrovský boom spojený s vyhledávači (online reklamou), chytrými telefony, sociálními sítěmi, streamováním videa, cloudovými aplikacemi, cloudovou infrastrukturou, strojovým učením a související infrastrukturou, platformami pro elektronické obchodování a online nákupy.

USA mají náskok

Spojené státy mají v polední době v oblasti technologií jasně navrch. Silicon Valley financuje technologické projekty, které si zvládnou získat jasnou dominanci dříve, než dokážou fragmentovaná evropská technologická centra přijít s nějakou alternativou. Tyto nastupující technologie často využívají úspory z rozsahu v takovém měřítku, jaké jsme neviděli od průmyslového boomu 60. let a energetického boomu let 80. Zato evropské akciové trhy v podstatě žijí minulostí. A významným faktorem je i fakt, že americké firmy jsou zpravidla čistými kupci vlastních akcií, zatímco ty evropské jsou i nadále čistým emitentem akciového kapitálu.


Výše uvedená tabulka ukazuje změny váhy sektorů u indexů S&P 500 a STOXX 600 od prosince 2007. Nezanedbatelný propad amerického energetického sektoru vyvážil vzestup technologií (Microsoft a Apple), zboží občasné spotřeby (Amazon) a komunikací (Facebook a Alphabet). V Evropě utrpěl největší ztráty finanční sektor, který byl již v roce 2007 dominantní a zůstává největším sektorem dodnes, ale kvůli krizi eura a chybným politickým rozhodnutím se banky ocitly v nelehké situaci a přišly o své zisky. V Evropě si teď vedou nejlépe akcie firem podnikajících ve zdravotnictví a ve spotřebním zboží. Právě zde se ukrývá také jistý potenciál do budoucna.

Proč si tedy myslíme, že mají evropské akcie nadějné vyhlídky? Jejich ocenění je mnohem lepší, očekávaný dividendový výnos je 2,8 % a dividendové futures očekávají až do roku 2023 průměrný roční růst dividend 0,6 %. Kromě toho je jejich poměr P/E nižší než v případě amerických akcií, takže si mohou v nadcházejících letech svůj poměr P/E oproti americkým akciím jen zlepšovat. Americké akcie mají v současnosti očekávaný dividendový výnos 1,7 % a dividendové futures počítají do roku 2023 s průměrným ročním poklesem dividend o 3,3 %. To znamená, že americké akcie potřebují, aby jim poměr P/E rostl, mnohem víc než ty evropské, jinak si svou pozici neudrží. A dosáhnout toho nebude jednoduché.

Výhody na straně Evropy

Pokud bude v následujících letech celosvětová ekonomická aktivita utlumená, mají evropské akcie lepší defenzivní pozici, protože kladou větší důraz na zboží denní spotřeby, na zdravotnictví a na veřejné služby. Evropa je také leaderem transformace na zelenou ekonomiku, což je další výhoda pro tamní průmysl a veřejné služby. Vzhledem k tomu, že v současné době spadá do technologického sektoru jen 7,5 % evropských akcií, je zde prostor pro jeho další rozšiřování, což by dále zlepšilo růstový profil evropských akciových trhů. A konečně má Evropa výhodu i v tom, že se může chlubit rozsáhlým sektorem zdravotní péče a v reakci na pandemii viru COVID-19 se výrazně přeorientovala na výzkum nových léků a zdravotnického vybavení.

Z makroekonomického hlediska pak může hrát neamerickým akciím do karet také oslabení dolaru, které už mnoho zemí naléhavě potřebuje. Případná fiskální integrace EU, kdy by Evropská komise vydávala společné dluhopisy, má potenciál vyřešit některé evropské strukturální problémy, což by bylo pro evropské akcie další plus. Přísnější regulace technologií může navíc zvýšit náklady amerických technologických firem a začít tlačit ceny jejich akcií níž.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Doporučení pro obchodování na kryptoměnovém trhu na 13. března 2024
    Bitcoin a ethereum mohou kdykoli opět začít růst. Největší hráči se nadále chovají přesně podle scénáře: dosáhnout nových historických maxim, rychle vše prodat a nakoupit za nižší a atraktivnější ceny. Včera došlo k navlas stejné situaci, kdy bitcoin dosáhl maxima kolem 73 000 USD, poté došlo k pullbacku na 69 000 USD a následně k rychlému odkupu – to vše naznačuje, že bitcoin bude dnes pokračovat v růstu s cílem dosáhnout nových historických maxim. Možná se dnes první kryptoměna dočká růstu na 76 000 USD.
  • Doporučení pro obchodování párů EUR/USD a GBP/USD na 5. února. Bude dolar dále růst?
    Měnový pár EUR/USD se v pátek obchodoval negativně, a to výhradně kvůli údajům z amerického trhu práce. V důsledku toho se obnovil klesající trend a medvědi pocítili opětovný příliv síly. Cena klesla na své předchozí lokální minimum na úrovni 1,0757. V pátek se jí již podruhé nepodařilo překonat úroveň 1,0889.
  • Doporučení technické analýzy párů EUR/USD a GBP/USD 6. ledna 2022
    Euro se na začátku nového roku vrátilo do středu konsolidace a dál se obchodovalo v jejím rámci. Účastníci trhu stále zaujímají vyčkávací postoj. Středem aktuální konsolidace je už delší dobu spojení denního kříže Ichimoku a měsíčního Fibo Kijun (1,1290). Opuštění konsolidačního pásma a usazení mimo ně může současnou situaci změnit, takže pivotní body mohou nyní být označeny na hranici maximálního (1,1387) a minimálního extrému (1,1186). Týdenní krátkodobý trend (1,1398) aktuálně podporuje maxima.
  • Doporučení technické analýzy pro páry EUR/USD a GBP/USD na 16. prosince 2021
    Býci a medvědi se každý den utkávají s přibližně stejnou silou. Nejistota se ve výsledku přesunula do týdenního časového rámce a euro je dlouhodobě navázáno na zónu atrakce a vlivu měsíční úrovně 1,1290. Úrovně denního mrtvého kříže Ichimoku dnes klesly až k aktuální lokaci páru. Možná, že odstranění kříže (1,1337–1,1373) býkům pomůže opustit současnou zónu atrakce a konsolidace. Co se týká medvědů, je nejbližším významným pivotním bodem minimální extrém (1,1186).
  • Dopyt po Japonskom jene je veľký, euro už nie je preferovanou menou
    Veľké nákupy Japonského jenu v posledných dňoch znamenali pre túto menu prvenstvo od začiatku roka 2018 a Jen je v zisku najviac z vyspelých mien (voči doláru). Pre investorov sa tak stal ešte obľúbenejším ako napr. euro, pri špekuláciách na pokračovanie oslabovania Amerického dolára.
  • Dosáhla cena ropy svého vrcholu?
    Cena ropy dnes klesá už pátou seanci v řadě a z dosažených maxim už ztrácí 7,4 %. Jedná se o nejdelší řadu od únorovýc...
  • Dosáhla již ropa svého minima?
    V předchozím týdnu docházelo na akciových trzích k dalším propadům. Nejsledovanější  akciový index S&P 500 pokračoval ...
  • Dosáhla ropa dna?
    Pokud někdo nevěří, že je krize, podívejte se na komoditní trh. Zlato, tradičně považované investory za bezpečné aktivum, roste mílovými kroky a flirtuje s psychologicky důležitou úrovní 2000 dolarů za unci, zatímco Brent padá do propasti. Ropa je ale ukazatelem zdraví globální ekonomiky; jeho pokles signalizuje, že s ekonomikou není vše v pořádku. Když trpí banky, trpí i úvěry; optimismus ohledně růstu HDP mizí a poptávka po ropě se zpomaluje. Není divu, že kotace futures na ropu North Sea klesly.
  • Dosáhl bitcoin svého dna, nebo v roce 2023 klesne na 5 000 dolarů?
    Fed si možná nevede příliš dobře s inflací, ale bubliny na trhu aktiv úspěšně praskají díky zpřísňování měnové politiky. Týká se to více než 50% kolapsu populárních technologických akcií během pandemie, prvního poklesu ceny na rozžhaveném americkém trhu s nemovitostmi za posledních 10 let a kryptoměn, které na svém vrcholu dosahovaly odhadované kapitalizace 3 bilionů dolarů a nyní zbývá jen jedna třetina. Byl to cyklus zvyšování sazeb federálních fondů, který ohrožoval Bitcoin a jemu podobné, a bankrot FTX jen přilil olej do ohně. Stabilizace BTC/USD však umožňuje fanouškům tokenu mít alespoň nějakou naději.
  • Dosáhlo ethereum svého dna?
    Jedním slovem: ne. Cena se silně odráží, ale ještě si nemůžeme být jisti, že je pokles u konce. Cena retracovala více než 78,6 % celého vzestupu z 1 705 na 4 863 USD. Cena se odráží, ale zůstává pod klíčovou rezistencí trendové linie.
  • Dosáhly USA a Čína průlomu v obchodní válce, nebo to dopadne jako vždycky?
    Spojené státy a Čína včera dosáhly částečné dohody o smíru v obchodní válce. Závěr jednání má být základem pro širší, celkovou dohodu o obchodním příměří, kterou by prezidenti obou zemí mohli podepsat ještě letos. Zdá se, že jde o největší pozitivní průlom v obchodní válce dvou vedoucích světových ekonomik, která trvá už rok a půl.
  • Dosáhne DAX30 CFD nových cenových rekordů ještě před Vánoci?
    Po vývoji v americko-čínské obchodní dohodě minulý čtvrtek, britských volbách a zasedání FEDu je výhled na CFD DAX30 poměrně jasný. Hlavní hnací silou býčích pohybů a následného prolomení nad 13 180/200 bodů, které vedlo k novým ročním maximům, byla bezpochyby „dohoda" mezi USA a Čínou, kde se obě strany dohodly na snížení stávajících cel a odložení těch, které mají vstoupit v platnost 15. prosince.
  • Dosáhne GOLD na magickou hranici 1000 USD/oz
    ZlatoProdej 5 tun tohoto kovu během 30 minut na Šanghajské burze způsobil masivní propad a zlato se v tu chvíli obchod...
  • Dosáhne GOLD na magickou hranici 1000 USD/oz
    ZlatoProdej 5 tun tohoto kovu během 30 minut na Šanghajské burze způsobil masivní propad a zlato se v tu chvíli obchod...
  • Dosáhne libra parity s dolarem? (pozor na lokální pokles v USD/CAD a USD/JPY)
    Libra v pondělí klesla na rekordní minimum kvůli rostoucím obavám o stabilitu finanční pozice Spojeného království. Tento pokles následoval po propadu z minulého pátku, ke kterému došlo v důsledku rozsáhlé poptávky po dolaru v souvislosti s globální krizí a geopolitickým napětím, a také po oznámení nového šéfa financí Spojeného království Kwasi Kwartenga, že vláda zavede největší snížení daní za posledních 50 let a zároveň zvýší vládní půjčky a výdaje navzdory vysoké inflaci.
  • Dosáhne Microsoft tržní kapitalizace 3 biliony dolarů?
    Microsoft je dalším žhavým kandidátem na doplnění společnosti Apple v klubu firem s tržní kapitalizací vyšší než 3 biliony amerických dolarů. Gatesův Microsoft má k tomuto milníku vydlážděnou cestu zejména kvůli trendu umělé inteligence, který podpořil akcie i v uplynulých měsících poté, co firma ohlásila implementaci prvků AI do svých kancelářských balíčků. Aktuální tržní hodnota firmy činí 2,51 miliardy, což je o 250 % více, než tomu bylo v roce 2019 a rozhodně to nevypadá, že by se firma měla na této úrovni zastavit.
  • Dosáhne Nike historických maxim?
    Akcie Nike klesly jen o něco více než 10% z maxima 21. prosince 2020, těsně pod 148.00 USD. Akcie však za posledních šest měsíců vzrostly téměř o 50%. Trend atletického oblečení během období pandemie a úspěšná online kampaň společnosti upoutala pozornost mnoha investorů.
  • Dosáhne ropa 100 dolarů za barel? 🛢️
    Ropa je jedním z hlavních faktorů přispívajících k problému nekontrolovatelné inflace na celém světě. Když Rusko zaútočilo na Ukrajinu, nejistota ohledně dodávek vyhnala ceny na téměř 130 dolarů za barel. Když však trh viděl, že neexistují žádné globální problémy s dodávkami ropy, cena od června předchozího roku do června letošního roku výrazně klesla. Ale rekordní celosvětová poptávka a silné globální omezení těžby ze strany OPEC+ přivedly zpět duch 100 dolarů za barel. To může naznačovat, že boj s inflací zdaleka nekončí.
  • 🛢Dosáhne ropa 100 USD za barel?
    Ropa tento týden klesla na nejnižší úrovně od poloviny února. Cena se nyní pohybuje asi 30 % pod březnovými maximy, kdy se trh obával, že Rusko může zastavit transfery ropy. Zdá se, že od té doby se trh s ropou stabilizoval, i když v tuto chvíli neřešíme jen problémy s poptávkou, která může negativně reagovat na případné zpomalení ekonomiky. Ropa se pod 100 USD pohybuje již dva týdny. Porostou ceny na podzim, nebo aktuální vývoj převládne?
  • Dosáhne Trump snížení sazeb? Stačí ještě chvíli strašit obchodní válkou
    Po nervózním konci minulého měsíce se nálada na finančních trzích začíná znovu viditelně zlepšovat. Nic na tom nemění ani skutečnost, že USA uvalily na Čínu nová cla a hrozba dalších cel je stále na stole. Politická rizika, spojená především s americkým prezidentem, jsou pro finanční trhy stále tématem číslo jedna, ale ty už se s touto skutečností zdá se naučily docela dobře žít. Obzvláště poté, co jim situaci začaly výrazně ulehčovat centrální banky, které zrovna v tomto týdnu daly jasně najevo, že jsou ochotny znovu kdykoliv hodit trhům záchranné lano.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader