Čtvrtek 28. březen 2024 12:52
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Farmaceutické a biotechnologické investice v době koronavirové

22.05.2020 10:30  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Koronakrize negativně zasáhla celou společnost a přísná bezpečnostní opatření nejen v České republice, ale v celém světě, dopadnou především na ekonomiku. Ne všechny segmenty ale utrpí ztráty, třeba farmaceutický průmysl bude zcela jasně profitovat. Je nyní ten správný čas na investice do akcií farmaceutických a biotechnologických společností?

Začátkem tohoto týdne proběhla médii zpráva o slibných výsledcích společnosti Moderna z první fáze testování vakcíny proti viru COVID-19. Akcie společnosti okamžitě poskočily o 20 %, což přispělo ke zlepšení nálady napříč globálními akciovými trhy. Oživí se tím celý farmaceutický akciový trh nebo zůstane jen u Moderny?

Biotechnologická společnost Moderna je menší laboratoř v americkém Massachusetts, které se podařilo rychle zareagovat na potřebu vývoje vakcíny proti COVID-19. Společnost zaměstnává skutečné kapacity z Harvardu, kde byla vlastně založena. To jí dává cenný lidský kapitál a pomáhá ji to odlišit se od konkurentů.

Laboratoř měla povolení testovat na malém vzorku dobrovolníků, což jí umožnilo testovat opravdu rychle. A výsledky ukázaly, že se vydala správným směrem. Nyní připravuje další, již třetí, fázi testování, tentokrát na více než 600 lidech. Podle slov CEO Moderny nyní očekávají ještě lepší výsledky než dosud. A co stojí za tímto úspěchem? Bude to kombinace právě velikost firmy a s tím spojené flexibility a prioritního zaměření na vývoj vakcíny právě proti COVID-19. A samozřejmě i trocha toho štěstí. Podle WHO se totiž nyní celosvětově pracuje asi na 100 různých vakcínách.

Farmaceutický byznys ostatně těží z participace na vývoji vakcíny proti COVID-19 jako celek a ti největší hráči na trhu získávají obrovské granty od vlád, zájmových skupin i soukromých firem. Do farmacie tak proudí obrovské objemy finančních prostředků, které mohou do budoucna pomoci také obrovským ziskům převyšujícím prvotní investice. Další související prodeje doplňkových léků, vitamínových doplňků a další medikace žene a požene prodeje nahoru. Farmacie je tak snad jediná oblast, která ze současné situace profituje.

Čím se řídit při výběru akcií – aktuální tržní hodnotou společnosti, cenou akcií, nebo se spíše dívat na vývoj v posledním roce?

Pokud se bavíme o správném a vypovídajícím obrázku o dané společnosti, je potřeba zapojit komplexní analýzu dat dané firmy, která nám ukáže, jak si vede. Na jedné straně jsou ekonomické ukazatele, jako výnosy za minulá období a jejich vývoj v čase, zda a jak vysoké jsou vypláceny dividendy apod. Na straně druhé je znalost toho, co daná společnost vyrábí, komu prodává, jaké má patenty, plány a mnoho dalších tzv. soft dat, která mohou determinovat budoucí úspěch. Ve farmaceutickém biotechnologickém sektoru a je důležité zjistit, zda již nějaké léky, vakcíny apod. společnost vyvinula, popřípadě participovala na úspěšném výzkumu, zda má dostatek výzkumů a v jakých fázích testování, zad má povolení od FCS atd. A v neposlední řadě svoji část v rozhodování má i vlastní úsudek, který může, či spíše musí investora utvrdit v jeho rozhodnutí investovat.

Je riskantní investovat do akcií firem i v prvních fázích testování nebo je to naopak ta nejlepší příležitost?

Jakékoliv investování do podkladových aktiv typu akcie je rizikové. A ani v případě farmaceutických nebo biotechnologických společností tomu není jinak. Především biotech je provázen opravdu vysokou volatilitou.

Situace s vývojem vakcíny COVID-19 je peprnější o globální přesah a informovanost o takovém výzkumu. S tím se samozřejmě pojí i informovanost o biotech  a farmaceutických společnostech, které se výzkumu věnují.

Investice do biotechnologického sektoru s sebou nesly obrovské riziko i historicky. Nové postupy, neotřelý přístup, zdlouhavé FCA schvalování a několikakrokové testování vakcín a léků riziko zvyšuje a prodlužuje jeho působení. Na druhou stranu je zde potenciálně velký prostor pro nadstandardní zhodnocení investice, a to někdy v řádech set procent.

Při zvažování takovéto investice je potřeba ke crowd feelingu (obecnému názoru investorů) přidat ještě pečlivou analýzu historických výkonů, plánovaných výzkumů, participacích na výzkumech s jinými biotech firmami atd. A znalost procesu testování a schvalování např. V USA, kde se děje většina výzkumů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fantom posiluje o více než 21 % a překonává všechny kryptoměny 📈
    Kryptoměna Fantom dnes posiluje o více než 21 % a předstihuje tak ostatní projekty. Tváří v tvář utlumenému Bitcoinu dnešním nárůstům dominují altcoiny:
  • FAO: Ceny potravin loni vzrostly o 28 %, byly nejvyšší za deset let
    Světové ceny potravin se v loňském roce zvýšily o 28,1 procenta na nejvyšší hodnotu za deset let. Prudký nárůst přitom vykázaly všechny kategorie, přispěla k tomu neúroda a vysoká poptávka. Ve své dnešní zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). V prosinci ale ceny klesly.
  • FAO: Světové ceny potravin dál rostou, jsou nejvyšší od poloviny roku 2014
    Světové ceny potravin se v březnu desátý měsíc za sebou zvyšovaly a jejich index se vyšplhal na nejvyšší úroveň od června 2014. Za růstem cen stálo zdražení rostlinných olejů, masa a mléčných výrobků. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
  • FAO: Světové ceny potravin opět vzrostly, jsou nejvyšší za deset let
    Světové ceny potravin se v listopadu čtvrtý měsíc za sebou zvýšily a jejich index vystoupil na maximum za deset let. Za listopadovým růstem cen stálo především zdražování obilovin a mléčných produktů. V dnešní zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
  • FAO: Světové ceny potravin se v červenci zotavily z dvouletého minima
    Světové ceny potravin se v červenci zotavily z dvouletého minima, na kterém byly v předchozím měsíci. Hlavním důvodem byly ceny rostlinných olejů, které vzrostly kvůli obnovenému napětí kolem vývozu z Ukrajiny a kvůli obavám o globální produkci. V meziročním srovnání jsou však ceny stále nižší. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
  • FAO: Světové ceny potravin v červenci opět klesly, výrazněji než v červnu
    Světové ceny potravin se v červenci snížily téměř o devět procent. Vykázaly tak nejprudší meziměsíční pokles téměř za 14 let, zejména díky zlevnění obilovin a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Ceny potravin vykázaly pokles již čtvrtý měsíc za sebou, když se v březnu vyšplhaly na rekord.
  • FAO: Světové ceny potravin v červnu opět klesly, jsou nejníže od dubna 2021
    Světové ceny potravin klesly v červnu opět klesly, jsou nejníže od dubna 2021. Způsobil to hlavně poklesu cen cukru, rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků. Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
  • FAO: Světové ceny potravin v srpnu pátý měsíc po sobě klesly
    Světové ceny potravin v srpnu pátý měsíc po sobě klesly, jejich index se tak ještě více vzdálil rekordu ze začátku roku. Obnovení vývozu obilí z ukrajinských přístavů navíc přispělo ke zlepšení vyhlídek na zásobování. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se snížil na 138 bodů ze 140,7 bodu v červenci. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
  • FAO: Světové ceny potravin v únoru devátý měsíc za sebou rostly
    Světové ceny potravin v únoru devátý měsíc za sebou rostly a index cen potravin se dostal na maximum od července 2014. Na vině jsou hlavně vyšší ceny cukru a rostlinného oleje. Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostl proti předchozímu měsíci o 2,5 procenta na 116 bodů. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
  • Farmaceutická společnost Pfizer hledá startupy v České Republice
    Pfizer podpoří české startupy se zaměřením na technologie v odvětví zdravotnictví. Umožní jim přihlásit se do platformy Pfizer Healthcare. Z těchto startupů bude vybráno jen 5 kandidátů. Ti budou reprezentovat svůj nápad porotě složené z odborníků. Pokud uspějí, získají tak přístup k síti firemních odborníků, marketingovým nástrojům i cenným kontaktům.
  • Farmáři uvádí, že silné deště podpořily kakao
    Nadprůměrné deště, které v minulém týdnu zasáhly velkou část pěstitelských oblastí Pobřeží slonoviny, zlepší od dubna do září velikost a kvalitu sklizně, uvedli zemědělci v pondělí.
  • Fatální omyl o snižování daní
    „Když lidem necháme více peněz, zvýší se kromě spotřeby i soukromé úspory a investice. Tato kombinace efektů má pro dlouhodobý rozvoj hospodářství blahodárné účinky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Favorit na nahrazení Bernankeho v čele Fedu stahuje kandidaturu. Dolar ztrácí, burzy rostou
    Bývalý šéf ekonomických poradců Bílého domu Lawrence Summers, který byl považován za hlavního uchazeče do...
  • FBI skúma dezinformácie týkajúce sa volieb v Michigane
    Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že bude vyšetrovať správy o šírení dezinformácií o voľbách v Michigane. FBI uviedla, že dostali sťažnosti na automatizované telefónne hovory, v ktorých žiadajú občanov Michiganu, aby sa dnes zdržali hlasovania kvôli dlhým čakacím dobám vo volebných miestnostiach, a namiesto toho odporučili hlasovať až zajtra. Michigan je jedným z kľúčových štátov, ktoré sa Trumpovi podarilo získať po tom, čo v ňom dlho dominovali demokrati. Trump zvíťazil v Michigane s rozdielom iba 0,2% ešte v roku 2016. Podobné pokusy potlačiť voličov boli zaznamenané aj v Ohiu, Texase a Nevade, miestne úrady ich však rýchlo vyriešili.
  • FBI zasáhla proti černému online tržišti, při razii zabavila bitcoiny za 3 mil. USD
    Americké federální úřady utnuly činnost internetového tržiště Silk Road, na kterém se údajně daly koupit drogy a nezákonné služby za miliardy dolarů. Při zátahu, během něhož vyšetřovací služba FBI zatkla údajného provozovatele Silk Road William Ulbrichta, byly zabaveny virtuální mince bitcoin v hodnotě 3 mil. USD, kterými se na serveru dalo platit.
  • FB Libra může přinést konec fiat měn
    Německá Deutsche Bank před několika dny zveřejnila analýzu, podle níž se implementace a přijetí kryptoměn zrychlila a dynamika je vyšší, než banka očekávala. Jedním z faktorů, který by mohl širší akceptaci dále urychlit, je projekt Libra – kryptoměny emitované Facebookem, který by, podle DB, mohl vést k tomu, že se krypto stane hlavním proudem do roku 2030.
  • FDIC kvartálna správa za 3Q
    Počet rizikových bánk v US ekonomika za 3Q dosiahol najvyššiu úroveň za posledných 17-rokov (928 v ...
  • Fears of weak Chinese demand cause oil to decline
    Oil prices fell in Asian trade on Tuesday, extending losses from the previous session, while weak economic data from China and expectations of a US interest rate hike weighed on the market.
  • FED
    Podľa informácii CNBC by prezident Fedu na svojom zasadnut&iacute...
  • FED
    FED dnes zverejnil zoznam operácii , ktoré vykonal od 1.12.2007 do 21.7.2010 (celkový počet 21 tis.) pri nákupe finančných aktív v celkovom objeme 3,3 bil. USD... využil pri tom nasledovné programy: Asset-Backed Commercial Paper Money Market Mutual Fund Liquidity Facility (AMLF), Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF), Primary Dealer Credit Facility (PDCF), Commercial Paper Funding Facility (CPFF), Term Securities Lending Facility (TSLF), TSLF Options Program (TOP), Term Auction Facility (TAF), Agency MBS purchases, Dollar liquidity swap lines with foreign central banks, Assistance to Bear Stearns, including Maiden Lane, Assistance to American International Group, including Maiden Lane II and III...presný počet a objme operácii nájdete na webovej stránke FEDu www.federalreserve.gov/newsevents/reform_transaction.htm, kde vpravo mate jednotlive programy ak si na nich kliknete tak dole potom mate súbor v Exceli...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points