Úterý 19. březen 2024 04:25
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

V pátek začne zasedání čínského parlamentu odložené kvůli viru

21.05.2020 20:15  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V Pekingu v pátek začne plenární zasedání čínského parlamentu, které se mělo konat původně v březnu, ale bylo kvůli pandemii nemoci covid-19 odloženo. Předpokládá se, že prezident Si Ťin-pching využije výroční schůze ke zdůraznění úspěchů čínské vlády v boji s koronavirem, jehož šíření se Číně podařilo již téměř úplně zastavit. Napjatě očekávané je stanovení cíle růstu čínské ekonomiky, kterou koronavirová krize tvrdě zasáhla.

Čínská ekonomika za leden až březen ve srovnání se stejným obdobím loni klesla o 6,8 procenta. Podle agentur šlo o první propad hrubého domácího produktu (HDP) Číny od roku 1992, kdy země začala čtvrtletní údaje zveřejňovat. Cíl růstu HDP v posledních letech oznamoval vždy v první den zasedání parlamentu premiér Li Kche-čchiang. Spekuluje se, že letos by Čína cíl růstu HDP na následující rok nemusela vůbec zveřejnit.

Lze nicméně předpokládat, že Li ohlásí nové fiskální pobídky ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19. V první den zasedání se očekává rovněž zveřejnění obranného rozpočtu.

Plenární zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců, což je čínský zákonodárný sbor, se koná za přísných preventivních opatření, která v Číně platí ve snaze zabránit druhé vlně epidemie nemoci covid-19. Všech 3000 delegátů, kteří se podle očekávání do Pekingu ze všech čínských provincií sjedou, musí podstoupit testy na koronavirus. Omezen bude přístup novinářů a zasedání trvající obvykle deset dní se pravděpodobně zkrátí na zhruba týden, píše agentura AFP. Již dnes se v Pekingu sešli členové Čínského lidového politického poradního shromáždění.

Nemoc covid-19 se poprvé objevila na přelomu roku v čínském městě Wu-chan a od té doby Čína zaregistrovala 82.967 lidí nakažených koronavirem, z nichž více než 4600 zemřelo. Zatímco na vrcholu epidemie v zimních měsících přibývaly denně tisíce případů, dnes čínské úřady oznámily pouhé dva další případy infekce.

Zasedání parlamentu "bude pro prezidenta Si Ťin-pchinga příležitostí vyhlásit totální vítězství nad koronavirem", prohlásila podle agentury AFP politoložka Diana Fuová z univerzity v kanadském Torontu. A to i navzdory skutečnosti, že čínské vedení čelí ve světě kritikám, že zpočátku virus tajilo, nereagovalo na něj dostatečně rychle a přispělo tak k jeho rozšíření do světa.

V průběhu zasedání by měl parlament rovněž schválit první čínský občanský zákoník, který má mimo jiné posílit ochranu majetkových práv v této komunistické zemi v době, kdy Čína potřebuje přimět soukromý sektor k větším investicím potřebným k oživení koronavirovou krizí postižené ekonomiky, uvedla agentura Reuters. Zákoník má také usnadnit rozvody či podání žaloby kvůli sexuálnímu obtěžování.

Občanský zákoník, který je připravován od roku 2014, je součástí plánu prezidenta Si Ťin-pchinga na reformu právního systému země. Podle některých analytiků citovaných agenturou Reuters se ale do značné míry jedná o pouhé sloučení již existujících zákonů, takže jeho dopad bude omezený.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Volvo Cars hodlá zdvojnásobit kapacitu chystané továrny na Slovensku
    Švédská automobilka Volvo Cars plánuje zdvojnásobit původně ohlášenou výrobní kapacitu své připravované továrny na východě Slovenska, kde bude vyrábět elektromobily. To by znamenalo, že kapacita závodu dosáhne půl milionu vozidel ročně. Vyplývá to z investičního záměru, který skupina Volvo předložila slovenským úřadům. Automobilový průmysl je už teď hlavním motorem ekonomiky Slovenska, které je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě.
  • Volvo Cars ukončí výrobu zbývajících dieselových modelů
    Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars do začátku příštího roku ukončí výrobu všech zbývajících modelů s dieselovými motory. Dál bude vyrábět už jen plně elektrická auta, jak avizovala dříve. Firma o tom dnes informovala na svém webu u příležitosti jednání Climate Week, které se od roku 2009 každoročně koná v New Yorku souběžně se zasedáním Valného shromáždění OSN. Automobilka už před dvěma lety oznámila, že do roku 2030 přejde na plně elektrický pohon.
  • Volvo si vybralo software BlackBerry pro svá nákladní vozidla
    Společnost BlackBerry Limited (BB.US) oznámila, že si Volvo Group, jeden z největších výrobců nákladních vozidel, autobusů a stavebních strojů na světě, vybralo její operační systém QNX. Volvo vyrobí ročně více než 300 tisíc těchto vozidel. BlackBerry zveřejnilo v tiskovém prohlášení, že se Volvo snažilo najít jednoho dodavatele systému, který zajistí provoz celého vozidla, a to včetně zajištění bezpečnostních certifikátů na nejvyšší úrovni. Vývojáři budou mít příležitost designovat celý systém na dalších 15 let včetně budoucí podpory autonomního pohonu a elektrifikace.
  • VOLX vyskočil na najvyššiu úroveň od mája pri výpredaji akciových trhov
    Zvyšovanie volatility na trhu v posledných dňoch ovplyvňuje najmä investorov na trhoch s akciami. Zatiaľ čo niektoré akciové indexy dnes klesli o viac ako 3%, index volatility (VOLX) dosahuje úrovne, ktoré neboli zaznamenané od polovice mája. Preto stoja za zváženie dve otázky - čo spôsobilo pokles a kde sú dôležité úrovne indexu VOLX, ktorý investori často považujú za druh „poistenia“ proti stratám spôsobeným zvýšením volatility trhu (zisky z dlhej pozície VOLX) môžu kompenzovať straty vzniknuté pri obchodovaní s rizikovými aktívami, ako sú napríklad akcie).
  • Von der Leyenová: Energetická krize vyžaduje další kroky, včetně nových investic
    Evropská unie je díky dosavadním krizovým opatřením na začínající zimu energeticky zabezpečená, musí se ovšem připravovat na tu příští. Řekla to předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která vyzvala k dotažení aktuálně projednávaných plánů, jako je spuštění společných nákupů plynu. Zároveň hovořila o potřebě dalších investic do odklonu od fosilních paliv a nastínila nový fond na rozvoj takzvaných čistých technologií.
  • Vozy Tesla nejsou podle bývalého technika automobilky bezpečné k provozu
    Vozy Tesla nejsou podle bývalého technika této automobilky bezpečné k provozu na veřejných komunikacích. Někdejší technik Lucasz Krupski už v květnu německému listu Handelsblatt poskytl interní údaje Tesly včetně stížností zákazníků ohledně softwaru, který se stará o brzdění a samořízení aut. Jeho snaha řešit problémy interně ale vyzněla do prázdna, tvrdí. Případu se dnes věnuje server BBC, automobilka se k obviněním bezprostředně nevyjádřila.
  • V pátek další výprodej na Wall Street
    Páteční obchodování v podstatě smazalo čtvrteční zisky po špatných inflačních datech. Ztráty mírnil jen nepatrně bankovní sektor, ale i ten odepsal -1,8 %. Ovšem ani přes velmi slušná čísla amerických bank (JPMorgan +1,66 %, Wells Fargo +1,86 %) se dobrá nálada neudržela, naopak trh klesal v podstatě celý pátek až do samého závěru obchodování. Nejslabším článkem dne byl technologický Nasdaq (-3,1 %), který byl tažen ke dnu všemi velkými jmény (Apple -3,2 %, Alphabet -2,5 %, Microsoft -2,4 %, Tesla -7,6 %, AMD -5,1 %, Nvidia -6,1 %).
  • V pátek ropa vzrostla o 5 % a vrací se do býčího trendu
    Futures kontrakty na ropu BRNET od července stabilně rostly a 28. září se vyšplhaly na 13měsíční maximum 95,11, než došlo ke korekci. I když se ropě podařilo zastavit ústup a získat zpět část ztrát, zdá se, že její oživení slábne. Jelikož v pátek došlo k prudkému nárustu a trh vzrostl o 5 %, indikátory se dostali z přeprodané oblasti.
  • V pátek se Nord Stream 1 nerozjede, jak bylo plánováno. Turbínu do plynovodu totiž Rusové dostanou až v neděli
    V pátek se má po plánované údržbové odstávce obnovit provoz plynovodu Nord Stream 1. Jenže se tak podle všeho nestane. Rusko totiž tou dobou stále nebude mít k dispozici turbínu do plynovodní kompresní stanice Portovaja. Výrobce a „servisák“ turbíny, firma Siemens Energy Canada, teprve včera zařízení odeslal z revizní kontroly přes Německo do Ruska. Tam by turbína měla dorazit v neděli. Další čtyři dny může trvat její „nahození“ do běžného provozu.
  • V pátek slavila Amerika den nezávislosti.
    V pátek slavila Amerika den nezávislosti. Tamější státní svátek zjevně ovlivnil ostatní měny, které ve svých obchodních hodinách vykazovaly nízkou volatilitu. Euro již čtvrtý den za sebou klesalo a ztratilo víc, než dokázalo získat při stoupání posledních několika týdnů. Slabé Euro se taktéž projevuje na páru EUR/GBP, který dosahuje nových minim.
  • V pátek zasedá OPEC. Jaký bude další vývoj na ropě?
    Vývoj cen ropy v posledních měsících mnohé překvapil. Po prudkém březnovém a dubnovém růstu přišla korekce, které je o...
  • V Pensylvánii ještě chybí dopočítat více než milion hlasů
    Tom Wolf, guvernér státu Pensylvánie, řekl na Twitteru, že stále ještě chybí dopočítat více než 1 milion hlasů z poštovního hlasování. Slíbil, že se postará o spočítání všech hlasů. Jeho vyjádření pravděpodobně souvisí s projevem prezidenta Trumpa, který požadoval, aby kvůli riziku podvodů počítání hlasů skončilo. Tom Wolf považuje jeho vyjádření za útok na volby a demokracii. Pensylvánie je jedním z klíčových států. Vítěz získá 20 hlasů volitelů. Dle posledních dat NPR vede Trump v Pensylvánii poměrem 56:43 při sečtení 64 % hlasů.
  • Vplyv Fedu na devízové kurzy
    Federálny rezervný systém zodpovedá za vedenie menovej politiky najväčšej svetovej ekonomiky a každé z ich rozhodnutí ovplyvňuje výmenné kurzy, najmä správanie sa dolára.
  • V Polsku byl uveden do provozu plynovod Baltic Pipe, přivede plyn z Norska
    V Polsku byl dnes slavnostně uveden do provozu plynovod Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích. Jde o další krok ve snaze Evropské unie zajistit větší diverzifikaci v dodávkách plynu i zemím ve středovýchodní Evropě, uvedla dnes Evropská komise (EK).
  • V Polsku panikařící lidé horečně vykupují pohonné hmoty, hrozí jejich fatální nedostatek. Polsko tak může jako loni Maďarsko čelit nutnosti uměle sníženou cenu paliv nouzově zvýšit – a to ještě před volbami
    Polskem se šíří panika z nedostatku pohonných hmot, zejména nafty, některé pumpy v zemi mu údajně už i čelí. Panika ještě urychluje horečné vykupování paliv ze strany Poláků, ale i cizinců, včetně Čechů. Pohonné hmoty jsou totiž nyní v Polsku nejlevnější v EU. Levnější i než v tradičně levnějších zemích typu Bulharska (viz mapa Evropské komise níže).
  • V pondělí je poslední termín pro podání daňového přiznání. Pokuty budou o dost vyšší, než je běžné
    Nejpozději v pondělí 3. května musí lidé v ČR odevzdat své daňová přiznání. Termín je kvůli pandemické situaci o měsíc posunut, nejde ovšem hned o několikaměsíční odsunutí jako loni. Pozor tedy na to.
  • V pondelok má zasadať OPEC, ceny ropy vystrelili nahor
    Ceny ropy v piatok ráno vyskočili nahor, pričom WTI testoval úroveň 25 USD. Tento pohyb bol vyvolaný správami, že OPEC + sa má stretnúť v pondelok 6. apríla. Americký prezident očakáva, že dôjde k poklesu produkcie ropy o d 10 do 15 miliónov barelov denne.
  • V Portugalsku dnes vláda pravděpodobně nezíská podporu. Co čeká zemi dál?
    Uplynulo jen pár měsíců od doby, kdy se Evropským politikům podařilo vyřešit řeckou krizi a na Evropu čeká další překá...
  • V posledním měsíci roku 2021 povinné ručení mírně zdražilo. Hodnota POVIndexu se zvedla na 6436 korun
    Povinné ručení po dvou měsících mírného poklesu opět zdražilo. Jak ukázaly výsledky prosincového Broker Consulting POVIndexu, jeho hodnota ke konci roku 2021 vzrostla o 46 korun na 6463 korun. V porovnání s předchozími lety se tato hodnota drží stále velmi nízko. V prosinci loňského roku byla vyšší o 239 korun, v roce 2019 dokonce o 1 204 korun. Vzhledem k výraznému celkovému zdražování zboží a služeb se podle odborníků nezdá příliš pravděpodobné, že by současný trend nízkých cen pojištění měl trvat delší dobu.
  • V poslední prezidentské televizní debatě zvítězil Babiš, říkají kursy sázkových kanceláří. Je podle nich ale i tak prakticky vyloučeno, aby úřad prezidenta získal
    Šance na zvolení Andreje Babiše prezidentem republiky dnes podle vypsaných kursů tuzemských sázkových kanceláří stouply, byť nepatrně, ze sedmi na osm procent. Zřejmě mu pomohl výkon ve včerejší poslední televizní debatě obou kandidátů. Babišovy šance na volební triumf jsou ovšem i tak nadále prakticky nejníže od doby, kdy loni oficiálně svůj úmysl kandidovat oznámil. Kursy předních sázkových kanceláří Tipsport, Fortuna, SazkaBet a Betano se nyní pohybují v rozmezí od 1:6,5 do 1:11. Kdo si tedy nyní vsadí 1000 korun na to, že Babiš se stane prezidentem, dočká se v případě jeho vítězství potenciálně výhry až 10 000 korun v čistém vyjádření.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points