Čtvrtek 28. březen 2024 14:22
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Spojené státy začínají s dodávkami ropy do Běloruska

18.05.2020 11:41  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Spojené státy začínají dodávat ropu do Běloruska, první tanker s nákladem 80.000 tun suroviny dorazí začátkem června do litevského přístavu Klajpeda, odkud ropu přepraví železnice do běloruské rafinerie. S odvoláním na běloruskou státní rafinerskou společnost Belněftěchim tov pátek uvedla agentura Interfax.

Zahájení dodávek v pátek ohlásili téměř současně i ministři zahraničí obou zemí, tedy Uladzimir Makej a Mike Pompeo. Ten uvedl, že první loď s americkou ropou pro Bělorusko vypluje ještě tento týden. Pompeo tak dostojí svému slibu z únorové návštěvy Minsku.

"Tato transakce posílí svrchovanost a nezávislost Běloruska," zdůraznil americký ministr a vybídl Minsk, aby otevřel trh americkým společnostem a přistoupil k liberalizaci obchodu, nezbytné ke vstupu do Světové obchodní organizace (WTO).

"S uspokojením potvrzuji začátek dodávek ropy z USA do Běloruska, což umožnily dohody dojednané na schůzce ministra Pompea s prezidentem Alexandrem Lukašenkem 1. února v Minsku," uvedl Makej. Dodávky americké ropy jsou podle ministra součástí státní strategie zaměřené na diverzifikaci zdrojů dodávek energetických surovin. Ministr také potvrdil, že Bělorusko má zájem o další rozvoj hospodářských vztahů s USA.

Mluvčí společnosti Belněftěchim upřesnil, že tanker začal přebírat ropu z oblasti Bakken v přístavu Beaumont na jihu USA, odkud má vyplout 17. května. Do Klajpedy má doplout začátkem června.

Mluvčí podle Interfaxu také označil za nezávaznou dohodu o dodávkách devíti milionů tun ropy od ruské společnosti Rosněfť do konce letošního roku. Dohoda podle něj pouze stanovovala možnosti tří běloruských rafinerií a ruského dodavatele, ale konkrétní množství určí běloruská strana podle svých potřeb. Dodal, že podle mezivládní dohody by Bělorusko mohlo letos dostat až 24 milionů tun ruské ropy.

Bělorusko je blízký spojenec Ruska, začátkem letošního roku ale Minsk vedl s Moskvou spor o cenu, kterou platí za ruskou ropu. Spor byl mezitím vyřešen, ale Minsk se rozhodl diverzifikovat svůj dovoz ropy, ve kterém dlouho spoléhal jen Rusko. Na konci dubna země uskutečnila první nákup ropy ze Saúdské Arábie, připomíná agentura Reuters.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Spojené státy rozdmýchávají obchodní spory na všech frontách
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování s mírnými ztrátami. Index Dow Jones odepisuje 0,2 %, S&P 500 ztrácí 0,1 % a technologický Nasdaq klesá o 0,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede energetickým společnostem (-1,4 %). Naopak vydařený začátek obchodování mají realitní developeři, jejichž akcie rostou o 1,2 %. Hlavní událostí dneška je, že americký úřad pro obchod navrhuje uvalení dovozních cel na vybrané evropské zboží v hodnotě 4 mld. USD. Důvodem jsou pře mezi Spojenými státy a Evropskou unií ohledně dotací pro letecké společnosti.
  • Spojené státy rozšiřují černou listinu o další čínskou společnost
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování převážně v zisku. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,4 %, S&P 500 vzrostl o 0,3 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,1 %. V rámci S&P 500 se nejlépe dařilo výrobcům spotřebního zboží (+1,5 %) následovaným realitními developery (+1,3 %). Na opačné straně se nejhůře umístily energetické společnosti se ztrátou 0,5 %.
  • Spojené státy se na daňové reformy v blízké době nechystají
    Do popředí francouzských prezidentských voleb se dostala Velká Británie, která nečekaně včera ohlásila předčasné parlamentní volby na 8. června. Britská premiérka Theresa Mayová své rozhodnutí odůvodnila tím, že to je jediná cesta k zaručení politické stability pro příští roky, kdy bude Velká Británie vyjednávat o podmínkách svého odchodu z Evropské unie. Libra posílila proti euru i dolaru, když si investoři oddechli, že se nepotvrdily spekulace o demisi premiérky.
  • Spojené státy se řítí do recese
    Inspiroval jsem serverem The King Report a předělal jeden zajímavý graf. Znázorňuje, že Spojené státy potřebují 4procentní růst ekonomiky (v nominálním vyjádření), aby se vyhnuly recesi. Pokaždé, když se americká ekonomika dostala pod tuto hranici, nastoupila právě recese. Přehledně jsem to zvýraznil v grafu níže.
  • Spojené státy si díky koronaviru půjčují nejlevněji v dějinách, zatímco trhy spekulují, že Japonsko bude muset kvůli témuž zrušit letní olympiádu
    Výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu se včera propadl na své dějinné minimum. Znamená to, že Spojené státy si na svůj provoz půjčují nejlevněji v historii. Zato v Japonsku se začínají obávat, aby kvůli nákaze nemuseli nakonec rušit letošní letní olympijské hry.
  • Spojené státy trpí největším růstem nezaměstnanosti od Velké hospodářské krize
    „Firmy ve Spojených státech a Evropské unii trpí kvůli pandemii koronaviru srovnatelným způsobem. Přesto nezaměstnanost ve Spojených státech narůstá výrazně rychleji než v Evropské unii. Ukazuje se, že evropská podpora pracovního trhu je účinná. Jakmile však skončí, mohou desítky milionů Evropanů přijít o práci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Spojené státy už nemohou být zároveň dobrým kapitalistou a dobrým socialistou
    Politické křeče, které vidíme ve Washingtonu, nejsou o tom, zda prezident a Kongres dovedou najít cestu ke zvednutí dl...
  • Spojené státy vydají 1,55 miliardy dolarů na snížení emisí metanu v ropném a plynárenském sektoru
    Vláda USA poskytne 1,55 miliardy dolarů na monitorování a snížení emisí metanu z odvětví těžby ropy a zemního plynu.
  • Spojené státy vytvářejí na Čínu tlak v obchodních jednáních
    Americký akciový trh uzavřel úterní obchodování s mírnými ztrátami. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně odepsaly 0,1 % své hodnoty. Technologický Nasdaq uzavřel na úrovni pondělních zavíracích cen. V rámci širšího indexu S&P 500 nejvíce oslabily akcie průmyslových podniků, a to o 0,6 %. Protipólem jim byly telekomunikační společnosti se ziskem 0,7 %. Za zmínku stojí dění ohledně akcií společnosti General Electric, kde její CEO Larry Culp na včerejší konferenci pořádané JPMorgan oznámil, že v letošním roce bude mít společnost záporné volné cash flow. Akcie na to reagovaly okamžitým propadem o 7 %, který následně mírně zkorigovaly, aby uzavřely se ztrátou 4,7 %. Společnost aktuálně prochází restrukturalizací, kterou chce její šéf v letošním roce urychlit.
  • Spojené státy vyvolávají světovou obchodní válku
    „Celní politika Spojených států je nepředvídatelná a bere ohledy jen na zájmy USA. Jestřábí přístup vyostřuje mezinárodní vztahy a vyvolává světovou obchodní válku. Výsledkem může být snížení globálního ekonomického růstu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Spojené státy zamítly veškeré požadavky Íránu, ropa je zpět nad 94 USD
    Spojené státy odmítly všechny dodatečné požadavky Íránu. Navíc USA poptává zvýšení všech požadavků na mezinárodní inspekce a zakázaní obohaceného uranu na 4 % čistoty.
  • Spojené státy zklamaly, index S&P 500 klesl
    Poslední příznivý ekonomický ukazatel zklamal. Důvěra spotřebitelů v USA podle nejnovějších čísel klesá. Na akciových trzích proto začíná převládat negativní nálada.
  • Spojené státy zruší některá omezení cestování, akcie aerolinek rostou
    Spojené státy plánují dle Bílého domu uvolnit restrikce pro zahraniční návštěvníky očkované proti Covid-19. Nová pravidla budou platit pro obyvatele Evropské unie, Velké Británie, Číny a Brazílie. Cestovatelé se budou muset při příletu prokázat důkazem o plném očkování a mít negativní výsledek testu do 72 hodin od vstupu do země. Opatření by měla začít platit od listopadu. Rozhodnutí bylo očekáváno už dlouhou dobu. Přestože Velká Británie a EU uvolnily cestovní restrikce už před několika měsíci, tak americká administrativa se k podobnému kroku odhodlává až nyní.
  • Spojené státy zvažují skutečné finanční „jaderné tlačítko“: chtějí historicky bezprecedentně sankcionovat ruskou centrální banku, a přivodit tak krach rublu a ruskou hyperinflaci
    USA zvažují užít skutečné finanční „jaderné tlačítko“, proti němuž je odstřižení od SWIFT maličkostí. Historicky poprvé v případě země velikosti Ruska totiž analyzují možnost sankcionovat rezervy centrální banky, uvádí agentura Bloomberg. Opatření by přivodilo totální krach rublu.
  • Spojené štáty to majú spočítané
    Oficiálne stanoviská Spojených štátov a Európskej únie znejú, že Teherán musí byť potrestaný za svoje pretrvávajúce snahy vyvinúť jadrovú zbraň. Trest má mať formu sankcií na iránsky export ropy, ktorými sa má docieliť izolácia Iránu a znehodnotenie jeho meny, čo by malo pre krajinu ďalekosiahle následky. Sankcie však svoj cieľ nedosiahnu. Irán má ďaleko od izolácie a jeho spriatelené štáty – ako napríklad India – budú stáť po jeho boku, pretože vedia, že to, o čo sa v skutočnosti hrá je americký dolár a jeho štatút svetovej rezervnej meny.
  • Spojení člověka a umělé inteligence promění všechno
    Hybridní přístup, který kombinuje lidskou schopnost řešit problém s analytickými schopnosti umělé inteligence (AI) zcela změní pravidla hry v ekonomice, strategickém prognózování, nebo například v geopolitice. Předpovídá to ve svém komentáři Tobias Heger, ředitel pro inovace a strategie ve společnosti Creative Dock.
  • Spojení dvou největších švýcarských bank by byla historická událost i pro světové finance. Rozhodnutí má padnout do večera
    Ve Švýcarsku se o tomto víkendu píšou dějiny tamního bankovnictví, které alpské zemi dalo ve světě proslout jako máloco jiného. Dost možná totiž dojde ke spojení dvou arcirivalů, dvou největších bank v zemi, které svým významem ovšem dávno přesáhly její hranice a řadí se mezi vůbec devět nejdůležitějších investičních bank světa – mezi takzvanou „nabušenou devítku“.
  • Spojením automobilek Fiat Chrysler a PSA vznikne Stellantis
    Nová společnost, která vznikne spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler s francouzskou PSA Group, se bude jmenovat Stellantis. Název se bude používat pro mateřskou společnost, názvy jednotlivých značek jako Jeep, Fiat a Peugeot a jejich loga se nezmění, oznámily společnosti v prohlášení. Sloučená firma má být čtvrtým největším výrobcem aut na světě za společnostmi Volkswagen, Toyota a Renault-Nissan.
  • Spojení Moneta Money Bank a Air Bank bylo na návrh PPF zrušeno
    Skupina PPF a Moneta Money Bank dnes uzavřely na návrh PPF dohodu, která ukončí proces spojení Moneta Money Bank a skupiny Air Bank. Důvodem je negativní vývoj ekonomiky, který mění parametry původně zamýšleného sloučení, nebo nedávné změny požadavků České národní banky (ČNB) na kapitálovou vybavenost bank v ČR. V tiskové zprávě o tom dnes informovaly PPF i Moneta Money Bank.
  • Spojení Monety a PPF prospěje tuzemské drobné klientele i celé české ekonomice
    Akcionáři Monety na dnešní valné hromadě na třetí pokus schválili její spojení s finančními společnostmi skupiny PPF, v prvé řadě s Air Bank. Vzniká tak třetí největší tuzemská banka dle počtu klientů – bude obsluhovat zhruba každého čtvrtého Čecha.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank