Čtvrtek 28. březen 2024 17:05
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Česká ekonomika se propadne nejvíc ve své historii

12.05.2020 18:41  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Letošní rok se pravděpodobně zapíše do dějin jako ten úplně nejhorší. Naše ekonomika se propadne výrazně více než v roce 2009, kdy došlo k největšímu snížení hrubého domácího produktu v novodobé historii České republiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle průzkumu ministerstva financí u 13 renomovaných institucí dojde letos k výraznému poklesu české ekonomiky. Respondenti šetření v průměru počítají s propadem hrubého domácího produktu o 7,6 procenta. Tento údaj je v souladu s březnovým odhadem BHS, který předpokládá pokles ekonomiky o 7,5 procenta.

Šetření prognóz makroekonomického vývoje dále uvádí, že s výjimkou spotřeby sektoru vládních institucí by letos měly klesnout všechny složky domácí poptávky. I saldo zahraničního obchodu by mělo k vývoji hrubého domácího produktu přispívat negativně. K oživení ekonomiky by mělo dojít v roce 2021, k čemuž by měla přispět domácí i zahraniční poptávka.

Podle průměru prognóz zúčastněných institucí by míra inflace měla letos dosáhnout úrovně 2,7 procenta. Výrazně protiinflačně by měl působit propad ceny ropy. Trh práce bude významně ovlivněn pandemií koronaviru. Instituce v průměru počítají s nárůstem míry nezaměstnanosti z 2,0 procenta v roce 2019 na 4,1 procenta v roce 2020.

Rostoucí nezaměstnanost sebou přinese horší podmínky pro zaměstnance. Instituce v průměru očekávají, že se růst objemu mezd a platů zpomalí ze 7,1 procenta v roce 2019 na letošních 1,6 procenta. V některých méně žádaných profesích pravděpodobně dojde ke stagnaci či dokonce k poklesu příjmů zaměstnanců.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Česká ekonomika rostla v Q3 14 rychleji, než ukazoval rychlý odhad
    Kurzový vývoj středoevropských měn nebyl v minulém týdnu jednoznačný. Zatímco polský zlotý si o půl procenta polepšil, naopak maďarský...
  • Česká ekonomika se ještě vyhnula poklesu
    Český statistický úřad vydal předběžný odhad vývoje české ekonomiky v Q2´22, podle něhož reálný HDP vzrostl o 0,2 % oproti předchozímu kvartálu. Medián tržního odhadu počítal s poklesem o 0,4 %, náš byl optimističtější na +0,5 %. V meziročním srovnání, ovlivněném efektem pandemických lockdownů, ekonomika vzrostla o 3,6 %.
  • Česká ekonomika se kvůli covidu propadla o takřka třetinu méně než EU jako celek. Španělsko se zhroutilo více než dvojnásobně, nejvíce v dějinách Evropy
    Česká ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí propadla méně než drtivá většina dalších zemí Evropské unie. Vyplývá to ze zatím jen dílčích dat za jednotlivé členské země, která k dnešnímu dni publikoval Eurostat.
  • Česká ekonomika se loni propadla teprve pošesté v celé novodobé historii země od roku 1993. Letos opět nelze vyloučit pokles, byť pravděpodobnější je mírný růst
    Česká ekonomika loni klesla, a to reálně o 0,4 procenta. Loňský rok tak představuje teprve šestý rok historie novodobé České republiky od roku 1993, kdy její hospodářství vykázalo pokles. Předtím se tak stalo v letech 1997 a 1998, v důsledku tehdejších finančních otřesů, dále pak v letech 2009 a 2012, vlivem nejprve světové finanční krize a následně evropské dluhové krize, resp. reakcí Česka a jeho vlád na ně. Naposledy se pak česká ekonomika propadla v roce 2020, a to kvůli covidové pandemii a souvisejícím restrikcím a omezením mezinárodního obchodu.
  • Česká ekonomika se minulý rok propadla
    „Je to černé na bílém – česká ekonomika se v loňském roce propadala. Potvrzuje to první odhad hrubého domácího produktu (HDP) od Českého statistického úřadu. Podle něj pokleslo české hospodářství za celý rok 2023 o 0,4 %. Jako jediná země EU se tak Česká republika stále nevrátila na úroveň z doby před pandemií covid, nicméně výsledky za poslední čtvrtletí roku 2023 naznačují první známky oživení, které by se mělo výrazněji projevit v letošním roce.
  • Česká ekonomika se nad vodou neudržela
    Podle předběžného odhadu ČSÚ český HDP v Q3´22 poklesl o 0,4 % po růstu o 0,5 % v Q2´22 a 0,6 % v Q1´22. Že česká ekonomika pod tíhou inflace a energetické krize může sklouznout ve druhé polovině roku do kontrakce se očekávalo a dnešní výsledek tak nepředstavuje pro finanční trh překvapení. Nedostavil se ale pozitivnější vývoj jako například v Německu, kde se ekonomika ještě dokázala vyhnout poklesu a rostla o 0,3 % k/k.
  • Česká ekonomika se ponořila do recese, teď je to oficiální
    Tuzemská ekonomika se loni ve druhém pololetí pomořila do recese. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle nich se loni v posledních třech měsících roku propadla v porovnání s obdobím července až září o 0,3 procenta. Vzhledem k tomu, že mezičtvrtletní pokles zaznamenala už právě ve druhém loňském čtvrtletí, je tak nyní splněna definice recese. Tedy mezičtvrtletní pokles výkonu ekonomiky alespoň ve dvou po sobě následujících čtvrtletích.
  • Česká ekonomika se po výraznějším letním útlumu ve čtvrtém kvartále 2023 opět vrátila k růstu
    Ekonomika se ve čtvrtém kvartále 2023 po výraznějším letním útlumu opět vrátila k růstu. HDP mezikvartálně vzrostl o 0,2 % (versus odhad ČNB 0,0 %). Za celý rok 2023 však i tak české hospodářství pokleslo o 0,4 %.
  • Česká ekonomika se probouzí, co na to ČNB?
    Česká ekonomika se “bohudík” na konci roku 2023 zvládla oklepat z prudkého poklesu ve třetím kvartále a vzrostla o 0,2 % (meziročně zmírnila pokles na -0,2 %). To je v souladu s naším (minulý týden) aktualizovaným odhadem, který předpokládá po poklesu ekonomiky o 0,4 % v roce 2023 s letošním růstem o 1,4 %. I když ještě neznáme detaily HDP za čtvrtý kvartál 2023 (jedná se o první odhad) - z doprovodného komentáře vyplývá, že za stabilizací domácí ekonomiky stála především zahraniční poptávka.
  • Česká ekonomika se propadá více, než jsme se obávali. Hrozí jí celoroční pokles
    Tuzemské ekonomice se v letošním třetím čtvrtletí nedařilo. Podle dnes zveřejněných předběžných odhadů ČSÚ se propadla více, než se prakticky všichni ekonomové domnívali ve svých prognózách. Meziročně ztratila 0,6 procenta, zatímco konsensus ekonomů mínil, že to bude jen 0,3 procenta. Mezičtvrtletně pak měla stagnovat, tedy vykázat nulový růst, ve skutečnosti se ale propadla o 0,3 procenta.
  • Česká ekonomika se propadne o 5,6 procenta
    „Makroekonomické predikce ČR je velmi optimistická. Počítá jen s mírným růstem nezaměstnanosti a mírným propadem spotřeby domácností. Takový scénář by mohl nastat pouze v případě, že restriktivní opatření v ekonomice se již brzy začnou rušit,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká ekonomika se rekordně zřítila, o nevídanou více než desetinu. Nakonec to ale „není až taková hrůza, jak se čekalo“
    Česká ekonomika se rekordně propadla, o nevídanou více než desetinu. Nakonec to ale „není až taková hrůza, jak se čekalo“. V druhém letošním čtvrtletí se zřítila nejvíce ve své moderní historii. V meziročním vyjádření se v období od dubna do června letošního roku zřítila o 10,7 procenta. V celé dosavadní historii ČR od roku 1993 bylo vykazovalo dosud nejvýraznější meziroční propad druhé čtvrtletí roku 2009. Tehdy, v době vrcholící světové finanční krize, činil pokles 5,4 procenta. V letošním druhém čtvrtletí ovšem nastal absolutně rekordní propad také v případě mezičtvrtletního porovnávání. Mezičtvrtletně se tuzemská ekonomika dosud nejvýrazněji propadla v prvním čtvrtletí roku 2009 a také v prvním čtvrtletí roku letošního, kdy pokles činil shodně 3,4 procenta. Nyní mezičtvrtletní propad představuje 8,4 procenta.
  • Česká ekonomika se ve druhé polovině loňského roku zřejmě nacházela v mírné recesi
    Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku mezičtvrtletně klesla o 0,4 % po předchozím poklesu o 0,3 %. Oproti předběžnému odhadu HDP z konce ledna, který ukazoval na -0,3 % q/q, tak došlo k nepatrné revizi směrem dolů. Nadále však platí, že se ekonomika ve druhé polovině loňského roku podle dat HDP nacházela v mírné recesi. Stále také zaostávala za předpandemickou úrovní (4Q 19), a to o 1 %. Meziroční růst HDP výrazně zpomalil z 1,5 % ve Q3 na 0,2 % ve Q4 22, když zároveň působila vyšší srovnávací základna.
  • Česká ekonomika se v posledních měsících roku hluboce propadne. Ve třetím čtvrtletí k jejímu vzepětí pomohlo zahraničí a dluh
    Česká ekonomika v třetím letošním čtvrtletí podala nad očekávání dobrý výkon, což je ještě zřetelnější poté, co dnes Český statistický úřad zveřejnil zpřesněný odhad vývoje hrubého domácího produktu. V porovnání s druhým čtvrtletím si polepšila o 6,9 procenta, zatímco předběžný odhad hovořil o růstu jen 6,2 procenta. Analytici v souhrnu počítali s růstem spíše jen v okruhu úrovně pěti procent, jak vyplývá z šetření mezi nimi, provedeném v druhé půli října. Rovněž meziroční propad ekonomiky byl podle dnes zpřesněných údajů v měsících červenci až září ještě výrazněji mělčí, než se čekalo. Výkon ekonomiky totiž ve třetím kvartále klesl meziročně pouze o pět procent, tedy nikoli o 5,8 procenta, jak zněl prvotní odhad. Analytici přitom před tímto prvotním odhadem, tedy v druhé půli října, předpokládali propad kolem úrovně sedmi procent.
  • Česká ekonomika se zasekla
    „Oživení české ekonomiky se opět odkládá. Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí poklesl mezičtvrtletně o 0,3 % a meziročně o 0,6 %. Ve druhém čtvrtletí HDP mezičtvrtletně stagnoval a meziročně se snížil o 0,6 %. Česká ekonomika tak stále nedosahuje předcovidového výkonu. Pokles ve třetím čtvrtletí však nebyl žádným překvapením – problémy českého průmyslu jsou dlouhodobé a růstový impuls od něj čekat nemůžeme.
  • Česká ekonomika si drží tempo
    I ve třetím čtvrtletí letošního roku růst české ekonomiky nijak nepolevuje. V meziročním srovnání podle předběžného odhadu statistického úřadu vzrostla o pět procent. Jde samozřejmě o první číslo bez bližších podrobností, ale samo o sobě potvrzuje výbornou kondici tuzemského hospodářství.
  • Česká ekonomika si loni vedla nad očekávání dobře. Pomohlo jí Německo a mezinárodně slabší ekonomický dopad druhé vlny pandemie
    Česká ekonomika podle předběžného odhadu stoupla v loňském posledním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 procenta, meziročně pak o poklesla o rovných pět procent. Za celý rok tak odepsala 5,6 procenta. Je potřeba více než kdy jindy zdůraznit, že jde o předběžný výsledek. Ještě se tak může měnit oběma směry, a to kvůli mimořádné pandemické situaci, zatížené nebývalou mírou nejistoty, zvláště výrazně.
  • Česká ekonomika si udržuje dynamické tempo ekonomického růstu
    „Odložená pandemická spotřeba v kombinaci se strachem z dalšího zdražování vedla k výrazným útratám domácností. To se však v následujících čtvrtletích může změnit, protože lze předpokládat, že mnozí lidé si nakoupili do zásoby a nyní již budou své útraty omezovat. Pokles spotřeby pak může výrazně zpomalovat tempo ekonomického růstu v následujícím období,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká ekonomika si ve druhém čtvrtletí připsala 1 %
    Tak přece jen o něco lépe a podle našich očekávání dopadly výsledky české ekonomiky za druhý kvartál. Bleskový odhad sice indikoval mezikvartální růst o 0,6 %, ale nakonec HDP vzrostl o 1 %. Je to stále jen poloviční růst ve srovnání s EU, avšak s ohledem na délku tuzemského lockdownu a v té době nastupující problémy průmyslu se vstupy, jde pořád ještě o solidní výsledek.
  • Česká ekonomika si ve třetím čtvrtletí připsala 1.5 %
    Česká ekonomika si ve třetím čtvrtletí letošního roku vedla o trochu lépe, než naznačoval bleskový odhad HDP před měsícem. Podle dnes zveřejněných dat statistického úřadu se HDP v tomto období zvýšil mezikvartálně o 1,5 %, v meziročním srovnání to znamená nárůst o 3,1 %. Růst ekonomiky zajistila v podstatě jen domácí poptávka.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader