Úterý 19. březen 2024 03:18
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024

Broker Consulting Index podílových fondů: Duben přinesl menší oživení

12.05.2020 18:30  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po propadech v březnu přinesl duben optimismus v podobě oživení. I když akciové trhy jsou od začátku roku stále v mínusu 11,39 %, tak již propady nejsou tak vysoké jako v březnu. Plusové hodnoty si za to samé období připsaly fondy dluhopisové, a to plus 1,41 %. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů.

„V dubnu jsme mohli sledovat oživení, které panuje hlavně na akciových trzích. Na oživení má vliv několik faktorů. Především pozitivní zprávy o ústupu pandemie v celé řadě zemí, pozitivní výsledky některých testovaných léků a oznámená podpora ekonomiky od řady centrálních bank a vlád. Negativní zprávy jako nárůst nezaměstnanosti, omezení průmyslové aktivity ve světě a také propad ceny ropy neodradily od oživení, které můžeme sledovat na akciových trzích již několik týdnů,“ komentuje Lukáš Vokel, produktový analytik Broker Consulting.

Nyní dochází k postupnému uvolňování předchozích omezení a to má pozitivní účinek i na finanční trhy. V půli měsíce také započala výsledková sezóna pro první čtvrtletí roku 2020, která bude nadále pokračovat v květnu.

Lukáš Vokel k tomu dodává: „V druhé polovině dubna zasáhla finanční trhy situace, která byla doposud nevídaná. Kvůli pandemii koronaviru byla v posledních měsících cena ropy pod vysokým tlakem. Ekonomika se zásadně zpomalila a postupně dochází k naplnění veškerých prostor pro skladování ropy. Ropa WTI tak v dubnu zažila nejhorší propad cen v historii a dostala se do záporných hodnot. Po několika málo dnech došlo ke zdražení cen ropy, ale úroveň, na které byly ceny na počátku roku 2020, je prozatím v nedohlednu.“

Na finančních trzích stále panuje zvýšená volatilita a není zcela vyloučeno, že se může dostavit korekce současného růstu. Z toho důvodu je dobré vždy myslet na minimalizaci rizika špatného načasování a investici v čase rozložit. Koronavirus má významný dopad nejenom na portfolia investorů, ale velice zásadně vstoupil do našich životů a celá řada bezpečnostních opatření nás doprovázejí na každém kroku.


Proč je dobré index sledovat

Čeští investoři mají v podílových fondech zainvestován majetek ve výši zhruba 537 miliard korun. Fondy jsou velmi využívanou platformou pro dlouhodobé investování, zejména při vytváření rezerv pro období postaktivního věku (60+). Index ukazuje, jak se vede fondům dle jednotlivých tříd investičních aktiv. Investoři si mohou mimo jiné srovnávat,  jak si jimi vybrané fondy vedou v porovnání s průměrem trhu.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Britští poslanci odmítli brexitovou dohodu. Libra prudce reaguje
    Britští poslanci dnes podle očekávání odmítli dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kterou se sedmadvacítkou dojednala premiérka Theresa Mayová. Dohodu podpořilo podle agentury Reuters 202 zákonodárců, proti bylo 432. Opoziční labouristé vzápětí oznámili, že podali návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Debatovat a hlasovat o něm budou poslanci už ve středu večer. Británie má unii opustit 29. března, tedy za 73 dní.
  • Broadcom kupuje za 61 miliard USD společnost VMware
    Americký designér, vývojář a výrobce polovodičů dnes oznámil své plány převzít za 61 miliard dolarů společnost VMware. Cloudová softwarová společnost VMware pomáhá firmám sdílet zdroje, nástroje a především data mezi cloudovými servery a privátním cloudem. Dohoda by měla proběhnout ve formě hotovosti a akcií. VMware prošla minulý rok spin-offem od společnosti Dell, která potřebovala splatit dluhy. Michael Dell, CEO společnosti Dell, vlastní přibližně 40 % společnosti VMware.
  • Broadcom ohlásil ponuku na prevzatie Qualcommu, deal ale nemusí byť schválený
    Výrobca čipov Broadcom v pondelok ohlásil záujem o kúpu svojho konkurenta Qualcomm za 103 mld. USD. Tento krok by mal posilniť postavenie Broadcomu v sektore a zvýšiť jeho podiel. Qualcomm oznámil, že ponuku prehodnotí a bude jednať v najlepšom záujme svojich akcionárov. Podľa zdrojov by ale mal Qualcomm ponuku odmietnuť, nakoľko sa jedná o príliš malú sumu a protimonopolné schvaľovanie by mohlo byť v prípade súhlasu príliš dlhé a namáhavé.
  • Broker Consulting Index hypotečních úvěrů: Hypoteční trh v době koronavirové
    V březnu se průměrná sazba hypotečního úvěru dále zvyšovala, a to na 2,66 % p. a., od konce loňského roku se jedná o nárůst o 0,15 procentního bodu. Průměrná výše hypotečního úvěru dosáhla v březnu hranice 2 462 418 korun. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů za březen 2020.
  • Broker Consulting Index hypotečních úvěrů: V květnu potvrzen trend poklesu úrokových sazeb
    Květnový Broker Consulting Index hypotečních úvěrů potvrdil předchozí snížení úrokových sazeb, kterého jsme byli svědky v dubnu. Průměrná úroková sazba oproti minulému měsíci opět klesla, a to na 2,40 %, p. a. V dalších měsících lze očekávat pokračující postupné snižování. Průměrná výše hypotečního úvěru se na druhou stranu mírně zvýšila na současnou hodnotu 2 412 000 Kč.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Akciové fondy v listopadu opět posílily na 3,80 %. Od začátku roku si už připsaly téměř 12 %
    Listopadové výsledky Broker Consulting Indexu podílových fondů potvrdily silnou pozici akciových fondů, které meziměsíčně posílily o celých 3,80 % a od začátku roku získávají už 11,41 %. Vysoký nárůst o 2,59 % vykázaly též fondy komoditní a mírné zhodnocení 0,61 % si připsaly i fondy nemovitostní. Na druhou stranu se v listopadu opět nedařilo fondům dluhopisovým a fondům peněžního trhu, které vykázaly záporné hodnoty -2,08 %, respektive -1,90 %.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Během září na akciových trzích růst a nižší volatilita
    Akciové fondy potvrdily roli investorova favorita, od začátku roku si připsaly 13,7 % v CZK. Velmi dobře si zatím vedou také smíšené a balancované fondy s výsledkem 6,06 % v CZK. Vyplývá to z dat Broker Consulting Indexu podílových fondů za září 2019.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Červen přinesl na trhy korekci
    V červnu došlo ke korekci na finančních trzích, jednotlivé skupiny podílových fondů stahovaly ztráty, které zaznamenaly na přelomu února a března. Od začátku roku vykazují akciové fondy výkonnost -5,79 %, pro připomenutí v květnu to bylo -8,90 % v CZK. Posilovaly také fondy fondů, nemovitostní fondy a komoditní fondy, které si stále připisují nejvyšší propady ze skupiny podílových fondů. Naopak pokles ve výkonnosti v červnu zažily dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu. Vyplývá to z Broker Consulting Index podílových fondů za červen 2020.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Dluhopisové a peněžní fondy v červenci investory nepotěšily
    V červenci výkonnost některých skupin podílových fondů stále zůstávala hluboko pod nulou. Dluhopisové a peněžní fondy se v minulosti těšily skutečnosti, že nesly svým investorům od začátku roku kladné zhodnocení, ovšem v červenci si právě tyto dvě skupiny připsaly pokles. Dluhopisové fondy měly v červenci výkonnost -0,82 %, v červnu 1,40 % a peněžní fondy vykazují výkonnost mírně pod hranicí nuly, a to -0,03 %, pro připomenutí v červnu si připisovaly 4,30 % a vykazovaly tak nejvyšší výkonnosti od začátku roku ze všech skupin podílových fondů. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů za červenec 2020.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Druhá vlna přinesla zvýšenou volatilitu
    Od začátku roku akciové fondy vykazují výkonnost -2,05 %, v září vykazovaly -3,01 %. Dluhopisové fondy si v říjnu připisují zhodnocení 3,07 %, v září 1,93 % a peněžní fondy vykazují 5,14 %, pro připomenutí v září si připisovaly 3,32 %. Pokles zažily pouze smíšené fondy, které si připisují 0,57 %, v září 1,49 %. Komoditní a nemovitostní fondy vykazují pokles ve všech sledovaných obdobích. Komoditní fondy od začátku roku vykazují pokles -6,23 %, v září to bylo -6,50 %. Nemovitostní fondy si na konci října připisovaly -8,74 %, v září měly pokles -8,90 %. Broker Consulting Index podílových fondů za říjen 2020 uvádí celkové číslo za jednotlivé skupiny fondů. Rozdílná výkonnost fondů v měně fondu a v CZK je dána vývojem měnových kurzů.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Komoditní fondy v březnu pokračovaly ve výrazném posilování a dosáhly 7,40 %. Na druhé straně spektra skončily dluhopisové fondy se ztrátou -3,58 %
    Dopady neutěšené situace na Ukrajině se podle očekávání stále výrazněji projevují na světových trzích. Jak ukázaly výsledky březnového Broker Consulting Indexu podílových fondů, nejviditelnější dopady lze sledovat u komoditních fondů, které si vlivem nárůstu cen komodit meziměsíčně připsaly 7,40 %.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Květen ve znamení zvýšené volatility
    Podílové fondy v květnu stahovaly propady, které si připsaly na přelomu února a března, kdy jsme na finančních trzích zažili výrazný pokles v souvislosti s koronavirem. Akciové fondy se na konci března odrazily od svého pomyslného dna a následující dva měsíce posilovaly. V květnu se však dostavila zvýšená volatilita a akciové fondy od začátku roku tak dosahují záporné výkonnosti -8,90 %. Pro připomenutí v dubnu si připisovaly výkonnost -11,39 %. Posilovaly také fondy fondů, které mají od počátku roku výkonnost -6,49 % a komoditní fondy, byť ty stále zaznamenávají největší propady ze skupiny podílových fondů. Kladného zhodnocení od začátku roku dosahují pouze fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy. Výkonnost fondů v CZK byla ovlivněna březnovým oslabením koruny, tudíž si fondy připsaly mírnější propady. Vyplývá to z Broker Consulting Index podílových fondů za květen 2020.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Nejlépe se v prosinci dařilo nemovitostním fondům, které si připsaly 0,46 %. Velký pokles, až na -6,89 %, zažily komoditní fondy
    Závěr roku 2021 se podle Broker Consulting Indexu podílových fondů vydařil nemovitostním fondům, které si připsaly zhodnocení 0,46 %. Poněkud nezvykle posílily také fondy peněžního trhu, a to o 0,36 %. Se záporným výsledkem naopak skončily akciové fondy, které meziměsíčně ztratily -3,81 %, a také dluhopisové fondy se zápornou hodnotou -0,44. Největší pokles, až na -6,89 %, však v prosinci zažily komoditní fondy.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Největší nárůst zaznamenaly v únoru komoditní fondy, připsaly si 9,30 %. Se ztrátou -1,38 % naopak skončily akciové fondy
    Po silném začátku roku zažily akciové fondy v únoru značný pokles. V důsledku zvýšené volatility a nejistoty na trzích si tak odepsaly -1,38 %. Meziměsíční ztrátu -0,98 % vykázaly také dluhopisové fondy, kterým se dlouhodobě nedaří kvůli zvyšování úrokových sazeb. Značný úspěch v únoru zaznamenaly komoditní fondy, které v porovnání s lednem vystoupaly až na 9,30 %. Mírný růst, 0,30 %, si udržely také fondy peněžního trhu i nemovitostní fondy, které si za únor připsaly 0,12 %.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Nejvýkonnější během října akciové fondy
    Akciové fondy si i během října udržely pozici lídra, meziroční výkonnost byla 10,89 % v CZK. Dech s nimi udržely pouze fondy fondů, které se meziročně během října připsaly v CZK 9,28 %. Vyplývá to z dat Broker Consulting Indexu podílových fondů za říjen 2019.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Překvapení se nekoná, nejvýkonnější v roce 2019 byly akciové fondy
    V loňském roce se nejvíce dařilo akciovým fondům, závěr roku ukončily s průměrným výnosem 21,12 %, což vzhledem k průběžným výsledkům není příliš překvapující. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů za prosinec 2019.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Rok 2020 budeme mít ještě dlouho v paměti
    Za rok 2020 vykazují akciové fondy výkonnost 2,50 %, v listopadu vykazovaly 1,17 %. Dluhopisové fondy si za stejné období připisují zhodnocení 1,05 %, v listopadu 0,95 % a peněžní fondy zaznamenaly mírný meziměsíční propad a vykazují zhodnocení pouze 0,34 %, pro připomenutí v listopadu si připisovaly 0,43 %. Smíšené fondy si připisují 2,60 %, v listopadu to bylo 1,88 %. Komoditní fondy stále vykazují pokles ve všech sledovaných obdobích, od začátku roku vykazují pokles -3,23 % a v listopadu měly pokles o -5,97 %. Nemovitostní fondy zaznamenaly v prosinci pokles a vykazují tak za uplynulý rok -9,62 %, v listopadu měly pokles -8,46 %. Index podílových fondů uvádí celkové číslo za jednotlivé skupiny fondů. Rozdílná výkonnost fondů v měně fondu a v CZK je dána vývojem měnových kurzů.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Ručička vah se v září otočila, oproti srpnu si nejlépe vedly komoditní fondy, naopak největší pokles zažily akciové fondy
    Největší meziměsíční propad zaznamenaly v září akciové fondy, v důsledku paniky spojené s čínskou firmou Evergrande odepsaly -3,91 %. Pokles zažily také dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu, a sice na hodnotu -1,24 %, respektive -0,63 %. Dařilo se naopak nemovitostním fondům, které si připsaly zhodnocení 0,11 %. S nejlepším výsledkem zakončily měsíc září fondy komoditní, které v porovnání se srpnovým nezdarem získaly 3,89 %.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: S počátkem roku posílily všechny podílové fondy s výjimkou dluhopisových, které ztratily -0,50 %. Nejvýše vyšplhaly komoditní fondy, a to až na 4,23 %
    První měsíc letošního roku byl příznivý ke všem kategoriím fondů dlouhodobě sledovaným Broker Consulting Indexem podílových fondů. Jedinou výjimku tvoří dluhopisové fondy, které meziměsíčně ztratily -0,50 %. Naopak nejvíce přál leden komoditním fondům, které si připsaly 4,23 %. Akciové fondy posílily na 3,93 % a v kladných číslech zakončily měsíc i fondy nemovitostní a fondy peněžního trhu, které si připsaly 0,60 %, resp. 0,83 %.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: V srpnu nejvíce ztratily komoditní fondy, naproti tomu akciové fondy si připsaly téměř 2 %
    V posledním letním měsíci se nadmíru dobře dařilo akciovým fondům, které si připsaly 1,93 %. Mírně posílily také nemovitostní fondy, tedy o 0,11 %. Naopak pokles o 0,39 % vykázaly fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy, které ztratily -0,48 procentních bodů. Nejvyšší ztrátu ze všech fondů sledovaných Broker Consulting Indexem podílových fondů však zaznamenaly fondy komoditní, a to o 0,92 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new