Čtvrtek 25. duben 2024 17:57
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO král

10 nejlepších ETF pro investiční portfolio v roce 2020

07.05.2020 14:49  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Prostřednictvím ETF lze vybudovat levný a efektivní investiční plán. Investice do ETF se těší stále větší popularitě. V tomto článku se podíváme na výhody ETF oproti tradičním fondům a dále vám představíme seznam 10 nejlepších ETF pro rok 2020.

V následujícím článku se dočtete:

  • ETF: levnější a lepší vzájemné fondy pro budování bohatství
  • Celosvětový úspěch
  • Klasické investiční fondy zaostávají za návratností indexů
  • Typy ETF
  • Rozdíl mezi ETF, ETN a ETC
  • Další důležité tipy pro obchodování s ETF
  • Výhody a nevýhody ETF
  • 10 nejlepších ETF pro vaše investiční portfolio v roce 2020


ETF: levnější a lepší vzájemné fondy pro budování bohatství

ETF je již pro mnoho investorů známou oblastí. Přesto bychom chtěli stručně představit nejdůležitější vlastnosti a funkce. ETF neboli Exchange Traded Funds jsou kótované investiční fondy, které transparentně replikují indexy, jako například S&P 500 nebo DAX.

Index SPDR S&P 500 ETF TRUST (Ticker symbol: SPY) Zdroj: TradingView.com.

Za tímto účelem jsou cenné papíry obsažené v daném indexu nakupovány s příslušnou váhou, kterou zaujímají v referenčním indexu. Tento přístup se nazývá pasivní management neboli cracking. Z tohoto důvodu ETF nepotřebují drahé řízení fondů. Jejich zpráva je tudíž z hlediska poplatků levnější a v průměru jsou výnosnější než tradiční aktivně spravované investiční fondy. ETF také nejsou nakupovány a prodávány vydávající investiční společností, ale jsou obchodovány přímo na burze.

Roční náklady ETF zahrnují poplatky za správu a strukturu dalších poplatků. Zpravidla se jedná o hodnoty v rozmezí 0,05 – 0,08 % aktiv fondu ročně. Pro srovnání – poplatky u klasických investičních fondů se obvykle pohybují v rozmezí 1,5 – 2,0 % ročně. Investorům při nákupu a prodeji ETF vznikají pouze běžné transakční náklady pro obchodování na burze. Kromě toho existuje obvykle velmi malý rozptyl nabídky a poptávky. Investovat do ETF lze navíc i s malým kapitálem.

Existují různé typy ETF z hlediska způsobu replikace indexů. V případě úplné replikace indexu (full replication) jsou z disponibilního kapitálu nakoupeny veškeré složky indexu v příslušné váze. V případě částečné replikace indexu je však ve fondu držena pouze část složek indexu. Zpravidla se jedná o akcie s nejvyšší váhou v indexu. To může vést k větším odchylkám ve srovnání s referenčním indexem. Syntetická replikace je například v USA zakázána, jelikož při syntetické replikaci existuje riziko emitenta. Riziko protistrany v EU je omezeno na maximálně deset procent aktiv ETF.

Celosvětový úspěch

Myšlenka obchodování s fondy na burze vedle akcií a jiných cenných papírů vznikla v USA, kde vzniknul v roce 1993 první ETF Standard & Poor’s Depositary Receipt (SPDR). Od té doby se atraktivní investiční alternativa stala stále populárnější pro dlouhodobou akumulaci aktiv, což má za následek, že do ETF po celém světě je nyní investováno více než 5 bilionů USD a jejich obliba neustále roste. Na americkém akciovém trhu představují transakce do ETF již 20 % celkového obchodního objemu. V Evropě jsou ETF obchodovatelné od roku 1999 a jejich popularita také neustále roste. Na začátku roku 2020 bylo zainvestováno více než 700 miliard EUR do investičních fondů kótovaných na německé burze Xetra.

LYNX TIP: Chcete se dozvědět více o investování do ETF? Sledujte sekci věnovanou ETF.

Klasické investiční fondy zaostávají za návratností indexů

Nárůstu popularity ETF jistě také přispěl fakt, že většina klasických investičních fondů v minulosti často vykazovala neuspokojivé výsledky. Více než dvě třetiny všech aktivně spravovaných fondů vykazují v dlouhodobém srovnání horší výkonnost než jejich referenční index. Vzhledem k vysokému nákladovému zatížení správcovských poplatků a transakčních nákladů nejsou ani fondy s výběrem nadprůměrně výkonných akcií obecně schopny překonat referenční index.

Pokud se tedy běžným aktivně řízeným akciovým fondům podaří překonat referenční index pouze výjimečně, z pohledu investora je efektivnější investovat do ETF, jelikož jejich výkon je přímo odvozen z výkonu referenčního indexu.

U ETF je diverzifikace rizik obecně mnohem silnější než u konvenčních investičních fondů, protože ETF věrně replikují index se všemi tituly, které index obsahuje. V indexu DAX to je nejméně 30 akcií, v S&P 500 dokonce 500. To znamená, že na rozdíl od spravovaných fondů jsou ETF zároveň velmi transparentní, protože indexové váhy jednotlivých akcií jsou veřejně známy. V případě platební neschopnosti investiční společnosti jsou u ETF, stejně jako u běžných fondů, prostředky investorů chráněny.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Typy ETF

Mezi investory jsou nejoblíbenější ETF mapující akciové indexy, jako jsou například S&P 500 nebo DAX. Ale také průmyslové ETF, které se zaměřují na jednotlivá odvětví, jakými mohou být například technologie, spotřební zboží, solární průmysl, software nebo biotechnologie.

Existují také ETF, které se zaměřují na regionální či státní ekonomiky, se kterými tak můžete investovat například do čínské, brazilské nebo indické ekonomiky. Komoditní ETF sledují například cenu zlata nebo stříbra. Ty jsou však schváleny k obchodování pouze v USA.

Dluhopisové ETF investují do státních nebo firemních dluhopisů. Exustijí i tzv. strategické ETF, které sledují konkrétní investiční nápad – například ÖkoDAX (obnovitelné energie) nebo DivDAX (hodnoty dividend).

Existují také speciální formy pákových ETF, jejichž pohyb ceny je znásoben multiplikátorem. Inverzní ETF se vyvíjí opačným směrem než hodnota podkladového aktiva. Tyto exotické produkty však nejsou vhodné pro začínající investory.

Rozdíl mezi ETF, ETN a ETC

Podobné znějící produkty Exchange Traded Notes (ETN) a Exchange Traded Commodities (ETC) jsou často také nesprávně označovány nebo chápány jako ETF.

U těchto investičních produktů, např. pokud jde o akciové indexy, futures (ETN) nebo komodity (ETC), však neinvestujete do konkrétního fondu, ale jedná se o čisté dluhopisy srovnatelné s certifikáty. Na rozdíl od kótovaných fondů tedy oba investiční produkty představují riziko emitenta. To znamená, že investoři nejsou chráněni v případě bankrotu poskytovatele a aktiva fondu jsou zahrnuta do konkurzního majetku.

LYNX TIP: Chcete se dozvědět více o obchodování ETF? Objevte průvodce obchodováním ETF

Další důležité tipy pro obchodování s ETF

Investoři do ETF by měli mít investiční horizont nejméně 4 až 5 let. Vzhledem k tomu, že na kapitálových trzích dochází k dočasným korekcím nebo poklesům cen (například v důsledku pandemie koronaviru). Výkonnost záporných období je kompenzována delším investičním horizontem. Dlouhodobý vývoj, zejména na akciovém trhu, je nicméně pozitivní. ETF je tedy investičním instrumentem vhodným pro dlouhodobou kumulaci kapitálu.

Spořící plány s ETF, do nich čtvrtletně investujete fixní částku, jsou považovány za solidní konzervativní způsob zhodnocení peněz. Některé banky a online brokeři umožňují investice do úsporných plánů ETF již od 25 EUR měsíčně. Nejprve se vybere jeden nebo více ETF a online broker poté automaticky realizuje nastavený spořící plán pravidelným nákupem akcií obsažených v daných ETF ve stanovených intervalech. Hlavní výhodou úsporných ETF plánů je možnost začít investovat i s nízkým startovním kapitálem. Úsporné ETF plány jsou navíc relativně flexibilní a lze je kdykoli pozastavit, ukončit nebo navýšit.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Výhody a nevýhody ETF

Zde je přehled výhod a nevýhod ETF, které byste měli znát před investováním do ETF.

Výhody ETF

  • Výrazně nižší roční náklady ve srovnání s podílovými fondy
  • Na rozdíl od investičních fondů je návratnost podobná jako u referenčního indexu
  • Diverzifikace a transparentnost prostřednictvím předem určené investice do příslušných akcií indexu
  • Flexibilní, denní obchodování na burze
  • Kumulace kapitálu je také možná s malým kapitálem prostřednictvím spořících ETF plánů

Nevýhody ETF

  • Riziko ztráty v důsledku kolísání cen nebo selhání akciového trhu
  • Riziko protistrany u syntetických ETF
  • Lze dosáhnout pouze průměrných výnosů
  • Možná kurzová rizika pro ETF z jiných měnových oblastí (např. USD)

10 nejlepších ETF pro vaše investiční portfolio v roce 2020

Výhody ETF jasně převažují jejich nevýhody. Níže je uveden seznam 10 ETF, přičemž některé se zaměřují na Evropu, jiné na Německo, USA, nebo světovou ekonomiku. Všechny předložené ETF plně replikují referenční index, takže nenesou žádné riziko protistrany. Vezměte prosím na vědomí, že některé z uvedených ETF investorům distribuují dividendy a úrokové výnosy, zatímco jiné je reinvestují.

NázevISINRegionIndexMěnaRoční nákladyDividendyVýkonnost za 5 let
iShares Core MSCI World UCITS ETFIE00B4L5Y983SvětMSCI WorldUSD0,20%Reinvestice22%
Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1DIE00BK1PV551SvětMSCI WorldUSD0,19%Distribuce14%
Lyxor STOXX Europe 600 (DR) SKIPCP ETF C-EURLU0908500753EvropaSTOXX Europe 600EUR0,07%ReinvesticeNa trhu od roku 2018
iShares STOXX Europe 600 UCITS ETFDE0002635307EvropaEurope STOXX Europe 600EUR0,20%Distribuce-20%
ComStage DAX TR UCITS ETFLU0378438732NěmeckoDAXEUR0,08%Distribuce-20%
Xtrackers DAX UCITS ETF 1CLU0274211480NěmeckoDAXEUR0,09%Reinvestice-13%
iShares MDAX (DE) UCITS ETFDE0005933923NěmeckoMDAXEUR0,51%Reinvestice0%
ComStage SDAX TR UCITS ETFLU0603942888NěmeckoSDAXEUR0,70%Distribuce4,70%
iShares NASDAQ-100 (DE) UCITS ETFDE000A0F5UF5USANasdaq 100USD0,31%Distribuce91%
iShares Core S&P 500 UCITS ETFIE00B5BMR087USAS&P 500USD0,07%Reinvestice44%

Obchodujte ETF u LYNX

LYNX nabízí obchodování s ETF přímo na domácí burze. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread. Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Obchodujte ETF s LYNX

LYNX umožňuje nákup a prodej ETF na evropských i asijských burzách za extrémně nízké poplatky.

Objevte více o investování do ETF
ETF trading: Graf při obchodování ETF
nejlepší ETF na Nasdaq 100

5 nejlepších ETF na Nasdaq 100

21. dubna 2020 | ETF

Americký index Nasdaq 100 zahrnuje nejdůležitější a největší společnosti kótované na burze NASDAQ. Objevte top ETF, díky kterým lze do indexu investovat.

Číst dále
ETF portfolio v časech krize

Dokáže vaše ETF portfolio odolat krizi? 6 užitečných tipů, jak se ochránit

06. dubna 2020 | ETF

Trhy mohou v extrémních podmínkách klesnout i o více než 60 %. Jak se před tím ochránit? Objevte, jak vybudovat dostatečně odolné ETF portfolio.

Číst dále
5 Nejlepších ETF na S&P 500

5 Nejlepších ETF na S&P 500 – investujte do nejvýznamnějšího akciového indexu na světě

19. února 2020 | ETF

S&P 500 je nejvýznamnější index na světě. Jedním ze způsobů, jak spekulovat na vývoj indexu jsou ETF. Objevte 5 nejlepších ETF na index S&P 500.

Číst dále

Redakční použití obrázků: Goran Vrhovac / Shutterstock.com

Klíčová slova: iShares MDAX (DE) UCITS ETF | Xtrackers DAX UCITS ETF 1C | ComStage SDAX TR UCITS ETF | iShares NASDAQ-100 (DE) UCITS ETF | iShares STOXX Europe 600 UCITS ETF | ComStage DAX TR UCITS ETF | Lyxor STOXX Europe 600 (DR) SKIPCP ETF C-EUR | iShares Core MSCI World UCITS ETF | iShares Core S&P 500 UCITS ETF | Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1D | ETN | Typy ETF | MSCI World | Inverzní ETF | Komoditní ETF | Nevýhody ETF | Výhody a nevýhody ETF | ETF na Nasdaq | ETF na Nasdaq 100 | ETF portfolio | Vzdělávací webináře | Ekonomiky | Platební neschopnosti | Index NASDAQ 100 | WP | Vývoj | ETF na S&P 500 | Pandemie | Pandemie koronaviru | Trhy | Komunikace | Návratnost | Americký index | Investujte | Na burze | Průmysl | UCITS ETF | Myšlenka | Objem | Obchodujte | Jak se stát lepším investorem | Dluhopisové ETF | iShares | UCITS | MDAX | NASDAQ 100 | Akcie a ETF | Obchodovat s akciemi | Objem obchodování | Investování do ETF | Začít investovat | ETC | Investiční alternativa | Obchodování ETF | Breakout Trader | Online broker | Management | Komoditní | Investiční portfolio | Investiční plán | Investiční | Index S&P 500 | Index Nasdaq | Fondy | Exchange | Eura | Brokeři | Analýzy | Index | Ceny akcií | LYNX | Investovat | Investiční společnosti | Obchodovat | Investiční produkty | Bohatství | Výsledky | EU | Exchange Traded Funds | Investoři | Indexy | Evropa | Obchodování | Dluhopisy | USD | EUR | Banky | Výkonnost | VaR | Trigger | Trader | Ticker | Spread | S&P 500 | Riziko | Reinvestice | Portfolio | Obchodník | Měna | Margin | Komodity | Investování | Investor | Investiční horizont | Investice | Intradenní obchodník | ISIN | Futures | Diverzifikace | Distribuce | Denní obchodování | DAX | Certifikáty | CFD | Broker | Breakout | Transakce | Zhodnocení | Aktiva | Akcie | Cenné papíry | Obchodování na burze | Rizika | Dividendy | Investiční fondy | ETF | Německo | Obchodní deník | USA | Nasdaq | Akciové indexy | Money management | Výnosy | Poplatky | Ztráty | S&P | TradingView | Xetra | Přehled | Energie | Úspěch | MSCI | Commodities | Burze | ROCE | Zpráva | Zhodnocení peněz | Webináře | Transakční náklady | Stoxx Europe 600 | Stoxx | Řízení rizika | Převodník měn |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 10letý T – Note: Půlroční podpora v ohrožení
    10letý T – Note ztrácí 0,1% d/d  na 123,2. Obchodníci se uplynulý týden snažili neúspěšně několikrát cenu povýšit m...
  • 10letý T –Note roste dle geopolitických a ek. zpráv
    10letý T – Note posiluje 0,2% d/d na  126,2. Dluhopisy ale v posledních hodinách rostou v souvislosti s eskalací na...
  • 10letý T – Note s posilováním akcií klesá
    10letý T – Note slábne 0,1% d/d na  125,4. Trh v novém roce možná překvapil sám sebe prudkým růstem ceny až na 1,5 ...
  • 10letý T - Note stagnuje na denním minimu
    10letý T – Note stagnuje na  konečné úterní úrovni 124,2. Momentální uklidnění napětí na Ukrajině v podobě větší di...
  • 10letý T - Note - technická analýza
    Obchodování na měsíčním grafu T - Note prorazilo dolní linii růstového kanálu a může tak jít o signál o možném obrá...
  • 10 možných scenárov v prípade víťazstva D. Trumpa
    Čo keby Donald Trump zvíťazil? Čo keby sa mu naozaj podarilo to, čo by pred 18 mesiacmi nikto nepredpovedal? D. Trump nepochybne dúfa v dobrý výsledok. Poďme sa pozrieť na desať možných situácií, ku ktorým by po jeho víťazstve mohlo dôjsť.
  • 10 nejčastějších chyb forexových obchodníků
    Forexové obchodování je bezesporu atraktivním, ale také poměrně náročným, způsobem zhodnocování finančních...
  • 10 nejčastějších chyb forexových obchodníků
    Forexové obchodování je bezesporu atraktivním, ale také poměrně náročným, způsobem zhodnocování finančních prostředků a kvůli jeho komplexnosti...
  • 10 nejlepších akcií umělé inteligence (AI) roku 2019
    Umělá inteligence (anglicky Artificial Intelligence = AI) je aspekt, který pravděpodobně v blízké budoucnosti bude stále více formovat náš každodenní život.
  • 10 Nejlepších ETF na S&P 500 – investujte do nejvýznamnějšího akciového indexu na světě
    Standard & Poor’s 500, nebo zkrátka S&P 500, je nejdůležitějším akciovým indexem v USA. Jelikož Wall Street je stále světovým měřítkem trhu a neoficiálním symbolem burzy. Dá se říct, že S&P 500 je nejdůležitějším indexem na světě.
  • 10 nejpřísnějších úsporných opatření v Řecku
      Obyvatelé Řecka už čelí přísným úsporným opatřením, které musel řecký p...
  • 10 nejstabilnějších akcií: kvalitní akcie, které můžete držet navěky
    Dlouhodobá akumulace aktiv – nejúčinnější forma investování, kterou preferuje jeden z nejznámějších světových investorů – Warren Buffett. Ten prohlásil, že nejlepší investiční horizont je „na věky“. Buffet napsal v roce 1988 dopis akcionářům své investiční společnosti Berkshire Hathaway, ve kterém konstatoval: „Když vlastníme akcie ve vynikající společnosti s vynikajícím managementem, pak naše preferovaná doba držení je navždy „.
  • 10 procent nejbohatších lidí vlastní 82 procent světového bohatství
    „V Evropě roste velikost bohatství nejpomaleji ze všech regionů na světě. Oproti Severní Americe a Číně dosahujeme v Evropě přibližně třikrát nižšího tempa růstu bohatství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • 10. prosince 2021: Americký akciový trh
    Asijské trhy dopoledne uzavřely obchodní týden se ztrátou. Japonské akciové indexy klesly o 1 %, zatímco čínské indexy ztratily 0,5 %. Akciové trhy jsou opatrné vůči dnešní zprávě o inflaci v USA, protože je předzvěstí zpřísnění politiky Fedu.
  • 10 rokov krízy
    Včera tomu bolo 10 rokov, kedy sa objavila súčasná Veľká finančná kríza. 7. februára 2007 oznámila tretia najväčšia svetová banka, HSBC, že zvyšuje rezervy na svoje investície do amerického trhu nehnuteľností o 20%. Dôvodom bol výrazný nárast nesplácaných hypotekárnych úverov.
  • 10 tipů Fidelity International pro období volatility
    Jaký je dopad koronaviru na trhy, odkryjí následující měsíce. Zatím trhy reagují vysokou mírou volatility. Akciové trhy budou vždy procházet obdobím, v němž budou ceny prudce kolísat – to je úplně normální. Důvodem jsou obvykle negativní ekonomické zprávy nebo politická krize. Je pochopitelné, že prudké cenové výkyvy mohou probudit nejistotu mezi investory a motivovat je ke změně dlouhodobé strategie a impulzivnímu prodeji cenných papírů. Tato kolísání na trzích, neboli volatilita, mívají krátký život, a takové výprodeje jsou předčasné. Většina odborníků souhlasí: Nejlepší, co můžete udělat během takových psychicky náročných období na trzích, je zůstat a proplout.
  • 10yT – Note blízko nových dlouhodobých minim
    Futures kontrakt 10letého T – Note kolísá s minimální změnou ke konci úterního obchodování  kolem 128,8. Knokaut tr...
  • 10y T–Note blízko 2letého minima
    Futures kontrakt 10letého T – Note roste 0,3% d/d na 125,9. Knokaut trhu sycený trvale silnými zprávami trhu domů, ...
  • 10y T – Note čeká na Fed
    Futures kontrakt 10letého T – Note před klíčovým rozhodováním Fedu monetární politiky (20.00 SEČ) stagnuje na koneč...
  • 10y T – Note čeká na fiskální rozuzlení
    10letý T – Note stagnuje blízko konečných úterních úrovní 125,8. Dluhopisové stejně jako měnové a komoditní trhy js...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král