Pátek 29. březen 2024 14:46
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Čtvrtletní zisk Totalu kvůli levné ropě klesl o 35 procent

06.05.2020 17:28  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Francouzské ropné společnosti Total klesl v prvním čtvrtletí očištěný čistý zisk o 35 procent na 1,78 miliardy USD (44,3 miliardy Kč). Na hospodaření má negativní dopad pandemie koronaviru, která prudce snížila poptávku po pohonných hmotách, a nízké ceny ropy. Výsledky ale překonaly odhady analytiků a firma slíbila, že ponechá čtvrtletní dividendu na loňské úrovni. Sníží však dále plánované investice na letošní rok.

Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv čekali v průměru zisk 1,3 miliardy USD. Firma za první čtvrtletí vyplatí dividendu 0,66 eurocentu (18 Kč) na akcii, stejně jako loni.

Total upozornil, že ceny ropy klesly v prvním čtvrtletí v průměru o 30 procent. Těžba firmy však stoupla o pět procent na tři miliony barelů ropného ekvivalentu. Za celý rok však Total očekává snížení těžby nejméně o pět procent.

Total už koncem března oznámil, že kvůli propadu poptávky sníží plánované investice na letošní rok o více než 20 procent na 15 miliard USD. V dnešním prohlášení uvedl, že dále sníží investice na 14 miliard.

Total původně plánoval v nadcházejících letech zrychlit růst výplaty dividend. V dnešním prohlášení výhled výplaty dividendy na celý rok neuvedl. Konkurenční firma Royal Dutch Shell minulý týden oznámila, že poprvé od druhé světové války sníží výplatu dividendy, aby si v nejisté době zajistila hotovost, napsala agentura Reuters.

Zdroj: ČTK, Reuters

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čtvrtletní tržby společnosti Meta překonaly očekávání, akcie výrazně posílily
    Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 24 procent na 5,71 miliardy dolarů (zhruba 122 miliard Kč). Tržby však vzrostly o tři procenta na 28,65 miliardy dolarů a překonaly očekávání analytiků. Akcie podniku si po zveřejnění výsledků připisovaly více než deset procent.
  • Čtvrtletní tržby Twitteru zaostaly za očekáváním, překvapil počet uživatelů
    Tržby společnosti Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť a kterou se chystá za 44 miliard dolarů (přes bilion Kč) koupit šéf automobilky Tesla Elon Musk, v prvním čtvrtletí mírně zaostaly za očekáváním. Zvýšily se meziročně o 16 procent na 1,2 miliardy dolarů (asi 28 miliard Kč), zatímco analytici je odhadovali na 1,23 miliardy USD. Nad očekávání silně se ale zvýšil počet aktivních uživatelů, oznámila dnes firma.
  • Čtvrtletní výhled Fidelity International pro Asii: Předbíhání, ale opožděné
    Asie je i nadále světlým bodem v pochmurné globální ekonomice. Hospodářské oživení je však pomalejší, než se očekávalo, a tak investování vyžaduje selektivnější přístup.
  • Čtvrtletní výhled Saxo Bank: Dokáže Evropa uhájit svou pozici?
    Dánská investiční banka Saxo Bank dnes vydala své čtvrtletní vyhlídky pro globální trhy ve druhém čtvrtletí roku 2019. Ty zahrnují akcie, forex, měny, komodity a dluhopisy, i celou řadu makroekonomických témat, která mohou ovlivnit vývoj klientských portfolií v nadcházejícím kvartálu. Co od něj očekává hlavní ekonom a CIO Saxo Bank, Steen Jakobsen? Především další nárůst preferencí populistických uskupení ve volbách do Evropského parlamentu a pokračující krach německého růstu.
  • Čtvrtletní výsledky Facebooku pokořily odhady trhu o 20 %
    Příjmy Facebooku vzrostly v prvním čtvrtletí meziročně zhruba o polovinu na 8,03 mld. Amerických dolarů, což pokořilo odhady trhu, které byly naceněné na 7,83 mld. dolarů. Výnosy na akcii Facebooku mezitím vyletěly o 73 % na 1,04 USD, což překonalo očekávání analytiků ve výši 0,87 USD. Výsledky největší světové sociální sítě tak pokořily odhady trhu o 20 %.
  • Čtvrtletní výsledky Megabank: Nečekané vzestupy a pády!
    Akcie JPMorgan Chase posílily v předobchodní fázi o 4,53 % poté, co společnost vykázala 67% nárůst zisku za druhé čtvrtletí díky vyšším úrokům od dlužníků a akvizici First Republic Bank. Čistý úrokový výnos banky výrazně vzrostl, k čemuž přispěla koupě First Republic. Generální ředitel Jamie Dimon ujistil investory o odolnosti ekonomiky, ale upozornil na rizika, jako jsou peněžní rezervy spotřebitelů, vysoká inflace a válka na Ukrajině. Čtvrtletní zisk JPMorgan dosáhl 14,47 miliardy USD, tj. 4,75 USD na akcii, ve srovnání s 8,65 miliardy USD, tj. 2,76 USD na akcii, ve stejném období loňského roku. Divize spotřebitelského a investičního bankovnictví banky vykázaly sílu, zatímco investiční banky obecně snižují náklady kvůli pomalým výnosům z obchodování.
  • Čtvrtletní výsledky společnosti Fortinet opět zklamaly! 🔔
    Výsledky společnosti Fortinet (FTNT.US) za třetí čtvrtletí vrhly stín na její finanční výkonnost a společnost zaznamenala první meziroční pokles prodejů firewallů od svého vstupu na burzu v roce 2009, což vedlo k výraznému poklesu ceny jejích akcií. Navzdory celkovému nárůstu celkových tržeb došlo k mírnému poklesu tržeb z produktů, což vyvolalo obavy investorů a analytiků. Reakci trhu nezmírnil ani přesun zaměření společnosti na rychle rostoucí oblasti, jako jsou SASE (secure access service edge) a nástroje pro bezpečnostní operace, které v současnosti představují 30 % jejího podnikání. Akcie společnosti Fortinet se propadly přibližně o 16 %, což odráží reakci trhu na čtvrtletní výsledky i na revidovaný, nižší než očekávaný výhled tržeb pro nadcházející čtvrtletí.
  • Čtvrtletní zisk majitele Facebooku klesl, jeho akcie ale posilují
    Zisk společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociální sítě Facebook, v prvním čtvrtletí klesl o 21 procent na 7,5 miliardy dolarů (174,2 miliardy Kč), informoval dnes podnik ve výsledcích hospodaření. Firma překonala odhady analytiků a její akcie posilují.
  • Čtvrtletní zisk Microsoftu díky cloudovým službám vzrostl o 20 procent
    Americké společnosti Microsoft vzrostl za čtvrté fiskální čtvrtletí čistý zisk o 20 procent 20,1 miliardy USD (437,5 miliardy Kč). Hospodaření podpořilo cloudové podnikání, které těžilo z nabídky doplňujících produktů zahrnujících novou technologii umělé inteligence (AI). Vyplývá to z prohlášení, které dnes firma zveřejnila.
  • Čtvrtletní zisk PEPSICO vzrostl téměř o 8 %
    Společnost PEPSICO CZ s.r.o. je součástí mezinárodní společnosti PepsiCo Inc. Na českém trhu vyrábí a distribuuje zejména nealkoholické nápoje, mezi které patří například Pepsi, Mirinda, 7Up, Mountain Dew, Rockstar, Evervess, Schwip Schwap a od roku 2000 přibyly také výrobky značky TOMA. Nedílnou součástí jejich portfolia je i značka bramborových chipsů Lay’s.
  • Čtvrtstoletí na trhu, rok jako Trinity Bank. Za tu dobu získala nejmladší česká banka už přes 20 500 klientů, skokově rostla i výše depozit
    Trinity Bank dnes 19. února slaví svůj první rok na bankovním trhu. Ryze české bance se za tak krátkou dobu podařilo naplnit prvotní očekávání. Počet klientů zdvojnásobila a aktuálně čítá přes 20 500, výše klientských vkladů pak narostla na sumu 16,6 miliard korun. Za dvojnásobným růstem banky stojí především nadstandardní zhodnocení klientských vkladů a výjimečná péče o klienty.
  • Čtvrtý den stávkují někteří zaměstnanci továrny Nexen u Žatce za vyšší platy
    Čtvrtý den stávkuje část zaměstnanců jihokorejské továrny na pneumatiky Nexen Tire u Žatce na Lounsku. Jejich cílem je uzavření kolektivní smlouvy, ve které žádají například zvýšení mezd. Vedení firmy se podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurča s odbory zatím setkat nechce. "Nedošlo k žádnému posunu. Stávka trvá," řekl dnes ČTK Ďurčo. Na plánovanou pondělní demonstraci by mohlo podle něj dorazit i několik set lidí. Společnost v úterý ve vyjádření pro ČTK uvedla, že připravuje zvýšení mezd od 1. března. O jak velké zvýšení půjde, zástupci firmy neuvedli.
  • Čtvrtý kvartál přinese americké volby, jaké nikdo z nás nezažil
    Obáváme se, že americké volby jsou největším politickým rizikem za posledních několik desetiletí, protože přicházejí v momentě souběhu konce ekonomického cyklu a značné nerovnosti, sociálních nepokojů a tržního šílenství vyvolaného politickou reakcí na současnou hlubokou ekonomickou krizi. Masivní oficiální pojistka, s garancemi poptávky a pracovních míst ve světě státního kapitalismu, znamená bezprecedentní útok na trhy i svobodu jednotlivců.
  • Čtyři akcie, které budou během léta atraktivní příležitostí pro retailové investory
    S rostoucími teplotami a blížícím se létem se investoři poohlížejí po akciích, které mají sezónní výkonnost a rozšířit tak svá portfolia o akcie s potenciálem na zisk během léta. Vzhledem k oživení ekonomiky a rostoucím spotřebitelským výdajům je ideální čas prozkoumat rozmanitou škálu letních akcií, které vystihují podstatu tohoto živého ročního období.
  • Čtyři důvody, proč by měl Fed v září zvýšit sazby
    Nikdo nemůže tvrdit, že se americká ekonomika dokázala navrátit do stavu před rokem 2007. Tlak na mzdy, podíl pracovní síly, který ve srovnání s předkrizovým stavem poklesl o 440 bazických bodů, a slabší ekonomický růst než během poslední fáze zotavení, kdy USA dokázaly dosáhnout růstu HDP o 4 %, možná dokonce i 5 % – to vše potvrzuje, že nynější americká ekonomika je slabší a mnohem křehčí. Jak ukazuje i prognóza slabšího růstu HDP (2 % v letech 2015-2025 ve srovnání se 3 % v období 2000-2007), Spojené státy vstupují do období určité ekonomické stagnace. Není to jen důsledek zničených výrobních kapacit v návaznosti na ekonomickou krizi v roce 2007. Jde o celosvětový fenomén. Odráží stárnutí populace, zpomalení produktivity i strukturální změny, které ovlivňují ekonomiku („uberizace“ trhu práce, robotizace průmyslových odvětví, všudypřítomné avšak nijak přelomové inovace). Monetární politika se s takovou situací dokáže vyrovnat. Dosáhla svých hranic a nyní je na čase, aby žezlo převzala rozpočtová politika.
  • Čtyři důvody, proč ECB zůstává v klidu a snižování sazeb odkládá
    Pokles spreadu mezi italskými a německými státními dluhopisy (BTP/Bund), spreadu evropských firemních dluhopisů i swapového spreadu pod dlouhodobý průměr znamená, že ECB nic netlačí, aby začala snižovat sazby či přestala s omezováním své rozvahy. Dluhopisové trhy už přehodnotily svá očekávání letošního poklesu sazeb, a pokud bude ECB snižování dál odkládat, čelí evropské výnosové křivky riziku, že dlouhodobé výnosy porostou po zbytek čtvrtletí rychleji než dlouhodobé.
  • Čtyři důvody, proč koupit zlato
    Historicky mělo zlato tendenci růst v extrémech ekonomického cyklu. Například během recese, kdy výnosy státních dluhopisů a amerického dolaru klesaly v očekávání podstatného měnového stimulu od Federálního rezervního systému. Nebo když se americká ekonomika přehřeje, inflace je vysoká a poptávka po zlatě jako bezpečném aktivu se ještě zvýší. Ani jeden z těchto scénářů se na první pohled nezdá být použitelný pro XAU/USD v roce 2024, i když se situace může každou chvíli radikálně změnit.
  • Čtyři FX supporty, které se vyplatí sledovat
    Minulý týden přinesl na devizový trh zvýšenou volatilit a na některých měnových párech také zajímavou price action. Tento týden bude na data chudší. Fed již máme za sebou a tak by na významu mohla získat technická analýza. Už při letmém pohledu na některé měnové páry přitom vidíme supporty, které by v tomto týdnu mohly sehrát pro další price action důležitou roli. Čtyři nejdůležitější nabízíme níže.
  • Čtyři možnosti jak se vyhnout tvrdému Brexitu
    Po podpisu rozvodových papírů v Bruselu stačilo britské vládě, aby dohodu protlačila v parlamentu. To se však v posledních dnech ukázalo jako nemožné, protože množství odpůrců vyjednaného rozvodu převážilo jeho zastánce. Britská premiérka tedy byla přinucena okolnostmi zrušit hlasování naplánované na dnešek (11. prosince). Je tedy Velká Británie odsouzena k tvrdému Brexitu, tedy odloučení od EU bez dohody? Sesumírovali jsme možnosti, které má britská vláda, a to až do 29. března příštího roku, kdy by bez další dohody a jednání k tvrdému Brexitu skutečně došlo.
  • Čtyři nejlepší knihy o forexovém obchodování pro začátečníky
    Obchodování na forexu automaticky neznamená rychlé zbohatnutí a budete zklamáni, pokud si to budete myslet. Chcete-li být úspěšným obchodníkem, musíte být trpěliví, důslední a mít sebekázeň.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster