Pátek 19. duben 2024 04:43
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Dukascopy new

Zlato padá, ropa díky naději na zotavení stoupá

05.05.2020 10:13  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Minulý týden se objevilo hned několik zpráv, které naznačovaly zotavení z pandemie viru Covid-19. A tak náhle svět, alespoň na papíře, vypadal jako lepší místo. Klíčové komodity jako ropa a benzín se po nedávném propadu a chaosu dokázaly odrazit ode dna, zatímco zlato, které představuje bezpečné útočiště, směřovalo k největšímu týdennímu poklesu za sedm týdnů.

Za změnou nálad stál první záblesk světla na konci velmi dlouhého koronavirového tunelu. Ten se objevil poté, co několik evropských zemí začalo s přípravami na částečné znovuotevření ekonomiky a zároveň svitla naděje na lék na Covid-19. Tento vývoj alespoň dočasně odvedl pozornost od prudkého vzestupu nezaměstnanosti po celém světě a propadu důvěry spotřebitelů. Zároveň se začaly na trhu objevovat názory, že se blíží rychlé oživení, které by mohlo omezit dopady dosud nejhoršího kolapsu, jaký svět zažil od Velké hospodářské krize.


Dle našeho názoru však cesta k zotavení nebude ani zdaleka rychlá. Krátkodobé technické vyhlídky zlata se sice zhoršily, ale dlouhodobé fundamenty nikoliv. Na základě toho máme za to, že středně- až dlouhodobé vyhlídky zlata zůstávají i nadále pozitivní, ale zároveň věříme, že jsou v současnosti příznivé a nepříznivé faktory vzácně vyrovnané. Na současném i budoucím vývoji ceny zlata se podle nás podepíší následující rizika:

-        Tlaky na růst

·        zajištění proti centrální monetizaci finančních trhů;

·        řízení výnosové křivky tlačí reálné výnosy dolů – a to je pro zlato klíčový faktor;

·        rostoucí nadbytek globálních úspor v době, kdy jsou úrokové sazby velmi nízké či dokonce záporné;

·        investiční poptávka na rozvinutých trzích jako protiváha oslabené spotřebitelské poptávky na rozvojových trzích (Čína a Indie);

·        nárůst geopolitických rizik spojený s tím, že svět začal hledat viníka celé situace kolem viru Covid-19 (Čína vs. zbytek světa).

-        Tlaky na pokles

·        uvolňování karanténních opatření a možný lék;

·        naděje na prudké oživení, která rozevírá nůžky mezi Wall Street a obyčejnými lidmi (rostoucí nezaměstnanost a propad spotřebitelské důvěry);

·        prudce klesající poptávka po špercích v Číně a Indii;

·        riziko, že budou centrální banky prodávat zlato, protože porostou deficity a budou oslabovat měny.

Navzdory rekordní poptávce po ETF orientovaných na drahé kovy naráží zlato i nadále na odpor poblíž hladiny 1750 USD / unci. Nedostatečný pohyb cen již způsobil, že začaly hedgové fondy omezovat své býčí sázky na zlato. V týdnu končícím 21. dubnem se čisté dlouhé pozice držené spekulanty propadly na téměř desetiměsíční minimum. To je od února pokles zhruba o 37 %. Odliv spekulativních investorů vyvolaly také slabé výsledky stříbra zapříčiněné jeho vazbou na průmyslové využití. Podle posledních zpráv se v týdnu do 21. dubna čisté dlouhé pozice smrskly na pouhých 13 500 lotů, což je 80% propad od únorového maxima.

Poměr stříbra ke zlatu se drží nad 110 uncemi stříbra za unci zlata, což je nejvýš za několik desetiletí, a pravděpodobně zde i zůstane, ačkoliv existuje krátkodobé riziko, že vystoupá ještě výš. Jedná se o důsledek pomalejšího globálního růstu, který snižuje poptávku po industriálním využití. Nový růst zlata spolu s již zmíněnými nízkými čistými dlouhými pozicemi by však mohl přinést určitou podporu od investorů, kteří by ve stříbře mohli vzhledem k jeho relativní láci hledat alternativu k investicím do zlata.


Hedgové fondy, neboli CTA, jak se jim někdy říká, realizují své modely často nikoli na základě fundamentálních ukazatelů, ale na základě technických a cenových signálů. Mají tendenci rozšiřovat své pozice tam, kde dosáhly výnosných pozic (nakupovat při posílení a prodávat při oslabení), dokud na trhu nedojde ke zvratu. Dle našeho názoru se sice trh se zlatem k bodu zvratu dosud ani nepřiblížil, ale současný nedostatek pohybu způsobil likvidaci dlouhých pozic právě u tohoto typu fondů.

Vzhledem k tomu budou možná krátkodobé vyhlídky ohroženy rizikem rozsáhlejší korekce směrem k 1655 dolarům za unci a snad dokonce k 1634 USD za unci, než se znovu začne projevovat výše uvedený tlak na růst.


Zdroj: Saxo Bank

Ropa se tento týden snažila zotavit z nedávného cenového masakru, který poslal dnes již ukončené květnové futures kontakty na WTI hluboko do mínusu. Aby se stejná situace neopakovala před vypršením červnového kontraktu 19. května, došlo k několika změnám. CME zvýšily marži držení pozice a zároveň stanovily limity pozic držených fondy ETF zaměřenými na futures. Významné komoditní fondy, jako S&P GSCI, již přerolovaly expozici do dalších částí křivky, zatímco některé banky a brokeři zavedli pravidla umožňující zákazníkům pouze omezovat, ale už ne dál rozšiřovat pozice v červnových kontraktech.

Dvěma zásadními faktory, které stojí za prvním týdenním vzestupem za celý měsíc, byly vyhlídky na oživení poptávky spojené s tím, jak země uvolňují karanténní opatření, a snaha producentů ropy z organizace OPEC+ i z dalších zemí citelně omezit produkci, aby nebyli nuceni k uzavření vrtů kvůli nedostatku skladovacích kapacit.

Pokud svět nebude mít kde skladovat další ropu, nemůže výroba převýšit poptávku. Toho lze dosáhnout pouze razantním omezením produkce, a to nikoli nezbytně na straně výrobců s vysokými náklady, ale hlavně na straně těch, kteří nemají pro svou ropu kupce. Norská firma Rystad Energy ve své poslední zprávě uvedla, že tento měsíc očekává snížení poptávky o 28 milionů barelů denně, příští měsíc pak o 21 milionů a v červenci o 16 milionů. V další zprávě Goldman Sachs předpovídá, že se světové skladovací kapacity zaplní již během následujícího měsíce.

Zatímco ceny fyzických transakcí se i nadále drží nízko, zaznamenali jsme v minulém týdnu nárůst cen futures způsobený spekulativní poptávkou. Sága ropného ETF USO, který je pod značným tlakem, zatím nekončí. Když jej ale regulátoři donutili přerolovat expozice do vzdálenějších částí křivky, zmírnilo se systémové riziko, že tento fond zkolabuje. Slabé výsledky spojené s posunem od prvního měsíce splatnosti, který má nejvyšší volatilitu, začaly konečně snižovat poptávku, ale pro mnoho nováčků již bylo bohužel příliš pozdě. Příkladem může být jistá americká obchodní platforma, která v průběhu minulého měsíce, kdy hodnota USO klesla na polovinu, zaznamenala téměř desetinásobný nárůst počtu klientů, kteří drželi pozice v tomto ETF, aby pak ve čtvrtek v průběhu jediného dne došlo k poklesu téměř o třetinu.

Jak již jsme uvedli, měla ropa nakročena k prvnímu týdennímu vzestupu za celý měsíc. A to díky oznámení o omezení produkce ze strany zemí OPEC+, ale i dalších hráčů a také díky náznakům, že se propad poptávky způsobený koronavirem konečně zastavuje. Odpor na hladině 23,5 USD za barel u WTI a hladině 28 USD za barel u ropy Brent by však mohl prozatím růst ceny zastavit. Krátkodobé vyhlídky zůstávají i nadále problematické, protože v nádržích dochází volná kapacita. Tento závod, jehož cílem je vyhnout se plným nádržím a neriskovat nucené zavírání vrtů, tedy zůstává zásadním rizikem. A trh s futures tak možná riskuje dosažení úrovní, které vývoj na spotovém trhu zatím nepodporuje.


Zdroj: Saxo Bank

Vývoj komodit

Futures na zemní plyn vyskočily poprvé od února na 2 USD/MMBtu, protože jim pomohly vyhlídky na omezenou produkci související s těžbou břidlicové ropy. Agentura Bloomberg hlásí, že se produkce plynu v kontinentálních Spojených státech propadla na 85,6 miliard krychlových stop za den, což je nejnižší hodnota od července a o 10 % méně než rekordní úroveň z loňského prosince.

Benzín RBOB se vyšplhal na šestitýdenní maximum poté, co EIA ohlásila první propad akcií za pět týdnů a spotřeba v USA zaznamenala třetí zvýšení v řadě na 5,86 milionů barelů za den, což je ovšem ještě pořád zhruba 35 % pod ročním průměrem.

HG měď se v tomto týdnu obchodovala níž, když znovu narazila na úroveň odporu na 2,38 dolarech za libru, což je retracement výprodeje od února do března na úrovni 618 %. Poptávku brzdí značné zásoby, opětovné uzavírání výroby a zvýšené riziko hluboké recese, takže se budou ceny patrně i v nadcházejících týdnech pohybovat horizontálně nebo směrem dolů.

Ceny dobytka a zejména prasat prudce stoupají, neboť v USA začíná masná krize. Té předcházelo uzavření šestnácti významných závodů na zpracování drůbežího, vepřového a hovězího masa poté, co se z nich staly líhně viru Covid-19. Nejhůř zasažená byla výroba vepřového, kde je v současnosti uzavřená téměř polovina všech zpracovatelských závodů. Futures na vepřové typu Lean Hog, které před pouhými dvěma týdny dosáhly svého 18letého minima, už mezitím stihly posílit o 60 %.

Kakao nadále vykazuje známky zotavení poté, co se znovu dostalo nad 2400 USD za metrickou tunu. Ohrožení poptávky kvůli pandemii viru Covid-19 poslalo ceny do vývrtky. Než došlo ke stabilizaci, stihly se propadnout o 25 %, ale teď znovu zamířily vzhůru. Kromě toho, že se zlepšily technické vyhlídky, může produkci v hlavní chovné oblasti, tedy v západní Africe, ohrozit špatné počasí a zaměstnanci, kteří nenastoupí do práce z obav před koronavirem.


Zdroj: Saxo Bank

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.

Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato opět otestovalo úroveň $2 000
    Zlato se dnes v noci dostalo nad úroveň $ 2000 poprvé od srpna roku 2020 a další dotek této úrovně zvládlo krátce před polednem. Navíc cena prorazila nad úroveň 78,6 % retracementu posledního velkého poklesu. Historická maxima na úrovni $2 075 se najednou nezdají až tak vzdálená, nicméně zlato by v cestě vzhůru stále čekalo platné proražení dvoutisícové úrovně. Učebnicové proražení trojúhelníkové formace by mohlo cenu dostat až do oblasti $2 050-2 060. Všechny drahé kovy dnes vykazují obstojné zisky. Nejvíce však roste cena paládia (+ 8 %).
  • Zlato opět pod úrovní 2 000 USD - celkově zůstává býčí
    Minulý týden býci ztratili kontrolu nad cenou a zlato opět kleslo pod 2 000 USD. Hlavní hnací silou bylo zasedání FEDu. Někteří členové FOMC vyjádřili své obavy ohledně amerických výnosů, protože by to mohlo vést k nadměrnému růstu rozvahy. Jak je uvedeno v naší předchozí technické analýze pro zlato:
  • Zlato opět testuje úroveň rezistence na $1,900
    Volatilita na trhu se zlatem v poslední době klesla a drahé kovy se pohybovaly převážně do strany. Na H4 intervalu grafu zlata je zřetelné, že cena opět testuje hlavní rezistenci na $1 900. Pokud dojde k průrazu této úrovně, tak se otevře cesta k dalším ziskům. Zlato by mohlo mít prostor k posílení až k další úrovni rezistence na $ 1955. Pokud naopak opět převládne medvědí nálada a prodejcům se podaří prorazit spodní limitu trojúhelníkové formace, tak obchodníci mohou čekat pokles k důležité hladině $ 1 850. Ta je důsledkem mnoha historických cenových reakcí a je zároveň spodní limitou 1:1 struktury Overbalance.
  • Zlato opět získalo status bezpečného přístavu
    Díky globálnímu neklidu se zlato vrátilo na pozici bezpečného přístavu s vyhlídkami na další růst. Zotavení ropy se však vzhledem k signálům naznačujícím zpomalení globálního růstu zdá nepravděpodobné.
  • Zlato oslabilo v reakci na konec nadějí ohledně brzkého obratu měnové politiky FEDu
    Americká centrální banka včera podle očekávání zvýšila svoji základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu do pásma 4,25 – 4,5 %. Přestože růst sazeb byl nižší než v předchozích několika měsících a zároveň nižší, než trhy čekaly ještě v polovině listopadu, zlato na rozhodnutí zareagovalo poklesem pod hranici 1 800 dolarů. Důvodem je patrně přílišný optimismus trhů, které potěšila úterní data o americké inflaci. Jerome Powell nicméně na středeční tiskové konferenci investorům vzal naději na to, že sazby zůstanou pod 5 %, i na to, že se v příštím roce dočkáme jejich snižování.
  • Zlato oslabuje navzdory rostoucí inflaci
    Podle Niteshe Shaha, ředitele oddělení pro analýzu komodit ve společnosti WisdomTree, by se cena zlata měla při prudce rostoucí globální inflaci pohybovat výrazně nad hranicí 2 000 USD.
  • Zlato oslabuje s růstem dolaru
    Zlato ztrácí 0,9% d/d na 1394 s růstem dolaru na světových trzích. Trh po trvalejších drtivých propadech v poslední...
  • Zlato otáčí dolů
    Zlato padá 0,5% d/d na 1460 bez většího respektu před klíčovou informací týdne, kterou je HDP USA za první čtvtrlet...
  • Zlato padá a padá. Volatilita dává obchodníkům šanci na zisky
    Přesto, že silný začátek roku 2015 přinesl příslib oživení trhu se žlutým kovem, zlato se navrátilo zpět do záporných čísel a navázalo tak na období...
  • Zlato padá po projevu Powella
    Drahý kov propadl o cca 1% v úterý a pokračoval v obchodování pod tlakem i ve středu ráno poté, co Americký dolar dokázal vymazat část ztrát z minulých týdnů po projevu Powella. Zlato se obchodovalo kolem 1,318 USD během Londýnské seance ve středu.
  • 💰Zlato padá,USD roste po Powellově projevu❗
    Americká ministryně financí Janet Yellenová a guvernér Fedu Jerome Powell dnes vystoupili v Kongresu a jejich komentáře měly na trhy výrazný dopad. Powell připustil, že už je čas se bavit o inflaci nejen jako o dočasném fenoménu. Guvernér čeká, že vysoká inflace vydrží do poloviny příštího roku. Centrální banka však využije svých nástrojů, aby cenový růst v ekonomice nezakořenil.
  • Zlato, palladium a ropa zažily raketový vzestup ceny
    „V případě, že se bude zhoršovat situace na Blízkém východě, vzroste cena ropy. Investoři rovněž projeví zvýšený zájem o zlato a akcie některých zbrojařských firem,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Zlato po Bernankeho komentářích směřuje k dalším zkouškám důležitých podpor
    Zlato dnes slábne o 0,9% d/d na 1570 zejména po snížení ratingu Španělska age...
  • Zlato poblíž úrovně 2400 dolarů
    Futures na zlato vzrostly na úroveň 2400 USD navzdory silnému americkému dolaru, ale po dosažení významné psychologické úrovně část zisků vymazaly.
  • Zlato po čtvrtečních ztrátách zpět v pásmu klíčových podpor
    Zlato dnes roste o 0,4 % d/d na 1571 po čtvrtečním propadu momentálních „rizi...
  • 🥇Zlato pod hladinou $ 1800/oz ‼
    Ceny drahých kovov počas dnešného obchodovania klesajú kvôli výraznému posilňovaniu dolára. Za zmienku stojí, že pár EURUSD dnes klesol pod hladinu 1,20. Drahé kovy v priemere strácajú viac ako 2%. Zlato si však zaslúži pozornosť. Klesá pod hladinu 1 800 dolárov za uncu a klesá pod dolnú hranicu predchádzajúcej najväčšej korekcie. Najbližšia podpora sa nachádza na úrovni 1 765 dolárov za uncu a ďalšia okolo hladiny 1 720 dolárov. Táto úroveň je označená 38,2% retracementom celej vzostupnej vlny od Q3 2018.
  • Zlato pod roční trendovou linií
    Zlato dnes roste o 0,3% d/d na 1736. Zlato minulý týden propadlo po silnější říjnové zprávě americké z...
  • Zlato pod taktovkou fxu, směr dá večer i Yellenová
    Zlato roste 0,5%  d/d na 1213. Během týdne cena trochu „odnesla? oslabení eura k dolaru, čímž se jen potvrdila závislo...
  • Zlato pod tlakem, ale stále nad týdenním supportem.
    Cena zlata je pod tlakem, býci se snaží ubránit oblast supportu 1 800 – 1 790 USD. Cena byla v oblasti 1 850 – 1 860 USD odmítnuta a známkou medvědího trendu bylo vytvoření nižšího maxima ve vztahu k dubnovému maximu. Cena zlata zatím respektuje support červené vzestupné trendové linie, která spojuje její minima od února 2021. Neschopnost udržet se nad ní způsobí pokles ceny k úrovni 1 700 USD. Býci tak musí být velmi opatrní a musí ubránit oblast 1 800 USD. Dokud se bude cena držet nad touto úrovní, je naděje na další růst k úrovni 1 900 USD a výš.
  • Zlato pod tlakem kvůli pozitivnímu sentimentu
    Vzácný kov byl v posledních dnech pod prodejním tlakem, i když v úterý dokázal část ztrát smazat. Zlato se během Londýnské seance obchodovalo se ziskem 0.35% a nacházelo se kolem úrovně 1,246 USD.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Oanda
eTrader
FinFX broker
reklama
CapXmaster srovnani