Čtvrtek 28. březen 2024 10:18
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Důsledkem koronaviru bude dluh tak jako tak, ať už skrze znárodnění Smartwings, odklad sociálních odvodů dle Maláčové či jinak. Cílem je zvolit menší zlo, menší dluh

27.04.2020 10:39  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V polovině roku bude výpadek likvidity (peněz) v tuzemských firmách činit zhruba 700 miliard korun. Kdo volá po tom, aby vláda dodala podstatně více likvidity, musí se smířit se schodkem minimálně kolem 500 miliard. Není dosažitelné mít zároveň masivní podporu firem a deficit "jen" 300 miliard. Pokud má vláda dostat do ekonomiky peníze – a nyní neřešme, zda „znárodněním“ Smartwings, odkladem sociálních odvodů, jak navrhuje ministryně Maláčová, nebo tisícem jiných způsobů – , neobejde se to bez navýšení deficitu. A pokud nespustíme nějakou obdobu monetizace dluhu typu peněz shazovaných z vrtulníku, tak nejen deficitu, ale právě i dluhu.

Koronakrize není běžná očistná krize, není to krize tržní. Je to „státní krize“. Trh před ní fungoval, stát jej však „vypnul“, byť ze zdravotních důvodů. Nyní existují v zásadě dvě možnosti. Buď necháme trh, aby se novým podmínkám přizpůsobil. Aby se tedy přizpůsobil podmínkám „poloválečné“ situace. Nebo vytvoříme iluzi, že jsme trh nevypnuli a že se v něm peníze točí dále. Trh se tedy nebude muset přizpůsobovat něčemu, co je stejně dočasné. Iluzi, že trh jede víceméně normálně dále, může vytvořit pouze stát. Na dluh. Nikdo jiný si nemůže půjčit tak levně a v takovém objemu. Takhle dnes prostě fungují mezinárodní finance.

Z hlediska daňového poplatníka je podstatné to, že výsledkem celé současné situace bude dluh tak jako tak. Zmíněné přizpůsobení trhu znamená to, že budou bankrotovat živnostníci, firmy i podniky, které v podmínkách „státní krize“ neobstojí. Budou tedy bankrotovat ti, z jejichž hrubého zisku se platí třeba starobní důchody. Když zbankrotují, bude místo nich muset platit penze opět stát – tedy na dluh, protože stát sám žádné peníze nevydělává. A v tom je pointa. Pro daňového poplatníka bude nakonec levnější dluh vzniklý vytvořením iluze nadále fungujícího trhu než dluh vzniklý hromadnými bankroty podnikatelů a firem. Proto je teď správná doba se zadlužit. Němci plánují růst veřejného dluhu z 60 na 75 HDP. Pokud ten český vzroste ze současných zhruba 30 na 45 procent, je to optimální řešení. Musíme především zabránit vyhladovění podnikatelů a firem, na nich jsme všichni závislí.

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Důležité zprávy z ropného trhu
    Na trhu s ropou se toho v poslední době děje poměrně hodně, i když změny cen nejsou tak dynamické. Přesto stojí za to věnovat pozornost některým z dnešních novinek:
  • Důležitý den pro brexit, pandemie stále větší hrozbou. Trhy začaly pozitivně
    Pro vyjednávání EU - Británie o obchodní dohodě je dnešek klíčovým dnem. Premiér Johnson by měl říct, zda rozhovory končí, jak vyhrožoval, nebo pojedou dál až do prosince, na jehož polovinu technicky vzato spadá nejzazší možnost dohodnout se.
  • Důležitý den pro korunu: Prosincový růst inflace a noví členové bankovní rady
    Zatímco ve světě budou zveřejněny spíše druhořadé indikátory, českou ekonomiku čekají mimořádně důležité události. Zrychlení prosincové inflace těsně pod 2% cíl ČNB by mělo potvrdit náš výhled, že centrální banka ukončí kurzový závazek už v Q2 17. Tato statistika může zároveň zrychlit příliv spekulativního kapitálu. Oznámení dvou nových členů bankovní rady ČNB by sice na brzkém konci kurzového závazku nemělo nic změnit, ovlivní však dlouhodobou politiku centrální banky.
  • Důležitý týden nejen pro měny
    V průběhu tohoto týdne se dozvíme několik zásadních informací. Nejprve jsou to čísla o inflaci. Následně si pozornost trhů ukradnou rizika jako brexit, budoucnost Evropské unie, a zejména stav čínských finančních trhů. To vše v době, kdy je živočišný duch akciových trhů na ústupu.
  • Důležitý týden pro finanční trhy
    Ve středu ohlásí svá další politická rozhodnutí jak Bank of Japan, tak i americký výbor FOMC. V poslední době byly trhy nestabilní, protože centrální banky vysílají signály, že jsou stále nespokojeni s tím, čeho mohou dosáhnout s prostředky, které mají k dispozici, tedy s kvantitativním uvolňováním a s nulovými a negativními úrokovými sazbami.
  • Důl na lithium a metoda výroby magnetu
    European Lithium Ltd, jednotka australského těžaře, a společnost Sizzle Acquisition Corp se domluvili na vstupu na burzu Nasdaq.
  • Dům lze postavit i velmi levně
    Mnoho lidí se domnívá, že stavba domu stojí několik milionů a samozřejmě ve většině případů tomu tak skutečně je. Bohu...
  • Duo Fed, ECB nechá sazby beze změny
    Americká i evropská centrální banka ponechají na svém zasedání v tomto týdnu úrokové sazby beze změny. Pozornost bude poutat nová prognóza úrokových sazeb Fedu. Ta bude pro příští rok zřejmě počítat s jejich stabilitou. My jsme v tomto ohledu podstatně skeptičtější, když v období od března do července očekáváme snížení sazeb o 100 bb. Měnovou politiku bude podle našeho názoru muset ještě více uvolnit i ECB. V příštím roce čekáme další snížení úrokových sazeb a zdvojnásobení programu nákupů aktiv.
  • Duo Le Pen a Mélenchon děsí trhy
    V neděli nás čeká první kolo francouzských prezidentských voleb. Mezi hlavní kandidáty patří Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Fran„ois Fillon a mocně se dotahující radikálně levicový Jean-Luc Mélenchon. Podle volebních průzkumů do druhého kola pravděpodobně postoupí Emmanuel Macron a Marine Le Pen. Velké procento nerozhodnutých voličů však ještě může zamíchat kartami a ve druhém kolem proti sobě mohou stát i radikálně pravicová Le Pen a ultralevicový Mélenchon.
  • Duolingo po výsledcích za 3. čtvrtletí vzrostlo o 19 %
    Duolingo (DUOL.US), americká společnost vyvíjející výukové aplikace, se dnes obchoduje o 19 % výše a od září 2021 očekává test rekordních hodnot. Prudký nárůst ceny akcií společnosti přichází po zveřejnění výsledků za 3Q 2023, které ukázaly, že společnost překonala očekávání v oblasti tržeb a zisku.
  • Důsledky měnových zásahů v Číně zatím trhy nepochopily
    Zdá se, že trhy reagují jen velmi pomalu na důsledky nedávného rozhodnutí Číny oslabit svou měnu. Čínský jüan se teď přitom obchoduje proti americkému dolaru nejníže za několik posledních měsíců.
  • Dusno kolem Řecka: Reformy (opět) stojí, peníze (opět) potřebuje, (nejméně) do září nedostane
    Další tranši finanční pomoci mezinárodních věřitelů Řecko jistě nedostane dříve ...
  • Dušičky jsou pro prodejce v Česku stále výnosné, porážejí je jen Vánoce, Velikonoce a Silvestr. Naopak, s letošními „dušičkovými“ výdaji obyvatel ČR v objemu 1,4 miliardy korun stále decimují Halloween
    Dušičky, které si připomeneme v příštím týdnu ve čtvrtek, jsou z ekonomického hlediska, resp. výše příslušných tržeb obchodníků a prodejců stále čtvrtým nejvýznamnějším svátkem v Česku. Po suverénně vedoucích Vánocích, Silvestru a Velikonocích. Letos Češi u obchodníků nechají za svíčky, hřbitovní květiny typu chryzantém, věnce a další předměty uctívající památku zesnulých v průměru necelých 200 korun za osobu. Celkově pak přibližně 1,4 miliardy korun.
  • Dušičky se letos lidem v Česku pořádně prodraží. Evropští pěstitelé květin kvůli drahému plynu dávají své skleníky mimo provoz
    Češi si letos o Dušičkách pořádně připlatí. Svátek zesnulých nastává přesně za měsíc a stupňující se evropská plynová krize nutí pěstitele po celé Evropě, zejména v „květinové velmoci“ Nizozemsku, přerušovat provoz svých skleníků. Energie jsou totiž tak drahé, že by se mnohým evropským pěstitelům pěstování a následný prodej květin nevyplácel. Mají totiž své konkurenty například v afrických zemích Keni či Etiopii. A ti jsou schopni dopravit do Evropy květiny dnes již za konkurenční ceny. I tak jsou tyto ceny vyšší, než jaké by si účtovali evropští pěstitelé, pokud by žádná plynová krize neudeřila.
  • Důvěra domácností v závěru roku roste
    Důvěra v českou ekonomiku v prosinci mírně vzrostla. Nejvíce se na tom podílel nárůst spotřebitelské důvěry, která se zvýšila o 2,8 bodu a je tak nejvyšší od srpna tohoto roku. To je i v souladu se solidním růstem maloobchodních tržeb a s faktem, že spotřeba domácností zůstává i nadále hlavním tahounem tuzemské ekonomiky. Podle průzkumu ČSÚ zůstávají obavy domácností ze zhoršení ekonomické situace nízké a zároveň se snížily jejich obavy ze zhoršení vlastní finanční situace. Současně ale paradoxně vzrostl úmysl spořit, který v indexu statistického úřadu působí pozitivně. Navzdory opět zrychlující inflaci se domácnosti oproti předchozímu měsíci méně obávají růstu cen.
  • Důvěra investorů se vyplatila, bitcoin a ethereum si udržely první místa na eToro
    Podle nejnovějších údajů společnosti eToro si větší kryptoměny udržely důvěru investorů a ceny překonaly pomalý začátek roku 2023 a čtvrtletí zakončily silně.
  • Důvěra investorů slábne, jaká je nálada na trhu s kryptoměnami?
    Právní bitvy a klesající ceny posílají tržní náladu do spirály, zatímco klesající tržní kapitalizace podněcuje obavy z dalšího poklesu.
  • Důvěra investorů v eurozóně přestala klesat. Stále ale zůstává nejníže od roku 2015
    Dopolední seance dnes přinesla jeden ze zajímavějších indikátorů sentimentu mezi evropskými investory. Jedná se o index sentimentu Sentix, který mapuje názor investorů na aktuální ekonomickou situaci, když agreguje „dojmy“ z vývoje v reálné ekonomice a na finančních trzích s výhledem na jeden a šest měsíců.
  • Důvěra investorů v evropskou ekonomiku se propadla, euro však jen mírně oslabilo
    Euro si v pondělí proti dolaru odepsalo desetinu procenta své hodnoty, když se opět přiblížilo k hranici 1,3400 EUR/USD. Aktivita na trzích...
  • Důvěra německých spotřebitelů je nejvyšší za poslední rok!
    Index spotřebitelské důvěry v Německu podle institutu GfK dosáhl hodnoty -25,7 bodu, zatímco předpověď činila -27,7 bodu a předchozí hodnota -29,3 bodu. Za zmínku stojí, že se jedná o nejvyšší hodnotu za více než rok.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
Swissquote Bank