Čtvrtek 28. březen 2024 20:44
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Nízké ceny ropy zpomalují inflaci ve výrobní sféře

21.04.2020 12:04  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ceny průmyslových výrobců v březnu dále zpomalily svoji dynamiku, když se meziročně zvýšily jen o 0,4 %. Publikovaný růst cen byl mírně vyšší oproti tržním očekáváním. Oproti předešlému měsíci poklesly ceny ve výrobní sféře o 0,5 %. Na meziročním růstu cen se největší měrou podílelo odvětví elektřiny, plynu a páry, kde se ceny zvedly o 8,3 %. Nezanedbatelný nárůst byl zaznamenán i v oblasti potravinářské výroby, kde ceny meziročně přidaly 4,0 %. Naopak k výraznému poklesu cen došlo u cen rafinovaných ropných produktů vlivem nízkých cen ropy na světových trzích. Nižší byly i ceny v oblasti zpracování kovů.

Růst cen stavebních prací v březnu mírně zvolnil na 4,0 % (z únorových 4,4 %). Z historického pohledu se ovšem nadále pohybujeme na vysokých úrovních, což odráží nedostatek kapacit a pracovníků při stále solidní poptávce po stavební produkci. Dále se však snížilo tempo růstu cen stavebních materiálů, které v březnu přidaly jen 0,5 % a jejich dynamika tak oproti loňsku podstatně zvolnila.

Ceny zemědělských výrobců byly nižší o 4,2 % (v únoru o 3,8 %), když klesající ceny v rostlinné výrobě (o 11,0 %) převážily růst cen živočišných produktů.

Ceny tržních služeb pro podniky v březnu vzrostly o 2,8 %. Největší měrou se na tomto zvýšení podílely služby v oblasti zaměstnání a za skladování a podpůrné služby v dopravě.

V následujících měsících by měla inflace cen průmyslových výrobců ještě více slábnout a pravděpodobně se dostane až do pásma deflace. To bude dáno pokračujícím průsakem nízkých cen ropy do návazných výrob. Současně bude útlum ekonomické aktivity nutit výrobce tlačit své marže co nejníž, aby uplatnili své zboží na trhu s nedostatečnou poptávkou. Klesají i ceny výrobců u našich hlavních obchodních partnerů (německé PPI v březnu -0,8% y/y). Proto očekáváme, že ceny ve výrobní sféře budou v letošním roce v průměru zhruba stagnovat.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nízká inflace v eurozóně zvyšuje sázky na zásah ECB příští týden, AUD u letošních maxim, udrží se u nich i po datech HDP a zasedání RBA? Analýza FTSE 100, GBP/AUD, CAD/CHF
    Americký akciový trh si ve čtvrtek oddechnul a uzavřel v průměru 0,2 procenta ve ztrátě. Index S&P 500 skončil čtvrteční obchodní seanci pod hodnotou 2 000 bodů. Investoři raději vybírají zisky kvůli obavám z eskalace napětí na Ukrajině. Nicméně výraznějšímu propadu akciových indexů včera zabránila skvělá makroekonomická data z USA. Druhé měření HDP za 2. čtvrtletí 2014 odhalilo 4,2 procentní růst (q/q) hospodářství. První měření poukázalo „jenom" na 4 procentní růst HDP. Počet rozjednaných prodejů domů v červenci posílil o 3,3 procenta, tedy na 11měsíční maxima a počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl o 1 000 na 298 000. Mírně negativně následně obchodovala v pátek i Asie, kde japonský Nikkei uzavřel 0,23 procenta v mínusu.
  • Nízka inflácia spotrebiteľom vyhovuje
    Dnešný deň je tretí deň bez zásadnejších zverejnení. Toto obdobie ticha po búrke nastáva vždy po americkom trhu práce, ktorý sme teraz...
  • Nízká likvidita posílá dolar výše. S/R úrovně pro páry s USD.
    Letní obchodování se vyznačuje přísunem menší likvidity s možností rychlé změny kursů jak u měnových...
  • Nízká nezaměstnanost je brzdou růstu ekonomiky
    „Již tak nízká míra nezaměstnanosti v květnu dále poklesla. Podle Úřadu práce se snížila z dubnových 3,6 % na 3,5 %. Počet lidí bez práce spadl na téměř 254 tisíc, přičemž volných míst bylo téměř 286 tisíc. I když květnový meziměsíční pokles nezaměstnanosti lze přičíst na vrub sezonním vlivům, nic to nemění na tom, že je to patrně jediný klíčový ekonomický ukazatel, v němž patříme dlouhodobě mezi premianti Evropské unie. Z našeho pohledu se však není čím chlubit.
  • Nízká nezaměstnanost je koulí na noze oživení české ekonomiky
    „Nezaměstnanost v České republice další měsíc v řadě klesá – v červnu se snížila na 3,4 % z květnových 3,5 %. V rámci EU máme tak dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti. Pro českou ekonomiku to však vůbec není dobrá zpráva. Její kondice totiž není nijak valná. V prvním čtvrtletí byl růst české ekonomiky měřený HDP nulový a meziročně zaznamenal HDP poprvé od prvního čtvrtletí 2021 pokles, a to o 0,4 %. Situace, kdy HDP padá, nezaměstnanost se neustále snižuje a počet volných pracovních míst poptávaných zaměstnavateli roste, je koulí na noze oživení české ekonomiky a udržitelnosti její konkurenceschopnosti a podnikání českých firem.
  • Nizká volatila na indexu DAX30. Historické maxima zůstávají v dohledu.
    S americkým svátkem Den Martina Luthera Kinga (více informací o změně obchodních hodin) se očekává snížená volatilita na finančních trzích.
  • Nízká zářijová inflace oslabila českou korunu
    Česká koruna včera oslabila vůči euru o 0,3 %. Odpoledne se na mezibankovním trhu obchodovala kolem 25,60 CZK/EUR...
  • Nízke ceny bankových akcií zatiaľ úverovanie v eurozóne neznižujú
    ECB dnes zverejnila pravidelné štatistiky vývoja úverovania v eurozóne. Medziročný rast úverov ostal na úrovni 1,8 %. Táto štatistika je dôležitá z dvoch dôvodov – 1) úverovanie v eurozóne stále zaostáva za povedzme USA a Britániou (kvôli horšiemu stavu bankového sektora), kde prispelo k rýchlejšiemu oživeniu; 2) existuje historicky relevantná korelácia medzi cenami bankových akcií a vývojom úverovania. Dôvod tejto korelácie je taký, že keď sa bankám nedarí, tak obmedzujú úverovanie. A v súčasnosti sú bankové akcie v eurozóne nižšie ako po finančnej kríze (predovšetkým kvôli politike ECB, viac som o tom písal napr. v nedávnom poste o talianskych bankách), tak existujú určité obavy, že banky opäť utiahnu kohútiky.
  • Nízké ceny ropy mohou přivést některé země ke krachu
    Cena ropy včera propadla nejníže od krize 2009. Americká WTI se dostala pod 38 dolarů za barel a severomořský Brent se...
  • Nízke ceny ropy sú skôr výnimkou ako pravidlom
    V septembri minulého roka som písal článok o dlhodobom vývoji cien ropy pre Green Business Revue. Z nejakých technický...
  • Nízké dodávky obilí a olejnin drží ceny na vyšší úrovni. Jaké jsou vyhlídky na rok 2023?
    Produkce základních obilovin – rýže a pšenice, nejspíš nedoplní vyčerpané zásoby, zatímco plodiny, které produkují jedlé oleje, trpí nepříznivým počasím v Latinské Americe a jihovýchodní Asii.
  • Nízke sadzby môžu pripraviť európske poistovňe o 100 mld. eur
    Európski regulátori robili v tomto roku záťažové testovanie nielen pre banky, ale aj pre poisťovne. Na rozdiel od bánk pre poisťovne riziko nespočíva primárne v nesplatených aktívach, ale v nesúlade medzi aktívami a záväzkami (aktívami sa kryjú poistné udalosti), ktorý je citlivý na vývoj úročenia. 236 poisťovní s celkovým trhovým podielom bolo testovaných v dvoch záťažových scenároch:
  • Nízké sazby poškozují růst? Nebo PIMCO nerozumí tomu, co říká?
    Podobně jako Paul Krugman jsem zmatený z toho, co v článku pro Financial Times tvrdí Bill Gross. Podle jeho názoru Fed tím, že drží sazby nízko, tlačí finanční systém do oddlužení. Politika Fedu tak ve skutečnosti brzdí oživení americké ekonomiky. S tímto závěrem bych souhlasil, ne však proto, že je monetární politika příliš uvolněná, ale proto, že je příliš utažená.
  • Nízké úrokové sazby ničí důchodové systémy
    „Průběžné důchodové systémy se dlouhá léta jevily jako méně efektivní než fondové systémy. Extrémně nízké úrokové sazby to však mění. Důchodové fondy v mnohých případech snižují kupní sílu úspor,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Nízké úroky na hypotékách přilákaly nové klienty
    „Z hypotečního trhu je pumpováno obří množství prostředků na realitní trh, kde lze kvůli nedostatku nemovitostí očekávat růst cen. To do budoucna může zhoršit dostupnost bydlení v České republice,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Nízké úroky nepůjde držet věčně. Rozevírají nůžky nerovnosti
    Každoroční dostaveníčko centrálních bankéřů z celého světa, konající se ve středisku Jackson Hole ve Wyomingu, se letos smrsklo na jednodenní online konferenci. Důvod je jasný. Covid, zejména delta mutace, stojí i zatím, že setkání se neslo převážně v holubičím tónu. Šéf americké centrální banky Jerome Powell odolal tlaku některých jestřábích kolegů. V projevu k potěše trhů pronesl, že Fed bude od své extrémně expanzivní měnové politiky ustupovat jen pozvolna, byť s ním začne už letos.
  • Nízke zásoby podporujú ceny kávy
    Tento týždeň môžeme pozorovať silný nárast cien kávy. V súčasnosti je cena kávy na najvyššej úrovni od septembra 2011 a vyhliadky naznačujú, že tento trend môže pokračovať. Údaje zverejnené začiatkom tohto týždňa poukázali na prudký pokles zásob certifikovaných káv na približne 1 milión vriec. To je oveľa menej ako 1 % celosvetovej ročnej spotreby. Káva, ktorá je k dispozícii na dodávku na základe termínovaných zmlúv, sa v súčasnosti nachádza v prístavoch. Akékoľvek problémy s doručením môžu spôsobiť astronomické zvýšenie cien.
  • Nízký PMI průmyslové aktivity již dále neklesl
    Navzdory obavám trhu z pokračujícího poklesu tuzemského PMI indexu průmyslové aktivity k jeho dalšímu snížení nedošlo. Květnová hodnota PMI setrvala na dubnové úrovni ve výši 42,8 bodu. Tržní konsensus počítal se zhoršením na 41,5 bodu, my jsme se dokonce obávali 41,02 bodu.
  • Nizozemci i Francouzi právě uzavřeli obří obchody s Katarem, ten jim bude dodávat plyn 27 let. Katar je přitom stěžejním sponzorem teroristů z Hamásu; může přitom ovlivňovat postoj EU k Palestině i Izraeli
    Nizozemsko si právě zajistilo plyn z Kataru na 27 let dopředu. Společnost Shell jej pro Nizozemsko bude nakupovat od státního podniku Qatar Energy od roku 2026, a to v objemu až 3,5 milionu tun zkapalněného plynu ročně. Nizozemci tak budou katarský plyn – tedy fosilní palivo – odebírat ještě i po roce 2050, k němuž se přitom země EU zavázaly splnit ambiciózní unijní zelené cíle, a především dosáhnout uhlíkové neutrality.
  • Nizozemí po volbách čeká období složitého skládání vládní koalice
    Definitivní výsledky dnes potvrdí, že fragmentace nizozemské politiky ještě o něco postoupila a v parlamentu pravděpodobně zasedne až 13 politických stran. Nizozemí tedy čeká období složitého skládání vládní koalice. V různých koutech světa dnes budou zasedat centrální banky, ale změnu politik nečekáme od žádné z nich. České průmyslové ceny ukáží na pokračující inflační tlaky v tomto cenovém okruhu, které se postupně budou přelévat do spotřebitelských cen.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Swissquote Bank