Čtvrtek 28. březen 2024 21:29
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

Světový obchod klesne o 32 %

09.04.2020 07:51  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Světový obchod se zbožím v letošním roce podle odhadů kvůli pandemii covid-19 klesne o 13 až 32 %. Pokles bude podle WTO mnohem prudší než v době globální finanční krize před deseti lety.

Světová obchodní organizace – WTO uvedla, že pokud budou jednotlivé země spolupracovat, v příštím roce, až pandemie odezní, by se měl obchod zotavit. Do výhledu nejsou zahrnuty služby. WTO odhaduje, že obchod se službami bude koronavirem zasažen nejhůře, a to zejména kvůli omezením v dopravě a cestování.

Ekonomické dopady

Rozpětí odhadu letošního poklesu je velmi široké. Podle WTO je nejisté, jaké ekonomické dopady tato bezprecedentní zdravotní krize představuje. Generální ředitel WTO Roberto Azevedo ve svém prohlášení označil výhled za „ošklivý“. Přesto připustil, že je rychlé a energické oživení možné. Přijímaná rozhodnutí určí budoucí podobu zotavení i celkové vyhlídky globálního růstu. Důležité bude hlavně udržení otevřených a předvídatelných trhů pro obnovení investic. Pokud země budou spolupracovat, oživení bude rychlejší, než pokud bude každá země jednat sama.

Pokles ekonomiky o desítky procent

V letošním roce asi všechny regiony zažijí pokles obchodu o více než 10%. Nejhorší ztráty zaznamená vývoz ze Severní Ameriky a Asie. Prudší pokles nastane i v sektorech zaměřených na elektronické a automobilové produkty. Na příští rok WTO předpovídá růst obchodu o 21 až 24 %. Výsledek ovlivní doba trvání epidemie a reakce politiků. V loňském roce WTO potvrdila pokles obchodu se zbožím o 0,1 %. Hlavním důvodem bylo hlavně obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou nebo zpomalení ekonomiky. V říjnu 2019 WTO předpovídala letošní zvýšení obchodu o 2,7 %. Za loňský rok pak počítala s růstem o 1,2 %.

ČNB

Sněmovna schválila, že Česká národní banka může obchodovat s cennými papíry s delší splatností, s více institucemi na finančních trzích a může více nakupovat státní dluhopisy. Rozšíření platí do konce příštího roku. Předlohu musí schválit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman. Nákup cenných papírů bude preventivní a umožní ministerstvu financí se snáz financovat na finančním trhu za výhodnějších podmínek.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Světové trhy se vzpamatovávají z propadů minulého týdne
    Evropské trhy dnes korigují ztráty z minulého týdne, které dosáhly 2,2 %. Napomohla tomu i zpráva o uskutečněné schůzce mezi obchodními představiteli Spojených států s jejich protistranou za EU, Cecilií Malmström. Americká administrativa zhodnotila schůzku jako konstruktivní. Hlavní index Stoxx 600 posiluje o 0,5 %. Nejlépe jsou na tom síťová odvětví, která si připisují 1,4 % hodnoty. Nejhůře jsou na tom zpracovatelé komodit, kteří odepisují jednu desetinu procenta.
  • Světové trhy se zotavují z výprodejů
    Americké akciové trhy se dnes zotavují z výprodejů minulých dnů. Všechny tři hlavní indexy rostou mezi 0,9 % až 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se daří všem sektorům. Nejúspěšněji zahájily seanci finanční instituce se ziskem 1,3 %. Akciovým trhům aktuálně pomáhá vlna optimismu, když americký prezident Donald Trump včera oznámil svůj záměr pozdržet zavedení dovozních cel na auta až o šest měsíců. Původní deadline na rozhodnutí o clech vyprší tuto sobotu. Trump chce nejdříve počkat, jak dopadnou obchodní jednání s Evropskou unií a Japonskem. Teprve poté by rozhodoval o případném uvalení cel.
  • Světové trhy si užívají chvíli klidu a korigují předchozí ztráty
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování růstem. Index Dow Jones roste o 0,5 %, S&P 500 posiluje o 0,3 % a technologický Nasdaq přidává 0,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe vede síťovým odvětvím (+1,5 %) následovaným realitními developery (+1,2 %). Na opačné straně nejhůře obchodní seanci zahájily energetické společnosti (-0,8 %).
  • Světové trhy sužují gradující obavy z obchodní války
    Americké trhy zakončily včerejší obchodování ztrátami. Trhy padaly opět z důvodu zvyšujícího se napětí a obav z vypuknutí obchodní války mezi USA a zbytkem světa. Index Dow Jones poklesl o 1,3 %, S&P 500 oslabil o 1,4 % a technologický Nasdaq ztratil dokonce 2,1 %. Nejhůře dopadly technologické firmy (-2,3 %), které následovala dvojice sektorů energetického a výrobců luxusního zboží, které shodně přišly o 2,2 % své hodnoty. Na opačné straně se nachází především odvětví utilit (+1,7 %).
  • Světové trhy zůstávají pod tlakem, koruně se ale daří jít proti proudu
    Finanční trhy zůstávají pod tlakem a to hlavně kvůli problému jménem Řecko. Nové...
  • Světově významná ratingová agentura Fitch potvrzuje Česku rating. Rizikem může být příliš nesourodá koalice Fialovy nastupující vlády, provizorium samo o sobě ne
    Světově významná ratingová agentura Fitch Ratings opět potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni AA-. Naposledy tak učinila koncem letošního června.
  • Světově význmaná ratingová agentura Fitch potvrzuje Česku rating. Rozvrat veřejných financí neočekává
    Světově významná ratingová agentura Fitch Ratings opět potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni AA-. Naposledy tak učinila začátkem letošního roku.
  • Světovou ekonomiku teď drží nad vodou spotřebitel, v USA, v Číně i v Česku. Ale jak dlouho ještě?
    Mezinárodní měnový fond ve své nejnovější prognóze snižuje odhad letošního růstu světové ekonomiky na tři procenta. To je nejméně od globální finanční krize před deseti lety. Fond si také všímá určité ekonomické „schizofrenie“. Napříč jednotlivými ekonomikami poslední dobou platí, že zatímco průmysl se propadá, sektoru služeb se stále poměrně daří. Právě tyto dvojakost, jakési dvě tváře, které nyní jednotlivá hospodářství nastavují, má zásadní podíl na tom, že světová ekonomika neztrácí dech ještě mnohem varovněji. A to ani době obchodní války USA a Číny a nejvyšší míry ekonomické nejistoty za poslední dekády.
  • Světový den marihuany
    Na dnešní den připadá každoroční den "420". Kdysi obyčejný den se stal manifestací těch, kteří usilují o legalizaci marihuany pro léčebné i rekreační účely. Více informací o vzniku tohoto dne si můžete přečíst níže.
  • Světový dluh vykazuje v historicky rekordní míře záporný výnos. Investoři se proto obávají vzedmutí inflace, což pomáhá bitcoinu k cenovému růstu až takřka na rekord
    Celkový celosvětový objem dluhu, který vykazuje záporný výnos, se právě teď nachází nejvýše v historii. Vyplývá to z ukazatele Global Negative-Yielding Debt Index, který sestavují společnosti Bloomberg a Barclays (viz graf níže).
  • Svet potrebuje veľký šok
    Viete aký bol bežný ekonomický rast pol storočím? Viac ako 5%. Populácia rástla, produktivita práce bola vysoká a centrálne banky museli krotiť rastúcu infláciu. Svet sa odvtedy výrazne zmenil.
  • Svět potřebuje oslabení dolaru
    Globální politická panika zaznamenána v prvním čtvrtletí letošního roku ukázala, že svět není schopen uniknout své závislosti na tištění peněz. Podpora centrálních bank je pro ekonomiky tak důležitá, že tento stav zůstane v platnosti až do úplného strukturálního selhání. Nekonečné kvantitativní uvolňování má své důsledky, vidíme ho zejména v Číně.
  • Svět rozladila další Trumpova cla, korunu slabší domácí data
    Po krátké úlevě se do nálady na finančních trzích znovu opřel Donald Trump. Jeho poslední ofenziva se 100miliardovými cly zarazila nadšení, ze kterého těžily hlavně akcie na úkor dluhopisů či zlata. Paniku však nespustila.
  • Svet sa zľakol Trumpa
    Svet sa zľakol šance, že Donald Trump sa stane prezidentom. Aspoň ten investorský. Americké akcie klesajú na najnižšie úrovne od začiatku júla. Menšie straty zaznamenal od začiatku týždňa aj americký dolár, ktorý prišiel o percento zo svojej hodnoty. Zlato sa po silnom prepade na začiatku októbra opäť dostáva nad úroveň $1300. No najviac sa trpí mexické peso, ktoré dosahuje svoje októbrové minimá.
  • Svet sa zmenil
    Rok 2016 sa zapíše do histórie ako rok dramatických zmien. Po Brexite, čo môže byť najväčšia udalosť európskych dejín posledných dekád, prichádza nečakané víťazstvo Donalda Trumpa. Nečakané aspoň podľa stávkových kancelárií, keď kurz na Trumpa bol pred voľbami totožný ako kurz na Brexit (cca 20% šanca). Tentokrát to stávkové kancelárie ale poriadne zabolí. Avšak tu bolesť neskončí.
  • Svět se bojí bankovní paniky v USA, kolem ústavu Silicon Valley Bank. Klesají i bankovní tituly pražské burzy
    Bankovní tituly dnes stahují dolů pražskou burzu. Akcie Erste Bank klesají o víc než tři procenta, Komerční banka ztrácí více než procento a Moneta zhruba půl procenta. Propad tuzemských bankovních titulů dokládá, že ani banky v ČR nejsou imunní vůči bankovní tísni, v některých případech až panice, která je patrná zvláště v USA. Tam musí nečekaně svůj kapitál nouzově navyšovat Silicon Valley Bank, tedy ústav zaměřený na obsluhu a financování startupových projektů.
  • Svět se bojí měnové války. Americké burzy včera spadly nejvýrazněji v letošním roce, USA prvně od roku 1994 označily zemi - Čínu - za měnového manipulátora
    Americké akciové trhy se včera propadly nejvýrazněji v letošním roce. Důvodem byl strach burzovních obchodníků z měnové války mezi dvěma nejsilnějšími ekonomikami světa. USA a Čína spolu už přes rok válčí cly a jestliže by začaly válčit ještě záměrným oslabováním svých měn, ekonomická perspektiva světového hospodářství by se dále zatemnila. Zisky firem by tak padaly. Mezi nejpostiženější ekonomické celky by patřily eurozóna – a zprostředkovaně i Česko – a také Japonsko. To proto, že eurozóna a Japonsko jsou v případné měnové válce prakticky bezbranné, jelikož příslušné centrální banky už nemají příliš kam své úrokové sazby snižovat, a tedy jak oslabovat své měny.
  • Svět se bojí, že koronavirus způsobí globální pandemii. Zlato je nejdražší v dějinách, japonský jen přestává být bezpečným útočištěm a výnos amerických bondů asi spadne na historické minimum
    Cena zlata dnes během obchodování vystoupala na nové více než sedmileté maximum, zejména v důsledku opětovného růstu obav z šíření koronavirové nákazy, tentokrát mimo čínské území. Podle studie londýnské Imperial College z minulého týdne dosud nebyly odhaleny přibližně dvě třetiny případů nakažení mimo Čínu. Dosud převážně „čínský“ resp. dokonce jen „wu-chanský problém“, se stává globální záležitostí, přičemž riziko vzniku celosvětové pandemie je dosud nejvyšší.
  • Svět se děsí krize nejvíce od roku 2007, český řidič se raduje. Pohonné hmoty kvůli temným očekáváním zlevňují
    Americké akciové trhy se včera propadly nejvýrazněji za celý letošní rok, s akciemi ale padá také cena ropy. To je dobrá zpráva pro české řidiče, protože jim to zlevní pohonné hmoty. Zlevňování už ostatně začalo. Po týdnech „přešlapování na místě“ se ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu vydaly viditelněji dolů.
  • Svět se ocitá v horečce zájmu o nákup letních zájezdů, v ČR je hitem Turecko. Největší světová cestovka hlásí mimořádný růst sháňky, jenž i o 20 % předčí zájem z doby před pandemií
    Hotely a dovolenkové lety pro nadcházející letní sezónu si lidé v těchto hodinách a dnech celosvětově zamlouvají zcela mimořádným tempem. Horečka zájmu o koupi dovolené se nevyhýbá ani Česku. Akcie největší světové cestovky, TUI, dnes na londýnské burze přidaly až dvě procenta. Firma oznámila, že tempo objednávání zájezdů na letošní léto dokonce předčí úrovně před pandemií.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Xtrade
LiteForex
FX Global
reklama
Fintokei ProTrader