Sobota 20. duben 2024 09:08
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Dokáže vaše ETF portfolio odolat krizi? 6 užitečných tipů, jak se ochránit

06.04.2020 14:59  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Trhy mohou v extrémních podmínkách klesnout i o více než 60 %. Pokud však své ETF portfolio vybudujete správně, mělo by být dostatečně odolné na většinu tržních podmínek. Dokáže vaše ETF portfolio obstát během finanční krize? Postupujte podle těchto šesti kroků a ochraňte tak svůj kapitál v turbulentních časech.

Jak ochránit své ETF portfolio

 

V následujícím článku se dočtete:

  • Lze předvídat příchod a průběh finanční krize?
  • 6 klíčových otázek pro sestavení robustního a odolného ETF portfolia
    • Jak dlouho můžete své peníze investovat?
    • Jaké jsou vaše zdroje návratnosti?
    • Je vaše ETF portfolio dostatečně diverzifikované?
    • Má vaše portfolio ETF defenzivní komponenty?
    • Jaké jsou náklady na vaši investici?
    • Jak posílit odolnost portfolia?
  • Obchodování ETF u LYNX

Lze předvídat příchod a průběh finanční krize?

V posledních několika týdnech způsobila pandemie koronaviru prudký pokles cen na všech globálních akciových trzích. Musíme si uvědomit, že střídání ekonomické konjunkce a recese je přirozený proces. Příchod krize na finančních trzích je vždy nevyhnutelný, jen není jasné, kdy to bude. Navíc není možné s jistotou předvídat její průběh.

Čtěte také: Přijde finanční krize v roce 2020? Objevte 16 znaků blížícího se pádu burzy.

Správci fondů často zajišťují rizika pomocí derivátů. Náklady na tyto strategie však ukusují obrovský kus z návratnosti investorů. Navíc neexistuje žádná záruka, že tyto strategie dlouhodobě skutečně fungují. Mnoho fondů nedokázalo po odečtení poplatku udržet krok s nárůstem indexu S&P 500 po krizi v roce 2008.

Mohou tyto strategie uspět po aktuální krizi? Finanční krize je taky často odstartována tzv. fenoménem černé labutě. Smysl fenoménu „Black Swan“, jak jej popisuje krizový teoretik Nassim Taleb, spočívá v tom, že daný jev přesahuje hranice současného modelování rizik.

Pokud tedy nelze předvídat, kdy vypukne finanční krize, ani jak bude probíhat, potřebujeme takový plán, který je odolný vůči co největším možným rizikovým scénářům, aniž by byl neudržitelně nákladný.

6 klíčových otázek pro sestavení robustního a odolného ETF portfolia

Robustní investiční strategie přijímá rizika jako součást své podstaty a integruje je do vašeho ETF portfolia. Investoři do ETF mohou minimalizovat dopady finanční krize následujících šesti kroků, které vám pomohou vyhodnotit stabilitu vašeho ETF portfolia.

1. Jak dlouho můžete své peníze investovat?

Zlatým pravidlem je vyhnout se prodeji se ztrátou. Pokud budete mít peníze investované během krize, pak vaše ztráty existují pouze na papíře – ztráty jsou skutečně realizovány pouze při prodeji. Čím je tedy váš časový horizont delší, tím větší jsou vaše možnost k zotavení vašeho portfolia.

Z dlouhodobého hlediska se výkonnost vašich akcií přizpůsobuje ekonomickému růstu trhů, do nichž investujete. Proto se říká, že čím delší investiční horizont, tím lépe pro investory. Trhy mají tendenci se poměrně rychle uklidnit a akcie poté znovu začnou získávat na hodnotě.

Při kratším investičním horizontu se můžete zajistit nákupem defenzivních akcií. Tak budete mít k dispozici více stabilnějších titulů, když budete čekat na zotavení vašich spekulativních akcií.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

2. Jaké jsou vaše zdroje návratnosti?

Akcie jsou nejsilnějším zdrojem návratnosti, který mají investoři k dispozici. A samozřejmě, vaše akciové ETF závisí na základní výkonnosti akcií společností, které dané ETF sledují.

Ceny akcií však často více ovlivňují vyhlídky investorů ohledně vývoje společnosti, ať už se jedná o společnost samotnou, sektor, ve kterém společnost podniká, nebo ekonomiku, do které společnost spadá.

Tato očekávání se mohou značně lišit od reálných fundamentálních podkladů, což je důvod, proč se trhy můžou přehřát (krize v roce 2000). V dlouhodobém horizontu se ceny akcií vracejí ke svým fundamentálním hodnotám. Pokud budete nakupovat v období korekce a prodávat v období nárůstu, budete profitovat. To je podstata burzovního rčení „Buy low, sell high“.

Silné kapitálové výnosy také zvyšují efekt složeného úroku, který dlouhodobě exponenciálně zvyšuje váš kapitál. Principem je, že složený úrok se zvyšuje, protože kapitál, který vyděláte, následně generuje nový kapitál.

Americký investor John C. Bogle radí: Alokujte alespoň 50 % svého portfolia do akcií, zbytek rozdělte do nízkorizikových aktiv, jako jsou vysoce kvalitní státní dluhopisy, abyste vyrovnali volatilitu. Dělejte věci jednoduše, ignoruje zmatek a obchodujte co nejméně.‘‘

LYNX TIP: Chcete se dozvědět více o obchodování ETF? Objevte průvodce obchodováním ETF

3. Je vaše ETF portfolio dostatečně diverzifikované?

Diverzifikace je známá jako jedna z mála věcí, kterou na burze máte čistě ve svých rukou. Čím více diverzifikujete váš kapitál, tím méně je vaše investiční portfolio zranitelné. Nejlepší je diverzifikovat napříč třídami aktiv i v rámci jednotlivých tříd aktiv. S ETF lze diverzifikovat za cenu a rychlost, která byla v minulosti nepředstavitelná.

S jediným ETF, které investuje do širokých akciových indexů (například MSCI All-World), můžete jednoduše investovat do několika tisíc společností z celého světa – včetně rozvíjejících se trhů.

Vysoce kvalitní vládní dluhopisy jsou ideální obrannou třídou aktiv, která doplňuje váš výběr rizikovějších akcií. Další užitečné třídy aktiv zahrnují REIT ETF (dobré pro růst a nízkou korelaci s akciemi) a zlaté ETC (defenzivní a nekorelující s akciemi a dluhopisy).

Dluhopisy a komodity s vysokým výnosem jsou dalším zdrojem diverzifikace

4. Má vaše portfolio ETF defenzivní komponenty?

Nejdůležitějším krokem k posílení portfolia je vytvoření silné defenzivní alokace aktiv. Tato část portfolia není primárně určena ke generování výnosů. Namísto toho je postavena z aktiv, které ve srovnání s akciemi historicky dobře zvládaly krizi.

Když výkon vašich akcií slábne, vaše defenzivní aktiva vám poskytnou zdroj likvidity, pokud budete potřebovat kapitál. Mohou dokonce zvýšit svoji hodnotu, čímž se sníží volatilita vašeho portfolia během finančních krizí.

Klasickou defenzivní částí portfolia jsou kvalitní vládní dluhopisy. Tato třída aktiv byla tradičně dobrou protiváhou k padajícím akciím. Dlouhodobé dluhopisy fungovaly nejlépe během finanční krize v roce 2008. V následující tabulce je vidět, že zatímco akcie ztroskotaly během turbulentního období (červená čára), dluhopisy si udržely stabilně vzestupný výkon.

Během koronavirové krize na začátku roku 2020 můžete také pozorovat protisměrný pohyb a stabilizační dopad dluhopisů ve srovnání s akciemi.

Výkon akcií vs výjon dluhopisů

Ne všechny dluhopisy jsou během krize stejné. Ujistěte se, že jsou vaše defenzivní dluhopisy drženy ve vaší „domovské“ měně, nebo zda jsou zajištěny zpět do své domovské měny, pokud dáváte přednost diverzifikaci na globální vládní dluhopisy.

Dluhopisy s vysokým výnosem jsou v krizi zranitelné, protože mají rizikovější úvěrové ratingy a dluhopisy vázané na index také nefungovaly během úvěrové krize příliš dobře kvůli obavám z deflace. Lze však očekávat, že dluhopisy vázané na index budou fungovat v období vysoké neočekávané inflace, která by mohla ohrozit jiné třídy aktiv.

Součástí vaší obranné alokace může být také zlato. Zlato inklinuje k výkonu, když se trh obává systematického oslabování nebo oslabení měny Proto během krize v roce 2008 a po jejím skončení zlatý trend prudce stoupal.

Zlato je však vysoce volatilní třídou aktiv a komodity samozřejmě investorům nepřináší žádné dividendy, vyjímka je investice do dividendových akcií např. těžařů zlata. Investice do zlata by proto měla být nižší.

LYNX Webinář: Jak vybrat to pravé ETF pro Vaše portfolio?

Pamatujte, že čím kratší je váš časový investiční horizont, tím více byste měli držet v defenzivních aktivech, abyste mohli čelit finanční krizi a nebyli nuceni prodávat své akcie pod cenou.

Portfolio by tedy mělo být co nejvíce vyvážené. Nízkoriziková aktiva obvykle přinášejí nízkou návratnost, takže tlumí vaši výkonnost, když ekonomika prosperuje a akcie posilují. Navíc neexistuje nic jako univerzální finanční krize. Každý krach na burze byl něčím specifický a na každou situaci reaguje každá třída aktiv jiným způsobem.

Musíte tedy vyvážit růstový potenciál a vaši toleranci vůči osobním rizikům. Musíte přijmout fakt, že diverzifikace portfolia znamená, že určitá jeho část bude v každé situaci vždy ztrátová.

Přizpůsobení vašeho portfolia co nejvíce tržním situacím znamená, že vaše portfolio málokdy prudce vystřelí směrem nahoru, ale bude stabilně pomalu růst a minimalizujete riziko, že naopak vystřelí prudce dolů.

5. Jaké jsou náklady na vaši investici?

Čím nižší jsou vaše náklady, tím větší návratnost vaše investice má. Jinými slovy, tím více peněz jde do vaší kapsy a méně manažerovi fondu. ETF jsou pro vás proto ideálním aktivem, protože investice do ETF je levná, a jak ukazuje nezávislá analýza, drahé investiční produkty v průměru nepřekonají jejich výkonnost.

Stále se zvyšující konkurence na poli ETF navíc dlouhodobě snižuje náklady na investice do ETF.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

6. Jak posílit odolnost portfolia?

Paradoxně, čím méně perfekcionistický je váš investiční plán, tím odolnější bude vaše portfolio během krize. Pokud se budete soustředit pouze na výnosnost portfolia, můžete opomenout zakomponovat defenzivní prvek, což činí vaše portfolio křehké a zranitelné. Veškeré vygenerované zisky pak můžete ztratit během jednoho prudkého poklesu.

Je proto lepší své portfolio alespoň částečně zajistit na úkor výše míry návratnosti. I investice do fyzických statků, kterými jsou například nemovitosti, může sloužit vedle dluhopisů a zlata jako doplněk zajištění portfolia. V průběhu krize však můžou být nemovitosti velmi nelikvidní.

Také se nedoporučuje investovat kapitál, na kterém jste závislý, či si dokonce na investování půjčovat a doufat, že dluhy splatíte zisky z burzy. Dvousečná zbraň je i pákový efekt, který znásobuje zisky, ale může znatelně prohloubit i ztráty – dokonce více, než byla výše původní investice.

LYNX TIP: Chcete se dozvědět více o investování do ETF? Sledujte sekci věnovanou ETF.

Obchodování ETF u LYNX

LYNX nabízí možnost investování do ETF přímo na domácích burzách. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře.

Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Obchodujte ETF s LYNX

LYNX umožňuje nákup a prodej ETF na evropských i asijských burzách za extrémně nízké poplatky.

Objevte více o investování do ETF
ETF trading: Graf při obchodování ETF
Nejlepší čínské akcie a ETF

Nejlepší čínské akcie a ETF v roce 2020

14. března 2020 | Akcie

Čínská ekonomika každým rokem sílí. Přemýšleli jste, jaké příležitosti vám může rozjetá čínská ekonomika nabídnout? Objevte nejlepší čínské akcie a ETF.

Číst dále
nejlepší dividendoví aristokraté

Výběr 10 nejlepších dividendových aristokratů a ETF roku 2020

09. ledna 2020 | Akcie

Co znamená pojem dividendový aristokrat? Jací jsou nejlepší dividendoví aristokraté v Evropě a na světě? Objevte také ETF, které se na tyto akcie zaměřují.

Číst dále
MSCI World index

MSCI World Index – Průvodce indexem & 10 nejlepších ETF

28. listopadu 2019 | Burzovní indexy

Co přesně je MSCI World Index a kolik akcií jej tvoří? ✅ Objevte důvody, proč mít ETF na burzovní index MSCI World ve Vašem investičním portfoliu.

Číst dále


Klíčová slova: Breakout | Obchodník | Převodník měn | Intradenní obchodník | Breakout Trader | Obchodovat s akciemi | ETF portfolio | Vzdělávací webináře | Americký investor | Potenciál | Koronavirové krize | Růst | Prudký pokles cen | Třída aktiv | Profitovat | Prudký pokles | WP | Taleb | Pandemie | Pandemie koronaviru | Pokles | Trhy | Komunikace | Krach | Dividendový aristokrat | Návratnost | Černé labutě | ETF roku 2020 | Na burze | Vyhlídky | Úrok | Dlouhodobé dluhopisy | Objem | Prodávat své akcie | Obchodujte | Jak se stát lepším investorem | Pokles cen | Akcie a ETF | Dluhopisy s vysokým výnosem | ETF portfolia | Objem obchodování | Investování do ETF | LYNX webinář | Složený úrok | MSCI World Index | Kapitálové výnosy | ETC | Zajištění portfolia | Obchodování ETF | Alokace aktiv | Očekávání | Výnosy | Krize | Poplatky | Úvěrové krize | Zajištění | Ztráty | S&P | Dopady finanční krize | Vládní dluhopisy | Black swan | MSCI | Burze | Sell | ROCE | REIT | Buy | Zisky | Webináře | Webinář | Trh | Státní dluhopisy | Řízení rizika | Pro investory | Portfolia | Oslabení měny | Nemovitosti | Management | Krach na burze | Investiční portfolio | Investiční plán | Investiční | Investice do zlata | Eura | Čínská ekonomika | Burzovní indexy | Analýzy | Volatilní | Investiční strategie | Index | Ceny akcií | Burzy | LYNX | Investovat | Obchodovat | Investiční produkty | Investoři | Čínské akcie | Indexy | Finanční krize | Index MSCI | Obchodování | Dluhopisy | Zlato | Výnosnost | Výkonnost | Volatilita | VaR | Trigger | Trend | Trader | Spread | S&P 500 | Riziko | Pákový efekt | Portfolio | Měny | Margin | Low | Korekce | Komodity | Investování | Investor | Investiční horizont | Investice | High | Futures | Ekonomika | Diverzifikace portfolia | Diverzifikace | CFD | Burzovní index | Analýza | Alokace | Aktiva | Akcie | Kapitál | Rizika | Daně | Recese | Dividendy | ETF | Obchodní deník | Deflace | Inflace | Peníze | Money management |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dojde po zasedání ECB k obratu na eurodolaru?
    John J. Hardy, měnový stratég, Saxo Bank. I přesto, že Mario Draghi nechal spoustu nevyřčeného, mohl by měnový pár EUR...
  • Dokáže ECB zachránit euro❓
    Další rozhodnutí o měnové politice Evropské centrální banky bude oznámeno tento čtvrtek ve 14:15. Tisková konference prezidentky ECB Lagardeové bude následovat o půl hodiny později ve 14:45. Trh předpokládá zvýšení sazeb o 50 - 75 bp. V obou případech by se jednalo o velký nárůst, protože se ECB v poslední době profilovala spíše jako holubičí. Co očekávat od nadcházejícího zasedání ECB?
  • Dokáže Fed překvapit stejně jako ECB?
    Minulý týden překvapila trhy Evropská centrální banka díky velice umírněnému vystoupení prezidenta ECB Maria Draghiho, které způsobilo...
  • Dokáže ropa dosáhnout 100 dolarů za barel?
    V posledních týdnech jsme ve Spojených státech zaznamenali výrazný pokles zásob ropy. Důvodem je omezený růst výroby a relativně nízký dovoz. Zajímavé je, že poptávka ve Spojených státech nevypadá příliš dobře, takže hlavním faktorem, který způsobuje růst cen na trhu s ropou, je nabídka.
  • Dokáže ropa WTI prorazit rezistenci a získat dalších 20%?
    Cena ropy West Texas Intermediate (WTI) se posledních několik týdnů nadále pohybuje kolem cenové úrovně ~ 65.00 $. Tat...
  • Dokáže ropa WTI prorazit rezistenci a získat dalších 20%?
    Cena ropy West Texas Intermediate (WTI) se posledních několik týdnů nadále pohybuje kolem cenové úrovně ~ 65.00 $. Tato úroveň je ve skutečnosti silná úroveň rezistence, kde se ceně nepodařilo porazit v dubnu 2019, lednu 2020 a březnu 2021, jak ukazuje následující graf.
  • Dokáže se cena Ripple (XRP) po prolomení kritické oblasti podpory zotavit?
    Cena XRP od začátku letošního března klesá přičemž se dostala pod kritickou úroveň podpory. Podle krátkodobých údajů je cena býčí, avšak podle dlouhodobých je medvědí. Pokles pod 0,41 dolaru by znamenal, že krátkodobý trend je také medvědí.
  • Dokáže se euro zachránit?
    Euru si dokázalo najít záchytný bod díky pozitivním makro datům z Německa, pochybnostem představitelů Evropské centrální banky o uvolnění měnové politiky a faktu, že hlavní banky revidují své prognózy týkající se rozsahu cyklu snižování sazeb ECB. Významnou roli v odrazu páru EUR/USD sehrálo také zavírání spekulativních short pozic před projevem prezidentky ECB Christine Lagardeové.
  • Dokáže se Unity vymanit ze své tržní niky?
    Unity je přední světová platforma pro vývoj her, která se může za rok 2019 pochlubit 53% tržním podílem v oblasti mobilních her a růstem výnosů kolem 40 %. Společnost už jednou zvýšila své cenové rozpětí pro IPO a pravděpodobně půjde ještě výš, tak jako třeba Snowflake. Pokud budou akcie firmy k mání po 50 dolarech, bude mít tržní hodnotu zhruba 11,9 miliardy USD.
  • Dokáže Solana udržet svůj nedávný vzestup?
    Solana (SOL) dělá na trhu kryptoměn vlny s působivým cenovým výkonem od začátku roku 2023. Digitální měna během tohoto období zaznamenala ohromující nárůst své hodnoty o 195 %, takže obchodníci a investoři jsou zvědaví, zda se tato rally udrží i v následujících měsících.
  • Dokáží mobilní platformy plně nahradit systémy pro PC?
    Každý obchodník zná velmi dobře situaci, kdy nemůže být u svého počítače v době, kdy je trh volatilní a obchodník má otevřené pozice. Nebo očekáváte...
  • Do kdy vydrží akciím pozitivní nálada?
    Počet Američanů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti minulý týden po sezónním očištění klesl o 7 000 na 262 000. Analytici čekali...
  • Do kedy budú mať investori trpezlivosť?
    Včerajší obchodný deň začal celkom pozit&ia...
  • Dokonalá búrka mieri na eurozónu. Opäť.
    Aktuálne sa pozornosť sústredí hlavne na fiškálny útes v USA, pričom zasadanie euroskupiny sa už b...
  • Do konce roku by zlato mohlo být na 2 200 
    Pro začátek lepší zprávy: Heng Koon How, šéf tržní strategie singapurské nadnárodní bankovní společnosti United Overseas Bank, která má ve většině jihovýchodní zemích Asie pobočky, tento týden v rozhovoru pro agenturu Bloomberg řekl, že „příliv bezpečných přístavů zvedne do konce letošního roku cenu zlata na 2200 dolarů za trojskou unci.“
  • Do konce roku lze očekávat mírné zdražování pohonných hmot
    V uplynulém týdnu se ceny pohonných hmot téměř nezměnily. Vysokou stálost v cenách benzínu a nafty lze očekávat i v příštím týdnu. Pumpaři momentálně nezaznamenávají silné tlaky, které by je okamžitě nutily upravovat ceny na čerpacích stanicích. Do Vánoc lze však očekávat, že se ceny mírně zvýší.
  • Do konce roku 2022 by mohla 1 miliarda uživatelů po celém světě držet kryptoměny, více než polovina bude vlastnit BTC
    Pokud bude adopce kryptoměn postupovat stejně jako doposud, do konce roku 2022 by mohlo být více než 1 miliarda uživatelů kryptoměn, z nichž více než polovina by vlastnilo BTC.
  • Do konce roku 2022 se Cardano dostane na výkonnostní úroveň Solany
    Kryptoměna Cardano (ADA), která se řadí mezi největší potenciální konkurenty Etherea (ETH), se v současnosti blíží svým historickým cenovým maximům ve výši skoro 70 %. Tato kryptoměna má však stále o něco vyšší kapitalizaci, než konkurující kryptoměna Solana (SOL).
  • Doktore, zažívám něco zvláštního. Vypadá to jako pocit optimismu.
    Nick Beecroft, předseda Saxo Capital Markets UK Ld. V podstatě jsem nic podobného necítil celé ty čtyři ro...
  • Doktor Zkáza optimistou - Faber čeká v další dekádě od akcií více než od bezpečných dluhopisových přístavů (+video)
    „Jsem velkým optimistou. Jinak bych s takovými vládami, jaké nyní máme, musel sp...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král