Čtvrtek 28. březen 2024 14:45
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple pivot points
reklama
InstaForex Ebook

BREAKING: Služby ve Francii a Německu vykázaly nečekaný propad

24.03.2020 09:49  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dlouho očekávaná předběžná data indexů PMI za březen ve velkých evropských ekonomikách byla právě zveřejněna. Francouzské statistiky (9:15) ukázaly pokles výrobního indexu z 49,8 na 42,9 bodů (oček. 40 bodů) a služby se zřítily z 52,5 bodů na 29 bodů (oček. 42 bodů). Statistiky z Německa (9:30) vykázaly pokles výroby z 48 na 45,7 bodů (oček. 39,6 bodů) a služby klesly z 52,5 bodů na 34,5 bodů (oček. 42,3 bodů).

Evropská data následují australské a japonské výsledky, které už byly také zveřejněny. Dopad šíření koronaviru je značný a sektor služeb je zasažen o mnoho více než výroba. Reakce na trzích nebyla výrazná. Eurodolar na data takřka nereagoval a pokračuje na vyšší úrovně díky oslabování USD. Akciové trhy však v reakci na data klesly.

DE30 v reakci na francouzské PMI klesl. Další negativní vlna přišla v reakci na německá data. DE30 ztratil více než 150 bodů v předchozí půl hodině. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BREAKING: Skupina G7 přislíbila opatření, pokud budou potřeba. Trhy nepřekvapila
    Konferenční hovor skupiny zemí G7 mezi ministry financí a centrálními bankéři se nestal hybatelem trhů, protože nezazněla zásadní prohlášení, se kterými by trhy nepočítaly. Ve vyjádření skupiny zaznělo, že země jsou připraveny jednat, pokud si to situace vyžádá. Centrální banky mohou zasáhnout v rámci svého mandátu. Suma sumárum se obchodníky, kteří mohli počítat s nějakou "nebojácnou" akcí, nepodařilo překvapit a začali se částečně stahovat z akciového trhu. Hlavní indexy začaly v reakci na zasedání ztrácet pozice.
  • BREAKING: Slabé ADP dáta
    Správa ADP o zmene zamestnanosti v USA v januári bola zverejnená o 14:15. Očakávalo sa, že údaje vykážu nárast o 205 tisíc pracovných miest po náraste o 807 tisíc v decembri. Správa však ukázala neočakávaný pokles o 301 001 pracovných miest. Ide o prvý medzimesačný pokles pracovných miest od decembra 2020 a najväčší pokles od apríla 2020.
  • BREAKING: Slabé NFP dáta, USD oslabuje
    Správa NFP za august bola zverejnená pred malou chvíľou. Dlho očakávané údaje negatívne prekvapili, pretože celkový počet nových pracovných miest mimo poľnohospodárskych ukázal sklamanie (235 000 vs očakávaných 750 000).
  • BREAKING: Slabé PMI dáta posielajú Euro a akcie nižšie
    Predbežné PMI dáta sú dnes kľúčovými dátami európskeho ekonomického kalendára. Dve najsledovanejšie správy – francúzske a nemecké – boli zverejnené už o 9:15 a 9:30. Dáta z Francúzska sa ukázali byť veľkým sklamaním, keďže oba indexy výrazne zaostali za očakávaniami. Napriek tomu miera výroby aj služieb zostala nad 50,0 bodmi, čo signalizuje, že sektory sú stále v expanzii. Zverejnenie dát z Nemecka neprinieslo žiadnu úľavu, keďže aj tam boli spozorované veľké poklesy. Avšak rovnako ako v prípade francúzskych údajov, indexy výrobného sektora a sektora služieb z Nemecka zostávajú v oblasti expanzie.
  • BREAKING: Slabé údaje o PMI na EURUSD nezapůsobily
    Globální výrobní index PMI S&P v USA v prosinci klesl na 46,2 bodu z listopadových 47,7 bodu, což je výrazně pod tržními odhady, které činily 47,7 bodu. Dnešní údaje ze zpracovatelského průmyslu poukázaly na největší pokles aktivity továren od května 2020 v důsledku utlumené poptávky a rychlejšího poklesu výroby. Nové zakázky klesaly jedním z nejprudších temp od finanční krize v letech 2008-09 a dostatečné zásoby vstupů a další snížení nových zakázek vedly k nejprudšímu poklesu nákupní aktivity za více než dva a půl roku. Rovněž úroveň rozpracovanosti klesala jedním z nejprudších temp od roku 2009, protože se snížil odbyt a dodávky materiálu přicházely se zpožděním. Nižší objem nedokončené výroby a utlumená poptávka vedly k zhruba nezměněné zaměstnanosti. V oblasti cen vedlo zlepšení dodacích lhůt dodavatelů, utlumená poptávka po vstupech a nižší ceny paliv a kovů k nejpomalejšímu růstu nákladového zatížení od července 2020. A konečně podnikatelská důvěra byla nejvyšší za poslední tři měsíce.
  • BREAKING: Slábnoucí dolar zvyšuje ceny průmyslových kovů
    Drahé kovy odpoledne prudce rostly v prostředí slabšího amerického dolaru, i když inflace cen výrobců v listopadu vzrostla více, než se očekávalo, což přispělo k nejistotě na trhu ohledně dalších kroků Fedu. Zlatu se podařilo vyskočit nad úroveň 1800 USD, zatímco stříbro vyskočilo na úroveň nevídanou od konce dubna 2022, protože snížení poměru rezerv ze strany PBoC vyvolalo naděje ohledně vyšší poptávky po průmyslovém využití stříbra jako vodičů elektřiny. Rovněž obavy z nabídky poskytly býkům palivo. Zásoby stříbra na newyorské burze COMEX se za posledních 18 měsíců propadly o 70 % na něco málo přes 1 milion tun. Mezitím zásoby u London Bullion Market Association klesly v listopadu již desátý měsíc v řadě na rekordně nízkých 27,1 tisíce tun. 
  • BREAKING: Slabší data z kanadského trhu práce
    Skutečná míra účasti v Kanadě 65,6 % (předpověď 65,6 %, předchozí 65,6 %). Skutečná kanadská míra nezaměstnanosti 5,7 % (předpověď 5,6 %, předchozí 5,5 %).
  • BREAKING: Slabší údaje z Kanady! CAD pod tlakem
    Míra nezaměstnanosti v Kanadě: 5,5 % oproti 5,5 % exp. a 5,4 % dříve. Změna počtu pracovních míst v Kanadě: -6,4 kv oproti očekávaným 25 tis. a předchozím 59,9 tis.
  • BREAKING: Slabší údaje z Německa. EURUSD se snaží odrazit
    Tovární objednávky v Německu meziměsíčně vzrostly o 0,3 % oproti očekávanému růstu o 1,0 %. Jedná se však o výrazně opožděné údaje za listopad. Předtím objednávky v říjnu poklesly o 3,7 % m/m.
  • BREAKING: Služby ISM o niečo vyššie, ako sa očakávalo
    Lepšie ako očakávané zverejnenie však podporili najmä nové objednávky a nové exportné objednávky. Cena nerastie podľa očakávania a zamestnanosť je o niečo horšia (údaje ADP však ukázali, že zamestnanosť rastie oveľa vyššie, ako sa očakávalo).
  • BREAKING: Smíšená PMI z Evropy posílají DAX pod 14 000 bodů
    Flash PMI indexy za prosinec z Francie a Evropy byly zveřejněny dnes ráno. Data dorazila smíšená, oba francouzské indexy zklamaly a oba německé indexy překonaly odhady. Nicméně i když německá data překonala očekávání trhu, oba německé indexy PMI zůstaly pod 50 body, což znamená, že sektory nadále klesají. Komentář k francouzské zprávě také poznamenal, že firmy začínají sledova zhoršení výhledu kvůli zpřísnění měnové politiky.
  • BREAKING: Smíšené PMI z Francie a Německa, DE30 se pokouší zůstat nad 12,800 body
    Flash PMI za říjen jsou klíčovými body dnešního ekonomického kalendáře. Jako obvykle se v Evropě soustředili především na vydání z Francie a Německa. Francouzská data dorazila smíšená s tím, že údaje ve výrobě klesly méně, než se očekávalo a výrobní PMI dostalo o něco větší zásah, než si trh myslel. Podobně smíšená situace byla s německými daty, ukazatel služeb překonal očekávání, zatímco výroba minula. Německé výrobní PMI však poměrně výrazně minulo. Klíčovým přínosem však je, že výrobní sektor se ve Francii i v Německu stále klesá.
  • BREAKING: Smíšené reakce trhu po revizi údajů o americkém HDP
    Konečná zpráva o HDP USA za 4. čtvrtletí 2023 byla zveřejněna dnes ve 13:30. Jednalo se o třetí zveřejnění dat, proto ...
  • BREAKING: SNB drží kurz na současné úrovni, CHF klesá!
    Švýcarská národní banka ponechala svou úrokovou sazbu beze změny na úrovni 1,75 %, když centrální banka pozastavila svůj cyklus proti inflaci, která ve Švýcarsku v poslední době klesá, což znamená, že centrální banka poprvé od března 2022 nezvýšila sazby.
  • BREAKING: SNB nečekaně snížila úrokové sazby; CHF pod tlakem 📉
    Švýcarská národní banka se nečekaně rozhodla snížit úrokové sazby o 25 bazických bodů na 1,50 %, čímž překvapila trh, který předpokládal, že SNB ponechá sazby na současné úrovni. V reakci na rozhodnutí SNB (přičemž peněžní trh takový obrat ocenil na téměř 38 %) švýcarský frank vůči polskému zlotému výrazně oslabil.
  • BREAKING: SNB zvyšuje sazby o 50 bazických bodů
    Švýcarská národní banka oznámila své měnověpolitické rozhodnutí v 9:30 a nepřinesla žádné překvapení. Úrokové sazby byly zvýšeny o 50 bazických bodů, přičemž hlavní sazba vyskočila z 0,50 % na 1,00 %. Švýcarský frank po oznámení prudce posílil, ale tyto zisky byly krátkodobé. EUR/CHF se rychle zotavil a nyní se obchoduje přibližně 0,3 % nad úrovní před oznámením.
  • BREAKING: SNB zvyšuje sazby o 75 bazických bodů
    Švýcarská národní banka oznámila své rozhodnutí o měnové politice v 9:30. SNB zvýšila sazbu o 75 základních bodů – v souladu s očekáváním trhu. To znamená, že hlavní sazba se posunula ze záporného teritoria a nyní je na úrovni 0,50 %. SNB varovala, že v dohledné době nemůže vyloučit další zvýšení sazeb. Banka očekává, že inflace v roce 2023 zpomalí na 2,4 % a ve druhém čtvrtletí 2025 se vrátí na 2 %.
  • BREAKING: Snížení daní ve Spojeném království je opět „na stole“.
    Téma snížení daní ve Spojeném království v poslední době vyvolává mnoho vzrušení. Premiérka Trussová dnes potvrdila, že chce, aby snížení daní stále bylo možné. Očekává se, že střednědobý fiskální plán bude předložen na konci měsíce
  • BREAKING: Solídne dáta zo Španielska
    Predbežné údaje o HDP Španielska za 4. štvrťrok 2020 sa ukázali ako pozitívne prekvapenie. Zatiaľ čo sa v krajine očakával medzikvartálny pokles o 1,5%, zverejnenie dát poukázalo na medzikvartálny rast na úrovni 0,4%. Maloobchodné tržby v decembri medziročne poklesli o 1,5%, trh však očakával medziročný pokles o 3,9%, čo je tiež pozitívne. Španielska inflácia sa navyše v januári medziročne zrýchlila z -0,6% na 0,6%. Keďže predbežné dáta z krajín eurozóny sa počítajú podľa rovnakej metodiky, španielske dáta zlepšujú vyhliadky pred nemeckými dátami, ktoré budú zverejnené o 10:00. Napriek tomu, aj keď sme na DE30 pozorovali pozitívnu reakciu, index sa rýchlo obrátil a pohyboval sa smerom k denným minimám.
  • BREAKING: Spojené arabské emiráty zvýší produkci ropy. Cena nadále roste
    Ropa pokračuje ve svém růstu po nedávných zvěstech, že OPEC+ se může příští neděli rozhodnout prohloubit omezení produkce ropy. Dnes tu máme zase komentáře k ropnému trhu ze Spojených arabských emirátů. Ministr ropy SAE:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader