Čtvrtek 28. březen 2024 17:51
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Rub a líc rizik a trhů. Spojit síly je jen začátek

19.03.2020 12:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Dosáhli jsme části krizového cyklu, kde již navzdory stále se horšícím zprávám musíme začít řešit hodnoty, předvídat další politické kroky a snažit se odhadnout minimální hodnotu, na které se trh zastaví. Pohybujeme se tedy na velmi tenkém ledě. V podobných situacích je totiž naší přirozenou reakcí obrana nebo útěk, nikoliv výpočet rizik a jejich srovnávání s možnými výnosy, zatímco se dál přitápí pod kotlem.

Začněme nejprve tím, kde se nacházíme vzhledem k ostatním velkým medvědím trhům historie:


Zdroj: Jesper Christiansen


Graf:

Modrá křivka – současný trh (2020)
Červená křivka – nejhorší případ – počáteční fáze krize z roku 1929  (podle této křivky následuje propad o dalších 15 %)
Šedá křivka – středně špatná varianta – strmý pád koncem roku 2008 a začátkem roku 2009


Makroekonomické podmínky:

  • Značný nedostatek likvidních aktiv na trzích (široká rozpětí / cenotvorba postrádající souvislost).
  • Výrazný diskont finančních aktiv vůči hmotným aktivům – zlato fyzické versus papírové – Papírové zlato se obchoduje se zvýšeným spreadem.
  • Honba za hotovostí, kdy ceny i volatilita nutí investory snižovat expozice na trzích a vynucují si další všeobecný výprodej.
  • Znepokojení kolem viru COVID-19 už dosahuje úrovně paniky, což je opodstatněné, i když poněkud opožděné, a to jak ze strany vlády, tak ze strany populace.
  • Nikdo na trhu nevstupuje do krátkých pozic v očekávání poklesu, málokdo má dost vůle a hotovosti, aby kupoval.

Scénář č. 1: Optimismus – Proč už je možná to nejhorší za námi (Buď jsme minima již dosáhli, nebo není vzdáleno víc než 5 %)

  • Centrální banky po celém světě šly all in. Americký Fed během necelých dvou týdnů srazil sazby o 150 bazických bodů, takže jsou na nule. Teď je na řadě řízení výnosové křivky (výnosy 10letých amerických poukázek nebude možné obchodovat nad 50 bazických bodů) – ECB, BOJ, BOE a další udělaly totéž.
  • Vlády se zavázaly k větší fiskální expanzi a dokonce iNěmecko, které s výdaji šetří, se zavázalo, že udělá, co je třeba, aby prostřednictvím rozvojové banky KfW pomohlo německým firmám.
  • Skutečného minima trh zpravidla dosáhne, až když se změní nálada, což je měkká hodnota, která pravděpodobně záleží na tom, jak kombinované trhy vnímají reálnou a diskontovanou budoucí hodnotu, a v neposlední řadě také na změně postojů charakterizované větou Musíme se přestat řídit strachem
  • Státní investiční fondy neřeší tržní ocenění, mohou začít rozšiřovat své masivní portfolio, když nazraje čas, nebo ještě lépe – mohou dál vstupovat do pozic.
  • Výrazně slabší dolar. Jedním z významných omezení z hlediska likvidity je právě teď nedostatek dolarového financování pro subjekty mimo USA. Tento problém by mohlo částečně zmírnit přímé oslabení dolaru a v případě, že k přímému prodeji dolaru nedojde, může pomoci další rozšiřování dolarových swapových linek.
  • Hodnota – Model Petera Garnryho pro americký index MSCI se vrátil k průměrnému ocenění – Tento model využívá jako vstup sedm hodnotících metrik, ale je třeba uvést, že v roce 2008 se musel trh propadnout o 2,5 směrodatné odchylky, než se odrazil ode dna.
  • Konfirmační zkreslení – Jaká hodnota už je dobrá hodnota? Kdy nastane ten správný čas? Odpověď na všechny otázky kolem obchodování vychází z vlastních předsudků člověka, ale i z narativu trhu. Správnou strategií při dlouhé pozici v hotovosti by v této fázi bylo rozdělit dostupný investiční kapitál na čtvrtiny a ty od tohoto týdne v průběhu dalších čtyř týdnů postupně investovat. Prvních 25 % někdy během tohoto týdne, další za jeden nebo dva týdny a tak dále. Při této strategii se není třeba snažit předvídat, kdy dojde ke zvratu.


Scénář č. 2: Pesimismus – Proč je toto jen začátek mnohem větší krize?

  • Do třetice všeho zlého: V přímém přenosu jsme viděli, jakzkolabovala globální poptávka, globální nabídka i energetický sektor, což je za těch 30 let, co se na trzích pohybuji, něco naprosto neslýchaného. Rok 2020 bude nepochybně rokem recese a než se cokoli normalizuje, bude už dávno rok 2021.
  • Může přijít druhá vlna nákazy virem COVID19 podobně jako tomu bylo u španělské chřipky v letech 1918-19. 
  • Trh je na pokraji chaosu. Riskujeme, že přijdou bankovní prázdniny podobně, jako když Rooseveltův zákon Emergency Banking Act v březnu 1933 na čtyři dny uzavřel trhy.
  • Silný dolar a problémy s financováním dolarových aktiv znemožní růst, zkomplikují půjčování a výrazně zpomalí oběh peněz. Z recese hupsneme rovnou do hospodářské krize.
  • Německo v recesi už před COVIDem, kde se však nachází nyní, když přišla krize light?
  • Systém mezinárodní spolupráce je v troskách. Od chvíle, kdydo úřadu nastoupil Trump (a on je jen poslední prezident, který se o to přičinil). Mezinárodní organizace jsou prakticky bezmocné: WTO, OPEC+, G-7 i G-20. To vše byly v minulosti nástroje pro udržování pořádku ve finančním systému.
  • Strach, deprese a hotovost. Když jde trh do vývrtky, není se kam schovat. Fundamentální ukazatele, hodnota i předpoklady hynou na nedostatečnou likviditu.

Závěr

Můj osobní názor? Ne že by na něm záleželo, protože já předpověděl sedm z posledních tří recesí, ale „pravda“ bude někde na půli cesty.

  • S virem COVID19 se nějak vyrovnáme. Reakce vlád na celém světě je zatím otřesná a bude to stát životy. Příště však budeme o to chytřejší. Evidentně jsme potřebovali připomenout, jak jsme zranitelní, když dojde na naše zdraví a na kapacitu zdravotnictví (která, jak se ukazuje, je značně nedostačující).
  • Zapomeňte na emoce trhu. Soustřeďte se na to, na jakou cenovou úroveň chcete zvýšit svou expozici v akciích, obligacích a měnách. Šumy vytěsněte.
  • Dopředu si připravte plán, co dělat, kdyby se situace zhoršila.
  • Dopředu si připravte plán, co dělat, až se situace zlepší.
  • Dávejte si pozor na extrémní výkyvy nálad trhu, ať už nahoru nebo dolů.
  • Je zajímavé, že COVID19 poprvé od velké recese v letech 2008/09 umožňuje fungování obchodního cyklu, což je asi nejlepší zpráva za dlouhou dobu. Až se to přežene, nebude se kde schovat. Silné firmy ještě víc posílí, zatímco ty slabší dál oslabí a na to byste neměli zapomínat, až budete nakupovat různé koncepty, sliby a vzdušné zámky.

Warren Buffett napovídal spoustu nesmyslů, ale jeho výrok Až přijde odliv, tak se uvidí, kdo plave nahý, velice výstižně charakterizuje to, co prožíváme teď a co budeme prožívat v následujících šesti měsících.

„Spojit síly je jen začátek. Držet pospolu je pokrok. Společně pracovat je úspěch.“
― Henry Ford

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozvíjející se trhy a černé labutě v Bílém domě
    Vyspělé trhy a zejména ty americké se stále nechávají vést na pochybné vlně prezidentského optimismu a hlasů volajících po větší skepsi je zatím dost málo (i pokud k nim započítám ten můj nevýznamný). Velmi rozdílná očekávání naopak můžeme u významných investorů a ekonomických myslitelů nalézt u rozvíjejících se trhů (EM).
  • Rozvíjející se trhy nám zatím letos dělají radost
    Naší hlavní akciové sázce se zatím letos daří výborně. Rozvíjející se trhy totiž dle indexu MSCI Emerging Markets zatím letos připisují zisk 7,9 %, zatímco rozvinuté trhy dle indexu MSCI World připisují zisk „pouze“ 2,4 %. Rozvíjející se trhy tak zatím trhy rozvinuté outperformují o 5,5 %.
  • Rozvíjející se trhy padají do medvědího teritoria…a táhnou s sebou stále “zranitelnou” korunu
    Koruna je pod tlakem, a je to opět primárně dílo eskalujícího napětí na rozvíjejících se trzích, které drží v “šachu” celý region. A zatím se nezdá, že by se mělo blýskat na lepší časy.
  • Rozvíjející se trhy vstoupily do medvědího trendu
    Americký akciový trh S&P 500 ve včerejším obchodování ztratil 0,4 %. Nejméně úspěšnými byly akcie energetického sektoru, které spadly o 1,9 %. Ostatní odvětví si připsala nebo odepsala maximálně 0,8 %. Na stranu vítězů se včera postavily telekomunikace a utility. Zklamáním byly pro trhy včera zveřejněné makroekonomické statistiky o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru. O to větší pozornost se bude dnes soustředit na ucelená data z amerického trhu práce. Měla by však dle našich odhadů korigovat zklamání z července a potvrdit silný růst americké ekonomiky.
  • Rozvíjející se trhy začínají lákat investory
    Jen za první tři týdny v roce 2021 rozvíjející se trhy dokázaly přilákat zahraniční kapitál o velikosti 17 miliard dolarů. Postupně tak pokračuje přesun peněz, na který jsme několikrát upozorňovali a investoři tím odstartovali “hon za výnosy”. Důvodem je postupný pokles rizik na trzích a v ekonomice, který podporuje blížící se konec chřipkové sezony a postupná vakcinace světové populace. Očekávání jsou v tuto chvíli z dlouhodobého hlediska velmi pozitivní.
  • Rozvod Gatesových bude nejdražší v dějinách. Dělit se bude částka 130 miliard dolarů neboli 2,8 bilionu korun – dva roční rozpočty ČR
    Rozvod Melindy a Billa Gatesových, který pár oznámil včera, bude velmi pravděpodobně nejdražším v historii. Rozdělovat by se při něm mohlo zhruba 130 miliard dolarů. To je suma odpovídající 2,8 bilionu korun. Přitom roční příjmy státního rozpočtu ČR jsou letos plánovány na 1,49 bilionu korun. Gatesovi tedy budou zhruba dělit peníze, jež vláda získává na dvouletý provoz České republiky.
  • Rozvojové ekonomiky pod tlakem rizikové averze trhu
    Koruna po zvýšení úrokových sazeb ČNB v minulém týdnu dále oslabuje (o rozhodnutí ČNB jsme psali minulý týden). Začátkem týdne se pohybuje na úrovni EUR/CZK 25,98 a USD/CZK 22,30. Vůči euru je tak nejslabší od začátku října minulého roku a vůči dolaru od července. Oslabování se ale netýká pouze české koruny.
  • Rozvojové země požadují, aby bohaté země platily za škody na klimatu
    Lídři několika rozvojových zemí obvinili ropný průmysl a bohaté ekonomiky, že podporují změnu klimatu, a požadovali, aby za způsobené škody platily.
  • Rozvolnění covidových restrikcí pomáhá dynamice zahraničního obchodu
    Bilance zahraničního obchodu skončila v květnu s přebytkem 6,3 mld. Kč. Z pohledu tržních očekávání se jednalo o poměrně výrazné zklamání. Tržní medián počítal se zvýšením přebytku z dubnových 19,3 mld. Kč na 25,3 mld. Kč. Nejpesimističtější odhad činil i tak vysokých 20,0 mld. Kč.
  • RTR: Ukrajinští uprchlíci vytvářejí tlak na realitní trhy v Německu, Polsku a ČR
    Ukrajinští uprchlíci vytvářejí tlak na realitní trhy v hostitelských zemích. V Německu, Polsku a v České republice byty chybějí a ceny nájmů rostou. Informuje o tom agentura Reuters.
  • Rubl a dolar, měnoví vítězové letošního roku
    Už ve čtvrtek minulý týden, 9. června, došlo k optickému „smazání“ efektu týden starého snížení spotřební daně v případě benzínu. Fialova vláda rozhodla s platností od 1. června o snížení daně z pohonných hmot o 1,50 koruny na litr. Předpokládala, že pohonné hmoty v důsledku opatření zlevní o 1,80 koruny na litr, neboť se bude platit i nižší DPH, která se vypočítává až po zohlednění právě spotřební daně.
  • Rubl na dolaru padá na letošní minima, vadí mu fx převody ruských firem i nízké ceny ropy
    Ruský rubl pokračuje v pádu posledních měsíců. Dnes na páru s americkým dolarem ztrácel až 3,2 % a obchodoval se až na...
  • Rubl - navzdory oslabení mluví fundamenty i nadále proti ruské měně
    Vzhledem k výrazným ztrátám rublu a poslední aktivitě centrální banky přidáváme dlouhodobý pohled na tuto měnu. Ten má...
  • Rubl od začátku invaze posílil ze všech měn světa suverénně nejvíce, proti koruně o 30 %. Trh s ním je ale znásilněný, vždyť od ruských energií už se odvrací i země jako Indie či Maďarsko
    Za období od předvečera ruské invaze na Ukrajinu, tedy od 23. února, do včerejška česká koruna oslabila vůči většině klíčových měn ve světě. Nejvýrazněji znehodnotila vůči ruskému rublu, a to o takřka 29 procent (viz tabulka Bloombergu níže). Zpevnila však alespoň vůči dalším měnám regionu střední a východní Evropy, forintu a zlotému.
  • Rubl prudce oslabuje nad psychologickou hranici 100 za dolar. Ruští propagandisté zuří, viní z pádu měny ruskou centrální banku
    Ruská měna se dnes ráno středoevropského času propadla nad psychologicky důležitou úroveň 100 rublů za dolar. Tato úroveň má značnou symboliku i z pohledu kremelských propagandistů typu Vladimira Solovjova. Ten už minulý týden v ruské televizi rozhořčeně vinil z pádu měny ruskou centrální banku. Nyní je tedy ještě hůře. Navzdory tomu, že právě ruská centrální banka podnikla minulý týden zásadní opatření, které i podle analytiků mělo pád rublu alespoň na čas zbrzdit. To se ale neděje.
  • Rubl prudce slábne, trhy totiž nyní přičítají vyšší pravděpodobnost pádu Putinova režimu. Důvodem je zpráva o návratu pučisty Prigožina do Ruska
    Ruská měna prudce oslabuje nad úroveň 93 rublů za dolar. Tak slabá byla naposledy loni v březnu, v bezprostředním důsledku invaze na Ukrajinu a prvních souvisejících sankcí.
  • Rubl se stabilizuje, frank vzpamatovává ze šoku, dolar navyšuje zisky
    Pro dolar byl po včerejším impulsu z Fedu pozitivní i celý dnešní den. Americká měna rozšířila své zisky proti euru i jenu a obchoduje se na 1,2282, respektive 119,0. Příznivý je pro ni nejen výhled amerických sazeb, ale také výrazné zotavení akcií, které zároveň poslalo vzhůru americké výnosy. Ty stoupají rychleji než německé.
  • Rudá záře nad akciovými trhy
    Po vzoru burz v asijsko-pacifickém regionu i evropské a americké trhy zamířily dolů. Jediným tématem je podpis obchodní dohody mezi USA a Čínou. Evropský Stoxx 600 tak hodinu před závěrem odepisuje 0,4 %, když s výjimkou energetických společností, které se nacházejí v černé nule, se nedaří žádnému sektoru. Nejhlubší ztráty jsou patrné u těžařů a zpracovatelů komodit (-0,9 %).
  • Rudý pátek na Wall Street
    Páteční den byl na Wall Street jedním z těch nejhorších od začátku roku - hlavní indexy propadly 3 %, technologický Nasdaq pak dokonce o -3,9 %. Objemy byly výrazně vyšší než obvykle a stejně tak volatilita prudce narostla. Jednoznačně nejvíc výprodej zasáhl technologické tituly a šlo opravdu o armagedon (Apple -3,8 %, Alphabet -5,4 %, Microsoft -3,9 %, Nvidia -9,2 %, AMD -6,2 %, Tesla -2,7 %). Nedařilo se ale ani jiným odvětvím - finanční sektor nebyl výjimkou (Bank od America -3,2 %, Goldman Sachs -2,9 %, JPMorgan -3,3 %, Citigroup -4,4 %).
  • Rudý start týdne, strach z Číny a přibývající rizika
    Do nového týdne akciové trhy vstoupily propadem. Po výrazně negativním vývoji v Asii se evropské akciové indexy zanořily do červeného asi o 1,3 až 2,3 procenta, přičemž DAX patří mezi ty nejhorší. Padají ceny průmyslových kovů a ropy. Naopak roste poptávka po dluhopisech, přičemž 10Y výnosy klesají v Německu i USA zhruba o 3 bazické body. Eurodolar je celkem v klidu a obchoduje se u 1,1710. Překvapivě málo ze situace profituje zlato, pouze o 0,3 pct nad páteční hodnotou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader