Čtvrtek 28. březen 2024 15:50
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

Technická analýza: Zlato

16.03.2020 16:52  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Během pondělní seance pozorujeme zvýšenou volatilitu na finančních trzích. Zvláště výrazná je na akciových titulech a komoditách. Ceny zlata a stříbra výrazně propadly, nicméně se býkům podařilo zastavit poklesy a v posledních hodinách jsme svědky korekce. Pokud se podíváme na zlato z technického pohledu, tak tento kov se obchoduje v blízkosti klíčové rezistence. Ta je ohraničena horní limitou struktury Overbalance (1520 dolarů). Pokud se cena udrží pod touto úrovní, tak hlavním trendem zůstane pokles. Naopak průraz nad tuto úroveň by mohl znamenat další pokračování pozitivní korekce.

GOLD M30 interval. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Technická analýza zlata na 4. 10. 2023
    Cena zlata je stále v medvědím krátkodobém trendu. Obchoduje se poblíž 1 817 USD a vytváří nižší minima a nižší maxima. Pokles z 1 946 USD je velmi blízko dokončení. Očekává se odraz výše. Negativní potenciál je omezený. Cena se blíží spodní hranici střednědobého medvědího kanálu. Tam také najdeme 61,8 % Fibo support. Medvědi mají trend nadále plně pod kontrolou. Očekáváme, že cena brzy odskočí. Krátkodobá rezistence se nachází na 1 830 USD. Dokud budeme obchodovat pod touto úrovní, je cena zlata náchylná k dalšímu poklesu. Prolomení této úrovně bude první známkou krátkodobého obratu trendu.
  • Technická analýza zlata na 9. května 2023
    Cena zlata se po pátečním výprodeji odráží nahoru k 1 999 USD. V tuto chvíli se obchoduje na úrovni 2 030 USD a trend zůstává býčí, protože cena dál vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Aktuální tržní podmínky naznačují, že pullback k zóně 1 940 USD je opodstatněný, ale obrat zatím nebyl potvrzen. Medvědí divergence RSI dál ukazuje na slábnoucí trend. V případě překonání nedávného minima na úrovni 1 999 USD se zvýší šance na pullback ke spodní hranici kanálu. Zlato může stoupat k 2 090 – 2 100 USD. Potenciál poklesu je větší. Obchodníci musí být opatrní.
  • Technická analýza zlata na 9. října 2023
    Cena zlata se pohybuje kolem 1 850 USD. Minulý pátek se konečně vymanila z černého krátkodobého klesajícího kanálu, ve kterém byla. Páteční graf zlata poskytl krátkodobý reverzní signál. V předchozích příspěvcích jsme mnohokrát zmínili, že je nejvyšší čas na odraz ceny zlata. Zlato bylo v krátkodobém horizontu přeprodané a silný pohyb nahoru byl oprávněný. Geopolitické napětí v Izraeli ovlivňuje účastníky trhu tím, že dnes ráno poskytlo na začátek týdne otevřený gap směrem nahoru. Zavírací cena gapu bude velmi pravděpodobné poblíž úrovně 1 834 USD a teprve pak se bude pokračovat nahoru k rezistenci horní hranice červeného kanálu 1 900 USD. Support se nachází v oblasti 1 820–10 USD. Neschopnost udržet se nad touto úrovní povede cenu zlata k 1 790 USD a níž.
  • Technická analýza zlata 19. října 2022.
    Cena zlata zaznamenala nová minima. Trend nadále ovládají medvědi, protože cena zůstává ve střednědobém klesajícím kanálu. Po odmítnutí na horní hranici kanálu kolem úrovně 1 725 USD ovládli krátkodobý trend medvědi. Dosud jsme zaznamenali jen nižší minima a nižší maxima bez známek obratu. Cena zdůvodnila odraz k oblasti 1 700 – 1 680 USD, ale nezaznamenali jsme žádný krátkodobý signál obratu. Poblíž jsou jen patrné náznaky možného dna. Náznaky však nejsou signály, a proto jsme nadále medvědí.
  • Technická analýza zlata 27. září 2022.
    Jak jsme předpokládali v předchozí analýze, cena zlata se vrátila na úroveň 1 626 USD a dosáhla nového nižšího minima na úrovni 1 620 USD, což byla naše původní cílová úroveň. Cena se nyní odráží výše k úrovni 1 640 USD. Cena zlata zůstává uvnitř krátkodobého kanálu, ale je velká šance na odraz k úrovni 1 660-70 USD. Index RSI nevytvořil nová minima, protože cena poskytla býčí divergenci. Není to známka obratu, ale znamení, které nám říká, že jsou velké šance na posun výše k horní hranici kanálu. Trend nadále ovládají medvědi.
  • Technická analýza zlata 2. 8. 2023
    Ve dnešních grafech zlata není nic nového ve srovnání se včerejškem nebo dnem předtím. Cena byla zamítnuta na rezistenci trendové linie a zůstává pod tlakem. Jak se očekávalo, cena zlata dosáhla nedávných minim 1 940 USD a testuje je. Cena zlata pokračuje v dosahování nižších minim a nižších maxim. Medvědi stále kontrolují krátkodobý trend, dokud cena bude pod 1 970 USD. Nedávné nižší maximum na 1 954 USD je také důležitá krátkodobá rezistence. Býci jsou pod tlakem. Musí znovu získat alespoň úroveň 1 954 USD, aby mohli doufat, že znovu získají kontrolu nad trendem. Další úroveň supportu je na 1 925 USD.
  • Technická analýza: Zlato
    Po dosažení nejvyšších úrovní od dubna 2013 se zlato nachází na zajímavé úrovni. Z dlouhodobého pohledu neopustilo v posledních měsících rostoucí trend, i když existují určité náznaky, že rally už zašla příliš daleko. Oscilátor RSI (Relative Strenght Index) dosahuje na nejvyšší úrovně za posledních 9 let!
  • Technická analýza: Zlato
    Cena zlata bojuje v blízkosti zóny rezistence definované proraženou trendovou čárou a úrovní 61,8 % Fibo retracementu poklesu s počátkem na začátku února. Pokud se cena bude nadále pohybovat pod úrovní 1575 dolarů, tak základním scénářem zůstane pokračování poklesu. Průraz nad tuto úroveň negoval současné technické nastavení a naopak by se otevřel prostor k růstu instrumentu.
  • Technická analýza: Zlato
    Zlato bojuje s rezistencí na 1467,7 dolarech. Dle metodologie Overbalance platí, že pokud se bude cena pohybovat pod zmíněnou úrovní, tak pokračování poklesu je více pravděpodobné. Pokud by tento scénář skutečně nastal, tak by obchodníci měli sledovat úroveň supportu na 1459 dolarech.
  • Technická analýza: Zlato
    Cenový vývoj na zlatě byl v uplynulém týdnu zvláště zajímavý. Zlato dokázalo vzrůst až k horní limitě trojúhelníkové formace, kterou buduje už několik let. Tento drahý kov podpořil zápis z posledního zasedání Fedu a zároveň některá vyjádření členů FOMC o překážkách dalšího růstu sazeb. Výběr zisků však srazil ceny zlata na konci týdne až o 40 dolarů. Pokud se podíváme na uptrend, kterým zlato prochází už od listopadu, neměla by nás ani vyšší korekce překvapit. Zlato se aktuálně přiblížilo zpět úrovni supportu na 1 300 dolarech, kde se také nachází 23,6 % retracement posledního růstového impulsu.
  • ❗ Technická analýza: Zlato 🥇
    Na H4 intervalu je zřetelné, že cena zlata znovu testuje oblast klíčové rezistence. Zóna je označena šedou barvou na grafu níže. Je definována horní limitou 1:1 struktury a předchozími cenovými reakcemi. Dle klasické technické analýzy platí, že pokud se cena nachází pod úrovní 1915 dolarů, tak pokračování downtrendu vypadá pravděpodobněji. Obchodníci by však měli mít na paměti, že pravděpodobnost průrazu na vyšší úrovně se s každým dalším dotykem zvyšuje.
  • Technická analýza: Zlato atakuje spodnú hranu dlhodobej trojuholníkovej formácie
    Jastrabí FED poslal v minulom týždni nadol cenu zlata. To sa aktuálne obchoduje pri úrovni 1275 USD za uncu. Táto úroveň je zaujímavá tým, že tesne pri spodnej hrane rastovej trojuholníkovej formácie. Jej spodná hrana je prítomná od začiatku roka 2017, odkedy zastavila už tri poklesy ceny zlata. Jej horná hrana, teda rezistencia okolo úrovne 1350 USD je dokonca prítomná od leta 2016. Jedná sa teda o dlhodobé technické formácie.
  • Technická analýza: Zlatý úkryt vysílá dost pozitivní signály
    Loňský rok nepřinesl na trh s komoditami příliš radosti, když se značně propadly ceny téměř všech obchodovaných artiklů. Hlavním viníkem ochabující poptávky je ochlazení globální ekonomiky v čele s Čínou, která jako rozvojový stát vyčnívá v celkové spotřebě komodit. Tento faktor se výrazně podepsal na výkonnosti finančních trhů, což akcionáři pocítili zejména ke konci roku. Propad hlavních akciových indexů donutil investory přehodnotit dosavadní strategii a přelít část aktiv do méně rizikových segmentů. Jedním z těchto bezpečných úkrytů je především zlato, které se těší velké oblibě českých investorů. Ti jej dlouhodobě vnímají jako uchovatel hodnoty a určitou ochranu před inflací.
  • Technická analýza - Změna počtu pracovních sil v USA dnes může významně ovlivnit měnový pár EURUSD
    EURUSD: Měnový pár se pohybuje u denního pivotu. Oscilátor relativní síly RSI se nachází v neutrální oblasti. Aktuáln...
  • Technická analýza: Změní koruna směr?
    Koruně se minulý týden dařilo odolávat euru a držela pár pod rezistencí v okolí hodnoty 25,35 EURCZK. Tuzemská měna se nejprve dvakrát odrazila od trendové linie eura a až z kraje nového týdne euro prorazilo rezistenci a posílá vývoj kurzu směrem na sever. Euro tak potvrzuje býčí trend dosažením ceny 25,40 EURCZK. Zároveň se nám tu zformoval technický indikátor změny trendu (boční prapor), který předpovídá buď rychlý návrat na 25,15 anebo další oslabení koruny na hodnotu 25,55 EURCZK.
  • Technická analýza - Z pohledu techniky má euro uzavřenou cestu pro pohyb výše
    EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad denním pivotem 1,1136 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI pozvolna roste s p...
  • Technická analýza - Z technického pohledu má dolar dnes pouze omezený prostor pro další posílení
    EURUSD: Měnový pár se pohybuje pod denním supportem S2. Oscilátor relativní síly RSI se nachází v přeprodané oblasti. Aktuálně při 21 bodech. Parabolický trendový indikátor SAR signalizuje downtrend.
  • Technická analýza: Ztrácí zlato svůj lesk?
    Investoři do zlata bedlivě sledují komentáře členů centrálních bank, jak v americkém Fedu, tak evropské ECB. Změny ve směřování monetární politiky mají vliv na tržní úrokové míry, které se promítají do cen žlutého kovu a ubírají na jeho lesku. Tento týden je vcelku chudý na makroekonomické zprávy a tak je zlato vydáno napospas tržnímu sentimentu. Ten cenu po malých krůčcích sune na vyšší hodnoty.
  • Technická analýza zůstává nakloněna jenu, ovlivnit směr ale mohou páteční data z amerického trhu práce
    USDJPY: Měnový pár drží pozice nad týdenním pivotem. Oscilátor relativní síly RSI se nachází v neutrálním pásmu. Aktu...
  • Technická analýza - Zvýšení sazeb je sice vhodné, podmíněno je však skvělými daty a dolar mírně oslabil
    EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,0658 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI se poh...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster