Úterý 19. březen 2024 10:23
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024

Na pádu akcií se dá vydělat, nese to i vysoká rizika

12.03.2020 08:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nervozita kapitálových trhů kulminuje. Nepředvídatelný koronavirus i jednání Saudské Arábie, která dramaticky stlačila světové ceny ropy, jsou zatím jen spouštěče prodejních nálad na burzách s akciemi. Vysoká volatilita je pohromou pro konzervativní investory, ale je lákavá pro obchodníky, kteří mají práh rizika na řádově vyšší úrovni, protože aktuální pády nabízí zajímavé příležitosti ke spekulativním transakcím. Zkušení analytici ovšem varují, že lákavý výdělek jde ruku v ruce s rizikem vysokých ztrát.

Brokeři z ProfitLevel vybrali několik ukázek, jak se na velkých poklesech některých titulů v únoru, dalo vydělat, ale i významně prodělat.[1]

Po rekordních růstech počátkem roku patřila mezi poražené února kupříkladu Tesla. Kdo tento vývoj předvídal, mohl při prodeji akcií „na krátko“, tedy takzvaném shortování čili spekulaci na pokles, vydělat i bez použití páky za jeden den více než 10 % investované částky. Například za 1000 USD během 5. února 2020 by při tržní ceně 823 USD a následném nákupu těchto akcií za 730 USD došlo k 11,3% zhodnocení investice. Při investici 1000 USD na pokles Tesly tak profit činil 113 USD.

Stejně tak si obchodník mohl najít vhodný cíl v instrumentech na komodity, třeba na ostře sledované zlato. Pokud by 28. února 2020 prodal kontrakty zlata v hodnotě 1000 USD na krátko za cenu 1 646 USD a následně by stejný počet kontraktů nakoupil za 1 568 USD, znamenalo by to 4,74% zhodnocení počáteční investice. Při následném nákupu kontraktů zlata při počáteční investici 1000 USD tak profit činil 47,4 USD, a to bez použití finanční páky.

Situace by ovšem byla být diametrálně odlišná, kdyby k očekávanému poklesu nedošlo. Při použití páky by se ztráta obchodníka ještě umocnila. Využití finanční páky nejen násobí zisk, ale analogicky i prodělek.

Jaká je podstata obchodu, kdy obchodník na trzích spekuluje na pokles? Pokud investor předá pokyn prodeje „na krátko“, tak se pozice otevírá vypůjčením finančního instrumentu (od svého brokera nebo dealera), o kterém se investor domnívá, že jeho hodnota bude klesat. Investor následně vypůjčené instrumenty prodá kupujícím, kteří jsou ochotni zaplatit tržní cenu. Když vypůjčené instrumenty musí vrátit, nakupuje je obchodník na trhu – a pokud se naplní jeho předpoklad, že cena bude klesat, realizuje z obchodu příslušný zisk.

Výsledný zisk – anebo ztrátu – lze umocnit využitím investičního nástroje rozdílové smlouvy (CFD – z anglického contract for difference), který funguje na principu pákového efektu. Tedy doplnění vlastních prostředků o prostředky cizí. Tím lze násobit zisky, ale stejně tak i ztráty.

Brokeři a jimi poskytované instrumenty jsou regulováni Evropským orgánem pro cenné papíry a trhy. Pro retailového obchodníka stanovuje regulace maximální výši finanční páky podle typu podkladového aktiva, pro akcie je její maximum 1:5, pro komodity 1:10 s výjimkou zlata, které má povoleno páku až 1:20.

V uvedeném příkladu se spekulací na pokles akcií Tesly by tedy při správném odhadu (pokles cen akcií) mohl investor za použití maximální páky modelově1 vydělat 565 USD, tedy zhodnotit investici za jediný den o více než 56 %. V případě opačného vývoje na trhu by však o stejnou částku přišel. Obdobně by se násobil efekt u zlata, kde by při využití nejvyšší povolené páky v uvedeném případě mohl vydělat (nebo prodělat) až 948 USD, tedy výsledek (zisk nebo ztráta) by se blížil k hodnotě 100 % investice.

Lukáš Baloga, hlavní analytik ProfitLevel 



[1] Všechny příklady jsou pro ilustraci bez započtení spreadů a poplatků.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Na Nasdaq může v průběhu recese záviset směr kryptotrhu 
    Se stále rostoucí inflací a postojem, který zaujímá Federální rezervní systém, je ekonomika v USA vystavena zvýšenému riziku nadcházející recese.
  • Na nejbližší období zlato téměř poskytuje nový býčí signál
    Cena zlata se obchoduje mírně nad formací trojúhelníku, ve kterém byla několik posledních seancí. Vykazuje známky býčího průrazu a zatím respektuje spodní hranici trojúhelníku. Jak jsme vysvětlili v předchozích příspěvcích, průraz nad trojúhelník by nám nabídl cíl na úrovních 2 050 až 2 060 USD. Support se nachází na spodní hranici trojúhelníku na ceně 1 953 USD. Průraz pod ni by cenu zlata stlačil o 100 USD dolů. Zlato se teď obchoduje nad formací trojúhelníku. Býci potřebují vidět vzorec vyšších maxim a vyšších minim a pak si budou jisti cílovou oblastí 1 050 USD.
  • Na největší bitcoinovém veletrhu v Evropě se v Praze představí i hvězdný Michael Saylor
    Přes 80 vystavujících firem, 100 speakerů z celého světa, mezi nimi i jedna z nejslavnějších postav bitcoinového světa Michael J. Saylor, tři dny nabyté přednáškami a workshopy a k tomu 10 tisíc návštěvníků. Za dva měsíce proběhne v Praze první ročník veletrhu BTC Prague, největší a nejvýznamnější akce v Evropě, která je zaměřená čistě na nejpopulárnější kryptoměnu bitcoin.
  • Na největším bitcoinovém veletrhu v Evropě se v Praze představí i hvězdný Michael Saylor
    Přes 80 vystavujících firem, 100 speakerů z celého světa, mezi nimi i jedna z nejslavnějších postav bitcoinového světa Michael J. Saylor, tři dny nabyté přednáškami a workshopy a k tomu 10 tisíc návštěvníků. Za dva týdny 8. – 10. června proběhne v Praze první ročník veletrhu BTC Prague, největší a nejvýznamnější akce v Evropě, která je zaměřená čistě na nejpopulárnější kryptoměnu bitcoin.
  • NanoString po výsledcích za 3. čtvrtletí 2023 roste o více než 20 %
    Společnost NanoString Technologies (NSTG.US) je dnes jednou z nejvýkonnějších amerických akcií. Cena akcií vzrostla o více než 20 % poté, co americká biotechnologická společnost oznámila předběžné výsledky za 3. čtvrtletí 2023. Společnost NanoString uvedla, že očekává tržby za 3. čtvrtletí ve výši přes 48 milionů USD, což je meziročně o více než 60 % více a více než vlastní výhled společnosti v rozmezí 45-47 milionů USD (oček. 46 mil. USD). Kompletní výsledky budou zveřejněny v pondělí 6. listopadu.
  • Na novém iPhonu toho hodně závisí
    Uvedení patnáctého iPhonu společnosti Apple na trh 12. září má velké důsledky nejen pro největší světovou burzu, kde telefony tvoří polovinu tržeb, ale i pro širší sektor. Možnost oživit klesající trh s chytrými telefony by se projevila v celém jeho dodavatelském řetězci 200 společností, v zaostávání amerických mobilních gigantů a v blížící se IPO společnosti ARM.
  • Na Novém Zélandu se schyluje ke snižování sazeb. NZD na silném supportu
    Rychlý koment ke včerejšímu ekonomickému updatu, který zveřejnila v pozdních večerních hodinách centrální banka Nového...
  • Na nový byt v Praze si lidé v 1. čtvrtletí vydělali za 16,6 roku
    Na nový byt v Praze s plochou 70 metrů čtverečních si lidé v letošním prvním čtvrtletí vydělali podle CG-Indexu developerské společnosti Central Group za 16,6 roku. Před rokem, v prvním čtvrtletí roku 2022, to bylo 17,3 roku. Zástupci developera to řekli novinářům na tiskové konferenci. V loňském třetím čtvrtletí potřebovali podle nich Pražané na nový byt výdělek za 16,4 roku. Zhoršení dostupnosti bydlení od loňského podzimu společnost odůvodňuje dlouhodobě pomalým povolovacím procesem, přetrvávajícími vysokými stavebními náklady a drahým financováním.
  • Nano-X Imaging poklesl o 25 %
    Akcie společnosti Nano-X Imaging (NNOX.US), americké společnosti zabývající se medicínskými zobrazovacími technologiemi, dnes klesají o 25 %, čímž smazávají velkou část zisku z minulého týdne. Akcie společnosti minulý týden posílily poté, co Nvidia zveřejnila, že ve společnosti drží podíl v hodnotě kolem 380 tisíc dolarů.
  • Nápad na obchodování ZLATA. Plán
    Zlato se ale od uvedené zóny neobrátilo, takže první cíle s obrovským potenciálem zůstaly nedotčeny. V této souvislosti nabízíme nový obchodní nápad na snižování kotací zlata podle následujícího schématu:
  • Na pádu amerického akciového trhu není nic divného ani děsivého.
    V předchozích článcích jsme došli k závěru, že se americký akciový trh bude s největší pravděpodobností nadále propadat. K tomuto závěru dospěla řada odborníků vzhledem k tomu, že Federální rezervní systém bude pokračovat ve zpřísňování politiky všemi dostupnými způsoby. Již začal program QT (kvantitativní zpřísňování), v jehož rámci zmizí z ekonomiky každý měsíc 50 až 95 mld. USD. Jinými slovy, pozorujeme přesný opak toho, co bylo pozorováno během pandemie.
  • Napákovaný euroval – napákovaná stabilita
    Spoločná mena sa včera oproti zelenej bankovke konečne prebila cez si...
  • Na páru USD/JPY se formuje býčí vlajka.
    V několika posledních obchodních seancích se pár USD/JPY pohybuje převážně do strany v úzkém obchodním pásmu. Cena zastavila svůj prudký růst z úrovně 140 na úroveň 144,80 a vytváří nejspíš vzor býčí vlajky. Průraz nad vzor vlajky a nedávné obchodní rozpětí odpovídá průrazu horizontální rezistence a nedávných ročních maxim. Zvyšuje se tak význam rezistence na úrovni 145–145,30. Krátkodobý support se nachází na úrovni 143,90. Neschopnost udržet se nad touto úrovní zneplatní scénář býčí vlajky.
  • Napätie medzi USA a Čínou rastie
    Akciové indexy v Európe a v USA sa obchodovali zmiešane. Na jednej strane podporovali pozitívnu náladu na trhoch dodatočné plánované stimuly zo strany EÚ, ktorá sa rozhodla, že vytvorí fond na podporu hospodárskeho oživenia v objeme 500 miliárd eur, ako aj uvoľňovanie blokovacích opatrení zo strany niektorých európskych krajín.
  • Napätie medzi USA a Iránom rastie
    Počas dnešného obchodovania v Európe a v USA panovala pozitívna nálada na trhoch aj napriek nevyriešeným problémamom medzi USA a Čínou. V Perzskom zálive boli zničené dva tankery. Hovorí sa, že za zničením bol úmyselný útok, pričom sa špekuluje, že sa mohlo jednať o útok zo strany Iránu. To len prehlbuje napätie medzi USA a Iránom, keďže minulý týždeň, uvalili USA sankcie na najväčšiu Iránsku energetickú spoločnosť. Taktiež rastie pravdepodobnosť, že konflikt medzi USA a Iránom sa nezaobíde bez vojenskej konfrontácie. Cena ropy v reakcii na tieto udalosti vystrelili smerom nahor. Akciové trhy však profitujú z holubíčich náznakov Fedu. Powell minulý týždeň naznačil, že Fed by mohol pristúpiť v tomto roku k znižovaniu úrokových sadzieb.
  • Napätie medzi USA a Iránom ženie cenu ropy nahor
    Minulý týždeň zdražela ropa Brent o viac ako 3 doláre. Za týmto zdražovaním stojí hlavne napätie medzi Iránom a USA. Pred dvoma týždňami boli zničené dva tankery v Perzskom zálive, pričom sa hovorí, že za ich zničením stojí Irán. Minulý týždeň sa napätie medzi USA a Iránom ešte prehĺbilo. Irán zostrelil americký špionážny dron pri vstupe do Perzského zálivu. Iránske média tvrdia, že dron vstúpil do iránskeho vzdušného priestoru. USA tvrdia, že dron sa pohyboval v medzinárodnom vzdušnom priestore, keď bol zostrelený iránskou raketou. Cena ropy Brent v reakcii na túto správu posilnila o viac ako 1,5 dolára.
  • Napätie okolo Iránu a Venezuely zvyšuje ceny ropy
    Od 1. januára sa cena čierneho zlata zvýšila takmer o 20 %. A v súčasnom kontexte sa nárast pravdepodobne neskončil, hovoria viacerí odborníci.
  • Napětí globálních řetězců slábne
    Poselství řady ekonomických údajů zveřejněných v minulém čtvrtletí je jasné: problémy v globálních dodavatelských řetězcích ustupují - dodací lhůty výrobků se zkracují a náklady na mezinárodní přepravu klesají. Připomeňme, že spolu s cenami energií byly problémy právě s řetězci klíčovým faktorem stojícím za globální inflační vlnou, jíž jsme svědky. Úplná normalizace řetězců sice ještě vyžaduje nějaký čas, nicméně fakt, že sazby za kontejnerovou dopravu se celosvětově propadly, přestože zůstala blízko svého růstového trendu, působí nadějně.
  • Napětí klesá a indexy rostou. Evropské akciové trhy uzavřely v zelených číslech po zprávách o zmírnění konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou
    Na konci úterní obchodní seance vykázaly evropské burzovní indexy po poklesu z předchozího dne velkolepý nárůst. Hlavním růstovým faktorem pro trhy bylo uvolnění geopolitického napětí ve východní Evropě.
  • Napětí kolem dluhové krize stále roste, eurodolar i koruna ztrácely do slov Bena Bernankeho
    Koruna dnes opět ztrácela. Po ranním zhoupnutí na 24,85 korun za euro se postupn...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster