Čtvrtek 28. březen 2024 19:22
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Cílování inflace, nejčistší měnově-politický systém, slaví 30 let

11.03.2020 19:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Letos uplyne 30 let od započetí cílování inflace (IT); měnově politického systému, který v roce 1997 přijala i ČNB, a který, přes jistá specifika, je většinovou podstatou politiky FED, ECB i SNB.

Opominu-li fakt, že jedním z nejcitovanějších autorit v teoretické oblasti přímého cílování inflace je bývalý člen FED Frederic Mishkin, který se zejména proslavil svojí analýzou islandské ekonomiky, když za peníze Islandské Obchodní Asociace napsal, že ostrovní ekonomika, která v 2006 prostřednictví několika málo tuzemských bank rozpůjčovala desetinásobky islandského HDP, je naprosto v pořádku, je cílování inflace patrně nejčistším měnově politickým systémem, který, snad s výjimkou standardů založených na drahých kovech, monetární politika kdy mohla vytvořit.

Cílení inflace, bez dodatečných dílčích cílů, je zřejmou zprávou nejen pro trhy, ale je snadno čitelnou misí i pro rezidenty země. O to paradoxnější je dnešní situace, když CBs hromadně přijímají vyjímaná krizová opatření, a bez zřejmého včasného oznámení manipulují IR v rozsahu, který lze jen eufemisticky označit za standardní.

Je to výjimečné i proto, že transparentnost politiky CB je jedním z kardinálních indikátorů pro investory a jednou z podmínek, která, podle řady akademiků spoluurčuje, je-li daná země vhodným adeptem pro zavedení IT.

Nedávné, více než nahodilé, snížení FED IRs o 50bb, následované BoC ve stejném režimu a aktuální snížení BoE IR o 50 bb je nejen alarmující, ale vyvstávají otázky o schopnosti bank rozumět své vlastní politice.

Na toto konto je nutné podotknout, že CBs nemají, ani totiž nemohou, mít v popisu práce stimulovat ekonomiku. Jejich cílem, u BoC a BoE to platí více než u FED, který oficiálně nepřistoupil k ITers, je stabilní cenová hladina, nikoliv tedy míra nezaměstnanosti, nebo růst GDP…

Snížení IR, i v tak náročné situaci, jakou je chřipková epidemie, není řešením problémů; jak by také mohlo být? FED, přes svoje opakované odmítání této situace, již dávno před vypuknutím masivní paniky, dodával do trhu likviditu prostřednictvím repo operací (viz New York FED) a hostováním své bilanční sumy prostřednictvím operací na trhu, kdy masivně nakupoval aktiva – tady je zajímavé porovnat výkonnost SP500 v souvztažnosti s růstem FED bilance.

BoE, která se primárně má věnovat řízení inflace, je na tom obdobně; potíže vnitřní politiky nelze řešit měnovou politikou. BoC měla jen málo na výběr, pokud její soused takto masívně zasáhl a s přihlédnutím k výrazně exportní charakteristice ekonomiky a silné závislosti na exportu ropy, která díky psychóze na trzích a klukovskému sporu OPEC a Non OPEC výrazně na kanadskou ekonomiku dopadá.

Vedle toho je ČNB, jak je pro Českou republiku tradiční, směšnou figurkou, která se snaží dokázat světu, že tady tomu rozumíme ze všech nejlépe. ČNB je aktuálně jedinou centrální bankou, která na světě zvýšila svoji IR, není schopná reálně vnímat situaci a její kroky se zcela míjí účinkem.

Inflace v ČR je na neuvěřitelných 4% (ČNB cíluje na 2% (pásmo +1%). Fluktuace CZK je neuvěřitelná, korunou zmítají spekulanti, zásahy na nemovitostním trhu nikam nevedou, v situaci, kdy je poptávka tak silně převyšující nabídku. Dozor nad finančními trhy, který nikdy nebyl silnou stránkou regulátory, je v podání ČNB katastrofální – když dohled několikrát kontroloval instituci, která prodělala klientům 2mld., aniž by si regulátor něčeho všimnul.

Pokud se vrátíme zpět k IT, je po třech dekádách na výrazném rozcestí; Neschopnost plnit inflační cíle, lopotná snaha CBs dosáhnout jich za pomocí nestandardních opatření, jako ME, QE, nebo záporné úrokové sazby vytvářejí předobraz apokalypsy víc, než že by implikovaly racionální rozhodování bankéřů.

Drtivé většině zemí schází schopnost politiků a politiky vytvářet podmínky pro inovace; monetární, ani fiskální stimulace trhu sama o sobě nikam nevede. EU, ČR schází inovační podměty.

Je možné, že IT, tak jak před třiceti lety na Nové Zélandu započala, v roce 2020 skončí na úbytě, díky neschopnosti a neochotě.

Tradecentrum

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • CFTC: Net-short pozice na kukuřici vystoupaly na historická maxima
    Páteční pravidelný COT report Komise pro futures trhy (CFTC) ukázal nárůst net-short pozic velkých obchodníků na kukuř...
  • CFTC report ukazuje na důvěru investorů v euro a sterling
    Saúdská Arábie a Rusko se domluvily na prodloužení období, po nějž budou dodržovat nižší limity těžby. Dohoda producentů ropy z loňského prosince původně platila jenom do června letošního roku, avšak o víkendu byla prodloužena do března 2018. Cena ropy okamžitě reagovala na tyto zprávy růstem a dnes posílila o 2 procenta. V závěsu nezůstaly ani komoditní měny. Kanadský dolar vyšplhal na 2týdenní maxima proti USD (1,3609) a australský dolar vymazal část ztrát z předchozího týdne.
  • CFTC: Velcí obchodníci prudce snížili sázky na růst cen ropy
    Páteční pravidelný COT report Komise pro futures trhy (CFTC) ukázal výrazný pokles net-long pozic ropě, který je vrací...
  • CFTC zastavila vznik bitcoinového fondu
    Burzovně obchodovaný fond navázaný na kurz bitcoinu nebude. V průběhu dne 10. března, kdy o tom jednala americká Komise pro cenné papíry, šplhala cena kryptoměny k 1300 dolarům, avšak po záporném rozhodnutí komise spadla o více než 200 dolarů. Šance na schválení byla pouze čtvrtinová. Projekt prvního bitcoinového ETF je dílem Camerona a Tylera Winklevossových.
  • Cibulky, nebo jedničky a nuly. Lidská chamtivost si nevybírá
    Když mohly být před 400 lety znakem prestiže unikátně vypěstované tulipány do okrasné zahrádky, proč by v dnešní technologické době nemohl dokazovat, že jste IN, abstraktně vyhlížející řetězec z jedniček a nul?
  • Cieľovanie celkovej a nie jadrovej inflácie zosilňuje hospodárske cykly
    Minulý týždeň som dostal v TV otázku, že čo si myslím o politike ECB. Povedal som, že podľa mňa nie je úplne v poriadk...
  • Cigarety opět výrazně podraží
    „V letošním roce se vybere na daních z tabákových výrobků méně peněz, než se očekávalo. Jasně se ukazuje, že vyšší zdanění tabákových výrobků nemusí automaticky vést k vyšším příjmům státní pokladny,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ciklum kupuje CN Group od Genesis Capital a rozšiřuje tím svou působnost v rámci Evropy. Akvizice posílí pozici Ciklumu na trzích střední Evropy a německy mluvících zemí.
    Ciklum, globální společnost specializující se na vývoj softwaru a digitální služby, dnes oznámila akvizici společnosti CN Group, české firmy pro vývoj softwaru, od Genesis Capital, jedné z nejvýznamnějších skupin v oboru private equity ve střední Evropě. V rámci právě dokončené transakce prodal Genesis Capital, jenž investoval do CN Group v roce 2019, 100 % svého podílu společnosti Ciklum.
  • Cíle Memeinatoru: tržní kapitalizace 1 mld. $ a zničení podřadných meme mincí
    Tržní kapitalizace Dogecoinu (DOGE) ve výši 8,5 miliardy $ přiměla i ty nejskeptičtější kryptoměnové pochybovače přehodnotit své názory, protože prostě nemohou uvěřit, že by psí token mohl mít takovou hodnotu. Jako OG komunity meme coinů – a původně vtip – vydláždil Dogecoin cestu mnohamiliardovému subtrhu v rámci kryptokomunity.
  • Cílem OPEC je prodloužení snížení produkce ropy do června, důvodem je znepokojení z šíření koronaviru
    OPEC chce prodloužit současné snížení těžby ropy od března alespoň do června s možností většího snížení, pokud bude poptávka po ropě v Číně významně ovlivněna rozšířením nového koronaviru.
  • Cílová úroveň odrazu ceny zlata 1 760 USD je stále ve hře.
    Cena zlata prozatím zvládla jednu etapu růstu z 1 680 na 1 740 USD a nyní se stahuje zpět. Očekávám, že vytvoří vyšší minimum a pak zahájí druhou etapu růstu k horní hranici kanálu. Nesmíme zapomínat, že cena zlata zůstává uvnitř střednědobého medvědího kanálu. Má potenciál dosáhnout horní hranice kanálu cca 1 750 – 1 760 USD, ale nejprve podle mě vytvoří vyšší minimum přibližně na ceně 1 700 – 1 720 USD. Na současných úrovních by obchodníci měli být raději trpěliví, protože se nacházíme uprostřed mezi dvěma krajními hodnotami kanálu. Krátkodobé momentum po hlavní reverzní svíčce z minulého týdne, která se dotkla úrovně 1 680 USD, ale uzavřela mnohem výš, podle všeho nahrává býkům.
  • Cinemark roste o 4 % díky rostoucím výnosům
    Akcie společnosti Cinemark (CNK.US) dnes přidaly více než 4 % po úspěšném přijetí filmu "Tiché místo: část II". Film vydělal během víkendu okolo $48 mil. Jedná se o nejvyšší zisk za jeden víkend od uvedení filmu "Ježek Sonic" v polovině února 2020.
  • Cineworld chce v červenci opustit bankrot, věřitelé přijali restrukturalizaci
    Britský provozovatel kin Cineworld chce v červenci opustit režim soudní ochrany před věřiteli. Firma dnes v aktualizovaném oznámení pro regulační úřady uvedla, že její plán restrukturalizace podpořila většina věřitelů. Obchodních aktivit společnosti v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a v Izraeli se ochrana před věřiteli netýká.
  • Cineworld se propadá o 50 % na rekordní minimum
    Akcie Cineworld (CINE.UK) se dnes propadají o téměř 50 % poté, co britský provozovatel kin varoval, že nevýrazné obchodní výsledky nabádají společnost k finančním krokům, které by mohly rozmělnit investorům podíly.
  • Cineworld se snaží odrazit po možné akvizici společnosti Vue ⚡
    Akcie společnosti Cineworld (CINE.UK) dnes posilují o téměř 10 %. Kapitalizace donedávna druhého největšího řetězce kin na světě se kvůli hrozbě bankrotu snížila na pouhých 68 milionů britských liber. Společnost souhlasila s tím, že prozkoumá možný prodej podniku a umožní věřitelům přispět k podnikatelskému plánu. Na trhu se objevily spekulace o možném převzetí společnosti společností Vue Inetrnational a o dobrém prodeji pokračování filmu Knives Out 2 do kin:
  • Cineworld zavírá kina v USA a Británii, 45.000 lidí je bez práce
    Britská společnost Cineworld kvůli dopadům šíření nového koronaviru dočasně uzavře všechna svá kina ve Spojených státech a Británii. Firma dnes uvedla, že bez práce tak prozatím zůstane až 45.000 lidí. Cineworld je druhým největším provozovatelem kin na světě a prostřednictvím divize Cinema City působí i v České republice. Cinema City ale kina v ČR zavírat nebude, uvedla na dotaz ČTK mediální zástupkyně firmy Hana Doležalová.
  • Cineworld zavírá kina v USA a Velké Británii a na akciovém trhu se propadá o 30%
    Cineworld ohlásil dočasné uzavření všech svých kin ve Spojených státech, Velké Británii a Irsku v důsledku zpoždění hlavních premiér plánovaných od nynějška do konce roku, jako je například poslední pokračování Jamese Bonda, kvůli pandemie koronaviru.
  • Circle stablecoin (USDC) odhaluje svůj plán na vstup na burzu 📣
    Společnost Circle Internet Financial, emitent stablecoinu USDC, důvěrně požádala o primární veřejnou nabídku akcií (IPO) ve Spojených státech.
  • Cisco Systems - špička ledovce ❓
    Cisco Systems je další americkou společností, která zveřejnila znepokojivé hospodářské výsledky. Je důležité zmínit, že report od společnosti Cisco se týkal období únor–duben, a proto už zachycuje dopad lockdownů v Číně. Vidíme riziko, že podobně špatný výkon uvedou ve svých výsledcích za 2. čtvrtletí také další společnosti. Mohl by být report finančních výsledků společnosti Cisco Systems jen špičkou ledovce současných korporátních problémů?
  • Citát dňa
    "Zakážme záchrany! Najprv vlády zachraňovali banky, poisťovne a automobilky a teraz ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster