Úterý 19. březen 2024 04:56
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Koronavirus je pro evropské akcie horší než brexit, grexit či Fukušima, padají nejvíce od krachu Lehman Brothers. Zato Babišově vládě klesají úroky z dluhu a zlevní asi i hypotéky v ČR

28.02.2020 15:19  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Koronavirus má na evropské akciové trhy horší dopad než brexit, hrozba grexitu (odchod Řecka z eurozóny) nebo třeba fukušimská jaderná havárie. Klíčový ukazatel evropských akcií, index Stoxx Europe 600, se v tomto týdnu propadl o zhruba dvanáct procent. Jedná se tak o nejhorší týden pro evropské akcie od října 2008, kdy trh panikařil po krachu investiční banky Lehman Brothers, jímž započala kritická fáze světové finanční krize. Podobně se propadají akcie americké. Americké akciové trhy se včera propadly o 4,4 procenta, nejvýrazněji od roku 2011. Pamětníci mezi akciovými obchodníky říkají, že něco tak příšerného ve své kariéře dosud nezažili. Tyto hodiny jsou dost možná horší než burzovní krach roku 1987 nebo finanční krize z doby před dvanácti lety, říká jeden z nich, Scott Minerd, šéf investic u Guggenheim Partners.

Koruna dnes vůči euru znehodnotila na svoji nejslabší úroveň od letošního prvního ledna. Euro se dnes prodávalo i za 25,48 koruny. Vůči dolaru ale česká měna své oslabování zastavila, a to navzdory celosvětovému růstu obav z dopadu koronavirové nákazy. Včera odpoledne středoevropského času se dolar prodával v korunách nejlevněji od 18. února. Dnes koruna vůči dolaru jen mírně oslabuje.

Koruně k posílení vůči dolaru pomohlo zpevňování eura vůči americké měně. Důvodem je zejména příslib německé vlády, že v rámci boje s ekonomickým dopadem šíření koronaviru zlepší podmínky pro podnikání v zemi, sníží daňovou zátěž firem a rozšíří daňové úlevy pro investice v digitální ekonomice. Už včera německý ministr financí Olaf Scholz uvedl, že zvažuje pozastavení platnosti ústavní dluhové brzdy, což by právě umožnilo výše uvedenou fiskální expanzi. Berlín chce také ulevit zadluženým německým regionům, mezi něž patří samotná německá metropole.

Německá fiskální expanze v očích trhu snižuje nutnost další expanze měnověpolitické. Zásah Berlínu by tedy měl odsunout další uvolnění měnových podmínek v eurozóně, což má zpevňující účinek na euro, a zprostředkovaně tedy i na korunu vůči dolaru. Dolar však oslabuje i „svojí vlastní vahou“, jelikož se kvůli postupu koronavirové nákazy zvyšuje šance, že americká centrální banka letos hned několikrát sníží své úrokové sazby.

Růst pravděpodobnosti, že americká centrální banka sníží své úroky, je patrný i z vývoje na dluhopisovém trhu.

Výnos desetiletých českých dluhopisů klesá, aktuálně se pohybuje kolem úrovně 1,27 procenta, nejníže od loňského října. Výnos patnáctiletého českého dluhopisu pak dnes klesl k úrovni 1,25 procenta, a to poprvé dokonce od září roku 2017.

Dluhopisy české vlády jsou totiž vnímány částečně jako bezpečné útočiště, takže i do nich mezinárodní investoři přesouvají své peníze v čase zvýšené nejistoty, i když méně než třeba do dluhopisů amerických.

Růst zájmů investorů o dluhopisy – ať americké, české či jiné – zvyšuje jejich cenu a současně snižuje výnos. Investoři v čase nejistoty vládě – ať už Babišově, Trumpově či jiným – ochotněji půjčují, aby zaparkovali své peníze, o něž by jinak, v době propadu akciových trhů, mohli přijít. Jelikož půjčují ochotněji, spokojí se s nižším úrokem, pročež právě Babišově vládě zlevňuje provoz státu českého a Trumpově administrativě zase provoz Spojených států amerických.

Výnos amerického desetiletého dluhopisu se dnes poprvé v dějinách dostal pod úroveň 1,2 procenta. Takto levně si tedy žádná z předchozích administrativ USA nepůjčovala. Rekordně levné americké půjčování už se stává zásadním předmětem prezidentské kampaně USA. Možný úhlavní Trumpův rival v listopadových volbách, Bernie Sanders, argumentuje, že Spojené státy by v čase rekordně nízkých úroků měly řádně navyšovat své veřejné výdaje a uskutečňovat další sociální programy.

Nízké výnosy neslouží jako argument jen Sandersovi, ale potenciálně také třeba českým bankéřům a dalších hypotečním zprostředkovatelům. Vývoj výnosu desetiletého dluhopisu ČR je provázán s vývojem sazeb hypoték. Pokud daný výnos trvaleji klesá, je pravděpodobné, že zlevní i hypotéky. Tržní úrokové sazby v USA dnes signalizují už výše zmíněné, tedy že americká centrální banka letos sníží své sazby hned třikrát, zejména kvůli koronaviru. Jinak Spojeným státům bude patrně hrozit recese. Tak markantní snížení základního úroku by musela reflektovat i Česká národní banka, takže i ona by přistoupila k citelnějšímu snižování svých základních sazeb. To by vyvolalo další tlak na zlevnění českých hypoték.

Zní to možná cynicky, ale kdo je přesvědčen, že koronavirová nákaza bude opravdu závažná, ten nechť si zatím hypotéku nebere. Kvůli nákaze ji může mít v příštích měsících citelně levnější. 

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Koronavir se šíří, počet případů v Itálii se blíží 25 tisícům
    Počet lidí infikovaných novým koronavirem stále narůstá. Globální počet případů se dnes přiblížil 170 tisíc případů. Evropa je nyní epicentrem pandemie na čele s Itálií, kde se počet infikovaných (zjištěných) blíží 25 tisícům. Počet nových případů roste také ve Španělsku (7988), Německu (6215) a Francii (5423). Některé země jako Německo, Dánsko, Česká republika nebo Polsko se rozhodly uzavřít s některými výjimkami své hranice, aby zabránily šíření viru. Španělé následovali Itálii a vyhlásili karanténu. Situace má výrazný dopad na finanční trhy, které dnes pokračují v masivním propadu. Německý index DE30 (DAX30) klesl po 13. hodině až pod úroveň 8300 bodů.
  • Koronavir udeřil i na čínské burzy, propadají se nejvýrazněji od roku 2015. OPEC kvůli pádu ceny ropy zřejmě svolá nouzové zasedání
    Čínské akciové trhy se po zahájení pondělního obchodování propadly nejvýrazněji od roku 2015, kdy splaskla tehdejší bublina. Například klíčový burzovní ukazatel šanghajské burzy, index Shanghai Composite, se po otevření propadl o necelých devět procent. Suroviny jako železná ruda, ropa, měď či palmový olej se propadly v rozsahu odpovídajícím maximálnímu dennímu limitu.
  • Koronavirus citelně zlevňuje Čechům benzín i naftu. Naděje na jeho účinnou léčbu však od včerejška ropu zdražuje, nicméně zlevňování pohonných hmot bude ještě pokračovat
    Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dále zrychlily své zlevňování. Benzín zlevnil o 22 haléřů na litr, nafta o 26, takže se benzín aktuálně prodává za průměrnou cenu 32,04 koruny za litr, zatímco nafta za 31,69 koruny za litr. V obou případech jde o nejnižší cenu od letošního 2. ledna.
  • KORONAVIRUS COVID-19: Dopady do ekonomiky a finančních trhů
    EKONOMICKÝ A STRATEGICKÝ VÝZKUM KOMERČNÍ BANKY - KORONAVIRUS COVID-19 - DOPADY DO EKONOMIKY A FINANČNÍCH TRHŮ.
  • Koronavirus Čechům citelně srazí cenu elektřiny, jako první už od října zlevňuje hned „obr“ ČEZ. Kdy se domácnostem vyplatí cenu elektřiny fixovat?
    Cena elektřiny se na pražské burze letos citelně propadla. Tento pokles už se začíná projevovat v ceně pro konečné spotřebitele z řad tuzemských domácností. Elektřinu totiž razantně zlevní přímo ČEZ, tedy hlavní dodavatel v ČR. Další, menší dodavatelé se budou muset alespoň částečně přizpůsobit a v dohledné době, nejpozději během tří až čtyř měsíců, půjdou s cenou dolů také. ČEZ poměrně nečekaně zlevní už od října, a to průměrně o devět procent, uvedla dnes MF Dnes.
  • Koronavirus dál hýbe trhy
    Virus Covid-19 zůstává hlavním hybatelem dění prakticky na všech trzích. Potvrzení nákazy v evropských zemích, mezi které se již přidalo například i Rakousko, Chorvatsko či Řecko, způsobilo další pokles evropských akcií. Ty opět zahájily den ztrátami, a od víkendu již stačily odepsat zhruba 7 %. Oslabují i měny našeho regionu, přičemž koruna od pondělního rána ztratila vůči euru téměř 30 haléřů a je aktuálně k mání za více než EUR/CZK 25,30. Ropa v očekávání zpomalení ekonomické aktivity klesla na ceně o zhruba 3 dolary za barel, čímž se přiblížila k letošnímu minimu. Zájem finančníků se přesouvá do bezpečných přístavů, což vidíme na výnosech desetiletých amerických vládních dluhopisů, které klesly o více než 0,1 procentního bodu až na úroveň 1,31 %, tedy na historicky nejnižší zaznamenanou hodnotu. Podle trhů se zároveň znatelně zvýšila pravděpodobnost dalšího uvolnění měnové politiky Fedu, od nějž nyní v příštím půl roce očekávají již dvě snížení sazeb, zatímco ještě před víkendem převažovaly sázky pouze na jedno. Podobným vývojem prochází i předpoklady na budoucí politiku Evropské centrální banky, od které se nyní na 6 měsíčním horizontu očekává depozitní sazba na úrovni mínus 0,60 %, zatímco ještě před několika dny se trhy klonily spíše k zachování té stávající, tedy -0,50 %. I české desetileté swapové sazby a výnosy dluhopisů zaznamenaly znatelný pokles přibližně o 0,15 procentního bodu, což by naznačovalo výraznější tempo snižování základní sazby ČNB a to někdy na přelomu let 2020/21.
  • Koronavirus děsí trhy, zlato citelně zdražuje, koruna oslabuje, ropa padá. V Číně odkládají otevření burz
    Cena zlata v korunách dnes ráno přeskočila úroveň 36 230 Kč za troyskou unci. Drahý kov se tak opět přibližuje svému dějinnému maximu. Na ně vystoupal loni v září, kdy se prodával za necelých 36 600 korun.
  • Koronavirus drtí exporty
    Česko, jako exportní ekonomika, samozřejmě dopadem vládních opatření v souvislosti s koronavirem trpí. I když jsme jako jediní na trhu čekali přebytek v bilanci zahraničního obchodu se zbožím, našeho optimistického odhadu zdaleka dosaženo nebylo. Oproti tržnímu konsensu ve výši -8,4 mld. CZK bylo vykázáno aktivum 1,3 mld. CZK. Ve srovnání s loňským květnem byl ale přebytek o plných 22 mld. CZK nižší.
  • Koronavirus hotovost „nezabil“. Právě naopak, vyvolal v Češích takovou sháňku po „cashi“, jaká tu nebyla skoro dvanáct let
    V době vrcholící koronavirové krize mnozí upozorňovali, že virus může „zabít“ hotovost. Do popředí se dostala otázka její hygieničnosti. Třeba virus lidské chřipky přežívá na bankovkách až 17 dní a zůstává po celou tuto dobu infekční (studie zde). Mnozí lidé se proto obávali, že koronavirem, který je vysoce nakažlivý (viz), se lze nakazit právě i manipulací s fyzickými penězi.
  • Koronavirus je hrozbou pro stabilitu finančního systému, tvrdí Powell
    Klesající ceny v Německu. Dynamika cen průmyslových výrobců meziročně klesly o -1,7 % oproti červnovým -1,8 %. Hlavním důvodem poklesu byly klesající ceny energii. Meziměsíčně zaznamenaly růst o 0,2 %, trh očekával 0,1 %.
  • Koronavirus je v Evropě, trhy nervózní. Koruna oslabuje, akcie firem jako Burberry také, zlato jde naopak vzhůru
    Na světové burzy a trhy se vrátila nervozita kvůli šíření nákazy novým typem čínského koronaviru. Nákaza už se rozšířila na čtyři kontinenty: kromě Asie a Severní Ameriky také do Austrálie a do Evropy, konkrétně včera do Francie.
  • Koronavirus kartami bytové krize nezamíchal, hypoteční splátka je stále výhodnější než nájemné
    Nouzový stav vyhlášený 12. března 2020 ochromil českou ekonomiku. Jeho dopady se očekávaly i na realitním trhu, kdy měl zlevnit nájem nemovitostí. Z analýzy Skupiny MONETA ale vyplývá, že splácet měsíčně hypotéku je nyní ještě výhodnější než platit nájem. A to o téměř 2,5 tisíce korun. Největší změnu přitom zaznamenala Praha.
  • Koronavirus letos připraví českou státní kasu nejspíše o pět miliard korun, její schodek může prohloubit na 60 miliard korun
    Mezinárodní finanční instituce kvůli pokračujícímu šíření nákazy koronavirem zhoršují svůj odhad letošního růstu čínské ekonomiky, české zatím zůstávají v klidu.
  • Koronavirus: market update
    Množství globálně potvrzených případů nákazy se zvýšilo na 2,5 milionů. Zemřelo 171 240 osob a 655 800 se vyléčilo. Spojené státy zůstávají epicentrem epidemie s více než 792 900 případy a 42 500 obětmi. Spojené státy tak dosud reportovaly téměř třetinu všech nákaz ve světě.
  • Koronavirus: market update
    Nejvíce zasaženou zemí se staly Spojené státy se 142 746 tisíci nakažených a 2489 mrtvými. V Evropě zůstává nejhorší situace v Itálii se 97 689 případy, následuje Španělsko se 85 195 případy a Německo se 62 435 případy. Naopak situace v Číně, kde virus začal řádit nejdříve, se postupně stabilizuje. V této zemi se ovšem objevují výpovědi, podle kterých do oficiálních statistik nejsou zahrnováni všichni, u nichž přítomnost koronaviru prokážou testy. V Itálii už na koronavirus zemřelo 10 779 lidí a ve Španělsku 7340 lidí.
  • Koronavirus: market update
    Globální počet případů koronaviru překonal 1 milion. Celkem se uzdravilo 222 tisíc pacientů. Počet potvrzených úmrtí na koronavirus dosáhl globálně čísla 55 203.
  • Koronavirus: market update
    Globální počet případů nakažení koronavirem přesáhl 434 500. Uzdravilo se už 111 800 lidí. Počet obětí koronaviru dosáhl na základě nejnovějších údajů 19 600.
  • Koronavirus: market update
    Nejvíce zasaženou zemí jsou Spojené státy s 164 359 potvrzenými případy a 3 173 mrtvými. V Evropě zůstává nejhorší situace v Itálii s 101 739 případy, následuje Španělsko s 94 417 případy a Německo s 67 051 případy. Čína reportuje celkem 81 518 potvrzených případů. Itálie je zemí s největším počtem mrtvých - celkem 11 591. Ve Španělsku již na koronavirus zemřelo více než 8 tisíc lidí a v Íránu se počet mrtvých blíží 3 tisícům.
  • Koronavirus: market update
    Počet globálně potvrzených nákaz koronavirem překročil 3,06 miliónu. Zemřelo více než 207 tisíc lidí a vyléčilo se 883 tisíc.
  • Koronavirus: market update
    Počet potvrzených případů koronaviru překročil 2,65 milionu. Zemřelo více než 185 tisíc lidí a 727 800 se uzdravilo. Epicentrem epidemie zůstávají Spojené státy s téměř 850 000 případy a 47 600 obětmi. Téměř třetina všech případů tak připadá na Spojené státy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI