Úterý 19. březen 2024 10:01
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Manuál opatrného investora aneb Pozor na nešvary kapitálového trhu

27.02.2020 15:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Kapitálový trh od svého vzniku v devadesátých letech prošel turbulentním vývojem. Ač tento vývoj vedl jednoznačně pozitivním směrem a spotřebitel si dnes může být mnohem jistější svým postavením a právy, než tomu bylo před lety, stále zde najdeme problémová místa, kde je třeba být ostražitý.

Problém č. 1: Korporátní dluhopisy

Korporátní dluhopisy jsou v poslední době značně propírané téma. Není divu. Za jejich emisemi jsou často spíše malé až střední firmy bez delší historie a prodejní proces probíhá mimo investiční poradenství.

ČNB sice schvaluje prospekt dluhopisu, nicméně pouze u emisí větších než 25 milionů Kč. Navíc to neznamená, že ČNB ověřila kvalitu emitenta. Zkoumá pouze to, zda prospekt příslušné dluhopisové emise splňuje všechny zákonem stanovené formální náležitosti. Ostatní dluhopisy nemají prospekt schválený. U problematických emisí často není žádný rating, chybí informace o hospodaření emitenta, finanční plán a popis účelu vydání dluhopisů bývá jen vágní. Neexistuje tak žádná skutečná záruka, že emitent své závazky splatí. Ani nabízený standardizovaný výnos nezohledňuje skutečnou rizikovost dluhopisu - téměř všechny korporátní dluhopisy jsou nabízeny s lákavým výnosem kolem 6,5 – 7,5 %.

Problém č. 2: Subjekty, které se vydávají za spotřebitelské organizace chránící investory

Prezentují se jako nezávislé spotřebitelské organizace nebo jako kvalifikované kanceláře, poskytující právní služby. Ve skutečnosti se ale může jednat o bývalé zaměstnance nepříliš důvěryhodných, často zahraničních obchodníků s cennými papíry. Oslovují klienty těchto obchodníků s příslibem vymožení prostředků, o které v rámci investování přišli. Samozřejmě ne zdarma, čímž se z nich snaží vylákat další peníze.

Pokud investor pochybuje o důvěryhodnosti obchodníka, který mu poskytuje služby, měl by se obrátit především na instituce, které jsou k tomuto v České republice určené: Českou národní banku, Finančního arbitra a Policii České republiky,“ doporučuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR.

Problém č. 3: Nabízení svěřenských fondů      

Svěřenský fond je soubor majetku bez právní subjektivity vyčleněný ke zvláštnímu účelu, držený a spravovaný jmenovanou osobou (správcem) ve prospěch obmyšleného. Do českého práva zavedl institut svěřenských fondů v roce 2014 nový občanský zákoník, podle kterého se také řídí jejich činnost. Míra regulace je nicméně téměř nulová v porovnání s fondy kolektivního investování určenými pro širokou investorskou veřejnost. Veškerý majetek fondu je navíc v oficiálních registrech veden pouze pod jménem svěřenského správce, identitu zakladatele je proto obtížné až nemožné dohledat.

Problém č. 4. Nabízení developerských projektů jako nemovitostních fondů

Na trhu lze nalézt nabídku developerských projektů, které se sice na první pohled tváří jako nemovitostní investiční fondy, nicméně ve skutečnosti nejsou nijak regulovány ani dohlíženy. Opět lákají na příslib vysokého výnosu bez rizika.

Problém č. 5: Předstírání, že se jedná o regulovaný subjekt používáním matoucíchvýrazů

Zprostředkovatelé, kteří mají oprávnění pouze doporučovat nebo nabízet investiční produkty, používají označení jako asset manažer, správce aktiv apod., které nezkušeným investorům evokují přísnou finanční regulaci. Obdobně jsou používané výrazy investiční společnost, nebo nějaká jejich forma – například „právně investiční společnost“, přičemž takováto společnost oprávnění investiční společnosti nemá.

Problém č. 6: Snaha o vyvolání dojmu garance kvality Českou národní bankou

V seznamech České národní banky jsou evidovány i subjekty a produkty, u nichž ČNB nijak nezkoumá jejich kvalitu, ani je nijak nedohlíží – ačkoli ty se tak snaží tvářit. Například fakt, že ČNB schválila prospekt korporátního dluhopisu, znamená pouze, že posoudila, zda tento dluhopis splňuje všechny formální požadavky, nikoliv zda má dluhopis správně nastavený výnos k riziku, nebo zda takovýto dluhopis bude splacen.

Stejně tak u osob zapsaných na seznamu ČNB dle § 15 odst. 1 Zákona o investičních společnostech a investičních fondech (tzv. ZISIF) se nejedná o regulované investiční společnosti ani investiční fondy. Tyto osoby nemají oprávnění k veřejnému nabízení investic nebo poskytování kolektivního investování a Česká národní banka nad nimi nevykonává žádný dohled.

Problém č. 7: Inzerování FX tradingu na zahraničních platformách jako vhodné investice pro začátečníky

Forex trading je devizový trh, na němž směňují jeho účastníci (banky, pojišťovny, fondy aj.) aktiva v různých měnách a deriváty na aktiva v jiných měnách. Díky rozšíření internetu a uvolněné regulaci se dostala obchodní platforma i k drobným investorům. „Efekt finanční páky a pokles minimálního vkladu slibuje vysoké zisky, ale také zde hrozí astronomické ztráty. Investovat by proto měl vždy pouze poučený investor u prověřeného brokera. Pro drobné investory bez potřebných zkušeností je takovéto investování extrémně rizikové,“ vysvětluje Jana Brodani.

Problém č. 8: "goldplating" ČNB

Směrnice EU členským státům určuje, aby dosáhly konkrétního cíle, nenařizuje už ale, jakými prostředky toho mají dosáhnout. Směrnice také obvykle stanovuje pouze minimální úroveň regulace. Gold-plating označuje případ, kdy dojde k rozšíření obsahu směrnic EU při jejich implementaci do národního práva. To pak přináší dodatečnou regulatorní zátěž hlavně pro podnikatele. „V nedávné době jsme se několikrát stali svědky případů, kdy interpretace evropské regulace do lokálního prostředí jde nad rámec toho, co lze považovat za nutné, potažmo vhodné pro domácí trh. Takové případy nemají oporu v racionální potřebě pro lokální prostředí (absence krizových situací), často znamenají dodatečné finanční náklady, které vytvářejí konkurenční nevýhodu vůči okolním státům, a nadměrně zatěžují domácí firmy administrativou, která však neznamená naprosto žádnou přidanou hodnotu pro klienty,“ podotýká Martin Řezáč, předseda AKAT ČR.

Problém č. 8: Nabízení půjček jako bezrizikové investice s jistým výnosem

Nové technologie se v čím dál tím větší míře projevují i ve financích. Jedním z jejich dopadů jsou i tzv. peer-to-peer řešení, neboli „od člověka k člověku“. Propojením konkrétních lidí přes internetovou platformu je tak umožněno poskytování půjček bez bankovní instituce a bez úvěrové společnosti. „U těchto půjček platí stejně jako u korporátních dluhopisů, že je namístě zvýšená obezřetnost. Na jedné straně je nutná důvěryhodná platforma, která potenciálním věřitelům poskytne maximální informace o dlužnících, na druhou stranu je nezbytné si uvědomit riziko nesplacení půjčky. Podobné platformy bývají asymetricky výhodné pro dlužníky, nikoliv však již tolik pro věřitele, resp. investory. Pokud narazíte na nabídku, která takovéto investice propaguje jako bezrizikové, pak se nejedná o důvěryhodnou platformu,“ upozorňuje Jana Brodani.

Jak investovat a nenaletět

Obecně je důležité při jakýchkoliv nabídkách na investování nebo správu majetku sledovat, zda má subjekt oprávnění České národní banky a podléhá také jejímu dohledu. Investiční majetek může za velmi přísných podmínek spravovat pouze subjekt, který má k tomuto oprávnění – obchodník s cennými papíry, banka nebo investiční společnost s takovýmto oprávněním. Také investiční poradenství mohou nabízet pouze osoby, které k tomuto mají oprávnění od České národní banky. Seznam takových společností lze nalézt na webu ČNB.

Dobré je sledovat také přístup ke klientovi. „Prošel s vámi investiční dotazník, aby mohl vyhodnotit, zda je nabízená investice pro mě vhodná nebo přiměřená? Podal vám dostatečné informace o investici? Zdůrazňuje přehnaně výnos, a přitom neuvádí období, ke kterému se výnos vztahuje, proklamuje bezrizikovost investice, ale není schopen uvést detaily ke garanci? Pak rozhodně zbystřete,“ doporučuje Martin Řezáč.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Máme před sebou volební víkend
    O víkendu nás v Česku čekají volby do obecních zastupitelstev. Ačkoliv je jistě nelze srovnávat s těmi parlamentními, tak i přesto půjde o první signál směrem k současné vládní garnituře, jak si doposud vede. Z pohledu trhů však budou bezesporu podstatnější výsledky parlamentních voleb v Itálii. Připomeňme, že v létě zde padla Vláda národní jednoty bývalého prezidenta ECB Maria Draghiho poté, co levicové Hnutí pěti hvězd stáhlo svou podporu kvůli neshodám ohledně balíčku ekonomických stimulů.
  • Máme se lépe, než si myslíme
    „Z dlouhodobých trendů je zřejmé, že výrazně narůstá kvalita života drtivé většiny lidí na celém světě. Na tom nic nezmění ani pandemie koronaviru, která sice poškodila globální ekonomiku, ale její negativní projevy budou mít pouze dočasný charakter,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Máme se letos obávat výrazného poklesu akciových trhů?
    Známá investiční banka Goldman Sachs nedávno varovala, že pokud americké úrokové sazby vyrostou ze současných úrovní okolo 3 % na 10letých dluhopisech na úroveň 4,5 %, akciové trhy by mohly reagovat poklesem až o 25 %. Máme se takového scénáře bát? Na tyto a další otázky odpovídá hlavní makléř BH Securities Martin Vlček
  • Manager Magazin: Adidas se chystá prodat značku Reebok
    Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas se chystá prodat svou dceřinou americkou značku Reebok. Na svém webu to bez uvedení zdrojů píše časopis Manager Magazin. Adidas firmu Reebok koupil v roce 2005, aby lépe konkuroval jedničce na trhu, americké firmě Nike.
  • MANA opět na 1 dolaru, ale Hollywood je skutečně dlouhodobým řešením
    Decentraland se stal největším Metaversem v krypto-prostoru, protože investoři vybudovali a podíleli se na virtuálním světě.
  • MANA stoupá na měsíc
    Decentraland MANA zaznamenal masivní nárůst. Token založen na Ethereu, možná podpořený přejmenováním Facebooku na Meta, umožňuje uživatelům kupovat virtuální pozemky, které si pak mohou jejich majitelé nechat zpeněžit.
  • MANA vzrostla o více než 333% během pár dnů
    Jedna z největších kryptoměn Metaverse během pár dní vzrostla o více než 333 %. Stalo se tak po rozhodnutí Facebooku změnit svůj název na Meta a zaměřit se na Metaverse.
  • MANA vzrostla o 11 %, kupující se snaží o obnovu
    Cena MANA se i nadále pohybuje nad hranicí 0,8 dolarů, což naznačuje rally zacílenou na 0,86 USD nebo vrchol o 6,8 %.
  • Manažeři amerických společností začínají znovu nakupovat akcie
    Přestože si akciové trhy na celém světě v současnosti prochází poměrně intenzivním výprodejem, jeden indikátor naznaču...
  • Manchester United je na zčásti na prodej. Musk ale zájem nemá
    Na prodej je podíl v Manchesteru United, zatím podíl menšinový. Uvádí to agentura Bloomberg. Slavný anglický fotbalový klub vlastní od roku 2005 americká rodina Glazerů.
  • Mapa řecké krize: Jak obchodovat v krizi
    Kompletní publikace k dispozici na www.saxobank.czSteen JakobsenZde je několik scénářů vyplývajících z řecké krize, kt...
  • Mapa řecké krize: Jak obchodovat v krizi
    Kompletní publikace k dispozici na www.saxobank.czSteen JakobsenZde je několik scénářů vyplývajících z řecké krize, kt...
  • Mapa řecké krize: Jak obchodovat v krizi
    Kompletní publikace k dispozici na www.saxobank.czSteen JakobsenZde je několik scénářů vyplývajících z řecké krize, kt...
  • Mapa řecké krize: Jak obchodovat v krizi
    Kompletní publikace k dispozici na www.saxobank.cz Steen Jakobsen Zde je několik scénářů vyplývajících z řecké kr...
  • Mapa řecké krize: Jak obchodovat v krizi
    Zde je několik scénářů vyplývajících z řecké krize, které podle nás připadají v úvahu pro EU a akciový trh jako celek. Tyto scénáře vycházejí z rámce, který udává, kde se ve třech fázích této krize nacházíme, a současná rizika hrozící ze tří pohyblivých částí investičního vesmíru: politiky, hospodářského cyklu a ocenění aktiv. Jsou součástí komplexní Mapy řecké krize.
  • Má Pavel Řežábek o intervencích pravdu?
    V únoru odcházející člen Bankovní rady ČNB P. Řežábek v interview pro HN si ohledně intervenčního režimu NB servítky rozhodně nebral. S jistou mírou nadsázky lze tvrdit, že v podstatě přirovnal intervenční režim z listopadu 2013 k invazi USA do Iráku. Jednalo se dle něho totiž o rozhodnutí založené na mylných informacích („Pokud bychom v době rozhodování o přijetí kurzového závazku například měli k dispozici skutečná čísla o spotřebě domácností, možná by dopadlo vše jinak“), na zveličení neexistující deflační hrozby („Tehdejší obava z deflační spirály byla nemístná.“) a bez jasné exitstrategie pro případ, že by se měnově-politický zásah nefungoval dle očekávání („Přenos kurzu do ekonomiky je mnohem rychlejší než u úrokových sazeb. Pak se bavíme o tom, že za půl, tři čtvrtě roku jsme měli mít jasný výsledek. Ten výsledek se však nedostavil.?). Je to jenom povídání bankéře, jemuž nebylo vyhověno v otázce nastavení měnové politiky, nebo má toto hodnocení oporu v realitě?
  • Mapování vzestupu společnosti Tesla: Měli by se investoři zaměřit na další zájmy Elona Muska?
    Od roku 2020 se Tesla pod velkolepým vedením Elona Muska vydala na vzestupnou cestu, která změnila automobilový průmysl a samotnou podstatu elektrické dopravy. Exponenciální růst výrobce elektromobilů spolu s Muskovými inovativními podniky nejenže způsobil revoluci v dopravě, ale přinesl také značné výhody bystrým investorům.
  • Maraton inflačních čísel
    Pokračující růst spotřebitelských cen u nás i ve světě vyvolává dohady, zda je současný stav jen přechodnou záležitostí, nebo naopak začátkem dlouhodobého trendu. Americká inflace vystoupala v meziročním srovnání na 5 %, což představuje třináctileté maximum. Míra inflace v Německu v květnu vystoupila na 2,5 % z dubnové hodnoty 2 %. Inflace v Česku se vrátila pod horní hranici tolerančního pásma, tedy pod 3 % na 2,9 %. Ještě před měsícem však dosahovala 3,1 %. „Ať už bude inflace krátkodobá či dlouhodobá, každý investor a střadatel by se měl zamyslet nad podobou svých finančních rezerv. Jedinou efektivní obranou, jak své finance vhodným způsobem ochránit před inflací, je odvážně se rozhlédnout po vhodných finančních nástrojích,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.
  • Maraton pokračuje: S&P a Dow stanovily nové rekordy, akcie Nvidie si udržují dynamiku
    Podle nástroje FedWatch Tool společnosti CME Group ukazují futures na fondy Fedu 52,6% pravděpodobnost snížení sazeb v červnu a 35,5% pravděpodobnost jejich ponechání na současné úrovni, což je oproti březnové pravděpodobnosti snížení, která činila 62 %, výrazná změna.
  • Maravai LifeSciences po výsledcích stoupá o téměř 60 %
    Společnost Maravai LifeSciences (MRVI.US) je dnes jednou z nejvýkonnějších akcií na Wall Street. Cena akcií roste o téměř 60 % poté, co americká společnost zabývající se vědou o živé přírodě oznámila výsledky za 4. čtvrtletí 2023.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank