Pátek 29. březen 2024 01:33
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Graf dne: Euro trpí, ale sázky na jeho růst jsou rekordní

17.02.2020 14:48  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Společná evropská měna je v posledních týdnech pod tlakem. Na páru s americkým dolarem se pohybuje v blízkosti tříletých minim. Pokles eura však přitahuje sázky na jeho růst, které dle CFTC v minulém týdnu opět navýšily historický rekord. Net-long pozice velkých obchodníků se na futures Euro Fx dostaly až na 212 tisíc kontraktů. Pár EURUSD klesá s krátkými přestávkami už od začátku roku 2018. Do začátku minulého roku klesaly také sázky na jeho růst. Přestože od té doby začali velcí obchodníci opět eurové kontrakty nakupovat, euro dosud na tuto situaci nereagovalo. Společné evropské měně dlouhodobě škodí uvolněná měnová politika ECB a také hospodářské zpomalení, kterým si procházejí největší evropské ekonomiky. Z důvodů těsného propojení německé a čínské ekonomiky obchodníci bedlivě sledují vývoj situace okolo koronaviru.

Net-long pozice velkých obchodníků na futures Euro Fx vystoupaly opět na historický rekord, zatímco tlak na pokles eura stále nekončí. Zdroj: Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne - EURJPY (07.03.2024)
    EUR/JPY se dnes propadá o 0,9 % v souvislosti s prudkým růstem japonského jenu a poklesem eura. Japonský jen získal podporu z údajů o mzdách.
  • Graf dne - EURJPY (08.05.2023)
    Začátek nového týdne na trzích byl zatím klidný. Horší než očekávaný údaj o německé průmyslové výrobě za březen neměl na euro ani evropské indexy větší vliv. Německá průmyslová produkce poklesla o 3,4 % m/m a poměrně výrazně tak zaostala za odhadem -1,3 % m/m. Dnes bude zveřejněn ještě jeden údaj z Evropy - index Sentix za květen v 10:30. Je však nepravděpodobné, že by vyvolal výraznější pohyby i na trhu s eurem. Projev Lanea z ECB v 16:00 může vyvolat určitou krátkodobou volatilitu. Během asijské seance jsme se dočkali také zveřejnění zápisu z jednání Bank of Japan, ale ukázalo se, že se nejednalo o důležitou událost, protože se týkal zasedání ze začátku března, kterému ještě předsedal Kuroda.
  • Graf dne - EURJPY (24.11.2022)
    Včera večer zveřejněný zápis z jednání FOMC byl vnímán jako holubičí, neboť obsahoval zmínku o tom, že řada členů Fedu považuje za vhodné v blízké budoucnosti zpomalit tempo zpřísňování. To poslalo americký dolar níže a umožnilo měnovému páru USD/JPY znovu prorazit pod úroveň 140,00. Pár se dnes posunul dále pod 139,00, neboť USD je nejhorší měnou G10 a JPY je nejúspěšnější. Pozornost se však dnes může soustředit na EUR/JPY, protože vysoká volatilita JPY přetrvává a ECB má dnes ve 12:30 SEČ zveřejnit zápis z posledního zasedání.
  • Graf dne: EURJPY (28.04.2023)
    EUR/JPY je jedním z párů, který dnes zaznamenal několik divokých pohybů a očekává se, že zůstane volatilní, alespoň během ranní evropské seance.
  • Graf dne: EURJPY (28.07.2022)
    Včerejší rozhodnutí FOMC o sazbách bylo klíčovou událostí týdne a nyní se pozornost zaměřuje na další důležitý fundament - zveřejnění reportu vývoje americké ekonomiky za Q2 2022. Nicméně čekáme také další důležitá data. Jedním z nich jsou statistiky inflace v Německu, které jsou na programu ve 14. hodin. ECB již zaznamenala nárůst inflace a dokonce se rozhodla provést první zvýšení sazeb za více než deset let. Rozhodujícím faktorem při rozhodování o sazbách v září může být pokračující zrychlování růstu cen. Údaje z německých zemí byly zatím smíšené – meziroční růst cen zrychlil v Severním Porýní-Vestfálsku a Bavorsku, zatímco v Hesensku a Braniborsku zpomalil. Trh očekává, že údaj za celé Německo vykáže meziroční pokles růstu cen ze 7,6 % na 7,4 %, což by byl vítaný vývoj.
  • Graf dne - EURJPY (28.07.2023)
    EUR/JPY je jedním z měnových párů, které dnes zažívají zvýšenou volatilitu. Zasedání Bank of Japan je hlavním důvodem volatility JPY, zatímco řada zveřejněných údajů z Evropy a projevy členů ECB zajišťují volatilitu EUR.
  • Graf dne: EURJPY (29.08.2022)
    Euro je jednou z nejvýkonnějších hlavních měn na začátku nového týdne. Solidní výkon společné měny lze odůvodnit jestřábími poznámkami, které během týdne pronesla řada členů ECB. Krátký přehled z nich:
  • Graf dne: EURJPY (31.10.2023)
    Během dnešní obchodní seance na trzích APAC byla pozornost investorů upřena především na rozhodnutí BoJ o měnové politice. Samotné zasedání bylo očekáváno, neboť včera v ranních hodinách v americké agentuře Nikkei zaznělo oznámení, že Bank of Japan hodlá provést změny v horním pásmu možných odchylek výnosů desetiletých státních dluhopisů.
  • Graf dne: EURNZD (12.05.2023)
    EUR/NZD je jedním z G10 FX měnových párů, které dnes zažily velké pohyby. Pár se obchoduje výše, když EUR podpořily jestřábí komentáře Joachima Nagela, prezidenta Bundesbanky a člena ECB. Mezitím je NZD měnou G10 s nejhorší výkonností poté, co RBNZ snížila jednoletá a dvouletá inflační očekávání.
  • Graf dne: Euro aspiruje na nejlepší výkon na páru s dolarem od roku 2004
    Pokud dnes euro neztratí dosavadní týdenní nárůst na páru s americkým dolarem (cca 0,3 %), tak to bude znamenat nepřetržitý osmitýdenní nárůst evropské měny. Jednalo by se o nejdelší růstovou šňůru evropské měny od roku 2004. Americký dolar v posledních týdnech ztrácel takřka na všech hlavních měnových párech. Hlavním důvodem byl pokles reálných výnosů hlouběji do negativního teritoria. Tento vývoj je spojený s masivní fiskální a monetární podporou americké vlády. Euro naopak posílilo v reakci na schválení fiskálního balíčku ve výši 750 miliard euro. Evropská fiskální opatření snížila ekonomická rizika pro země nejvíce zasažené koronavirem.
  • Graf dne: Eurozóna utrpěla nejvyšší propad ekonomiky v historii
    První kvartál se nezapíše do historie ekonomického vývoje v Evropě zlatým písmem. Naopak, ekonomika eurozóny klesla v prvních třech měsících roku dle očekávání o 3,8 % a zaznamenala tak nejvyšší propad v historii. K nelichotivému výsledku významně přispěla pandemie koronaviru a opatření proti jejímu šíření. Zastavily se významné průmyslové podniky a výrazně utlumen byl také sektor služeb. Ještě horší výsledky hospodaření se očekávají za druhý kvartál. Přestože se Evropa začíná pomalu vzpamatovávat z nejhoršího, tak v posledních 4 týdnech byla situace značně komplikovaná a očekává se pouze pozvolný návrat k předkrizovému stavu.
  • Graf dne: Eurozóna v hlubší deflaci zvyšuje šance na stimul od ECB
    Spotřebitelské ceny v eurozóně klesly v září více, než se čekalo. Index CPI spadl o 0,3 % (oček. -0,2 %) a jádrový index CPI (bez alkoholu, jídla, energií, tabáku) rostl o pouhých 0,2 % (oček. +0,4 %). Jednalo se o nejnižší přírůstek jádrového indexu v historii. Vyšší než očekávaný pokles cen by mohl donutit Evropskou centrální banku k akci. Nižší inflace může být z části vysvětlena technickými faktory (dočasné snížení daně z prodeje v Německu), ale hlavně je důsledkem omezené poptávky kvůli koronaviru a růstu kurzu eura. ECB počítá s dočasným poklesem cen v eurozóně, ovšem dle guvernérky Lagardové by měly začít opět růst na počátku příštího roku. I vzhledem k jejímu vyjádření z tohoto týdne o možném dočasném přestřelení inflačního cíle ve stylu Fedu by to mohlo znamenat, že další stimul banky už je na cestě. Vyhlídky eura by tím mohly výrazně utrpět.
  • Graf dne - EURTRY (19.01.2023)
    Norges Bank se na dnešním zasedání rozhodla ponechat sazby beze změny, ale dnes bude zveřejněno ještě jedno rozhodnutí o sazbách. Centrální banka Turecké republiky oznámí své rozhodnutí o sazbách ve 12:00. Trh neočekává žádnou změnu. Banka uvedla, že po listopadovém snížení sazeb o 150 bb ukončila cyklus snižování sazeb a skutečně na prosincovém zasedání později sazby zůstaly beze změny. Přestože Turecko čelí masivní inflaci, existuje názor, že sazby mohou zůstat na stejné úrovni až do poloviny roku 2023, kdy se v Turecku uskuteční volby. Pokud však banka na některém z nadcházejících zasedání učiní nějaký krok, bude to spíše další snížení než zvýšení sazeb.
  • Graf dne- EURTRY (22.12.2022)
    Turecká centrální banka dnes ve 13:00 oznámí své konečné rozhodnutí o úrokových sazbách pro rok 2022. Očekává se, že CBRT na dnešním zasedání ponechá hlavní jednotýdenní repo sazbu beze změny na úrovni 9,00 %. Stane se tak po čtyřech sníženích sazeb v řadě, přičemž posledním bylo listopadové snížení o 150 bb. Banka je pod značným politickým tlakem, aby snížila sazby, a nadále hledí do minulosti na více než 80 % míru inflace. Ponechání sazeb na stejné úrovni by dnes mohlo investory uklidnit a TRY by mohl posílit. Další snížení by však mohlo prohloubit potíže TRY a vidět EUR/TRY vyskočit nad horní hranici obchodního rozpětí.
  • Graf dne: EURUSD (01.04.2022)
    Dnešním makrodatem dne je odpolední zveřejnění statistik NFP z amerického trhu práce (14:30). Trh očekává vzestup zaměstnanosti o 475 tisíc po přírůstku o 678 tisíc v únoru. Jednalo by se o relativně příznivá čísla vzhledem k okolnostem. Americká ekonomika zpomaluje a Fed může plánovat zvýšení sazeb o 50 bps už v květnu. Negativní dopad na dolar by tak po dnešních datech mohl být omezený. Růst mezd by měl akcelerovat z 5,1 % na 5,5 % YoY, což by ukázalo na další nárůst inflačních tlaků.
  • Graf dne - EURUSD (03.08.2023)
    Po včerejších silných údajích z trhu práce a nejnovějších dovish komentářích prezidentky ECB Lagardeové dolar nadále posiluje. Včerejší zpráva ADP ukázala růst zaměstnanosti o 324 000 osob, zatímco očekávání byla výrazně nižší a činila 190 000 osob. Pokud dobré údaje ADP potvrdí páteční údaj NFP, může to Fed povzbudit k dalšímu zvyšování úrokových sazeb na zářijovém zasedání FOMC. Rozdíl mezi NFP a ADP byl minulý měsíc poměrně velký, ale růst nad 200 000 NFP by stále dával velmi vysokou šanci na zářijové zvýšení sazeb Fedu. Odhady analytiků předpokládají zveřejnění na úrovni 200 tis. V současné době trh oceňuje 82% šanci, že na příštím zářijovém zasedání Fedu nedojde ke zvýšení sazeb. Tyto odhady se však mohou ještě výrazně změnit, pokud budou následné údaje nadále ukazovat silný trh práce a oživení inflace.
  • Graf dne – EURUSD (03.10.2023)
    EUR/USD je již přes dva měsíce pod prodejním tlakem, přičemž směnný kurz EURUSD aktuálně vstupuje na úrovně naposledy zaznamenané na konci roku 2022. Americký dolar v poslední době nabírá na hodnotě. Tato situace byla způsobena výprodejem dluhopisů, který vedl k výraznému nárůstu výnosů amerických státních dluhopisů. 10leté výnosy se blíží k úrovni 4,70 %, čímž překonaly nedávná lokální maxima. Po jestřábích komentářích členů Fedu dolar pokračoval v posilování a investoři začínají zvažovat možnost udržení vyšších úrokových sazeb po delší dobu.
  • Graf dne - EURUSD (06.11.2023)
    Na začátku minulého týdne nic nenasvědčovalo změně klesajícího trendu kurzu EUR/USD. Euro bylo slabší než dolar. Poklesy podpořili i někteří členové ECB, kteří sdělili, že cyklus zvyšování úrokových sazeb ECB pravděpodobně skončil. Na rozdíl od potenciálního jediného zvýšení ze strany Fedu, které bylo na stole, se to promítlo do pokračování klesajícího trendu na EUR/USD.
  • Graf dne: EURUSD (07.07.2021)
    EUR/USD zastavil v tomto týdnu rostoucí korekci a dostal se zpět k oblasti supportu na 1,1820. Tato zóna je definována předchozím lokálním maximem a úrovní 78,6 % retracementu rostoucího pohybu s počátkem na konci března 2021. Pár může být aktivnější po zveřejnění nových projekcí Evropské komise (11:00) a zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC (20:00). Pokud by došlo k obratu trendu, tak hlavní rezistencí je úroveň 1,1920. Je definována 61,8 % retracementem a horní limitou lokální tržní geometrie.
  • Graf dne - EURUSD (08.11.2023)
    Dnes by EUR/USD mohl být rozhodně zajímavým měnovým párem vzhledem k řadě prohlášení členů Fedu a ECB, z nichž nejdůležitější bude projev Jeroma Powella ve 14:15. Zdá se, že šéf Fedu bude chtít trochu upravit poselství z poslední konference, které trhy vnímaly převážně jako holubičí - očekávání snížení sazeb Fedu se zvýšila a dnes trhy počítají se snížením o 100 bb v příštím roce a se zahájením uvolňování v červnu. Tváří v tvář několika jestřábím prohlášením několika bankéřů včetně Kashkariho, Logana a Bowmana ze včerejška může Powell potvrdit jejich narativ a zdůraznit, že pokud americká ekonomika zůstane silná – Fed bude pravděpodobně nucen zpřísnit politiku a je připraven pokračovat ve zvyšování sazeb. Nedávné údaje ADP a především NFP ukázaly, že trh práce ve Státech se stabilizuje – a hlavně ceny ropy klesají, ale přesto tvůrci politiky nemohou dopustit, aby tržní spekulace vedly k růstu inflačních očekávání – pokud je Fed vnímán jako příliš měkký.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank