Úterý 19. březen 2024 04:42
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 17.2.2020

17.02.2020 09:24  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

SHRNUTÍ

  • S&P 500 překonal nové historické maximum, Stoxx Europe 600 se taktéž pohybuje blízko rekordních hodnot
  • Dolar blízko tříletých maxim
  • Divergence v makročíslech: USA nad odhady, EMU pod očekáváním
  • Donald Trump oznámil plán navýšit cla na dovoz letadel z 10 na 15%
  • Čínské akcie posilují v reakci na očekávání mohutných stimulů
  • Překvapivý propad japonského HDP ve 4Q: -1,6%, při očekávání -1%
  • Akcie v Číně posilují v reakci na očekávání dalších stimulů
  • Ve středu zveřejní Fed zápisky z lednového zasedání, ve čtvrtek je publikuje i ECB
  • Makrodata: v pátek nás čekají předběžná únorová PMI na obou stranách Atlantiku
  • V USA dnes státní svátek (Den prezidentů) – neobchoduje se!

Výhled

Americké futures v zeleném, asijské indexy v červeném teritoriu.

Čínské stimuly

Čínská centrální banka snížila mezibankovní sazbu o 10 bps. Investoři očekávají masivnější stimulus srovnatelný s rokem 2015. Před pěti lety dosáhla celková velikost stimulů až 10% HDP. Shanghai Composite přidává 2,3%.

Japonsko

Tamní ekonomika se ve 4Q zmenšila o 1,6%, zatímco trh očekával méně výrazný pokles o 1%. Hlavním důvodem tohoto poklesu je zvýšení spotřební daně loni v říjnu. Japonská vláda již na začátku roku naordinovala fiskální stimulus, který by měl hospodářský propad kompenzovat.

Centrální banky: zápisky z jednání

Neočekává se, že by zápisky pomohly lépe poodhalit směr, jakým se dvě klíčové centrální banky chystají navigovat svou monetární politiku. Zajímavé tak budou zejména popisy možných rizik. Např. riziko kolem koronaviru.

Předběžná PMI

Tento údaj budou investoři bedlivě sledovat, jelikož mohou poskytnout první důkazy o vlivu koronaviru na globální výrobu. Očekává se, že se výrobní PMI v US oproti předchozímu měsíci zhorší z 51,9 na 51,4. V eurozóně by mělo stejný ukazatel poklesnout z 47,9 v lednu na únorových 47,4. PMI v sektoru služeb v USA by se mělo mírně zlepšit na 53,5 z lednových 53,4. V EMU se však očekává zhoršení i v tomto segmentu: 52,3 vs lednových 52,5.

Ohlédnutí

Index S&P 500 minulý týden přidal 1,6% a pokořil tak historické maximum. Stoxx Europe 600 posílil o 1,5% a rovněž se přiblížil rekordním hodnotám. Euro proti USD minulý týden oslabilo o 1,1% na 1,0826, jde o nejslabší úroveň od dubna 2017. Česká měna minulý týden apreciovala na EUR/CZK 24,89 z EUR/CZK 25,03. Proti dolaru koruna oslabila na CZK/USD 22,96 před týdnem byla na CZK/USD 22,82.

Trump - cla

V pátek večer oznámil Donald Trump záměr zvýšit cla na dovoz letadel z Evropy z 10 na 15%. Původně došlo k uvalení daně na bázi WTO. Tento krok se dotkne především Airbusu. Za pozitivní zprávu lze považovat, se americká administrativa rozhodla ponechat tarify na dovoz ostatního zboží z eurozóny (šampaňské, sýry). Mezi hlavní důvody patří zhoršené prodeje Boeingu, který se řadí mezi největší americké exportéry. Zároveň začínají představitelé Trumpovy administrativy poukazovat na rostoucí obchodní deficit s EU, který v roce 2019 dosáhl úrovně $180 mld.

Makrodata - EMU

V eurozóně vyšla minulý týden průmyslová produkce pod odhady. Tento klíčový ukazatel vykázal meziroční pokles o 4,1%, zatímco trh očekával zmenšení o 2,5%. Horší číslo se dalo očekávat, poté co výraznější propad reportovalo Německo (-6,8%). Mírně negativní překvapení přineslo německé HDP – to zůstalo ve 4Q beze změny, zatímco analytici predikovali růst ve výši 0,1%. Souhrnný index ekonomických překvapení pokračoval v propadu.

Dolar

Dolar minulý posílil na 1,084. Jde o nejsilnější úroveň oproti EUR od dubna 2017. Dolarový index (DXY), který měří výkonnost americké měny oproti koši zpevnil na nejsilnější úroveň od konce září. Za posílením stojí zejména přetrvávající averze k riziku – ta žene investory do dolarových aktiv. Dolaru rovněž pomáhá snižování prognóz globálního ekonomického růstu na tento rok. Obecně platí, že když Spojené státy udržují slušnou růstovou dynamiku oproti zbytku světa, americká měna apreciuje. V neposlední řadě hraje roli též divergence v makrodatech. V eurozóně od konce ledna vycházejí čísla pod odhady, zatímco americká data vykazují pozitivní překvapení (viz. CESI ).


Tomáš Pfeiler
Cyrrus

Zdroj: CYRRUS, Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 15.7.2019
    Asijské obchodování pozitivně ovlivňují dnes zveřejněná data z Číny. Hlavní titulky zpráv sice ukazují nejpomalejší růst HDP za téměř tři dekády ale bližší pohled na čísla je pozitivní. Meziroční růst HDP ve třetím čtvrtletí o 6,2 % je v souladu s odhady. Nicméně mezikvartální růst zrychlil na 1,6 % z předchozího tempa 1,4 %, což je 0,1 pb nad odhady. Měsíční data za červen ukazují zrychlení tempa růstu průmyslu i maloobchodních tržeb nad očekávání. Nad odhady vychází i údaj o investicích do fixních aktiv za první polovinu roku. Jde tak o signál toho, že se Číně daří měnovou a fiskální politikou citelně mírnit negativní dopady obchodních válek.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 16.05.2022
    Na akciové trhy se vrátila volatilita, VIX se drží na úrovních kolem 30 bodů. V tuto chvíli zůstávají rizika asymetricky nakloněna směrem dolů. S&P 500 předvedl šestý klesající týden v řadě. Takto dlouhou úroveň týdenních ztrát index naposledy zaznamenal v roce 2008. Dominantním faktorem je probíhající obrat v měnové politice hlavních centrálních bank. Ten bude pokračovat, jelikož inflační tlaky prozatím nemizí. Čím dál více začíná náladu na burzách ovlivňovat zero covid policy v Číně.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 16.11.2020
    Současné ocenění trhů vysílá velmi optimistické signály. Přitom samotná distribuce vakcíny bude velmi složitá. Je potřeba uchovávat ji v teplotách -70 °C. V případě masivních dodávek vakcíny může toto omezení představovat značný problém. Diskutabilní zůstává samotná ochota lidí nechat se očkovat. Významná neochota by mohla znesnadnit získání stádní imunity. Podle posledního výzkumu, z konce září, by se nechalo očkovat jen asi 51% dospělých Američanů. Navíc mnoho vlád v posledních týdnech sáhlo k přísným lockdownům. K opatřením společenského distancování přistoupí i americká vláda. V následujících týdnech tak může následovat výrazný útlum ekonomické aktivity. Burzy tak opět může zachvátit volatilita. Finanční trhy jsou však ze své podstaty tzv. „forward looking“ (dopředu hledící) a proto převažuje pozitivní vliv budoucího střednědobého výhledu nad nejistými příštími týdny.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 16.12.2019
    Donald Trump v pátek oznámil, že se Čína a Spojené státy dohodly na první fázi deeskalace obchodního konfliktu. Vůbec nevejde v platnost poslední vlna plánovaných cel. Ta měla zasáhnout čínské zboží v celkové hodnotě $160 mld. a měla běžet od 15. prosince. Na druhou stranu však zatím nedojde ke zrušení žádného z platných cel. Spojené státy se rozhodly pouze snížit tarify z letošního září, které se týkají asi $110 mld. čínských exportů, z 15% na 7,5%. Čína slíbila navýšit objem nakupovaných amerických zemědělských produktů. Nicméně zatím není jasné, jestli se zaváže ke konkrétní částce. Parametry této dohody by měly být veřejně známé během tohoto týdne.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 1.6.2020
    Ve čtvrtek zasedá ECB. Sazby zřejmě zůstanou beze změny. Očekává se, že Evropská centrální banka zvýší objem dluhopisů, který nakupuje v rámci protipandemického programu asi o 500 mld. EUR. Banka v rámci programu zatím nakoupila necelých €200 mld. vládních dluhopisů zemí eurozóny. Tímto tempem by objemy schválené v březnu vyčerpala asi do října. ECB pomohla svými akcemi k poklesu kreditních prémií u bondů jižního křídla eurozóny. Obecně se předpokládá, že nález německého ústavního soudu budou centrální bankéři ignorovat.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 16.3.2020
    Fed včera překvapivě srazil úroky dolů o 100 bps. Sazba se tak nyní nachází v pásmu 0 – 0,25%. Tato operace se opět uskutečnila před pravidelným zasedáním. Původně naplánovaný středeční meeting se již neuskuteční a centrální bankéři tak budou o úrocích znovu hlasovat až na konci dubna. Kromě snížení sazeb se americká centrální banka znovu pustí do nákupů vládních dluhopisů. V horizontu několika měsíců plánuje do svého portfolia zařadit americké vládní bondy v hodnotě $500 mld. Cílem je zabránit dislokacím na tomto klíčovém trhu, kde se v posledních dnech zhoršuje likvidita. Fed rovněž nakoupí dluhopisy kryté hypotékami v celkovém objemu $200 mld. Jde o reakci na rostoucí sazby hypotečních úvěrů. Tato akce může v konečném důsledku odvrátit zamrznutí amerického trhu rezidenčních nemovitostí. Guvernér Powell zmínil, že se centrální banka s úroky do záporu nevydá.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 16.8.2021
    Nový pětiletý plán naznačuje, že regulatorní tlaky zesílí a rozšíří se i do jiných odvětví. Některé firmy na situaci spojenou s regulatorními riziky reagují. Cloud Village, společnost na streamování hudby, odložila plánované IPO na Hong Kongské burze. Investiční banky totiž neregistrovaly dostatečný zájem investorů. S úspěchem se nesetkalo IPO herní společnosti Krafton na burze v Soulu. Za společností stojí skupina Tencent a jednalo se nejobjemnější letošní listing na jihokorejském trhu. Akcie po primárním úpisu ztrácely 20 %. K poklesu přispěl regulatorní zátah čínských autorit proti herním společnostem. Investoři se přesouvají ze sektorů u nichž hrozí regulatorní riziko, např. e-commerce, do těch, které jsou čínskou vládou preferovány – např. polovodiče.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 16.9.2019
    Zlatý hřeb tohoto týdne. Americká centrální banka by měla téměř se stoprocentní pravděpodobností přistoupit k redukci sazeb o dalších 25 bps. Dojde také ke zveřejnění tzv. dot plotu neboli oficiálního výhledu sazeb Fedu. Důležitá bude tisková konference, kde guvernér Powell nastíní další směr vývoje měnové politiky v USA. Aktuálně existuje 70% šance, že Fed pošle sazby dolů o dalších 25 bps v prosinci (tj. třetí snížení v tomto roce).
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 17.04.2023
    Během minulého týdne burzy posilovaly. S&P 500 posílil o 0,8 %. Volatilita se drží pod psychologickou hranicí 20 bodů. Evropské akcie přidaly 1,7 %. Aktuální valuace vnímáme jako příliš euforické. Opětovný nárůst výnosů vládních bondů v souvislosti s odezníváním akutní fáze bankovní hysterie může poslat kurzy akcií dolů. Minulý týden pomohl akciím především překvapivý pokles cen průmyslových výrobců.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 17.1.2022
    Světové fórum v Davosu se opět uskuteční virtuální formou. Již dnes v 11:00 hodin bude mít projev čínský prezident. Členové světového ekonomického fóra vydali přehled hlavních globálních rizik. Z jejich pohledu vévodí rizika klimatická. Extrémního počasí se obává více než 31 % respondentů, nedostatečné akce v souvislosti s ochranou klimatu 27,5 %. Naproti tomu ekonomická rizika nejsou vnímána jako ta nejzásadnější. Splasknutí bubliny na trzích aktiv se obává pouze 14 % respondentů.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 17.5.2021
    Bitcoin prudce padá. Bezprostřední rozbuškou pro pokles bylo oznámení Elona Muska. Tesla již neakceptuje platby v bitcoinech kvůli ekologické náročnosti těžby. To znamená, že rychlá akceptace nejznámější virtuální mince napříč korporátní sférou nenastane. Vyzdvihnutí nepříznivých ekologických aspektů může být v dnešní době zcela zásadní. Mladší investoři, kteří patří mezi velké podporovatele kryptoměn, kladou značný důraz na udržitelnost. Pokud převládne názor o devastujících účincích těžby na životní prostředí, může to otřást investiční tezí pro bitcoin.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 17.6.2019
    Zasedat budou centrální banky BoJ, BoE a především americký Fed. Dvoudenní zasedání začíná v úterý. Výsledek a tisková konference proběhne ve středu. Snížení sazeb se na tomto zasedání nečeká. Ovšem trh očekává jasné signály ohledně příštího směru úrokových sazeb. Přiložený gaf ukazuje, jak v posledních týdnech klesala implikovaná sazba Fedu pro leden 2020. Kromě toho se sejdou představitelé z ECB na konferenci v portugalské Sintře. A diskutovat se velmi pravděpodobně bude o potřebě dalšího stimulu ze strany ECB.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 17.8.2020
    Čínská centrální banka poskytla bankám dodatečnou likviditu v hodnotě $100 mld. To poslalo podpořilo čínské indexy. Akce centrální banky souvisí jednak se zhoršováním americko-čínských vztahů. Autority v největší asijské zemi tak chtějí zabránit oslabení trhů. Dalším důvodem, proč se i čínská centrální banka rozhoupala ke stimulům, je méně výrazné oživení na straně spotřeby. Průmyslová produkce zaznamenala výraznější zotavení, což zohledňuje předchozí stimuly ze strany čínské vlády.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.03.2019
    Data minulý týden byla smíšená. Hlavní událostí tohoto týdne bude jednoznačně zasedání americké centrální banky – Fedu. Čeká se snížení očekávané trajektorie sazeb a představní plánu, ve kterém se bilance Fedu nesnižuje tak jako doposud.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.09.2023
    Včerejší týden ukázal smíšenou výkonnost. S&P 500 odepsal 0,2 % a nachází se pouze 3,2 % pod letošním maximem. Výkonnost Stoxx Europe 600 dosáhla +1,6 %. VIX s se drží pod 15 body. Rozdíl ve výkonnostech indexů souvisí s pátečními výprodeji v USA – ty se týkaly zejména sektoru informačních technologií. Důvodem je dění okolo TSMC, které požádalo své dodavatele o pozdržení dodávek některých komponentů pro čipy. To lze číst jako slabší výhled pro produkci čipů v následujících měsících. Podle našeho názoru zůstávají rizika stále nakloněna směrem dolů.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.10.2021
    Tuto sobotu (23.10.) skončí třicetidenní lhůta, během které může Evergrande splatit dlužnou úrokovou platbu. Pokud nezaplatí ani do tohoto termínu, formálně nastává default. Podle zástupců držitelů dolarových dluhopisů se management firmy výrazněji neangažuje. Default tak představuje velmi reálnou variantu. Čínská centrální banka vydala zprávu, že má situaci prozatím pod kontrolou a k šíření nákazy ve finančním systému by dojít nemělo. Nejpravděpodobnější scénář představuje částečné znárodnění operací společnosti kombinované s prodejem některých aktiv zájemcům ze soukromého sektoru. V zájmu čínských autorit je především dokončení některých projektů s cílem zamezit možné sociální nestabilitě.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.11.2019
    Hlavní americký index poprvé v historii pokořil hranici 3 100 bodů. S&P 500 posiluje již šestý týden v řadě. Jde tak o nejdelší růstovou šňůru od podzimu 2017. Tenkrát posiloval osm týdnů v řadě. Do rekordních výšin vyhnala nejznámější světový akciový benchmark uvolněná měnová politika, deeskalace tenzí v mezinárodním obchodě, uklidnění situace okolo vystoupení Spojeného království z Evropské unie a probíhající výsledková sezóna, která se zatím ukazuje jako úspěšná (průměrné překvapení na úrovni zisků ve výši 4,7%). Faktor, který akciovým trhům rovněž pomáhá je vysoký objem buybacků. Jen za 3Q dosáhl objemu $170 mld.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.1.2021
    V očkování nastává určitý progres, celkově však proces stále výrazně pokulhává za původními plány. Pro připomenutí: v USA je aktuálně naočkováno 13,7 mil. obyvatel, původní prognózy hovořily o 20 milionech naočkovaných v prosinci. V Německu a Itálii se počet vakcinací vyšplhal nad milion. Společnost Pfizer navíc upozornila, že v EU dojde ke zpoždění dodávek vakcín. To souvisí s určitými regulatorními překážkami. Čím déle proces vakcinace potrvá, tím trvalejší následky na ekonomickou aktivitu může pandemie mít.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 18.5.2020
    Rozvolňování karantén se zatím daří bez opětovného nárůstu nových infekcí. Mnohé státy oznamují dřívější otevírání hranic. Přestože návrat k normálu ještě potrvá, lze pozorovat, že se ekonomická aktivita odrazila ode dna. Právě uvolňování karantén, které nedoprovází nárůst nových infekcí pomáhá představuje pro akciové indexy klíčovou podporu.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 19.07.2021
    Tento týden se uskuteční zasedání ECB. Na červencovém setkání centrální bankéřů se žádná zásadní změna neočekává. Většina trhu se přiklání k názoru, že k případnému oznámení redukce tempa nákupů v rámci PEPP dojde až v září, kdy budou k dispozici aktualizované prognózy. Samotná změna inflačního cíle na symetrický by neměla mít bezprostřední vliv na monetárně politická rozhodnutí. Strategická revize se projeví spíše uvolněnější politikou v delším období. I tak investoři vyčkávají na komentáře centrálních bankéřů – budou sledovat jednotnost bankovní rady v pohledu na měnovou politiku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI