Pátek 29. březen 2024 17:00
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Ebook

4 nejlepší biotechnologické akcie roku 2020

12.02.2020 13:39  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie sektoru biotech jsou mezi investory nesmírně populární. Velké potenciální výnosy v blízké budoucnosti lákají mnoho investorů. Populární u investorů LYNX jsou zejména akcie Biogen a Galapagos.

Proč jsou biotechnologické akcie zajímavé a jaké jsou nejlepší biotechnologické akcie? Jak mohu investovat do biotech akcií?

Po přečtení tohoto článku budete vědět, čemu se jako investor do biotechnologií vyhnout a co sledovat. Kromě toho se podíváme na vývoj nejlepších akcií v odvětví biotech. Taky vám poradíme, jakým způsobem do biotech akcií můžete investovat.

Biotechnoligkcé akcie 2019

 

Ve článku se dočtete:

  1. Proč jsou biotechnologické akcie zajímavé?
  2. Jakými fázemi vývoje si musí potenciální lék projít?
  3. Nejlepší biotechnologické akcie roku 2020
  4. Obchodování biotech akcií u LYNX

Proč jsou biotechnologické akcie zajímavé?

Biotechnologie využívá techniky biologie pro praktické účely. Zvláště populární jsou společnosti zabývající se vývojem léků a farmaceutických technologií. Akcie biotechnologických společnosti jsou poměrně spekulativní záležitostí a obecně vykazují dobré cenové pohyby. Zejména firmy, které se nacházejí v raných stádiích vývoje velmi slibného produktu, umí biotechnologickým spekulantům zrychlit tep.

Nejlepší biotech akcie

Investice do biotech akcií je samostatná disciplína. Faktory jako ocenění, obrat nebo zisk, nehrají tak velkou roli jako je tomu u akcií v jiných odvětvích.

Důležitější jsou otázky typu: jak vysoká je šance, že lék uspěje? A pokud uspěje, bude výnos dostatečný? Má společnost dostatek kapitálu pro vývoj a zaručení svojí existence?

To je taky jeden z důvodů, proč menší biotechnologické společnosti často provádí IPO. Pro výzkum nového léku jsou potřebné peníze, spousta peněz. Z důvodu přísných vládních regulací trvají vyšetření déle, než se očekávalo.

Podívejte se také >>IPO kalendář 2020

Je proto důležité sledovat finanční zdraví společnosti a věnovat pozornost ročním nákladům. Tímto způsobem můžete odhadnout kolik času firma má, než zbankrotuje. Většina společností se včas snaží získat nový kapitál, to má ale negativní dopad na cenu akcií.

Investoři do biotechnologických akcií většinou doufají, že jimi vybraná firma vyvine unikátní lék nebo bude převzatá větší biotech společností. Velké biotechnologické a farmaceutické společnosti můžou rychle růst převzetím menších hráčů na trhu. Tímto způsobem můžou převzít vývoj léku do svých rukou, aniž by musely samy procházet dlouhým procesem. Akcie malých biotechnologických společností jsou téměř vždy dobrým kandidátem k převzetí.

Jakými fázemi vývoje si musí potenciální lék projít?

Nové léky na předpis jsou vyvíjeny v sérii pečlivě řízených fází výzkumu. Tyto fáze pomáhají určit bezpečnost a účinnost každého nového léčiva dodržením nejvyšších vědeckých standardů.

Po rozsáhlém preklinickém testování experimentálního léku jsou prováděny klinické studie na dobrovolnících ve všech fázích vývoje léčiva.

Biotech akcie - přehled

Fáze I

V první fázi klinických studií je experimentální lék podáván lidským subjektům. Tyto studie se zaměřují na bezpečnost a snášenlivost zkoumaného léku. Během této fáze se pod přísným dohledem výzkumného pracovníka podává nízká dávka léčiva malému počtu zdravých pacientů.

Fáze II

Druhá fáze klinických testů se soustředí na efektivitu léčby léku, bezpečnosti, vedlejší účinky a potenciální rizika. Mimo jiné taky výzkumníci určují nejúčinnější dávku pro experimentální lék. Určuje se nejvhodnější způsob podávání. Subjektem studií jsou často pacienti s onemocněním.

Fáze III

Klinické testy v třetí fázi se obvykle provádějí na větším počtu pacientů, aby se potvrdily výsledky předchozích studií. Dále se získává další informace o účincích a bezpečnosti testovaného léčiva. Této fáze se obvykle účastní několik stovek až tisíc subjektů z více výzkumných center a mnoho různých lékařů a výzkumníků. Třetí fáze výzkumu je často dvojitě slepá – zda se jedná o lék či placebo neví jak pacient, tak výzkumník.

Registrace

Po úspěšném provedení prvních tří fází může firma předložit žádost příslušnému regulačnímu zdravotnímu orgánu. V USA je to FDA a v Evropě EMA. V případě schválení může být nový lék komerčně zpřístupněn pacientům.

Fáze IV

Nazývaná „postmarketingové sledování“, se provádí po schválení léku. Studie ve čtvrté fázi slouží k dodatečnému sběru informací o dlouhodobém riziku, výhodách a optimálním využití. Studie čtvrté fáze mohou pokračovat po mnoho let.

4 nejlepší biotechnologické akcie roku 2020

Pokud jde o biotechnologické akcie, nejznámější zástupce nalezneme téměř výhradně v USA. Pokud jde o tržní kapitalizaci a objem financování, v 85 % biotechnologického sektoru dominují americké společnosti. A i když chce americký prezident Donald Trump více regulovat cenovou politiku výrobců léčiv a zcela přepracovat zdravotnický systém, bude v příštích deseti letech v sektoru zdravotnictví nejvíce zaměstnanců v USA.

Z tohoto důvodu lze očekávat politiku vstřícnou k podnikání. V současné době může existovat ideální příležitost pro vstup do vybraných biotechnologických akcií v USA. Níže jsme pro vás sestavili seznam nejlepších biotechnologických společností v roce 2020.

4. Akcie Galapagos

Belgicko-nizozemská společnost Galapagos (ISIN: US36315X1019 – symbol: GLPG – měna: USD) je jednou z nejznámějších biotechnologických akcií z Evropy. Farmaceutická společnost s tržní hodnotou více než 10 miliard EUR vyvíjí mimo jiné léky například na Crohnovu chorobu a ekzém.

Vlajkovou lodí Galapagos je Filgotinib, což je lék na revmatoidní artritidu, který se vyvíjí od roku 2011. Lék může být také použitelný na různé chronické střevní infekce.

Po náročném počátečním období získala v roce 2011 společnost důvěru investorů úspěšným testem léku Filgotinib. Akcie následně předvedla působivý vzestup, který byl posílen i v roce 2019, kdy společnost získala povolení otestovat svůj lék na 900 pacientech.

Akcie GalapagosZjistěte více informací o akcii Galapagos. Zdroj: LYNX Trading.

Letos cena opět vzrostla, přičemž dvakrát předvedla dvouciferný nárůst během jednoho obchodního dne. Navíc v roce 2019 je tato akcie s nárůstem více než 100 % nejvýkonnějším titulem v indexu AEX. 14. července Galapagos oznámila, že společnost Gilead Sciences se sídlem v USA zvyšuje investicí 1,1 miliardy USD svůj podíl v Galapagos z 12,3 % na 22 %.

Galapagos se také Gilead Sciences zavázala, že v budoucnosti umožní společnosti zvýšit svůj podíl na 29,9 %. Kromě investice do základního kapitálu zaplatila Gilead Sciences za přístup k výzkumu Galapagos a za získání exkluzivního přístupu ke všem produktům Galapagos při distribuci na mimoevropském trhu dalších 3,95 miliardy USD.

Analytici očekávají tržby z prodeje Filgotinib 4 až 6 miliard USD. Galapagos a Gilead Sciences nyní vstupují do mnohem širšího partnerství nejméně na dobu 10 let. Galapagos navíc od Gilead Sciences obdrží další kapitál, pokud budou naplněny určité cíle, stanovené společností Gilead Sciences.

Jedním z největších z těchto cílů, je například schválení léku GLPH1690 proti idiopatické plicní fibróze v USA, za což Galapagos obdrží 235 milionů USD. Další dohody byly uzavřeny také o léku GLPG1972 proti osteoartróze, který může Galapagos vydělat až 1 miliardu USD. Tyto platby značně posilují rozvahu Galapagos, čímž společnosti poskytují spoustu peněz na stávající a nové výzkumy.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

3. Akcie Biogen

Biogen (ISIN: US09062X1037 – symbol: BIIB – měna: USD) je americká společnost s tržní hodnotou 50 miliard USD, která se věnuje vývoji nových způsobů léčby pro lidi s neurologickými poruchami a autoimunitními chorobami. Posledních 25 let se Biogen zabývá primárně vývojem léčby roztroušené sklerózy (MS).

Biogen má široké portfolio léků, které mohou pomoci lidem s roztroušenou sklerózou v jejich každodenním životě – čtyři léky ovlivňují průběh RS a jeden lék, který bojuje se specifickými příznaky nemoci. Od roku 2017 společnost uvedla na trh také lék proti spinální svalové atrofii (SMA), což je vzácné dědičné a progresivní neuromuskulární onemocnění. Tento lék již dokázal pomoci tisícům pacientů po celém světě.

Akcie Biogen

Zjistěte více informací o akcii Biogen. Zdroj: LYNX Trading.

Nejdůležitějším produktem, který Biogen v současné době připravuje, je přípravek proti Alzheimerově chorobě. V současné době neexistuje žádná efektivní léčba této choroby. Jedná se o obrovský trh, protože Alzheimerovou chorobou nebo jinými formami demence trpí na celém světě nejméně 47 milionů lidí.

Pokud Biogen dokáže na trh uvést funkční lék proti Alzheimerově chorobě, mluvíme jen v USA o potenciálním trhu o velikosti 30 miliard USD. Výzkum léků proti Alzheimerově chorobě je složitý a nákladný. V březnu klesla cena akcií společnosti Biogen o více než 30 % poté, co společnost oznámila, že po špatných ekonomických výsledcích musí pozastavit výzkum medikamentů na Alzheimerovu chorobu.

V říjnu však akcie opět posílila o 40 %, protože společnost podala žádost o registraci léku na Alzheimerovu chorobu „Aducanumab“, který má být registrován americkou FDA. Koncem letošního roku chce společnost udělat totéž v Evropě. Nový produkt bohužel nefunguje pro každého a zdaleka není dokonalý.

Během studie byli testováni pouze pacienti s Alzheimerovou chorobou v rané fázi. Předchozí studie s podobnými léky u lidí v pokročilém stádiu nemoci selhaly.

Biogen má dostatek hotovosti a v loňském roce měla pozitivní volný cash flow ve výši 5,4 miliardy USD. S poměrem price/earnings ve výši 10 a obrovským potenciálem léku na Alzheimerovu chorobu je akcie atraktivně oceněna. Kromě toho společnost v posledních letech odkoupila zpět obrovské množství vlastních akcií, z čehož mají prospěch loajální akcionáři. Biogen si bezpochyby zaslouží místo v našem seznamu nejlepších biotechnologických akcií.

2. Akcie Pharming Group NV

Pharming Group NV (ISIN: NL0010391025 – symbol: PHARM – měna: EUR) je velmi populární biotechnologická společnost a je dlouhodobě oblíbená u evropských investorů. Nicméně mezi lety 2000-2016 investoři u této akcie zažili sérii velkých zklamání. V polovině roku 2016 však trend otočil a společnost Pharming zahájila velkolepý nárůst z méně než 0,20 EUR na přibližně 1,60 EUR.

Pharming se zaměřuje na vývoj inovativních terapeutických proteinů, které se využívají u obtížně léčitelných nemocí. Biotechnologický průkopník je známý zejména díky svému léku Ruconest, který měl velmi dlouhou vývojovou fázi.

Ruconest je lék na život ohrožující onemocnění angioedema – dědičné onemocnění, při kterém mohou pacienti mít akutní záchvaty obrovských podkožních otoků. Počet lidí trpící angiodémem je však na celém světě pouhých 30 000.

Akcie Pharming Group NVZjistěte více informací o akcii Pharming Group NV. Zdroj: LYNX Trading.

Američtí regulátoři FDA a evropská agentura EMA tento lék několik let odmítaly. V důsledku byla několikrát společnost nucena získat nový kapitál novou emisí akcií,, což způsobilo, že se cena akcií „zředila“. V roce 2014 byl Ruconest v USA konečně schválen.

V říjnu 2015 agentura FDA garantoval léku Ruconest 12leté exkluzivní období, což znamená, že na americký trh nemohou být do 16. července 2026 uvedeny žádné konkurenční produkty. Sijmen DeVris (CEO společnosti Pharming) v nedávné tiskové konferenci uvedl, že díky exkluzivitě léku Ruconest na americkém trhu bude dlouhodobě zajištěna ziskovost společnosti.

V průběhu roku trend nastavil novou stabilní rally. Důvodů bylo mnoho. Pharming koupila práva na vývoj a komercializaci léku pro léčbu APDS od společnosti Novartis za 17,9 milionů EUR. Novartis má také nárok na právní a obchodní mezníky a na dvouciferné procento licenčních poplatků z čistého prodeje. Po schválení se předpokládá uvedení produktu na trh ve druhé polovině roku 2021 nebo v první polovině roku 2022.

Kromě toho společnost Pharming v současné době provádí studie pro potenciální léčbu preeklampsie, Pompeho choroby a Fabryho choroby. Ale protože výzkum těchto léku může trvat dlouho, Pharming koupila lék pro ADPS pro zajištění příjmů. Ocenění Pharming je momentálně poměrně nízké – zhruba 20násobek zisku za běžný finanční rok. Očekává se však, že zisk v dlouhodobém horizontu výrazně vzroste.

[E-book ZDARMA]: 11 strategií největších investičních guru

Objevte jaká kritéria při výběru akcií jednotliví guru sledují a zjistěte jaké zhodnocení popsané strategie dosahují a naučte se 6 investičních zásad, které posunou Vaše investování dále.

1. Akcie AbbVie

AbbVie (ISIN: US00287Y1091 – symbol: ABBV – měna: USD) je inovativní biofarmaceutická společnost z USA. Společnost již uvedla na trh různé léky, ale také se silně zaměřuje na výzkum inovativních léky s přidruženým pečovatelským servisem. Společnost se zaměřuje zejména na nemoci, které je značně obtížné léčit. Společnost AbbVie rostla zejména díky léku Humira na léčbu revmatoidní artritidy.

V roce 2018 to byla Humira nejprodávanějším lékem pro zhruba 10 různých onemocnění a představoval více než 61 % příjmů společnosti AbbVie. Avšak tržby poněkud klesají kvůli konkurenčním produktům z Evropy.

Aby se kompenzoval pokles obratu, pracuje v AbbVie více než 8 000 vědců na nových řešeních komplexních poruch. Společnost investuje přibližně 17 % svého obratu do výzkumu. AbbVie se zaměřuje na čtyři oblasti onemocnění: imunologie, neurologie, virologie a onkologie. Vlajkovou lodí společnosti je momentálně lék Imbruvica, používaný při léčbě rakoviny.

Lék je již schválen pro léčby určitých nádorových onemocnění, ale stále čeká na schválení pro léčbu folikulárního lymfomu (rakovina lymfatických uzlin). V následujících letech může prodej tohoto léku vzrůst na 9,5 miliardy USD ročně. V roce 2018 Imbruvica vygenerovala zisk přibližně 3,5 miliardy USD.

Akcie AbbVie

Zjistěte více informací o akcii AbbVie. Zdroj: LYNX Trading.

AbbVie je velká společnost s tržní hodnotou 127 miliard USD a obratem 32,8 miliard USD. Zisk v loňském roce činil více než 11 miliard USD, což ukazuje na pozitivní vývoj. Po silném růstu ve 3. čtvrtletí 2019 společnost nedávno zpřísnila prognózu zisku. AbbVie příští rok také zvýší dividendu o více než 10 %.

Kromě toho společnost AbbVie doufá, že počátkem příštího roku dokončí akvizici průmyslového partnera Allergan za cenu 63 miliard USD. Tato akvizice umožní společnosti posílit své postavení na trhu a nadále silněji růst. Aby AbbVie dokázala dokončit akvizici společnosti Allergan, byla nucena vydat dluhopisy v hodnotě 28 miliard USD.

Obchodování biotech akcií u LYNX

LYNX nabízí obchodování s biotech akciemi přímo na domácích burzách. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn.

Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

Investujte do biotech akcií s LYNX

Díky LYNX získáváte nejširší nabídku trhů a produktů v ČR. Dostáváte přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa.

Objevte více o investování do akcií s LYNX
Investujte do akcií v biotechnologickém odvětví s LYNX
nejlepší akcie 2020

20 nejlepších světových akcií roku 2020

30. ledna 2020 | Akcie

Jaké akcie patří mezi nejzajímavější investiční příležitost v roce 2020? Objevte top 20 akcií, díky kterým můžete značně obohatit své investiční portfolio.

Číst dále
nejlepší dividendoví aristokraté

Výběr 10 nejlepších dividendových aristokratů a ETF roku 2020

09. ledna 2020 | Akcie

Co znamená pojem dividendový aristokrat? Jací jsou nejlepší dividendoví aristokraté v Evropě a na světě? Objevte také ETF, které se na tyto akcie zaměřují.

Číst dále
Defenzivní akcie

9 nejlepších defenzivních akcií roku 2020

15. listopadu 2019 | Akcie

Když nastane recese, přesto zde zůstane mnoho nepostradatelných produktů a služeb, které se budou využívat i nadále. Objevte jak v této situaci profitovat.

Číst dále


Klíčová slova: Akcie AbbVie | Akcie Biogen | Galapagos | Akcie Galapagos | Biogen | Obchodník | Převodník měn | Intradenní obchodník | Breakout Trader | Breakout | Obchodovat s akciemi | Pharming Group NV | Akcie Pharming Group NV | Nejlepší biotechnologické akcie | Americká společnost | Pokles | Negativní dopad | Akcie roku 2020 | Prezident | Trump | Komunikace | Dividendový aristokrat | ETF roku 2020 | Ziskovost | Biotechnologické společnosti | Regulátoři | Investujte | Allergan | AbbVie | Farmaceutická společnost | SMA | Miliardy | Placebo | Studie | Firma | Objem | Prezident Donald Trump | Akcie roku | Biotechnologické akcie | Akcie a ETF | Americké společnosti | IPO kalendář | Objem obchodování | LYNX Trading | Výnosy | Poplatky | Zajištění | Akcionáři | Farmaceutické společnosti | Dostatek hotovosti | Firmy | Earnings | Podnikání | Tržby | ROCE | Trh | Investování do akcií | Investiční portfolio | Investiční | Eura | Cena akcií | Cena | Analýzy | Ceny akcií | Donald Trump | LYNX | Investovat | Financování | Obchodovat | Investiční příležitost | Výsledky | Zisk | Investoři | Americký prezident | Obchodování | Dluhopisy | USD | EUR | Analytici | Výnos | VaR | Trigger | Trend | Trading | Trader | Spread | Rally | Portfolio | Měna | Margin | Investování | Investor | Investice | ISIN | IPO | Futures | EMA | Cash flow | CFD | CEO | Zhodnocení | Akvizice | Akcie | Kapitál | Rizika | Recese | ETF | USA | Disciplína | Peníze |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader