Úterý 19. březen 2024 08:33
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní komentář: Optimismus na trzích zatím nepolevuje, šíření koronaviru možná zpomaluje

12.02.2020 07:48  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Situace na akciových trzích zůstává stabilizovaná, k čemuž pomáhají dnes ráno i zprávy z Číny, kde možná podle posledních dat začíná lehce zvolňovat tempo šíření koronaviru. Přes noc jsme se dočkali zveřejnění výsledků demokratických primárek v americkém státě New Hamphsire, kde těsně zvítězil Bernie Sanders a za pozornost stálo i zasedání novozélandské centrální banky která ponechala sazby beze změny a signalizovala, že se na jejich snižování zatím nechystá. To pomohlo NZD, který je dnes nejsilnější z koše hlavních světových měn.

Dnešek bude na data chudší a trh se tak pravděpodobně znovu zaměří na projev Jerome Powella, který ale včera se situací na trhu pohnout výrazněji nedokázal.

Dnešní fundamenty:

  • 11:00 Průmyslová produkce eurozóny (střední dopad)
  • 16:00 Projev Jerome Powella (střední dopad)
  • 16:30 Americké zásoby ropy (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Obchodní válka a zpomalující ekonomika zatím zůstávají v centru dění na trzích
    Ani minulý týden akciových trhům nijak nepomohl. Ty zůstaly znovu pod prodejním tlakem, když se k obavám z dalšího růstu napětí mezi USA a Čínou přidaly také slabší makroekonomická data z Evropy a z USA. Překvapením přitom bylo hlavně horší americké makro, které se závěrem týdne podepsalo jak na oslabování amerického dolaru, tak na ceně ropy, která se v případě severomořského brentu dostala až pod úroveň 70 dolarů.
  • Ranní komentář: Ohlédnutí za výsledkovou sezónou, trhy navzdory rizikům stále v klidu
    Máme za sebou klidný týden, který valuace na akciových trzích nijak výrazně neohrozil. Výsledková sezóna se chýlí ke konci a firmám se zatím daří překonávat nízká očekávání zejména na úrovni zisků. Výnosy v USA jsou stabilizované a trh od Fedu i nadále čeká, že by měl už letos začít se snižováním úrokových sazeb. Tématem se pak stává i dluhový strop a jednání o jeho navýšení.
  • Ranní komentář: OnSemi po výsledcích -20 %, výsledky SoFi a tanečky Bank of Japan
    Začátek týdne na trzích proběhl docela bez problémů a většina akciových indexů dokázala růst. Včerejší seance přinesla ale jen minimum fundamentů a zobchodované objemy tak nebyly příliš vysoké. Z jednotlivých akcií stála za pozornost především společnost On Semiconductor, která se po výsledcích, díky horšímu výhledu na Q4, propadla o 20 %. Ráno pak byl poměrně volatilní japonský jen, který slábnul po zasedání Bank of Japan. Dnešek přinese o něco více makrodat a svá čísla za Q3 budou reportovat například Pfizer a AMD.
  • Ranní komentář: OPEC+ a jeho hra s čísly ropě zatím příliš nepomáhá
    Jedním z klíčových témat posledních několika dnů bylo zasedání OPEC+, který po dlouhém jednání rozhodl o snížení produkce o 9,7 mil. barelů oproti úrovním z 3Q 2018. Produkce ale klesá jen o přibližně 5 mil. barelů, oproti březnovým úrovním a ropa na samotné rozhodnutí výraznějším růstem nereagovala. Na trzích totiž stále existují obavy z dopadu pokračujícího růstu ropných zásob v případě, že se světová poptávka v brzké době nezačne vracet na původní úrovně. OPEC si však svým rozhodnutím koupil čas a situaci na ropě dokázal alespoň stabilizovat.
  • Ranní komentář: OPEC+ hledá shodu na prodloužení těžebních kvót. Bitcoin zpět nad 18 tis. USD
    Závěr minulého týdne se na finančních trzích nesl v poklidném duchu. Obchodování bylo díky Černému pátku zkrácené a objemy tak byly výrazně podprůměrné. Indexy zakončily seanci v zelených číslech a své zisky z minulých dnů si tak, společně s ostatními rizikovými aktivy, dokázaly podržet.
  • Ranní komentář: OPEC+ od ledna zvýší produkci, ropa přesto silnější. USD pokračuje v oslabování
    Akciové trhy včera pokračovaly v konsolidaci na svých zvýšených valuacích. Americký S&P 500 nakonec seanci uzavřel jen s nepatrnou ztrátou (-0,06 %), zatímco Dow Jones a Nasdaq přidaly zhruba dvě desetiny procenta. Z nových fundamentů včera zaujaly hlavně zprávy týkající se dohody OPEC+ na mírném zvýšení produkce (+500 tis. barelů/den) od ledna. T oje sice více než se čekalo, na druhou stranu se ale podařil zažehnat potenciální spor mezi členy ropného kartelu. Ropa tak pokračuje v postupném růstu a dnes ráno se v případě severomořského brentu dostává na dosah hranice 50 dolarů za barel.
  • Ranní komentář: OPEC+ o zvýšení produkce zatím nerozhodl, dnes čísla z amerikého trhu práce
    Akciové trhy včera pokračovaly v postupném růstu. Zatímco americké indexy navyšovaly svá maxima, v Evropě indexy korigovaly své dřívější ztráty, které byly způsobeny šířením delta varianty a obavami z případných dopadů na oživování evropské ekonomiky.
  • Ranní komentář: OPEC+ překvapil rozhodnutím o snížení produkce, ropa WTI zpět nad 80 dolary
    Začátek týdne se na trzích nesl v duchu nečekaného rozhodnutí OPEC+, který rozhodl o snížení ropné produkce o milion barelů. To přispělo k prudkému růstu cen ropy, která se v případě americké WTI dostala zpět nad $80 dolarů za barel. Dařilo se tak včera hlavně energetickým akciím. Za pozornost stálo ale také americké makro. ISM pro výrobní sektor se dostal na nejnižší úrovně od května 2020 a jeho pád částečně přispěl ke snížení dluhopisových výnosů v USA.
  • Ranní komentář: OPEC se na zastropování produkce nedohodl, ropa i akciové trhy pod tlakem
    Víkendový summit zemí OPEC a Ruska dopadl neúspěchem. Země se nedohodly na limitech pro růst produkce, a to především ...
  • Ranní komentář: OPEC+ zvažuje odložení růstu produkce o 3 až 6 měsíců, akcie své zvýšené ceny drží
    Akciové trhy včera pokračovaly v pozvolném růstu. Po několika slabších seancích se tentokrát začaly dotahovat technologie a Nasdaq uzavřel seanci výše o 2.01 %, zatímco S&P500 přidával pouze 0.77 %. Nálada na finančních trzích zůstává i nadále pozitivní, a to navzdory dalšímu prudkému růstu v počtu nakažených osob v USA.
  • Ranní komentář: Optimismus na trzích zesiluje, bezpečné přístavy mezitím dál ztrácejí
    Máme za sebou další úspěšný týden, který uzavřel až neuvěřitelně dobrý report z amerického trhu práce. Americká ekonomika totiž podle něj vytvořila v minulém týdnu 2,5 mil. nových pracovních míst, což bylo vysoko nad většinovým konsenzem, který počítal s propadem zaměstnanosti o 11 až 2 mil. pracovních míst. Míra nezaměstnanosti díky tomu v květnu klesla na 13,3 %, rovněž hluboko pod konsenzem, který očekával její růst až k 20 %.
  • Ranní komentář: Optimismus ohledně obchodní dohody USA s Čínou pomáhá akciím, dnes zasedá BoC
    Dobrá nálada na trzích se zatím drží a pomáhají tomu mj. také zprávy o slibných výsledcích vyjednávání mezi USA a Čínou, které se snaží o dosažení obchodní dohody. Akcie za sebou tak mají další úspěšnou seanci a pokračují v korekci dřívějších ztrát. Ta je doprovázena také snižováním rizikových přirážek, i když ty se i nadále nacházejí na historicky spíše zvýšených úrovních. Zajímavá je situace také na ropě, která se v případě Brentu vyhoupla už nad 59 dolarů, čímž vydatně pomáhá některým měnám, v čele s kanadským dolarem. Právě na CAD dnes přitom může být „veselo“, a to hlavně díky odpolednímu zasedání Bank of Canada, která bude rozhodovat o sazbách.
  • Ranní komentář: Otevírání americké ekonomiky bude podle Trumpa pokračovat i za cenu šíření nákazy
    Akciové trhy včera pokračovaly v pozvolném růstu a zakončily seanci v zelených číslech. Náladě na trzích dál pomáhá optimismus z postupného otevírání evropské a americké ekonomiky, které bude, minimálně v USA, zdá se za každou cenu pokračovat. Uvedl to v projevu americký prezident Trump, který naznačil, že se ekonomika bude otevírat i za cenu dalšího šíření nákazy.
  • Ranní komentář: PacWest včera -22 %, SoftBank chce začít investovat do AI
    Nálada na trzích zůstává i po včerejšku stabilizovaná. VIX se drží kolem 17b. a výnosy na amerických bondech dál pozvolna klesají, což drží valuace na řadě rizikových aktiv poměrně vysoko. Včera se pod silný tlak dostaly akcie PacWest Bancorp, která ve svém 10-q reportu zveřejnila informaci o tom, že od pádu First Republic přišla o skoro 10 % depozit.
  • Ranní komentář: Pád Adobe, short report na LPP a jednání Applu s Googlem o licencování AI
    Akciové trhy si minulý týden udržely své ocenění, a to navzdory opětovnému růstu výnosů, které se u desetiletých dluhopisů v USA vrátily zpět na úroveň 4,3 %. Několik akcií se však stále nacházelo pod silným tlakem. Prodejní tlak pokračoval u Tesly, která je letos akcií s nejhorší výkonností v celém S&P500, a také se výrazně snížila hodnota akcií Boeingu a několika leteckých společností. V novém týdnu nás čeká několik zajímavých událostí, v čele se zasedáním Federálního rezervního systému a Bank of England.
  • Ranní komentář: Pád akcií consumer staples, Coca-Cola včera -4.8 %, léky na hubnutí vs Walmart
    Akciové indexy včera byly poměrně stabilní a výrazné změny jsme se nedočkali ani na dluhopisech. Přesto se některé části trhu dostaly pod značný tlak. Ten se týkal hlavně akcí v segmentu spotřebního zboží, kam patří společnosti jako Coca-Cola, Pepsi, nebo Mondelez, které ztratily mezi čtyřmi až šesti procenty. Dnes pozor na nové makro z USA, odkud přijdou výsledky z trhu práce.
  • Ranní komentář: Pád cen domů v USA, solidní čínské makro a další korporátní výsledky
    Akciové indexy včera mírně korigovaly, ačkoliv některým společnostem se dařilo nad rámec výkonnosti indexů. Například akcie Meta přidaly přes 3 %, a to navzdory dalším růstu výnosů z amerických státních dluhopisů. Obecně se čeká na nový impuls k posunu valuací na jednu nebo druhou stranu. Z pohledu makro zpráv dnes bude zajímavé sledovat várku dat z Německa, kde bude zveřejněna inflace CPI a data z trhu práce. Odpoledne budou v USA zveřejněna data ISM PMI, kde budeme čekat na potvrzení obnovené dynamiky americké ekonomiky, což podporuje vyšší sazby.
  • Ranní komentář: Pád DFS, výsledky Taiwan Semi, americké makro a rostoucí výnosy
    Akciové trhy včera rostly a nahoru je táhly tentokrát hlavně technologické společnosti. Dařilo se také firmám v polovodičovém sektoru, kterým pomohly výsledky TSMC. Ta počítá na příští rok s růstem o 20 %, který má být tažen hlavně high-end čipy, jež využívá umělá inteligence.
  • Ranní komentář: Pád na EM měnách začíná znovu doléhat na trhy, dnes zasedá Bank of Canada
    Včerejší seance přinesla na finanční trhy návrat nervozity, ke kterému přispěl hlavně opětovný výprodej na měnách emerging markets (EM) ekonomik. Ty začínají znovu slábnout, což může dostat pod tlak rizikovější aktiva, a tak by si obchodníci měli dát do dalších dnů pozor hlavně na opětovný růst dolaru, který by EM měny mohl začít opět výrazněji potápět. I přes růst rizikové averze ale zatím úroveň rizikových přirážek zůstává nízká a například americké indexy si většinu svých pozic udržují. Dnešek bude na FX velmi zajímavý hlavně pro CAD, který čeká zasedání Bank of Canada. Ta má sice sazby ponechat beze změny, trh ale doufá v jasný signál, že by sazby mohla zvýšit už na svém říjnovém zasedání.
  • Ranní komentář: Pád prodejů domů v USA dostává pod tlak stavaře, 10yr výnosy pod 2.8 %
    Včera se pod tlak dostaly opět hlavně růstové a technologické akcie, které reagovaly na profit warning od Snapchatu. Právě Snapchat přitom klesal nejvíce, když se propadl o více než 40 % a od svých ATH již klesl o více než 80 %. Náladě na trzích nijak nepomohly ani výsledky z USA, kde se díky vysokým cenám a úrokům z hypoték prudce propadají prodeje nových domů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new