Úterý 19. březen 2024 11:19
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní nadhoz - Tuzemská nezaměstnanost by měla sezónně narůst

10.02.2020 08:43  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,02

USD/CZK

22,84

EUR/USD

 

1,095

USD/PLN

3,898

Ropa Brent

USD/barel

54,42

Zlato

USD/unce

1572

Aktualizováno

8:36

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po prodloužených novoročních prázdninách nabádá nyní čínská vláda k restartu ekonomiky. Výzva se týká především klíčových odvětví, jako je letectví. I přesto stále převládá strach z nákazy a mnohé firmy se tak rozhodly pro bezpečnější variantu, tedy další odklad spuštění provozů. Čím déle bude současná situace přetrvávat, tím významněji se podepíše na růstu čínské ekonomiky.

Koruna po nečekaném výsledku čtvrtečního měnověpolitického zasedání ČNB posílila vůči euru až pod hodnotu 25,0. Zisky však záhy korigovala a k dnešnímu ránu se pohybuje okolo EUR/CZK 25,04, což je jen nepatrně silnější hodnota v porovnání s úvodem minulého týdne.

Dolar uplynulý týden každým dnem mírně posiloval vůči euru. K dnešnímu ránu je tak s hodnotou EUR/USD 1,096 o více než procento silnější než na začátku minulého týdne.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pondělí odstartujeme tuzemskou statistikou nezaměstnanosti za leden. Zimní měsíce se vyznačují útlumem sezónních prací jak v zemědělství, tak na stavbách. Ačkoliv letošní leden svým počasím nebránil pokračování stavebních prací, očekáváme i tak sezónní nárůst nezaměstnanosti přibližně o dvě desetiny procenta na 3,1 %. Podíl nezaměstnaných by tak měl opět po 11 měsících dočasně vzrůst nad tři procenta.

Ve středu bude zveřejněna průmyslová produkce z eurozóny. V pátek již byl zveřejněn průmysl z Německa, který přinesl velké zklamání (-6,8 %) a podobně dopadlo také Nizozemí, Španělsko či Francie. Celkově proto tým RBI očekává, že průmyslová produkce v prosinci meziměsíčně poklesne o dvě procenta.

Ve čtvrtek se dozvíme výsledek běžného účtu platební bilance České republiky za měsíc prosinec. Ten poslední měsíc roku sklouzává tradičně do záporných hodnot. Na vině je zejména slabší saldo přeshraničního obchodu se zbožím a službami a odliv dividend. Letošní prosinec by tak měl zaznamenat saldo zhruba -8,4 mld. Kč. V souhrnu si za uplynulý rok běžný účet jen stěží udrží kladnou bilanci.

V pátek nás čeká výsledek růstu tuzemské ekonomiky za poslední čtvrtletí loňského roku. Podle našeho odhadu HDP zpomalil svůj meziroční růst pod dvě procenta (1,8 %) zejména zásluhou vysoké srovnávací základny z loňského roku. Negativní příspěvek by měla zaznamenat investiční aktivita. Průmyslová výroba uplynulý rok vykázala v průměru pokles o půl procenta. Podpořit ekonomický růst by tak měla hlavně domácí poptávka, tedy spotřeba domácností a vlády. V posledních čtvrtletích růstu HDP pomohl i čistý vývoz zejména vlivem propadu dovozů pro investice.

Celý pátek bude ve jménu HDP, jelikož mimo ČR bude zveřejněn také ekonomický růst v Německu a eurozóně. Německu se ve třetím čtvrtletí podařilo vykázat mezičtvrtletní růst (0,1 %) a těsně se tak vyhnout technické recesi. Ve čtvrtém čtvrtletí se však Německu zřejmě nepodaří udržet růst. Podle očekávání týmu RBI by mělo dojít k mezičtvrtletnímu poklesu o 0,1 %, kde na vině je zejména bídná výkonnost průmyslu a stavebnictví. Samotná eurozóna pak zaznamenala podle odhadu Raiffeisen Research mezičtvrtletní růst na úrovni 0,1 %, což je v souladu s tržními očekáváními.

Dále nás v závěru týdne čeká růst spotřebitelských cen za první měsíc letošního roku. Očekáváme, že inflace v lednu zpomalí mírně pod tři procenta. V lednu 2020 by se už nemělo opakovat loňské zvýšení cen elektřiny. Zvolnit by měla i inflace cen potravin, přesto očekáváme, že zůstane nadále nad třemi procenty. Jádrová složka cen, která během podzimu pozvolna ztrácela tempo, by naopak měla v lednu lehce přidat.  Meziročně porostou i ceny pohonných hmot, které v posledních měsících převážně klesaly.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Míra nezaměstnanosti (leden, v %)

3,1

3,1

3,1

 

 

 

 

10:30

EUR

Sentix důvěra investorů (únor, v b.)

-

5,9

7,6

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Allergan, MercadoLibre

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: EUR průmysl
ČT: ČR běžný účet PB, USA CPI
PÁ: ČR inflace, HDP, USA maloobchod, průmysl, spotřebitelská důvěra, EUR, SRN HDP

Autor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz - spotřebitelský sentiment v USA na minimech
    Ceny ropy na světových trzích zahájily nový týden dalším poklesem, za kterým je přetrvávající nadprodukce a nedostatečné skladovací kapacity. Americká lehká ropa WTI s dodáním v červnu spadla o zhruba 26 % a prodávala se za 12,5 USD za barel, cena ropy Brent včera ztratila 8,5 % a pohybovala se znovu mírně pod 20 USD za barel.
  • Ranní nadhoz - Tématem dneška bude jednoznačně brexit
    Dva členové bankovní rady České národní banky, Vojtěch Benda a Tomáš Holub, se včera nechali slyšet, že podle jejich názoru se bude debata na příštím zasedání rady točit kolem možnosti zvýšení sazeb či jejich stabilitou. My věříme, že ČNB sazby i nadále ponechá beze změny, vzhledem k vnějším rizikům.
  • Ranní nadhoz - Tovární objednávky v USA zřejmě porostou
    Včera zveřejněný index nákupních manažerů ve výrobě za červenec ukazuje na pozvolna se zlepšující podmínky v české ekonomice. Oproti červnu index stoupl o 2,1 bodu na 47,0. Tahounem bylo (i když nepatrné) zvýšení výroby a nižší tempo poklesu v objemu nových zakázek. I přesto ale podnikatelé hlásí přetrvávající špatné provozní podmínky ve zpracovatelském sektoru, náročné podmínky v poptávce a neustupující nejistotu ohledně koronavirové epidemie.
  • Ranní nadhoz - tovární objednávky z Německa zklamaly
    Svižný růst českých mezd pokračoval i ve třetím čtvrtletí letošního roku. Průměrná mzda se zvýšila o 6,9 %, což v absolutní hodnotě znamená 33 697 Kč. Po očištění o inflaci si čeští zaměstnanci polepšili o 4 %. Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy po očištění od sezónních vlivů 1,6 %. Růst mezd na úrovni sedmi procent je dán napjatou situací na trhu práce, kdy nezaměstnanost dosahuje rekordně nízkých úrovní, výsledek je ovlivněn i letošním zvýšením minimální mzdy a růstem platů ve veřejné sféře. Nicméně vlivem zpomalování ekonomiky by měla i mzdová dynamika postupně slábnout.
  • Ranní nadhoz - Trh bude sledovat projev šéfa Fedu
    Trh se dnes bude soustředit na rétoriku centrálních bankéřů, kteří se zúčastní ekonomické konference Jackson Hole pojmenované po městečku ve Wyomingu, kde se tradičně pořádá. Vzhledem na pandemickou situaci se ale tento rok konference přesune do virtuálního prostoru. Hlavní projev bude mít šéf amerického Fedu Jerome Powell. Investoři budou sledovat, zda nepadne pár náznaků k délce trvání podpůrných programů, tolerování inflace nad 2% pásmo, nebo třeba dlouhodobější strategii měnové politiky.
  • Ranní nadhoz - Trhy se prohnal pesimismus kvůlu dalším nákazám
    Růst cen českých průmyslových výrobců navzdory očekáváním zrychlil, když v meziročním srovnání dosáhl v lednu hodnoty 2,4 %. Očekával se přitom naopak jeho zpomalení z prosincových 2,1 % do blízkosti jednoho procenta. Na pozorovaném růstu cen se největší měrou podílelo odvětví elektřiny, plynu a páry. Naopak tempo zvyšování cen stavebních materiálů se snížilo. Ceny tržních služeb pro podniky v lednu vzrostly o 2,4 %.
  • Ranní nadhoz - Trump se ke clům včera nevyjádrřil
    Poté, co v minulých týdnech zastavily svůj předchozí pád indexy nákupních manažerů, dopadl nad očekávání dobře i listopadový ZEW index. V jeho hodnocení výhledu do budoucnosti se dotazovaní investoři shodli na známce -2,1 bodu, což představuje nejen dramatické zlepšení oproti předchozímu měsíci, kdy index dosáhl hodnoty -22,8, ale i překonání tržních odhadů o více než 10 bodů. Podobný vývoj vykázala i celá eurozóna, kde index meziměsíčně vystřelil z -23,5 na -1,0 bod. Vysvětlení tohoto obratu je zřejmě nabíledni – po dlouhých měsících obav o další eskalaci obchodních válek se do německé ekonomiky opět vrací víra ve smírné řešení a oživení mezinárodního obchodu.
  • Ranní nadhoz - tržby oživují rychle, průmysl podstatně pomaleji
    Tuzemské spotřebitelské ceny vyrostly v červnu o 3,3 % meziročně, což odpovídá zvýšení o 0,6 % oproti květnu. Výsledek tak předčil všechny odhady, když trh počítal s inflací na úrovni 2,9 %. Meziměsíčně se na tuzemské inflaci nejsilněji projevil růst cen tabákových výrobků a vína. Navzdory aktuálnímu zvýšení předpokládáme, že bude česká inflace ve zbytku letošního roku zpomalovat. Česká národní banka podle našeho názoru ponechá nastavení měnové politiky beze změny. K zásahu by jí mohla přimět až případná další vlna epidemie.
  • Ranní nadhoz - Tuzemská inflace a HDP na pořadu dnešního dne
    Běžný účet platební bilance ČR dosáhl v prosinci schodku 14,4 mld. Kč, tedy znatelně hlubšího, než se očekávalo. Na tomto výsledku se významně podílel pokles salda zboží a služeb. Odliv důchodů z přímých investic pak činil 24,4 mld. Kč. Běžný účet nakonec v závěru roku ztratil dech tak prudce, že v souhrnu za celý rok 2019 skončil schodkem 3,4 mld. Kč. Záporného výsledku tak dosáhl poprvé od roku 2013.
  • Ranní nadhoz - Tuzemská inflace by se měla udržet nad třemi procenty
    Páteční data z amerického trhu práce trhy vesměs zklamala, ačkoliv se stále dá mluvit o dobrém výsledku. Nezaměstnanost setrvala na velmi nízké úrovni 3,5 %, avšak nových pracovních míst bylo vytvořeno méně, než se očekávalo. Také růst mezd zpomalil pod 3 %. Ačkoliv se jedná o stále dobré výsledky, mohou poukazovat na fakt, že ochlazení průmyslu se již pomalu začíná projevovat na americkém trhu práce.
  • Ranní nadhoz - Tuzemský PMI ve výrobě by měl opět mírně klesnout
    Inflace v eurozóně za měsíc říjen dosáhla meziročního tempa 0,7 % a její jádrová složka pak 1,1 %. Růst cen tak hluboce zaostává za cílem Evropské centrální banky, která by její hodnotu ráda viděla těsně pod dvěma procenty. Na příštím zasedání se s tímto nedostatkem bude již potýkat nová šéfka ECB Ch. Lagardeová.
  • Ranní nadhoz - Týden bude charakterizován indikátory sentimentu
    V pátek zveřejněný v řadě již druhý předběžný odhad HDP eurozóny za druhé čtvrtletí potvrdil první odhad z konce července, tj. pokles HDP o 12,1 % mezikvartálně a 15,0 % meziročně. Největší propad zaznamenalo Španělsko (-18,5 %), Portugalsko (-13,9 %) a Francie (-13,8 %). Nejméně byla zasažena ekonomika Finska (-3,2 %). Ve srovnání si tak Česká republika s poklesem o 8,4 % v druhém čtvrtletí neobstála nijak zle. Trajektorie dalšího zlepšování ekonomické situace bude v příštích měsících záviset na plošném (ne)šíření pandemie.
  • Ranní nadhoz - Týden bude ve znamení předstihových ukazatelů
    V závěru minulého týdne byl zveřejněn růst tuzemské ekonomiky za poslední čtvrtletí. V souladu s našimi očekáváními růst HDP značně zpomalil meziroční růst na 1,7 % a to zejména zásluhou vysoké srovnávací základny z loňska. Dobrou zprávou je, že k růstu přispěly všechny jeho složky od domácí poptávky, přes čistý export až po investice, které zásluhou vysoké míry nejistoty ve zbytku roku zaznamenávaly značně horší výsledky.
  • Ranní nadhoz - Týden plný předstihových ukazatelů, čeká nás zasedání ECB
    Ačkoliv se čekalo, že s počátkem nového týdne bude ohledně způsobu a načasování odchodu Británie z EU jasněji, nestalo se tak. Na sobotním zasedání britský parlament odsunul hlasování o dohodě a vrátit by se k němu měl na začátku tohoto týdne. Zároveň byl britský premiér B. Johnson zákonem donucen k odeslání žádosti o odložení odchodu. EU se podle všeho touto žádostí nebude zabývat do doby, než proběhne v britském parlamentu hlasování. První ohlasy od evropských lídrů znějí ovšem vesměs vstřícně. Pozdržení odchodu bránit nebudou, naopak například z Německa zaznívá názor, že by mělo jít o delší než nyní navrhované tři měsíce.
  • Ranní nadhoz - Tyden ve znamení lednových předstihových ukazatelů
    Zástupci Evropské unie začínají projevovat obavy z postoje Spojeného království k odchodu. Británie odmítá prodloužení přechodného období, během kterého má být dojednána detailní obchodní dohoda. Britský ministr financí potvrzuje, že by se EU měla připravit na nejhorší. Na čemkoliv se zvládne s Londýnem domluvit, bude bonus, jelikož obchodní dohoda takového rozsahu se běžně dojednává roky, nikoliv měsíce.
  • Ranní nadhoz - Týden ve znamení předstihových ukazatelů
    Čínský vice premiér pro ekonomické záležitosti Liu He o víkendu telefonicky hovořil s americkým ministrem financi Stevenem Mnuchinem a obchodním zástupcem Robertem Lighthizerem. Měli konstruktivní diskuzi ohledně první fáze komplexní obchodní dohody. Navíc se shodli na tom, že i nadále zůstanou v úzkém kontaktu.
  • Ranní nadhoz - Týden završí data z Ameriky
    Dnes přijdou z USA informace o tamní soukromé spotřebě a příjmech. Útraty Američanů by podle odhadů měly meziměsíčně narůst o 9,2 %, po předchozím pandemickém propadu o 13,6 %. Jejich příjmy by naopak měly propadnout o 6 %.
  • Ranní nadhoz - Údaje o spotřebitelské důvěře napoví o tempu zotavování české ekonomiky
    V pátek zveřejněné první odhady PMI indexů nákupních manažerů za srpen vyslaly na trh rozpolcené signály. PMI indikátory naznačují, že zatímco ekonomické zotavování v eurozóně zvolnilo tempo, v USA se aktivita zvýšila. Kompozitní PMI index v eurozóně spadl z 54,9 na 51,6 bodů, zatímco v USA stoupl z 50,3 na 54,7 bodů. Důvodem pro protichůdný vývoj je rozdílný výsledek subindexu PMI ve službách. Pozoruhodné je, že i když oba kontinenty zaznamenaly v posledních týdnech nárůst výskytu počtu případů nákazy Covid-19, poptávka v sektoru služeb v eurozóně poklesla, zatímco v USA posílila. Konkrétně se subindex služeb v eurozóně snížil na 50,1 z červencových 54,7 bodů, přičemž v USA vzrostl na 54,8 z 50,0 bodů.
  • Ranní nadhoz - USA a Čína podepsaly první část obchodní dohody
    Německý hrubý domácí produkt podle předběžného odhadu spolkového statistického úřadu vzrostl v minulém roce o 0,6 %, což je nejnižší nárůst od roku 2013. Za slabým výkonem ekonomiky v loňském roce stálo celkové zbrzdění globálního obchodu dané zejména obchodními konflikty mezi USA a Čínou. Nad vodou udržela německou ekonomiku spotřeba domácností a také vlády. Ani letos by výkon nejsilnější evropské ekonomiky neměl příliš akcelerovat.
  • Ranní nadhoz - USA zavedou cla na evropská letadla
    Světová obchodní organizace (WTO) povolila Spojeným státům uvalit cla na zboží z Evropské unie v hodnotě 7,5 mld. dolarů (zhruba 177 miliard korun). Stalo se tak kvůli nezákonnému subvencování evropského výrobce letadel Airbus. USA zavedou odvetná cla ve výši 10 procent na evropská letadla a cla ve výši 25 procent na další zboží (víno, whisky, sýry). Opatření vstoupí v platnost 18. října. Evropské akciové trhy kvůli obavám z obchodní války mezi USA a EU oslabily o téměř tři procenta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
XTB trading konference 2024