Úterý 19. březen 2024 11:02
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex Dakar

Podnikatelem roku na jižní Moravě je Oliver Dlouhý z Kiwi.com

04.02.2020 20:30  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podnikatelem roku Jihomoravského kraje za rok 2019 se stal zakladatel a spolumajitel společnosti Kiwi.com Oliver Dlouhý. Ocenění získal už podruhé. Kiwi.com, patří mezi nejúspěšnější české startupy se zákazníky po celém světě. Výsledky soutěže za jižní Moravu dnes vyhlásila pořádající společnost EY.

Regionální vítěz byl na jižní Moravě vyhlášen už popatnácté, Oliver Dlouhý je ale prvním dvojnásobným držitelem této ceny. Vybrala jej nezávislá porota v čele s Radkou Prokopovou ze společnosti Alca plast, která loni získala se svým manželem Františkem Fabičovičem nejen jihomoravský, ale i celostátní titul Podnikatel roku 2018.

"Globální rozsah podnikání Olivera Dlouhého, přístup k inovacím a snaha o udržitelný rozvoj dopravy byly klíčové aspekty, které porotu přesvědčily," uvedla Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a ve střední a jihovýchodní Evropě. Dlouhý v roce 2017 získal nejen cenu Podnikatel roku Jihomoravského kraje, ale také celostátní trofej Začínající podnikatel roku.

Oliver Dlouhý založil současnou firmu Kiwi.com pod názvem SkyPicker.com v roce 2012 jako vyhledávač levných letenek. V současné době je jeho firma globálním prodejcem letenek, Dlouhý by ale chtěl, aby se stala globálním virtuálním dopravcem.

Firma se profiluje hlavně jako technologická, která přináší do cestování moderní technologie. Mají zákazníkům zjednodušovat nákup cestovních dokladů a samotné cestování. zahrnuje nejen leteckou, ale i železniční nebo autobusovou dopravu.

Kiwi.com v současnosti zaměstnává po světě 2800 lidí, hlavní sídlo ale má v Brně. Denně zpracuje 100 milionů vyhledávání a její tržby v roce 2018 dosáhly 28 miliard korun a zisku 111 milionů korun. Loni v červnu koupil většinový podíl akcií americký fond General Atlantic.

Soutěž Podnikatel roku pořádá poradenská firma EY (dříve Ernst & Young) ve světě od roku 1986. Aktuálně se koná téměř v 60 zemích. V Česku se letos koná podevatenácté, krajská kola popatnácté.

Vítězové Podnikatel roku Jihomoravského kraje:

rokvítězfirma
2019Oliver DlouhýKiwi.com
2018Radka Prokopová a František FabičovičAlca plast
2017Oliver DlouhýKiwi.com
2016Martin TrtílekPhoton Systems Instruments
2015Viktor RůžičkaBioVendor - Laboratorní medicína
2014Jindřich ŽivotskýOKAY Holding
2013Libor BittnerBioveta
2012Pavel SobotkaFrentech Aerospace
2011Jaroslav KlímaTescan
2010Václav MuchnaSoft Corporation
2009Jaroslav KlímaTescan
2008Karel SázavskýTenza
2007Jiří FusekPivovar Černá Hora
2006Jiří KalábKaláb
2005Radim JančuraStudent Agency

Zdroj: EY, archiv ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Podmienky európskeho strestestovania
    23,1%- ná zrážka z gréckych dlhopisov...14%-ná z portugalských...10,5%-ná zrážka na UK dlhopisy.....
  • Podmínky na trhu odhalily nové investiční příležitosti v akciích japonských společností
    V oblasti globálních financí vytvořila Bank of Japan svým vstřícným postojem vůči jenu a širším hospodářským strategiím podmínky pro rozkvět domácího trhu. Díky zaměření na politické jednotlivce směřující ke stimulaci hospodářského růstu a konkurenceschopnosti je japonská ekonomika připravena na expanzi. Jedním z klíčových pilířů japonské ekonomické síly je automobilový průmysl, který je životně důležitým odvětvím pohánějícím inovace a zaměstnanost. Průmysloví giganti, jako jsou Toyota, Honda a Sony, jsou příkladem japonské excelence a jsou schopni využít nových příležitostí a tržních trendů.
  • Podmínky v českém i německém průmyslu se dramaticky zhoršují, Peking ale nabízí naději
    Čínský průmysl zakašle (1), německý průmysl kvůli tomu chytne chřipku (2), kterou záhy nakazí i průmysl český (3). Tak to dnes chodí. Naštěstí Čína se, zdá se z víkendových dat, ze své rýmy zotavuje (4). Což je první předpoklad, aby se své chřipky zbavilo i Německo a Česko. (Čísla v závorce se vztahují ke grafu níže).
  • Podmínky v českém průmyslu se zlepšují nejvýrazněji za 20 let, zčásti jde ale o klam. Výsledkem je také dramatický růst cen, jenž způsobí nejvýraznější spotřebitelskou inflaci od roku 2008
    Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v červnu z měsíce na měsíc zlepšily nejvýrazněji od začátku sledování, tedy od června 2001. Mohutné zlepšení podmínek poháněl nárůst objemu celkové průmyslové produkce a také nové zakázky a jejich další vyhlížený nárůst. Post-covidové zotavování ekonomiky a útlum pandemických restrikcí vytvořily prostředí, v němž se daří citelně navyšovat tržby za prodej průmyslové produkce jak českým, tak zahraničním odběratelům.
  • Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v červnu prudce zhoršily
    Indikátor PMI mapující zdraví českého zpracovatelského průmyslu se v červnu propadl na 40,8 bodu z květnových 42,8 bodu. To bylo v souladu s naším očekáváním (40,7 bodu), za tržním očekáváním ale ukazatel výrazně zaostal (41,7 bodu). Ke zhoršení nálady českých průmyslníků došlo především v důsledku prudkého snížení nových zakázek, které bylo nejrychlejší od prosince 2022 a zároveň patřilo k největším za více než tři roky. To se následně odrazilo v dalším poklesu výroby, která klesá již více než rok.
  • Podmínky ve výrobě zůstávají náročné
    Český index nákupních manažerů ve výrobě si v červnu polepšil o dalších 5,3 bodu na hodnotu 44,9 a naznačil postupující zlepšování podmínek v průmyslu. Zveřejněná skutečnost byla v souladu s naším i tržním odhadem. Z průzkumu nicméně vyplývá, že obchodní podmínky zůstávají i nadále náročné. Výrobní objemy pokračovaly v poklesu, jeho tempo však bylo oproti předchozím měsícům nižší. K tomu přispěla skutečnost, že řada firem rozjela výrobu a začala zpracovávat nedodělky. Nových zakázek se však stále nedostávalo. Zákaznická poptávka byla často brzděna nedostatkem investic a to zejména v automobilovém sektoru či zastavením stavebních projektů. Nevyužité kapacity pak přiměly firmy k další redukci pracovních sil. V rámci udržení a získání klientů výrobci v červnu opět snížili své ceny.
  • Podmínky ve zpracovatelském průmyslu se zhoršily, vyhlídky jsou ale optimistické
    Lednový PMI index ukázal, že provozní podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se dále zhoršují, nicméně méně, než tomu bylo v předchozích měsících. Index tak vzrostl z prosincových 42,6 bodů na 44,6 bodů. Stávající pokles byl tak nejpomalejší od září loňského roku. Objem nových zakázek sice klesal, stejně tak jako objem výroby, ale pomalejším tempem než v minulých měsících. Snížily se i nové exportní zakázky, ale také nejslabším tempem od poloviny loňského roku. I přes nižší poptávku se výrobcům stále dařilo přenášet vyšší ceny vstupů na odběratele prostřednictvím dražších výstupů. Tlaky na růst nákladů byly navíc nejslabší od listopadu 2020.
  • Podmínky v poptávce jsou nadále složité
    Český index nákupních manažerů ve výrobě si v srpnu nadále polepšil. Již podruhé v řadě přidal oproti předešlému měsíci 2,1 bodu a činí tak 49,1. To je o trochu pesimističtější výsledek než jsme očekávali my i trh. Důvodem jsou trvající náročné podmínky v poptávce a pouze mírný optimismus podnikatelů ohledně budoucího vývoje. Nadále firmy snížily počet zaměstnanců, avšak nižším tempem než v minulých měsících. Ceny výstupů zůstaly nízké z důvodu konkurenčních tlaků. Na druhé straně došlo k nejrychlejšímu zvýšení objemů výroby od října 2018. Současně však poklesl příjem nových zakázek. Vyšší výstup byl tak často hnán rozjezdem provozů, namísto lepšící se situace v poptávce. Ta zůstává složitá v tuzemsku i zahraničí. V dané situaci je podnikatelská důvěra historicky slabá. Zůstává zatížena především obavami z negativního dopadu možného dalšího šíření koronavirové pandemie.
  • Podmínky v tuzemském průmyslu se nadále prudce zhoršují, podniky musí propouštět
    Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v prosinci zhoršovaly, jako po celý loňský rok. Jednalo se přitom navíc o jedno z nejprudších zhoršování situace v roce 2019, hůře bylo loni už jen v červenci a v listopadu. Prudčeji než loni červenci, listopadu a prosinci se provozní podmínky v tuzemském průmyslu zhoršovaly naposledy v krizovém roce 2009.
  • Podnikatel Elon Musk a automobilka značky Tesla
    Elon Musk musí v současnosti vysvětlit svůj tweet o stažení Tesly z burzy. Dokonce na něj aktuálně míří mnohé žaloby spekulantů a společnost Tesla si již předvolává i americká komise pro cenné papíry.
  • Podnikatelé v cestovním ruchu se obávají jeho zhroucení
    Podnikatelé v cestovním ruchu upozorňují, že hrozí nenávratné zhroucení a praktická likvidace zahraniční turistiky v České republice a cestovního průmyslu s nevyčíslitelnými dopady. V otevřeném dopise to dnes napsali premiérovi Andreji Babišovi (ANO), kterého zároveň vyzvali, aby je pozval ke společným jednáním na řešení současné situace. Dopis inicioval předseda představenstva cestovní agentury Invia Jaroslaw Czernek, připojily se k němu další cestovní agentury, kanceláře, hotely i turistická střediska, celkem stovka firem. Dopis má ČTK k dispozici.
  • Podnikatel Křetínský půjčil francouzskému listu Libération 14 milionů eur, píše AFP
    Český podnikatel a majitel několika francouzských listů Daniel Křetínský půjčil deníku Libération 14 milionů eur (asi 343 milionů Kč), aby mu pomohl s financováním činnosti. Uvedla to agentura AFP, podle níž jsou peníze určené k financování listu do té doby, než se deník dostane zpět do vyrovnané bilance, s čímž se počítá v roce 2026. AFP se odvolává na vlastníka deníku, společnost Presse indépendente (FDPI).
  • Podnikatelská aktivita v Evropě znovu klesá 
    Druhá vlna pandemie nyní zužuje Evropu a zatím nesignalizuje známky zpomalení. Mimo Českou republiku byly včera evidovány rekordní nárůsty také v Německu, Polsku nebo Nizozemsku. To se začíná projevovat na podnikatelské aktivitě a očekávání manažerů, jak se bude vyvíjet jejich byznys v následujících týdnech. Předstihové ukazatele PMI za klíčový sektor služeb opět klesají a další restrikce mohou výrazně ovlivnit ekonomickou aktivitu v Evropě.
  • Podnikatelská důvěra roste, spotřebitelská klesá
    Souhrnný index důvěry v českou ekonomiku v srpnu opět vzrostl, i když tentokrát už šlo o relativně malé zlepšení. Za nárůstem byl vývoj v podnikatelském sektoru a to konkrétně v průmyslu, stavebnictví a v obchodě. Naopak k mírnému zhoršení došlo v případě služeb v důvěře spotřebitelů.
  • Podnikatelská důvěra v Německu roste, analýza EUR/GBP
    Německý Ifo index podnikatelského prostředí výrazně v tomto měsíci posílil. Říjnový výsledek 107,4 bodu byl překo...
  • Podnikatelská nálada dál klesá
    Index podnikatelské nálady Zew očekávání klesl v září na -61,9 b. oproti -55,3 b. v srpnu. Trhy očekávaly pokles na -59,5 b. Rovněž index Zew hodnocení současné situace poklesl na -60,5 b. oproti -47,6 b. v srpnu, když trhy očekávaly pokles -52,1 b.
  • Podnikatelská nálada Philly Fed klesá
    Index podnikatelské nálady podle filadelfského Fedu klesl v dubnu na -31,3 b. oproti -23,2 b. v březnu. Trhy očekávaly pokles na -19,3 b.
  • Podnikatelská nálada Philly Fed klesla
    Podnikatelská nálada podle filadelfského Fedu v dubnu klesla na 17,6 b. oproti 27,4 b. v březnu. Trhy očekávaly snížení na 21,4 b.
  • Podnikatelská nálada Philly Fed klesla
    Podnikatelská nálada podle filadelfského Fedu v září klesla na -13,5 b. oproti 12 b. v srpnu. Trhy očekávaly pokles na -1 b.
  • Podnikatelská nálada Philly Fed klesla
    Podnikatelská nálada podle filadelfského Fedu v červnu klesla na -13,7 b. oproti -10,4 b. v květnu. Trhy očekávaly snížení na 14 b.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
CapXmaster