Úterý 19. březen 2024 08:54
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Ranní komentář: Pozitivní makro z USA a Číny přiživuje dobrou náladu na trzích

17.01.2020 07:35  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včerejší seance přinesla další dobré zprávy z USA, kde příjemně překvapily výsledky maloobchodních prodejů a filadelfského Fed indexu. Tato dobrá čísla následně dnes ráno doplnily výsledky z Číny, které rovněž příjemně překvapily, a to hlavně v případě tamní průmyslové produkce. Sentiment na trzích tak zůstává pozitivní a akciové indexy pokračují v navyšovaných svých už tak vysokých pozic, zatímco většina měn dál konsoliduje.

Dnes nás čekají z Evropy výsledky britských maloobchodních prodejů a z USA pak průmyslová produkce a údaje z trhu s bydlením. Na většině trhů počítáme s podobným průběhem jako v minulých dnech, což potvrzuje i dnešní ráno, kdy futures na americké a evropské indexy znovu zahajovaly seanci bezstarostně v zelených číslech.

Dnešní fundamenty:

  • 10:30 Britské maloobchodní prodeje (střední dopad)
  • 14:30 Americké nově zahájené stavby domů (malý dopad)
  • 14:30 Americké nově udělené stavební povolenky (malý dopad)
  • 15:15 Americká průmyslová produkce (střední dopad)
  • 16:00 Americká spotřebitelská důvěra (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Powell dal povel a akcie i bondy rostou
    Akciové trhy i dluhopisy si včera prošly výrazným růstovým rally. K tomu přispěl projev J. Powella, který potvrdil, že pravděpodobně už v prosinci začne Fed s pomalejším utahováním měnové politiky. Americké indexy reagovaly prudkým růstem a například Nasdaq včera přidal více než 4 %. Výnosy z desetiletých dluhopisů se dostaly na 3.6 % a americký dolar ztrácel na většině měnových párů.
  • Ranní komentář: Powell i Lagardová s inflací stále nejsou spokojeni. Čína chce, aby akcie rostly
    Centrální bankéři minulý týden v Jackson Hole vítězství nad inflací ani zdaleka nevyhlásili. Powell i Lagardová jsou tak stále ochotni se zvyšováním sazeb pokračovat v případě, že to bude ještě nezbytné. Výnosy, které v minulých týdnech prudce rostly, proto zůstávají na zvýšených úrovních i v tomto týdnu. Své vysoké valuace si ale do značné míry stále drží akcie, i když ani ty se v posledních týdnech nevyhnuly korekci. Nový týden přinese několik zajímavých makro dat, v čele s výsledky z amerického trhu práce. Tématem dál zůstává ale také Čína a snaha tamních politiků a regulátorů zmírnit dopady zpomalující ekonomiky.
  • Ranní komentář: Powell mírní obavy z inflace, ta začne v březnu citelně zrychlovat
    Akciové trhy včera pokračovaly v konsolidaci a výraznější zisky ani ztráty si tentokrát nepřipsaly. V USA stál za pozornost především sektor polovodičů, kdy si výrazným růstem prošly akcie Nvidia, zatímco pod tlakem se nacházel Intel i AMD. K rozdílnému vývoji pomohly zprávy o tom, že Nvidia začne s výrobou mikroprocesorů pro datová centra, které mají být výkonnější než současné procesory dodávané Intelem a AMD.
  • Ranní komentář: Powell nominován na další čtyři roky do čela Fedu. Dolar navyšuje zisky, zlato padá
    Šéf americké centrální banky Jerome Powell včera dostal od amerického prezidenta pověření na další čtyři roky do čela americké centrální banky. Trhy reagovaly na zprávu spíše negativně, vzhledem k tomu, že je Powell vnímán jako jestřáb v porovnání s Lael Brainardovou, která byla potenciálním protikandidátem. Výnosy tak během včerejší seance zamířily výše, zatímco akcie klesaly. Pod tlak se přitom dostaly hlavně růstové tituly a Nasdaq, který včera odepsal — %.
  • Ranní komentář: Powell pomohl americkým akciím i dluhopisům, na jeho slova doplatil hlavně dolar
    Včerejší seance přinesla důležitý projev šéfa americké centrální banky, který upozornil na to, že se americké sazby nacházejí na dosah své neutrální úrovně. To si většina obchodníků vyložila jako signál, že by sazby během příštího roku nemusely růst tak rychle, jak Fed původně signalizoval, což dostalo pod tlak hlavně americký dolar, zatímco se výrazného růstu dočkaly akcie, bondy, nebo drahé kovy. Na akciové trhy se tedy včera vrátil optimismus, i když obchodníci zůstávají stále opatrní, což dokazuje hlavně stále zvýšená úroveň implikované volatility, která překvapivě včera až tolik neklesala.
  • Ranní komentář: Powell přilétl na jestřábovi, dolar silnější na všech párech, Grayscale vs SEC
    Šéf americké centrální banky včera naznačil, že by sazby mohly růst ještě víc než Fed půvoně očekával. Na vině je silné makro a inflace, která překonává dřívější konsenzus mezi členy FOMC. Na Powellovo vystoupení včera reagovaly akcie oslabením, zatímco výrazného růstu se na všech párech dočkal americký dolar.
  • Ranní komentář: Powell si růst sazeb od minulé středy nerozmyslel, britská inflace nepříjemně překvapila
    Akciové trhy včera mírně ztrácely. Pod tlakem byl hlavně technologický sektor a po delší době výrazněji ztrácely také výrobci čipů. Nálada na trzích je ale stabilní, i když v postupném růstu pokračují i nadále dluhopisové výnosy. Včera se například v Británii dvouletý výnos dostal nad 5 % v reakci na překvapivé výsledky britské inflace. Bank of England dnes bude rozhodovat o sazbách a trh čeká jejich další zvýšení.
  • Ranní komentář: Powell slibuje další růst sazeb, trhu je to jedno. Meta po výsledcích +20 %
    Akciové trhy reagovaly na zasedání americké centrální banky růstem, přestože J. Powell naznačil, že je banka připravena zvednou sazby až nad 5 %. Trh mu to ale zdá se příliš nevěří a následný pád výnosů dokonce naznačuje, že zcela nepočítá ani s březnovým zvýšením o 25bp.
  • Ranní komentář: Powell s výhledem pro sazby moc nepohnul, dnes kanadská inflace
    Včerejší seance přinesla projev šéfa Fedu Powella, který před americkými Senátory zopakoval, že Fed zatím nehodlá s dalším zvyšováním sazeb nijak pospíchat. Důvodem jsou obavy ze zpomalování ekonomické aktivity a nedávná horší makrodata. Zároveň ale dodal, že kondice americké ekonomiky zůstane i nadále robustní.
  • Ranní komentář: Powell včera poslal 10yr výnosy zpět na 3 %, Walmart po výsledcích -11 %
    Akciové trhy včera rostly i navzdory jasně jestřábímu projevu J. Powella, který dokázal svým vystoupením dostat americké 10yr výnosy zpátky na 3 %. Nálada na trzích je stabilizovaná částečně i díky velmi slušným výsledkům amerických maloobchodních prodejů, které pokračují v silném růstu a meziročně se zvyšují o více než 11 %.
  • Ranní komentář: Pozitivní nálada na akciových trzích nepolevuje, BTC i ETH navyšují maxima
    Začátek týdne na finančních trzích proběhl bez výraznějších změn. Akcie si své pozice drží a stejné platí také pro většinu měn a komodit. Vysokým valuacím pomáhají nižší sazby a optimismus ohledně další léčby covidu, ke kterému včera přispěla pro změnu společnost Regeneron. Ta představila své vlastní protilátky, které údajně snižují riziko nákazy covidem o 81 %.
  • Ranní komentář: Prim včera hrály politické faktory, nedařilo se GBP, CAD a NZD
    Při absenci zásadních makrodat se ke slovu dostala politika. Krom pokračování obchodních válek náladě nepřidaly nové sankce USA na Rusko. Akcie nenavázaly na úterní růst a americký S&P 500 si tak opět nesáhl na lednový rekord. Na Forexu se dařilo euru. Pár EURGBP se dostal nad 90 pencí za euro na nejvyšší hodnoty od října 2017. Libra stále trpí absencí dohody s EU na Brexitu. Novozélandský dolar klesl po zasedání RBNZ v reakci na posunutí odhadu růstu sazeb. Kanadský dolar reagoval negativně na roztržku Kanady se Saúdskou Arábií ohledně propuštění aktivistů.
  • Ranní komentář: Problémy v Číně prosakují i na západní trhy, akcie a krypto ztrácejí
    Akciové trhy za sebou mají rušnou seanci. Téma čínských developerů a hrozba jejich bankrotů se začíná přelévat i na západní trhy, které si včera po dlouhé době prošly výraznějším výprodejem. Americký S&P500 v jednu chvíli ztrácel téměř tři procenta a Nasdaq klesal o 3.4 %. Díky rally z konce seance ale nakonec indexy značnou část ztrát dokázaly umazat, takže index S&P 500 odepsal pouze 1.7 % a Nasdaq klesal o 2.19 %. Podobným výprodejem si pak prošly také indexy v Evropě. Výrazně pak ztrácely i další riziková aktiva v čele s kryptem, zatímco situace na bondech a na FX byla až překvapivě klidná.
  • Ranní komentář: Prodeje čipů klesají o 20 %, nový fond Blackstone a regulace AI. Dnes americké CPI
    Akciové trhy pokračovaly i včera v klidném obchodování. Investoři vyčkávají na nové impulsy a jednoho se mohou dočkat už dnes. Odpoledne na řadu totiž přijdou výsledky americké inflace, které mají potenciál trhy výrazně rozpohybovat. Konsenzus počítá s meziročním zpomalením celkové inflace a mírným zrychlením jádrové. Klíčovým bude opět především vývoj inflace ve službách.
  • Ranní komentář: Projev J. Powella, pád FL a volatilní NYCB
    Včerejší seance přinesla projev J. Powella, který opět naznačil, že se banka chystá snižovat sazby někdy v druhé polovině letošního roku. Americké výnosy v reakci na to klesly, což pravděpodobně mírně ovlivnilo také akcie. Ty si drží zvýšené valuace a čekají na impuls, který by stojaté vody na trzích více rozvlnil. Dnes pozor na zasedání ECB, která by měla ponechat sazby beze změny. Dočkáme se také dalšího vystoupení J. Powella.
  • Ranní komentář: Protesty v Číně posílají indexy níže, ropa na 74 USD
    Akciové trhy zahajují týden nervózně kvůli zprávám z Číny, kde probíhají v řadě měst demonstrace proti covidovým lockdownům a proti vládě. Čína zůstává už nějakou dobu jedním z klíčových témat na trzích a ani v tomhle týdnu tomu pravděpodobně nebude jinak. Ropa se už dostala na 74 USD (WTI), zatímco těžaři ropy si své zvýšené valuace stále drží. Mezitím o víkendu přišly výsledky Black Friday prodejů v USA, které v online tržbách dosáhly rekordu a překonaly očekávání.
  • Ranní komentář: Prudký růst výnosů, GBP ve volném pádu, vítězství G. Meloni v Italských volbách
    Akciové trhy za sebou mají další nepříjemný týden, během kterého si připsaly značné ztráty. Americký S&P500 klesl minulý týden o 4.65 % a Nasdaq ztrácel více než 5 %. K výprodejům výrazně pomohly rostoucí výnosy, které po zasedání Fedu u desetiletých splatností vystoupaly až nad 3.75 %.
  • Ranní komentář: Průmyslové kovy a zemědělské komodity prudce rostou, indexy i měny stabilní
    Nálada na akciových trzích zůstává i po včerejšku stabilizovaná a indexy si své pozice drží. Americký S&P 500 a Dow Jones se včera držely v okolí pátečního close, zatímco Nasdaq přidal 0.87 %. Výrazný růst ale pokračuje na některých zemědělských komoditách (pšenice, kukuřice, sójové boby) a průmyslových kovech (měď, hliník), což se může nepříjemně promítnou do cen vstupu a následně i do výhledu pro inflaci.
  • Ranní komentář: První kolo francouzských prezidentských voleb nepřekvapilo, trhy reagují pozitivně
    Máme za sebou první kolo francouzských prezidentských voleb, které dopadlo přesně podle očekávání a výsledků předvolebních průzkumů. Vítězem se stal Emmanuel Macron a do druhého kola s ním postupuje Marine Le Penová. Trhy na výsledek prvního kola reagují pozitivně, jelikož čísla v souladu s předchozími průzkumy signalizují, že by měl druhé kolo vyhrát právě Macron, kterému průzkumy v souboji s Le Penovou přisuzují stabilně kolem 60 – 65 % hlasů. Dnešek bude na trzích hlavně o dozvucích prezidentských voleb, které by měly být i nadále vesměs pozitivní. Signalizuje to jak situace na akciových futures, tak na euru a na všech rizikovějších aktivech, kterým se v ranních hodinách začalo dařit.
  • Ranní komentář: Přes trhy se přehnala další vlna výprodejů. Ztrácejí hlavně covid akcie
    Pondělí seance přinesla na akciové trhy výraznou korekci. Pod tlakem byly tentokrát především covid akcie, které doplácely na obavy z postupného šíření nákazy zejména v Evropě. Výraznou korekcí si ale prošly i banky, na které vedle covidu doléhá také report mezinárodního konsorcia novinář, který obvinil některé z největších bank z praní špinavých peněz u pochybných transakcí v objemu převyšujícím 2 bln. dolarů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank