Úterý 19. březen 2024 03:17
reklama
Instaforex ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

Inflace a její vliv na investice – co je potřeba sledovat?

08.01.2020 14:02  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Inflace je pojem, který slýcháme v médiích téměř každý den a dá se ve zkratce přeložit jako „nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice za určité časové období“. Co to ale znamená?

Co je to inflace a jak se dělí? Jak se inflace počítá? Jaká je aktuální míra inflace v ČR a ve světě? A jaký má vliv inflace na peníze a naše investice?

V tomto článku objevíte základní informace o inflaci, ale i deflaci, jaký má inflace vliv na reálný výnos investic a jakými burzovními instrumenty lze s inflací držet krok či nejlépe být daleko před ní.

Inflace a její vliv na investování

Co je inflace?

Inflace je jedním ze základních ukazatelů v (téměř) každé ekonomice. Inflace se rozhodně netýká jenom obchodníků, investorů nebo ekonomů, ale právě „obyčejných“ spotřebitelů, kteří ji mohou i zcela nevědomě utvářet a měnit.

Když se podíváme na jakoukoliv definici termínu inflace, tak se obvykle dozvíme něco takového:

Inflace je obvykle chápána jako opakovaný růst většiny cen v dané ekonomice. V praxi je inflace v oblasti spotřebitelských cen měřena jako přírůstek tzv. indexu spotřebitelských cen. V ČR inflaci měří ČSÚ, na jehož internetových stránkách lze nalézt podrobnosti o měření inflace v ČR. (Zdroj: ČNB)“.

Zcela klíčovým slovem, k pochopení inflace, je slovo přírůstek.

Jak vypočítat inflaci?

Inflace vyjadřuje obvykle přírůstek na ceně na určité skupině zboží za určité období (vyjádřený v procentech). Lze to ukázat na velmi zjednodušeném příkladě: Uvažujme, že každé období nakupujeme jablka. Jablka stojí 100 Kč za kilogram v období 1 a v období 2 budou najednou stát (např. z důvodu zvýšené poptávky) 110 Kč.

Mezi-obdobní inflace by se tedy dala vyjádřit jako 10 %, protože jablka podražila o 10 % oproti minulému období – velmi zjednodušeně.

Pokud bychom tento příklad chtěli více přiblížit skutečnosti, tak bychom museli naše jablka nahradit za tzv. Index spotřebitelských cen (CPI), který monitoruje pohyb cen určité skupiny zboží. Tato skupina zboží se obvykle nazývá jako tzv. spotřební koš.

Co je to spotřební koš?

Spotřební koš je určitý a zpravidla neměnný soubor věcí (statků) které mají představovat nejčastější statky (přibližně 720 položek) s určitou váhou. Můžeme tam nalézt: potraviny, dopravu, kulturu, oblečení, bydlení atp. Čistě pro zajímavost – tento index se propočítává na základě tzv. Laspeyerova indexu.

V kontextu se spotřebním košem je spojená nemalá kritika, protože někteří ekonomové se domnívají, že volba zboží do spotřebního koše nebyla učiněna správně a po odebrání či přidání nějakého statku bychom se dostali na zcela jiné – skutečnější hodnoty. Stejně tak Laspeyerův index má tendenci výsledný růst cen systematicky nadhodnocovat a tím pádem nemusí být zcela odpovídat skutečnosti.

Co je deflace?

Jak již bylo řečeno, inflace vyjadřuje přírůstek. Na příkladu jsme si ukázali pozitivní přírůstek, zdražení zboží. Rovněž ale může dojít k jeho zlevnění. V takovém případě uvažujeme o negativním přírůstku.

V případě, kdy celý CPI začne klesat, nebo alespoň klesající položky převáží ty neklesající nebo nerostoucí, tak se dostáváme do stavu tzv. deflace. Deflace je, zjednodušeně řečeno, opakem inflace. Deflace je akademiky vnímána spíše negativně, protože v deflačním prostředí dochází k relativnímu většímu zadlužení.

Příklad: V roce 1 si zapůjčíte 100 tis. Kč a v roce 2 dojde k deflaci 20 %. Inflace obvykle koreluje i s příjmem, a tudíž se příjmy pravděpodobně poníží, a tudíž v roce 2 se bude zdát, že reálně dlužíte 120 tis. V obráceném inflačním případě, v případě růstu cen a příjmů by došlo k reálnému snížení zadluženosti.

Chcete mít přehled o dění na světových burzách?

Vše co potřebujete vědět do dalšího týdne se dozvíte v LYNX Týdenním přehledu. Obdržíte jej každou neděli v 10:30.

Vyplněním svých údajů a kliknutím na tlačítko výše souhlasíte, že LYNX uloží tyto data a může Vás kontaktovat e-mailem nebo telefonicky kvůli marketingovým účelům. Telefonická komunikace může být nahrávána z důvodů zkvalitňování našich služeb. Odhlásit se můžete kdykoliv na marketing@lynxbroker.cz.
Zprávy z burzy → Týdenní makroekonomický přehled

Druhy inflace

Existují dva druhy inflace: 1) inflace a 2) deflace a ty můžou být navíc obohaceny o “hyper-“ předponu. Tzv. hyperinflace nebo hyperdeflace je jenom jev, při které se vyskytuje inflace nebo deflace ve velmi vysokých hodnotách standardně nad 50 %.

Pro představu – obvyklá míra inflace se pohybuje někde mezi 0 % až 4 %, standardně kolem 2-3 %.

Ukázka hyperinflace – Venezuela

Hyperinflaci jsme mohli v minulosti zaregistrovat už několikrát – pravděpodobně nejaktuálnější příklad byla Venezuela na počátku roku 2019. Podle dat z Trading Economics dosáhla inflace v polovině roku 2019 hranice 350 tis. %. V současnou chvíli se pohybuje někde kolem 50 tis. %. Za jeden americký dolar můžete dnes dostat přibližně 41 326 venezuelských bolívarů.

V bankovkách nejvyšší nominální hodnoty (500 bolívarů) by to bylo přibližně 83 venezuelských bankovek za jednu americkou. V případě, že byste to chtěli v bankovkách nejnižší nominální hodnoty, tak byste obdrželi 20 663 dvou-bolívarských zelených bankovek.

Ukázka hyperinflace – Venezuela

Při prvním hyperinflačním skoku bylo možné pozorovat lidi na ulicích, jak s košíky plnými peněz běží do obchodů a z nich odnášejí jeden nebo dva obvyklé spotřební zboží – maso, cukr, kávu, toaletní potřeby atp.

Při demonstracích se bankovky volně povalovaly na ulicích, jelikož jednoduše neměly skoro žádnou hodnotu – zmíněná dvou-bolívarská bankovka má dnes hodnotu přibližně 0,00005 dolaru (= 0,005 centu = 0,115 Kč = 10 haléřů) a při prvním skoku byla situace mnohonásobně horši.

Vývoj inflace a její cílování

Ještě na počátku druhé poloviny 20. století mohla být inflace považována jenom za zajímavý makroekonomický ukazatel, který mohl velmi dobře posloužit jako ukazatel vývoje cenové hladiny. V průběhu času se ale z míry inflace stal cíl, a proto dnes jsme pod celosvětovým trendem, který se nazývá cílování inflace.

Tento princip se týká hlavně centrálních bank, které se rozhodli, že svou monetární politiku budou používat za účelem dosažení určeného inflačního cíle. Inflační cíl se chápe jako taková míra inflace, které představuje optimální míru inflace pro dobrý růst ekonomicky. Tato míra se nazývá inflační cíl.

Důvod, proč tuto strategii centrální banky používají je relativně prostý. Když uvážíme, že mzdy mají více méně vždy rostoucí tendenci, tak je nutné, aby ceny v ekonomice rostly úměrným nebo stejným tempem. Z toho důvodu národní banky pečují o inflaci tak, aby byl trh zboží a služeb dostupný všem i v dlouhodobém horizontu a růst mezd korespondoval s růstem cen.

Centrální banky mají obvykle několik nástrojů, za pomocí kterých mohou dosáhnout požadované míry inflace. Nejčastější z je např.: změna úrokových sazeb, změna požadovaných rezerv anebo třeba nedávné devizové intervence a s nimi spojené devizové rezervy.

Míra inflace v ČR a ve světě

V současnou chvíli je inflace v České republice cílována na 2 %, stejně tak jako v eurozóně. V USA je to interval mezi 1,7 a 2 %. Světová míra inflace se v současnou chvíli pohybuje podle dat ze Světové banky, kolem 2,466 %.

U celého konceptu cílování inflace můžeme rovněž najít nějakou kritiku, nějací ekonomové se domnívají, že cílování není tak efektivní, jako například cílování HDP popřípadě jiných ekonomických veličin.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

14 PRAKTICKÝCH TIPŮ, JAK SE STÁT LEPŠÍM INVESTOREM
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Vyplněním svých údajů a kliknutím na tlačítko výše souhlasíte, že LYNX uloží tyto data a může Vás kontaktovat e-mailem nebo telefonicky kvůli marketingovým účelům. Telefonická komunikace může být nahrávána z důvodů zkvalitňování našich služeb. Odhlásit se můžete kdykoliv na marketing@lynxbroker.cz.

Inflace a investování

Inflace velmi podstatným způsobem zasahuje do života a výnosů každého obchodníka. Inflaci můžeme chápat jako další formu „zdanění“ – část výdělku, který nám byl odebrán.

Inflace a reálný výnos investic

Příklad: Uvažujme akcii, kterou se rozhodneme držet od října roku 1 do října roku 2. V 1 jsme zainvestovali 100 tis. USD do akcie A. V roce 2 jsme pozici uzavřeli a obdrželi původních zainvestovaných 100 tis. USD a 10 tis na rozdílu pořizovací a prodejní ceny. Na první pohled by se mohlo zdát, že náš příjem byl 110 tis. – z toho ale musíme uvažovat pořizovací cenu, daně, poplatky a v neposlední řadě ještě inflaci. Zatímco v roce jedna bychom si za těchto 110 tis mohli koupit 100 kg jablek, tak v roce 2 už je to kvůli inflaci pouze 98 kg.

To implikuje, že peníze už nemají stejnou hodnotu jako v roce 1, ale mají např. o 2 % menší hodnotu. To znamená, že ještě předtím, než zdaním výsledek svého obchodu, musím uvažovat, že zmíněných 110 tis. je ve skutečnosti 107,8 tis. v jednotkách minulého roku. Tím se dostaneme k reálnému příjmu. Výsledek 110 tis. je výsledek nominální, 107,8 je reálný. Pokud od tohoto čísla odečteme poplatky, pořizovací cenu, daně atp., tak dostaneme zisk očištěný o inflaci.

Inflace a dluhopisy

Hlavní oblastí, kde je nutné uvažovat inflaci je zaručeně odvětví Fixed Income (např. dluhopisy) u dluhopisu je totiž od začátku jasné, kolik kupující obdrží a v jaké formě. Po zjištění si tento kupující může propočítat, že v za nákup dluhopisu obdrží 2,1% úrok na 100 tis Kč – 2,1 tis. (nominální výnos).

Co když ale budeme uvažovat inflaci 2,7 % tak zjistíme, že nominální příjem je 102,1 tis., ale po převodu na nominální zjistíme, že reálně je to 99,34 tis. to znamená že výnos naší investice je vlastně záporný a z investovaných 100 tis. mám 99,34 a tudíž jsem ztratil 660, na kladném úroku.

Velmi zajímavé jsou protiinflační dluhopisy tzv. Inflation-indexed bonds, které zajistí vždy že reálný výnos bude v souladu s kuponem a jeho držitel nikdy neprodělá na inflaci. Vydává je např. Ministerstvo financí USA.

Inflace a ostatní instrumenty

V případě ostatních instrumentů je zřejmé, že cena bude fluktuovat v závislosti na čase a tím pádem spíše porazí inflaci. Na druhou stranu je nutné inflaci uvažovat při analýzách. Když budeme mít zpracovanou analýzu, která predikuje růst, který nepředčí inflaci, tak víme, že pokud se v průběhu investice nezmění míra inflace, tak využití predikovaného růstu nemá v podstatě smysl, protože bychom stále reálně nevydělali nic.

Co je důležité uvést je, že je pořád lepší mít prostředky uloženy v něčem, co nemusí předběhnout inflaci, než je mít volně ložené na účtu. V případě, že se ještě jednou vrátím k našemu příkladu s dluhopisem a 100 tis., tak si představme, že bychom tyto prostředky nechali volně ležet na běžném účtu z nulovým nebo minimálním úrokem, tak by ztráta byla rozhodně mnohem dramatičtější než v případě dluhopisu.

Ačkoliv se to nemusí zdát na první pohled, tak i peníze na běžném účtu nebo v hotovosti jsou každý den „úročeny“ záporným úrokem a každý den ztrácí svoji hodnotu. V opačném případě mohou nabírat na hodnotě (v případě deflace) nicméně deflace není tak častým jevem a je chápána spíše negativně, protože obvykle vede k recesi nebo rovnou k depresi.

Zajištění investicí proti inflaci

Způsob, jakým se pojistit proti inflaci je relativně snadný. V první řadě vždy nesmíme zapomínat uvažovat inflaci u naší investice. Pozor, je nutné uvažovat inflaci i u investované částky, a ne jen u výnosu. V současné době, kdy se na hlavní trzích pohybuje inflace na 2-4 % je tedy nutné nevstupovat do investic, které tuto inflační míru nepřeklenou.

Další možností by byly např. výše zmíněné Inflation-indexed bonds, nebo například ETF a dluhopisy obecně – fondy jsou si obecně vědomy inflace a už vědí, jakým způsobem s ní pracovat, proto je pravděpodobné, že výnos dobrého fondu by vždy měl předčit inflaci (alespoň v zemi, kde je vedený.).

Proti inflaci může pomoci i prostý peněžní depozit, který ale v kontextu se současnými úrokovými sazbami náš problém aktuálně neřeší. Dobrou, relativně bezpečnou možností, jak porazit inflaci, mohou být i dluhopisy nebo instrumenty peněžního trhu, tam je ovšem problém takový, že dluhopisy, které nabízejí kupon vyšší než inflaci jsou obvykle mnohem rizikovější.

Dluhopisy s ratingem AAA – AA obvykle velmi těsně kopírují inflaci nebo se pohybují mírně pod ní.

LYNX TIP: Podívejte se na webinář Pavla Kohouta na téma „Úrokové sazby, inflace a trh

Užitečné odkazy na zdroje o inflaci

Inflace je ekonomická veličina, která je sice obvykle určována ročně, nicméně ČNB/ČSU ji aktualizuje na měsíční bázi. Užitečné odkazy pro sledování inflace, jsou oficiální stránky ČSU.

Velmi užitečné jsou rovněž oficiální stránky ČNB o cílování inflace, kde lze nalézt i aktuální predikce: https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/cilovani/.

Stránky ČNB jsou obecně velmi užitečným a relevantním zdrojem, kde se lze dozvědět spoustu zajímavých a užitečných věcí o inflaci a jak s ní pracovat v běžném životě. ČNB se poslední dobou snaží o lepší komunikaci z laickou veřejností a proto vřele doporučuji jejich stránky navštívit (www.cnb.cz).

Pokud budete potřebovat získat data ze zahraniční, tak velmi užitečné jsou stránky Světové banky.

Míru inflace a její způsoby měření lze nalézt vždy nejaktuálnější na stánkách FEDu St. Louis.

Evropskou míru inflace je nejlepší hledat na Eurostatu.

Inflace může, zpravidla negativně ovlivnit celkový reálný výnos našich investic, a proto je dobré ji vždy odpočítávat, abych si byli opravdu jisti, že provedený obchod byl/bude ziskový. Inflace se mění zpravidla na měsíční bázi, a proto je vždy dobré se informovat o aktuálním stavu, abychom mohli přepočítat naše přechozí modely, analýzy a ziskovost pozic.

Obchodujte přes LYNX

Objevte výhody obchodování na světových burzách přes LYNX.. Nabízíme nízké poplatky, nespočet investičních instrumentů, jako jsou akcie, ETF, futures, opce, CFD či forex, a možnost obchodovat na světových burzách. Naše platformy jsou přizpůsobeny tak, aby si investor i denní trader přišel na své.

26. prosince 2019 | Burzovní průvodce

Hledáte investiční příležitosti na akcie, forex nebo komodity? ✅ 2 známí čeští investoři a tradeři představují, co a jak budou obchodovat v 2020.

Číst dále
Obchodní válka usa vs čína
11. prosince 2019 | Burzovní průvodce

Co to znamená obchodní válka a mezi kým probíhá? Jaké má obchodní válka dopady na světovou ekonomiku? Objevte jak pokračují aktuální obchodní války.

Číst dále
MSCI World index
28. listopadu 2019 | Burzovní indexy

Co přesně je MSCI World Index a kolik akcií jej tvoří? Objevte důvody, proč mít ETF na burzovní index MSCI World ve Vašem investičním portfoliu.

Číst dále

Redakční použití: GMEVIPHOTO / Shutterstock.com

The post Inflace a její vliv na investice – co je potřeba sledovat? appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Co je to spotřební koš? | Americký dolar | Daně | Dluhopisy | Devizové intervence | Devizové rezervy | Čeští investoři | VaR | Ukázka hyperinflace | Indexy | Tradeři | Přehled o dění na světových burzách | Investiční příležitosti | USA | Cukr | Intervence | Investiční příležitosti 2020 | LYNX | Fondy | Vývoj inflace | Co je inflace? | Co je deflace | Burzovní index | MSCI | Rizika | Nejlepší investiční příležitosti | Fixed income | Investoři | Peníze | Obchod | Výnos | Řízení rizika | Ministerstvo financí | Banky | USD | Obchodní válka | Obchodujte | Obchodní válka mezi USA a Čínou | Margin | Trh | Instrumenty | Index spotřebitelských cen | Predikce | Bydlení | Futures | Jak se stát lepším investorem | Ziskovost | Sazby | Burzovní průvodce | MSCI World Index | Růst mezd | Obchodní deník | Index MSCI | Akcie | Válka mezi USA a Čínou | Obchodní války | Kupón | Zajištění | Mzdy | Obchodujte přes LYNX | ETF | Investiční tipy | Management | Míra inflace | FOREX | Vývoj inflace a její cílování | Investiční | Příjmy | Analýzy | Dolar | Inflace | Hyperinflace | Komodity | Money management | Deflace | AAA | Ukazatel | Politika | Investice | Cena | Burzovní indexy | ČNB | Nákup dluhopisů | Míra | Obchodování | Úrokové sazby | Ekonomové | Investování | Inflace a dluhopisy | HDP | Koš | Centrální banky | Přehled o dění | Vliv na investice | Investor | Dluhopisové fondy | Ztráta | Dění na světových burzách | ČSÚ | Trigger | Úrok | Přehled | Růst cen | Míra inflace v ČR | Inflace a investování | Trader | Opce | Investování s LYNX | Poplatky | Obchodovat | Index | Inflace v ČR | Jak vypočítat inflaci? | Inflační cíl | Spotřební koš | Webinář | Zisk | Reálný výnos investic | Druhy inflace |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Indikátory na řetězci bitcoinu vykazují extrémní hodnoty při nízké volatilitě
    Od začátku roku investoři do kryptoměn vložili do bitcoinu více než 16 miliard dolarů. Přestože se jedná o značnou částku, nárůst přílivu kapitálu o 4,1 % byl výrazně nižší než v průběhu cyklu 2021-22. Snížený příliv kapitálu do Bitcoinu naznačoval, že investoři do BTC se v uplynulém roce stali opatrnými.
  • Indikátory stresu: Hra se židlemi a hudbou
    Určitě nejsem jediný, kdo je ve spojitosti s Řeckem už otrávený různými časovými osami, potenciálními výsledky, nejhoršími scénáři a Evropou, která je zcela řízena politiky (nikoliv byznysem nebo lidmi).
  • Indikátor ZEW a německá Bundesbanka oslabují euro, analýza EUR/USD
    Německý index ekonomického sentimentu ZEW, jenž je klíčovým indikátorem investorské důvěry, ztratil v květnu nad ...
  • Inditex představuje výsledky a zveřejňuje rekordní čísla
    Výsledky společnosti Inditex (ITX.ES) již byly zveřejněny a textilní společnost opět stanovila nová měřítka tržeb a rekordních zisků. A to i přesto, že podle dnešního sentimentu na trhu převažují tržby, neboť společnost na začátku seance koriguje. Může se tak jednat o vybírání zisků po setrvání ve vysokém pásmu posledních dvou let. Podrobnosti o jejich výsledcích jsou následující:
  • Inditex se zotavuje a stoupá na akciovém trhu
    Skupina Inditex, majitel značky Zara a jedna z největších módních distribučních společností na světě, se začíná zotavovat z dopadu Covid-19 opětovným zaznamenáváním zisků ve svém druhém fiskálním čtvrtletí (květen-červenec). Konkrétně se společnosti podařilo dosáhnout zisku 214 milionů eur ve srovnání se ztrátami 409 milionů eur v předchozím čtvrtletí. Inditexu se však nepodařilo uzavřít semestr pozitivně a nashromáždil ztráty 195 milionů eur.
  • Indonésie rozšiřuje zákaz vývozu, sójový olej roste
    V Chicagu se kontrakty na sójový olej dostaly na historické maximum, jelikož globální trhy s rostlinným olejem čelí rostoucím zásobovacím tlakům v důsledku indonéského zákazu vývozu surového palmového oleje.
  • Indonésie zakazuje transakce s kryptoměnami a trhy čekají na výsledky zasedání Fedu
    Trh s kryptoměnami následoval akciové trhy a začal posilovat poblíž lokálního dna. Kapitalizace digitálních aktiv roste již třetí den v řadě. Za posledních 24 hodin vzrostla kryptoaktiva o 3 %, díky čemuž celková hodnota trhu vzrostla na 1,7 bilionu dolarů. Mezitím se vlády o současnou situaci nijak zvlášť nezajímají a určují svůj postoj k trhu s kryptoměnami v dlouhodobém horizontu.
  • Indonéská rupie je na vrcholu nejvýkonnějších asijských měn
    Rizika pro výhled jsou stále větší, jelikož obchodníci přehodnocují, jak vysoko se mohou dostat americké sazby, a podpora ze strany bilance běžného účtu Indonésie je slabší. Tohle vše nejspíš poškodí rupii, která je v letošním roce vůči dolaru silnější o více než 2 %, díky čemuž překonala své regionální protějšky.
  • Inflace a ECB tlačí vzhůru výnosy. Akcie otočily dolů
    Do dnešního dne jsme vstupovali s horšími čísly z čínské ekonomiky, přes která se však trhy dokázaly úspěšně přenést. Když se ale přidaly další zprávy, evropské akcie otočily dolů podobně jako dluhopisy, jejich výnosy v Evropě citelně stouply. Ačkoli data v dnešním kalendáři nebyla až tak zásadní, v kombinaci s dalšími zprávami dokázala nalomit příznivý sentiment, jež dosud udržovala hlavně důvěra v dostatečně dlouhou podporu Fedu.
  • Inflace a její vliv na investice – co je potřeba sledovat?
    Inflace je pojem, který slýcháme v médiích téměř každý den a dá se ve zkratce přeložit jako „nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice za určité časové období“. Co to ale znamená?
  • Inflace akceleruje, ČNB urychlí růst úrokových sazeb
    Inflace v srpnu opět překvapila výrazně směrem vzhůru, a to nad všechna očekávání. Zdražují hlavně služby, nicméně cenové růsty jdou napříč spotřebitelským košem. Zvýšená inflace může být do značné míry přechodným jevem, ale obava z růstu inflačních očekávání pravděpodobně přiměje ČNB k rychlejšímu utahování měnové politiky. Na konci září čekáme zvýšení klíčové sazby ČNB o 50 bp na 1,25 %.
  • Inflace a pálení hotovosti. Společnosti budou v blízké budoucnosti čelit vyššímu zadlužení, ukazuje analýza Allianz Trade
    Společnostem na obou stranách Atlantiku se sice v poslední výsledkové sezoně dařilo lépe, než analytici očekávali, pouze čtyři z 24 sektorů vykázaly pokles. Prognózy nicméně naznačují slábnoucí dynamiku a ve 3. a 4. čtvrtletí se dá očekávat pokles. Ukazuje to aktuální analýza pojišťovny Allianz Trade.
  • Inflace a sazba Fed funds v USA
    Pravděpodobnost rychlého přechodu k uvolněnější měnové politice ve Spojených státech dál klesá. Opakovaně jsem připomínal, že trh dlouho očekával, že Federální rezervní systém sníží sazby v březnu. Říkal jsem, že je to příliš brzy, protože inflace v USA zůstává příliš vysoká a ekonomika je příliš přehřátá. Trh bohužel tyto skutečnosti nebral v potaz. I pak, když bylo jasné, že Fed v březnu úrokové sazby nesníží, byl trh dál tvrdohlavý, protože odmítal zvýšit poptávku po dolaru.
  • Inflace a sazby budou dále problém, pochopily akcie!
    Pozitivní začátek roku na akciích stál na slabých základech, které vyžadovaly menší zázrak. Ten se zatím nekoná a faktory podporující růst se vytrácejí. Akciový trh upravuje valuace k udržitelnějším hodnotám.
  • Inflace a údaje z USA určují vývoj eura a libry. Dolar dál poutá pozornost.
    Měli bychom sázet na další zpřísnění politiky Fedu? Pro hráče na trhu je nesmírně obtížné se v tom orientovat, takže mají nejrůznější očekávání. Jestliže dříve v květnu panovala téměř stoprocentní jistota, že dojde k měnové pauze, pak dnes sází na zpřísnění více než 35 % hráčů. Občas toto číslo vystoupá až na 60 %.
  • Inflace brzdí díky levnějším potravinám, jádrová inflace zůstává zvýšena
    Díky výraznému poklesu cen potravin zpomaluje inflace více, než se čekalo. Jádrová inflace se drží zvýšených úrovní. Stále počítáme s tím, že inflační tlaky budou zvolňovat kvůli oslabené poptávce. Začátkem roku by inflace měla zamířit pod 2 %. Inflace je pod očekáváním trhu i ČNB a spekulace na budoucí růst sazeb klesají.
  • Inflace brzdí díky zlevnění potravin
    Inflace v květnu navzdory očekávání přibrzdila a v meziročním vyjádření se vrátila zpět na prognózu ČNB. Hlavním důvodem zpomalení inflace byl pokles cen potravin. Ceny služeb naopak po rozvolnění protiepidemických opatření vzrostly a jádrová inflace meziměsíčně mírně zrychlila. Navzdory pomalejší celkové inflaci spekulace na brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB pravděpodobně významněji neklesnou.
  • Inflace brzdí pomaleji kvůli dražším potravinám
    Spotřebitelské ceny v ČR v lednu oproti prosinci vzrostly v průměru o 1,3 %. Meziroční tempo růstu cen tak dále zpomalilo na 2,2 % z předchozích 2,3 %. Nicméně náš odhad i očekávání trhu mířilo až na 1,7 % meziročně. Inflace tedy brzdí na začátku roku pomaleji, než se čekalo.
  • Inflace brzdí. Stále se však drží mimo toleranční pásmo
    „K růstu cen dochází především u nezbytných statků jako jsou potraviny a bydlení. Za nezbytné statky lidé musí utrácet, přestože se kvůli pandemii koronaviru snaží šetřit. Naopak zbytné statky s vysokými maržemi začínají zlevňovat. Obchodníci si uvědomují, že lidé budou nákupy zbytných statků odkládat do budoucnosti,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace brzdí vlivem levné ropy
    Spotřebitelské ceny v březnu oproti únoru v průměru klesly o 0,1 %, když trh čekal růst o 0,1 %. Meziroční míra inflace tak zpomalila na 3,4 % z únorového tempa 3,7 %. Prognóza ČNB ukazovala 3,6 %, ale opírat se o předchozí prognózy je nyní poněkud zavádějící.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024