Pátek 29. březen 2024 16:23
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook

Zlato kleslo pod 1560,00 USD – TECHNICKÁ ANALÝZA

10.01.2020 11:07  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ve středu směnný kurz XAU/USD obchodoval směrem dolů. Během dnešního rána testoval žlutý kov podporu tvořenou měsíčním R1 a 200-hodinovou SMA na 1 534,31.

Pokud daná podpora trvá, je pravděpodobné, že v blízké budoucnosti by mohlo dojít k obrácení na sever. Povšimněte si, že sazba by musela překonat rezistenci tvořenou 55 a 100 hodinovými SMA, stejně jako měsíční R2 v oblasti 1 570,00.

Pokud se daná úroveň rezistence a podpory udrží, je pravděpodobné, že by žlutý kov mohl krátkodobě směrovat do strany bez výraznějších změn. Pokud však daná podpora nebude platit, je pravděpodobné, že cena zlata by mohla klesnout pod 1 530,00.


Gabriel Štefaňák
Dukascopy Europe

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 🏆Zlato klesá před zveřejnění zápisu Fedu📉
    Zlato pokračuje v pádu díky sílícímu dolaru. Od začátku americké seance se tamní výnosy na dluhopisech zvyšují, což může znamenat, že trh očekává jestřábí ladění zápisu Fedu. Stojí za zmínku, že Fed zvýšil v červnu sazby o 75 bp a investory tedy zajímá, zda-li se mají na podobnou situaci připravit i v červenci.
  • ⏬⏬Zlato klesá téměř o 2 %
    Zlato ztratilo v první květnové seanci téměř 2 % a obchoduje se nejníže od poloviny února. Ještě v pátek se zlato obchodovalo poblíž úrovně 1920 USD a dnes je téměř o 60 USD níže. Zlato tak překonává support spojený s 50 % retracementem celého odrazu, který trvá od února 2021. Zdá se, že zvýšení o 50 základních bodů ze strany Fedu je již plně oceněno trhem. Výnosy 10letých dluhopisů jsou téměř zpět na úrovni 3 %, což vytváří další tlak na pokles zlata. Můžeme také vidět, že ETF fondy začínají vyprodávat zlato. Klíčový support zlata se v tomto okamžiku nachází na úrovni 1825–1830 USD za unci. Věříme, že zlato má šanci se po rozhodnutí o zvýšení sazeb odrazit, pokud nedojde ke zvýšení jestřábího postoje. Silněji jestřábí sdělení by muselo obsahovat náznaky touhy výrazně snížit bilanci banky. Dnes v 16:00 ISM za výrobní sektor. To jsou důležitá data v kontextu páteční zprávy NFP.
  • Zlato klesá v důsledku zveřejnění údajů z USA
    Během čtvrteční obchodní seance zlato neustále klesá. Experti na obchodování s komoditami označili za hlavní důvod poklesu žlutého kovu nárůst výnosu amerických státních dluhopisů na 1,754 % z předchozího uzavření na 1,725 %.
  • Zlato klesá za nepříznivých podmínek na devizových a dluhových trzích
    Čína působila jako "přehrada" na cestě poklesu zlata. Na přelomu září a října se však tato hráz zhroutila. Ani masivní nákupy drahého kovu Čínskou lidovou bankou ani nejvyšší poptávka po fyzickém zlatě v zemi nedokázaly "medvědy" na XAU/USD zadržet. Rally ve výnosech amerických státních dluhopisů byla příliš silná a výnosy se vyšplhaly velmi vysoko.
  • Zlato klesá zatímco výnosy se zvyšují a USD posiluje
    Cena zlata ve čtvrtek klesla o více než 1 % a otestovala hranici 1920 USD, čímž se ještě více vzdálila od devítiměsíčních maxim, neboť nedávné údaje z USA, včetně optimistických zpráv o HDP, pohledávkách a zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby, posunuly výnosy desetiletých státních dluhopisů USA nad 3,5 % a posílily zelenou bankovku, což následně vyvolalo tlak na drahé kovy. Zvýšená volatilita se očekává v pátek, kdy bude zveřejněn Fedem preferovaný ukazatel inflace - jádrové výdaje na osobní spotřebu (PCE). Z technického hlediska se cena zlata stáhla po neúspěšném útoku na klíčovou zónu odporu kolem 1950 USD. Dokud se cena bude nacházet pod touto úrovní, může dojít k větší korekci směrem dolů. Nejbližší hlavní podporu, kterou je třeba sledovat, lze nalézt kolem 1890 dolarů. Na této úrovni jsou vyznačeny předchozí cenové reakce a 23,6% Fibonacciho retracement vzestupné vlny zahájené v květnu 2019. Na ukazateli momenta se objevila také skrytá medvědí divergence, která navíc podporuje prodejce.
  • 🟡Zlato klesá zpět na úroveň z počátku dubna!
    Nedávno zveřejněné makrodata z USA a prohlášení bankéřů Fedu naznačují, že Fed na svém květnovém zasedání zvýší úrokové sazby. To je výrazný obrat oproti očekáváním před několika týdny, kdy se nedávala ani 50% pravděpodobnost zvýšení. Aktuálně je pravděpodobnost květnového zvýšení o 25 bb hodnocena na 88 %, ale na druhou stranu pravděpodobnost červnového zvýšení činí 29 %, takže po sečtení pravděpodobností se očekává, že ke zvýšení stejně dojde.
  • Zlato kleslo o 7,5 %
    Zlato se pohybuje v oblasti 1 921-1 943 bodů, což je o něco více než jeho tříměsíční minimum a přibližně o 7,5 % méně než maximum z 5.května 2023 na úrovni 2 079 bodů. Býci se snaží dočasně zastavit současný krátkodobý medvědí trend a medvědí sérii nižších maxim a nižších minim. Ukazatel momenta jsou stále převážně na straně medvědů. Stochastick oscilátor se právě přesunul do přeprodané oblasti (OS).
  • 📉 Zlato kleslo pod hladinu $1,800 ❗
    Zlato má za sebou zlý týždeň. Po 2 dňoch silného výpredaja v pondelok a utorok sa cena drahého kovu dnes opäť ocitla pod tlakom. Cena zlata klesla pod hranicu 1 800 dolárov, keď index volatility VIX, prvýkrát od februára, klesol pod 20. Zlato sa obchoduje na najnižšej úrovni od polovice júla. Pod tlakom sa obchodujú aj ďalšie drahé kovy – STRIEBRO, PALADIUM a PLATINA.
  • 🥇 Zlato kleslo pod hladinu $1,900 📉
    Zlato ako aj striebro zažilo na začiatku dnešného európskeho obchodovania prepad. Zlato sa prepadlo z 1 905 dolárov na 1 875 dolárov v priebehu niekoľkých minút, zatiaľ čo striebro sa prepadlo z 26,91 dolárov na zhruba 25,97 dolárov. Oba cenné kovy sa dokázali odraziť od minima, tlak však stále zostáva. Tento pohyb bol pravdepodobne urýchlený spustením príkazov na zastavenie straty pod hladinou 1 900 dolárov v prípade zlata.
  • Zlato kleslo pod psychologickou hranici 2 000 dolarů
    Zpráva o spotřebitelské inflaci ve Spojených státech, která byla zveřejněna v úterý a která byla silnější, než se očekávalo, potvrdila očekávání trhu, že Federální rezervní systém ponechá úrokové sazby na vysoké úrovni. V důsledku této zprávy došlo k poklesu žlutého kovu. Kombinace určitých faktorů však zlatu poskytuje určitou podporu a pomáhá omezit maximální pokles.
  • Zlato kleslo pod 2 000 dolarů
    Zlato se včera po 14 dnech podívalo pod cenu 2 000 dolarů. Nyní se nacházíme na ceně 1 989 USD. Propad na zlatě zapříčinily makroekonomické zprávy, a to ve 14:30 SELČ na americkém dolaru. Zpráva se týkala maloobchodních prodejů, kde odhad byl 0,8 % m/m, ale výsledek byl 0,4 % m/m. Také tomu nepomohlo vystoupení členů Fedu, kde se zdráhali hovořit o jakémkoli snížení sazeb a spíše naznačili, že sazby můžou dále růst. Na základě technické analýzy a grafu vidíme, že cena se blíží k supportu na ceně 1 975 USD, kde bylo vytvořeno několik odrazů. Stochastik nám spíše naznačuje pomalý nárůst, jelikož se nachází pod hranici 20. Protože je support 1 975 USD silný, tak je pravděpodobné, že se tam cena půjde podívat a znovu ji otestovat. V opačném případě máme stále rezistenci na ceně 2 025 a 2050 USD.
  • Zlato končí býčí trend výraznými ztrátami
    Včerejší ztráty na zlatě, které přesáhly 30 USD za unci, však přišly nečekaně. Žádné důležité makroekonomické zprávy nebyly zveřejněny a americký dolar během dne dokonce mírně ztrácel vůči euru. K takovému propadu ceny zlata proto nebyl přímý impuls. Nicméně zlato postupným poklesem během dne prorazilo důležité hranice, kde měli tradeři nachystány Stop-Loss příkazy. Jejich realizace pak tlačila cenu ještě níže.
  • Zlato konečně začalo stoupat
    Jestřábí plány Fedu dál vyvíjejí tlak na zlato. Kov přesto nachází sílu jít kupředu. Po pátečním růstu je v zelených číslech i dnes ráno.
  • Zlato: Konsolidace může brzy skončit
    Čím lépe se vede americké ekonomice, tím hůře pro zlato. Cenný kov se nadále obchoduje v úzkém rozmezí a čeká na podněty od Jeroma Powella. Zlato je připraveno citlivě reagovat na slova předsedy Fedu, ale ve skutečnosti bude měnová politika záviset na příchozích datech. Současné statistiky naznačují, že rizika poklesu kotací XAU/USD se zdají být vyšší než pravděpodobnost jejich růstu.
  • Zlato konsoliduje před inflačními daty
    Drahý kov se obchodoval bez výraznější změny v úterý a konsolidoval, přičemž čeká na další signál k pohybu. Pohyboval se kolem úrovně 1,335 USD během Londýnské seance ráno.
  • Zlato konsoliduje, ropa stále pod tlakem
    Bloomberg Commodity Index, který sleduje nejvýznamnější komodity, a v němž jsou zastoupeny energetika, kovy i zemědělství, se obchodoval již druhý týden níže. Ochota riskovat, která byla jasně viditelná na akciích amerických megafirem, se po horečnaté červencové a srpnové aktivitě nyní poněkud utlumila. Svou roli ale sehrálo i to, že se zastavil pokles dolaru, roste počet nakažených koronavirem a objevují se obavy z toho, kdy dorazí vakcína.
  • Zlato koriguje k úrovni 2000 dolarů za unci
    Cena zlata dnes klesá už podruhé za poslední 3 seance po silné červencové rally. Zlato v pátek vystoupalo až na úroveň 2074 dolarů za unci, ale dnes ráno se opět dostalo až pod úroveň 2000 dolarů. Tato kulatá úroveň má hlavně psychologický charakter. Konkrétní úrovně supportů se nachází mnohem níže: maxima roku 2011 na 1911 dolarech a 50 a 75 klouzavé průměry, které nalezneme až pod hladinou 1900 dolarů. Zlato i přes korekci stále roste o 11,5 % během posledního měsíce.
  • Zlato koriguje před americkými makro čísly
    Cena zlata korigovala od středečních maxim a byla v menší intradenní ztrátě během čtvrteční Londýnské seance, přičemž kov se obchodoval kolem 1,267 USD uprostřed rána.
  • 📈 Zlato koriguje předchozí ztráty 🥇
    Zlato bylo v poslední době pod tlakem. Do kolen ho srazila nízká riziková averze na trzích, která přišla s úspěšným vývojem vakcín proti koronaviru a s pozitivní situací po amerických prezidentských volbách. Dnes jsme však svědky prudké korekce. Zlato se odrazilo od spodní limity klesajícího kanálu a dostalo se zpět nad úroveň 1 800 dolarů za unci. Další drahé kovy jako stříbro, paládium nebo platina také zaznamenávají solidní zisky. Hlavním důvodem pozitivní korekce je pokles amerického dolaru. Pár EURUSD se už přiblížil na dohled úrovni 1,20.
  • 🥇 Zlato koriguje z dvouměsíčních maxim 📉
    Zlato a další drahé kovy vzrostly během ranní evropské seance, ale většina zisků se postupně vypařila. Zlato otestovalo úroveň 2 měsíčního maxima v oblasti okolo $1 960, ale překonat se mu jí nepodařilo. Výnos z amerického desetiletého dluhopisu se poprvé od března dostal na 1 %. Růst výnosů je pro zlato konkurencí a překonání kulaté hladiny může proti zlatu psychologicky působit. Zlato se nyní obchoduje zhruba 10 dolarů pod denními maximy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI