Úterý 19. březen 2024 11:23
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní komentář: DAX na dosah historického maxima, dnes výsledky NFP

10.01.2020 07:40  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na finančních trzích dál převládá risk-on momentum, které pomáhá hlavně akciím, které v USA dál navyšují historická maxima. K těm se ale pomalu začíná blížit například i německý DAX, jenž je na dosah ceny 13 600 euro, která může obchodníkům posloužit nyní jako zajímavá resistence. Pokles averze k riziku naopak dál drží pod tlakem hlavně bezpečné přístavy, takže v korekci dřívějších zisků pokračují drahé kovy a japonský jen.

Dnešek přinese nejzajímavější makro celého týdne, v podobě výsledků z amerického a kanadského trhu práce. Na USD a CAD proto pozor na zvýšenou volatilitu. Americký dolar pak může být velmi citlivý hlavně na další překonání konsenzu.

Dnešní fundamenty:

  • 08:45 Francouzská průmyslová produkce (malý dopad)
  • 10:00 Italská průmyslová produkce (malý dopad)
  • 14:30 Americké statistiky z pracovního trhu (střední dopad)
  • 14:30 Kanadské statistiky z pracovního trhu (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Další sada výsledků v čele s Amazonem, americké HDP a pád cen kancelářských budov v SF
    Výsledková sezóna včera nabídla další sérii čísel. Své výsledky reportovaly společnosti jako Amazon, Intel, AbbVie, Snap, Pinterest a další. Amazon dokázal po zveřejnění čísel růst o 10 %, ale nakonec v after-marketu o všechny zisky přišel. Za pozornost pak stály i výsledky amerického HDP, které sice skončilo pod očekáváním, ale hlavně díky negativnímu dopadu zásob.
  • Ranní komentář: Další silná data z USA, ropa koriguje ztráty ze začátku týdne
    Středeční seance pomohla americkým indexům do zelených čísel, když S&P500 a Nasdaq rostly o přibližně 0.8 %, zatímco Dow Jones přidal 1.2 %. Sentimentu na trzích dál pomáhá americké makro, které včera opět příjemně překvapovalo. Pozitivní dopad ale měly i zprávy o návrhu republikánů, kteří jsou ochotni jednat o fiskálním balíčku ve výši 1,5 bln. dolarů. Demokraté však požadují minimálně 2.2 bln., takže přestože se návrhy postupně sbližují, stále jsou relativně vzdálené.
  • Ranní komentář: Další silná seance pro americký tech sektor. Dnes pozor na projev J. Powella
    Akciové trhy za sebou mají další silnou seanci, když i tentokrát růst indexů v USA táhly technologie. Nasdaq přidal 1.73 %, zatímco S&P500 a Dow Jones rostly o 1.02 % a 0.30 %. Z firem se včera nejvíce dařilo společnosti Salesforce, jejíž akcie díky skvělým hospodářským výsledkům explodovaly a za jediný den přidaly 26 %.
  • Ranní komentář: Další slabé makro z USA, trhy zatím zůstávají v klidu
    Akciové trhy zahájily týden v klidu a bez výraznějších výkyvů. Indexy v Evropě i v USA dokázaly růst, a to navzdory překvapivě slabému makru z Číny a následně několika slabým ukazatelům z USA. Nálada na trzích zůstává stabilizovaná také dnes ráno, kdy si většina futures na akciové indexy své pozici udržuje.
  • Ranní komentář: Další solidní makro z USA, S&P500 nad $4 500 a Target po výsledcích +17 %
    Akciové indexy si své zisky z minulých týdnů drží a včera je dokázaly ještě mírně navýšit. I včera jsme se dočkali několika makrodat, která dokázala příjemně překvapit a podpořit spekulace na soft landing. Zaujaly hlavně výsledky PPI, nebo lepší než očekávané výsledky amerických maloobchodních prodejů. Výnosy z dluhopisů včera opět mírně rostly a společně s nimi začal své dřívější ztráty likvidovat americký dolar. Pod tlakem naopak i nadále zůstávají ceny ropy.
  • Ranní komentář: Další výsledky amerických bank, Microsoft zveřejnil ceník Copilota
    Máme za sebou sérii dalších korporátních výsledků. Zatím reportovaly hlavně banky a další finanční instituce a celkový dojem z jejich výsledků je pozitivní. Akcie Charles Schwab včera po výsledcích rostly o 12 %, Morgan Stanley a Bank of America přidávaly 6 % a 4 %. Výsledková sezóna bude v centru dění také dnes, kdy svá čísla za 2Q nabídnou například ASML, Goldman Sachs, Netflix, nebo Tesla.
  • Ranní komentář: Další z členů FOMC mluvil o možnosti zvýšení sazeb o 75bp., dnes americká inflace
    Akcie včera dokázaly mírně růst a lehce v zelených číslech jsou také dnešní futures na indexy v Evropě i v USA. Nálada je ale stále velmi napjatá a pod silným tlakem zůstává řada růstových společností. Dnes nás čeká klíčový fundament tohoto týdne, kterým je americká inflace. Ta měla podle většinových odhadů v dubnu konečně zpomalit z 8.5 % na 8.1 % a její výsledek může mít výrazný dopad na ocenění aktiv napříč finančními trhy.
  • Ranní komentář: Dalyová a Bostic chtějí sazby v USA nad 5 %, evropská nezaměstnanost je rekordně nízká
    Akciové trhy včera rostly, ale v průběhu dne značnou část svých zisků znovu odevzdaly. Ke korekci částečně pomohly komentáře představitelů americké centrální banky, kteří se vyslovili pro sazby nad 5 %, přestože trh růst sazeb ani na 5 % plně nezapočítává do ceny dluhopisů. Zaujalo také makro z Evropy, kde rekordně nízká nezaměstnanost možná bude trochu tlačit na ECB, aby ve zvyšování sazeb prozatím nijak nepolevovala.
  • Ranní komentář: DAX dosáhl nového maxima, obří ztráta BATS, krypto akcie a nový čip AMD
    Americké akcie včera mírně oslabovaly, zatímco evropské akcie znovu rostly. DAX dosáhl nového historického maxima, čemuž napomáhá prudký růst akcií společností jako SAP nebo Siemens. Z korporátních zpráv včera určitě upoutaly pozornost výsledky British American Tobacco, které oznámilo obrovskou ztrátu kvůli odpisu nehmotných aktiv. Růst zaznamenávají také dluhopisy a pokles jejich výnosů nepochybně přispívá k dobré náladě na trzích. Naopak pod tlakem zůstává ropa a téměř všechny ropné společnosti. Ceny WTI klesly pod 70 dolarů za barel.
  • Ranní komentář: DAX má za sebou nejhorší den za šest týdnů, dnes zápis ze zasedání Fedu
    Evropské akciové indexy si včera prošly silnou korekcí, která byla ale spíše jen technického charakteru, když ji do zn...
  • Ranní komentář: DAX na dosah 12 tis. euro, dnes schůzka Trumpa s čínským vicepremiérem
    Čtvrteční seance se na finančních trzích nesla v optimistickém duchu a přinesla další růst na akcie a riziková aktiva. Dařilo se hlavně indexům v Evropě, kde například německý DAX přidal 1,7 % a vyhoupl se až na dosah hranice 12 tis. euro. K růstu mu pomohlo hlavně nově příchozí makro, v čele s výsledky italského a španělského PMI, které dokázaly částečně zmírnit obavy z dalšího zpomalování evropské ekonomiky. Rostlo díky nim i euro, které ale na páru s dolarem korigovalo jen malou část ztrát, které v minulých dnech nabralo.
  • Ranní komentář: Debata o dluhovém stropu zatím bez výsledku, akcie ztrácejí, výnosy rostou
    Nálada na trzích se včera viditelně zhoršila a většina indexů seanci zakončila v červených číslech. Na vině je táhnoucí se debata o navýšení dluhového stropu, která je zatím bez výsledku. Čas kdy bude strop dosaže se přitom rychle přibližuje. Akciím nepomáhá ani růst amerických výnosů, který naopak svědčí americkému dolaru, který zpevňuje na většině měnových párů.
  • Ranní komentář: Demokraté zablokovali fiskální balíček, americké futures ráno znovu na spodních limitech
    Závěr týdne na finanční trhy přinesl další vlnu výprodejů, na kterou navázaly futures na americké a evropské indexy i v průběhu dnešního rána. Trhy dál děsí prudký růst nakažených koronavirem, který v řadě zemí vede k prudkému růstu počtu obětí. Kritická je situace i nadále hlavně v Itálii, Španělsku a v Íránu, přičemž velmi znepokojující je i dramatické zvýšení počtu nakažených v USA, kde je nakažených už 34 tis. Přibližně třetina je přitom z New Yorku.
  • Ranní komentář: Demokraté získali Senát. Výnosy, banky a krypto rostou, zlato ztrácí
    Demokraté včera získali obě křesla v senátních volbách v Georgii, což jim zajišťuje nejtěsnější možnou většinu v Senátu. To zvyšuje šance na další fiskální stimul a na schválení jednorázového šeku pro Američany ve výši 2 tis. dolarů, na což včera reagovaly akciové trhy velmi pozitivně. Růst dluhopisových výnosů a strmější výnosová křivka v USA vydatně pomohly hlavně americkým bankám, jejichž akcie včera prudce stoupaly. Pod tlakem se naopak ocitly velké technologické společnosti.
  • Ranní komentář: Demokraté získali zpět Sněmovnu reprezentantů, trhy zatím hledají směr
    Dnešní ráno přineslo výsledky amerických kongresových voleb, které dopadly podle očekávání. Demokraté by měli obsadit většinu ve Sněmovně reprezentantů, zatímco republikáni si podrží většinu v Senátu. Trump tak ztratí podporu Kongresu, což mu jeho druhou polovinu volebního mandátu může výrazně zkomplikovat. Reakce na trzích je rozporuplná a na většině aktiv jsme se dočkali jen zvýšené volatility bez jasného směru, takže dopad výsledků podle všeho aktuální sentiment na trzích výrazněji neovlivní. Dnešek přinese ze zajímavých fundamentů hlavně zasedání centrální banky na Novém Zélandu. Ta by měla ponechat sazby beze změny, takže trh bude zajímat hlavně její doprovodný komentář.
  • Ranní komentář: Desetileté US výnosy nad 4 %, pokuta Ant Group, real estate okénko a kreditní spready
    Americké indexy si své ceny minulý týden podržely, i když například v Evropě akcie výrazně zaostávaly. Nálada na trzích zůstává stabilizovaná, a to navzdory pokračujícímu růstu výnosů, které se u desetiletých dluhopisů dostaly znovu nad 4 %. V novém týdnu pozor hlavně na americké výsledky inflace. Začíná také výsledková sezóna a v pátek budou svá čísla za 2Q reportovat první americké banky.
  • Ranní komentář: Desetileté US výnosy na 2,5 %, polovina Šanghaje v lockdownu, krypto znovu roste
    Akciové trhy vstupují do nového týdne poměrně klidně, a to navzdory výraznému snížení dluhopisových výnosů, nebo stále velmi napjaté situaci na Ukrajině. Přesto všechno se americké indexy drží jen necelých 6 % pod svými all time high a úspěšně čelí výraznějším prodejním tlakům.
  • Ranní komentář: Desetileté výnosy na dosah 5 %, Netflix po výsledcích +12 %, Tesla ztrácí
    Dluhopisové výnosy pokračují v růstu a na desetiletých amerických splatnostech jsme už na dosah 5 %. To má negativní dopad na akcie, zatímco růst výnosů dál pomáhá dolaru. Překvapivě silné je naopak zlato, kterému ale zdá se částečně pomáhá složitá geopolitická situace. Včera reportoval výsledky Netflix, který v after-market hodinách rostl o 12 %. Svá čísla pak zveřejnila také Tesla, jejíž akcie ale reagovaly propadem.
  • Ranní komentář: Desetileté výnosy stouply nad 3.7 %, akcie pokračují v korekci
    Po středečním zasedání Fedu, včera sazby o 75bp. zvýšila také Švýcarská centrální banka. Bank of England pak sazby včera zvedla o 50bp. a Bank of Japan začala intervenovat na FX ve prospěch silnějšího jenu. Globální utahování měnové politiky je tedy i nadále v plném proudu, což reflektují i rostoucí výnosy. Ty se včera u desetiletých splatností v USA dostaly nad 3.7 % a jejich růst tak zůstává jednou z hlavních brzd dalšího růstu akcií.
  • Ranní komentář: Desetileté výnosy v USA na dosah 1.8 %, Čínská CB snížila úrokové sazby
    Závěr minulého týdne se nesl mírně v nervózním duchu a akciové indexy týden zakončily opět v červených číslech. Sentiment mezi investory je poznamenán hlavně obavami z rostoucích dluhopisových výnosů, které se negativně projevují především na valuacích menších růstových společností. Nervozita pak zdá se přetrvává i dnes, kdy se futures na americké indexy opět drží v červených číslech. Pondělí senace ale bude spíše klidnější vzhledem k svátku a uzavřeným trhům v USA.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader