Čtvrtek 28. březen 2024 18:04
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Graf dne: Komoditám se v závěru roku daří

31.12.2019 13:15  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Komoditní trhy neměly v posledních letech na růžích ustláno. Od roku 2011 jejich ceny klesly o více než polovinu. Jedinou výjimkou byl snad jen rok 2016, kdy si vzaly zpět desetinu předchozího poklesu. A špatně by na tom nemusely být komodity ani letos, a to hlavně díky silnému závěru roku. Bloomberg komoditní index vzrostl od začátku roku 2019 do dnešního dne o 6,2 % a aktuálně se obchoduje na nejvyšších úrovních od dubna. Ještě na počátku prosince však přidával pouze půl procenta a reálné hrozilo, že letošní rok bude na komoditních trzích už sedmým ztrátovým z posledních devíti let. Finanční trhy povzbudily v závěru roku centrální banky svoji uvolněnou měnovou politikou a také se investoři konečně dočkali dohody na nové obchodní smlouvě mezi USA a Čínou. Právě Čína je největším spotřebitelem komodit na světě.

Vývoj Bloomberg komoditního indexu v tomto roce. Zdroj: Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne - ITA40 (20.07.2022)
    Itálie je na pokraji další politické krize. Premiér Draghi podal minulý týden rezignaci na svůj post kvůli nedostatku podpory ve své vládní koalici. Italský prezident Mattarella však Draghiho rezignaci nepřijal a místo toho ho požádal, aby hledal většinu, která by ho podpořila. Technokratickou vládu Maria Draghiho sice podporovala většina stran v italském parlamentu, ale její udržení nemusí být snadný úkol. Hnutí Pěti hvězd odmítlo dát Draghimu bianco, zatímco Forza Italian a League o víkendu signalizovaly, že jsou připraveny opustit vládu.
  • Graf dne: ITA40 (24.01.2022)
    Italský parlament se dnes schází k volbě prezidenta země. Na rozdíl od mnoha západních evropských zemí, kde občané volí prezidenta přímo, mají v Itálii toto právo členové parlamentu a regionální zástupci. Na volbě se tak podílí 630 poslanců, 320 senátorů a 58 představitelů regionálních vlád. Kandidát potřebuje ke svému zvolení 2/3 hlasů v prvních 3 kolech a více než 50 % hlasů v kole čtvrtém.
  • Graf dne: Jádrová inflace v USA vyskočila nejvíce od roku 1991
    Meziroční tempo indexu CPI v USA vzrostlo v červenci o 1 % z červnových 0,6 %. Očekávání analytiků byla nastavena na růst o 0,8 %. Jedná se o nejvyšší meziroční růst za poslední čtyři měsíce. Jádrová inflace (bez volatilních cen potravin a paliv) vzrostla o 1,6 % z předchozích 1,2 %. Trh však čekal pouze nárůst o 1,1 %. Na měsíční bázi vzrostla inflace o 0,6 %. Odhad analytiků byl na poloviční úrovni. Jednalo se o nejvyšší meziměsíční nárůst za poslední takřka 3 dekády. Růst se týkal hlavně cen automobilů, paliv a textilu. Vysoký růst inflace je důsledkem konce protikoronavirových opatření a návratu spotřebitelů do maloobchodních řetězců. Návrat inflace na předkrizové úrovně se z posledních dat zdát být rychlejší, než se dosud soudilo. Nemělo by se však jednat o začátek nové inflační vlny. Vyšší nezaměstnanost by totiž měla držet růst mezd na nižších úrovních, než bylo standardem před koronavirovou krizí.
  • Graf dne: JAP225 (09.06.2023) 🚀
    Po dvoudenním poklesu z 33letého maxima se japonský průměr akcií Nikkei v pátek odrazil. Index Nikkei do poledne vzrostl o 1,61 % na 32 149,76, čímž se zotavil téměř o 4 % ze středečního 33letého maxima. Index je na dobré cestě k dokončení devítitýdenního postupu a představuje nejdelší vítěznou sérii za více než pět let. Od 2. června se vyšplhal téměř o 2 %, čímž prodloužil svůj náskok od 7. dubna na 17 %.
  • Graf dne - JAP225 (21.03.2024)
    Japonský index Nikkei 225 dnes posílil o více než 2,00 % a potvrdil překonání rekordní úrovně 40 000 bodů. Index zaznamenal již sedmou růstovou seanci v řadě, když nashromáždil nárůst o více než 6,00 %. Růst následuje po dobrém týdnu na Wall Street a rozhodnutích japonské centrální banky (BoJ) a včerejšího zasedání Federálního rezervního systému, které investoři přijali pozitivně. Dnes byly rovněž zveřejněny údaje o PMI a obchodní bilance Japonska:
  • Graf dne: JAP225 (22.02.2024)
    Japonský index Nikkei 225 (kontrakt JAP225) si během dnešní seance připisuje více než 2 % a překonává historickou hodnotu ATH z roku 1989.
  • Graf dne: JAP225 (23.03.2022)
    Akcie v asijsko-pacifickém regionu po silném růstu na Wall Street včera posílily. Japonský Nikkei 225 (JAP225) byl nejvýkonnějším v regionu se ziskem 3 %. Index těžil z celkového zlepšení nálad zaznamenaného na globálních trzích. Objevily se však zprávy specifické pro jednotlivé země, které mohly sentiment vůči japonským akciím dále vylepšit. Japonský list Yomiuri totiž uvedl, že premiér Kishida pravděpodobně projde dalším kolem fiskální podpory, aby zmírnil ránu rostoucích cen energií a zboží. Podrobnosti nejsou však prozatím známé.
  • Graf dne: JAP225(31.05.2023) 📈
    Přestože Nikkei 225 nedávno dosáhl historických maxim kolem 31 500 bodů, nálada na japonském trhu může být v tuto chvíli smíšená. Na jedné straně se investoři snaží zhodnotit potenciál trhu s polovodiči a AI, na druhé straně dostávají slabší než očekávaná data z fundamentální ekonomiky.
  • Graf dne - JP225 (14.03.2024)
    Velká pozornost trhů se v poslední době soustředí na Japonsko, protože se objevuje stále více signálů naznačujících, že Bank of Japan brzy opustí záporné úrokové sazby. Odbory informují o největším zvýšení mezd v letošních mzdových jednáních za posledních deset let. To je důležité, protože vyšší mzdy podporují inflaci a Japonsko se již několik let potýká s inflací, která je nižší než cílová. Po pandemii sice inflace vyskočila nad cíl, ale panují obavy, zda se tento nadcílový růst cen udrží. Výsledky mzdových jednání takovou možnost výrazně posilují a očekává se, že BoJ brzy zvýší sazby. Trhy začaly počítat se zvýšením sazeb již na zasedání příští týden, přičemž silnější JPY vytváří tlak na domácí akcie. Normalizace politiky by také naznačila zrušení nákupů ETF. Jelikož však Bank of Japan v současné době vlastní přibližně 7 % místního akciového trhu, je velmi nepravděpodobné, že by tyto podíly začala brzy nebo rychle prodávat, protože by to mělo na domácí akcie masivní negativní dopad.
  • Graf dne: Kiwi se nachází na důležité technické úrovni
    Novozélandský dolar se z pandemie COVID-19 zotavil velmi dobře. Už během letních měsíců vyšplhal pár NZDUSD na předpandemické hodnoty. Růst NZD však s nástupem podzimu obrátil směr a od konce srpna už NZDUSD oslabil o 2 %. Pár se aktuálně nachází na významném technickém supportu dlouhodobé rostoucí trendové čáry, která je navíc posílena o 100 denní klouzavý průměr. Pokud instrument významnou bariéru prorazí, mohli bychom se dočkat další korekce postpandemického růstu. Za posledním poklesem stojí poznámky představitelů novozélandské centrální banky (RBNZ) o přípravě na negativní úrokové sazby a nový monetární stimul. Hlavní ekonom RBNZ Yuong Ha dnes řekl reportérům, že "měli bychom raději udělat příliš mnoho příliš brzo než příliš málo a příliš pozdě".
  • Graf dne: Komodity si procházejí prudkým výprodejem, ne za vše může koronavirus
    Zatímco většina akciových indexů v tomto roce stále vykazuje růst, tak naopak komoditní trhy si procházejí těžkým výprodejem. V prvé řadě se pokles týká průmyslových komodit včetně energií. Zemědělské komodity si naopak svoji cenu drží. Cena mědi v Londýně však už od začátku roku ztrácí téměř 8 % a ztráty niklu už překonaly desetinu. Zajímavější je situace na ropě, která se ještě na počátku měsíce nacházela na sedmiměsíčních maximech kvůli krizi na Středním východě. Dnes se už ztráty ropy WTI blíží 12 %. Slabý výkon mnoha surovin se výrazně projevil na Bloomberg komoditním indexu, který padl na nejnižší úroveň od srpna minulého roku. Hlavním faktorem propadu na komoditách je panika obchodníků okolo koronaviru, který by mohl výrazně ovlivnit čínský a potažmo také globální ekonomický růst v tomto roce. Nejedná se však o faktor jediný, protože ceny klesaly už před vypuknutím nákazy. Cenový propad je také odrazem problémů výrobního sektoru, které se z Evropy přesouvají do USA. Tamní index ISM z výrobního sektoru předvedl v závěru minulého roku vůbec nejhorší výsledek za poslední dekádu.
  • Graf dne: Komodity vymazaly letošní ztráty
    Komoditní trhy si v posledních měsících procházejí prudkým růstem. Bloomberg Commodity Index už vzrostl z březnových minim o více než třetinu a dostal se nad úrovně z konce minulého roku. Nejvyšší váhu v indexu má zlato, zemní plyn, měď, stříbro a ropa WTI. Komodity rostou ruku v ruce s akciovými trhy. Indexy na Wall Street se obchodují v blízkosti historických rekordů. Komoditám stejně jako akciím pomáhají stimuly centrálních bank a vlád po celém světě. Index je zatím na dobré cestě k už osmému týdennímu nárůstu v řadě. Pokud i tento týden index zakončí v pozitivním teritoriu, bude se jednat o nejdelší týdenní řadu růstu za posledních alespoň 30 let.
  • Graf dne: Kukuřice (25.01.2021)
    Kukuřice si v pátek prošla nejvyšším výprodejem za posledních 17 měsíců, přičemž se nedá jednoznačně určit jeden faktor, který za poklesy stál. Navíc poslední data ze zemědělského sektoru USA byla velmi dobrá. Kukuřice dnes zatím ztrácí 1,3 %. Pro další vývoj bude důležitá uzavírací cena měsíční svíčky. Cena klesla pod 38,2 % retracement a oblast kulaté úrovně 500 centů. Pokud se dočkáme poklesu pod 480 centů, tak mohou medvědi brzy nabrat sílu k pokračování poklesu.
  • Graf dne: Květnový kontrakt ropy WTI propadl pod 11 dolarů na nejnižší úrovně od roku 1998
    Cena ropy zůstává navzdory dohodě OPEC+ o omezení těžby pod extrémním tlakem. Dnes se cena květnového futures kontraktu na ropu WTI propadla až o 40 % pod 11 dolarů za barel, což znamenalo nejnižší úrovně od roku 1998 a zároveň nejvyšší intradenní propad od roku 1982. Propad ceny souvisí se zítřejší expirací květnového futures kontraktu na burze, který je masivně prodáván spekulanty. Cena červnového futures (v platformě xStation) dnes ztrácela "pouze" desetinu ceny. Odpoledne se ropa WTI vyhoupla zpět nad 23 dolarů za barel. Americká ropa zůstává pod masivním tlakem kvůli výraznému převisu nabídky nad poptávkou. Skladovací kapacity se rychle plní a rafinérie jedou pouze na půl plynu kvůli prudkému poklesu poptávky ze strany amerických spotřebitelů. V americkém Cushingu vzrostly zásoby od konce února o 48 % na téměř 55 mil. barelů. Plná kapacita místa největších ropných zásob v USA dosahuje 76 mil. barelů.
  • Graf dne: Libra je na dosah překonání zlatého kříže ⚔️
    Britská libra se na páru s americkým dolarem pohybuje v blízkosti pětiměsíčních maxim (1,3100) a dle technické analýzy by mohly být další zisky na dosah. Na páru GBPUSD se formuje tzv. zlatý kříž. Jedná se o situaci na grafu, při které 50 denní klouzavý průměr protne zespodu 200 denní klouzavý průměr. Naposledy se tato formace na libře objevila na sklonku roku 2009. V následujících 12 seancích vzrostl pár GBPUSD o 4,6 %.
  • Graf dne: Libra klesá kvůli Brexitu už pátou seanci v řadě
    Tvrdá vyjednávací taktika Borise Johnsona o Brexitu si začíná vybírat svoji daň na britské měně. Pár GBPUSD ztrácí už pátou seanci v řadě, když se dnes přiblížil úrovni 1,3000. Jedná se o nejdelší řadu poklesů od května. Johnson pohrozil opuštěním rozhovorů o nové obchodní dohodě s EU, přestože "hard" Brexit by poškodil ostrovní ekonomický růst i zaměstnanost. Na libru však mělo negativní dopad také vyjádření hlavního ekonoma BoE Andyho Haldana, který se vyslovil proti pokračování programu na podporu zachování výše mezd. Dle jeho vyjádření by pokračující podpora znamenala oddálení tolik potřebné restrukturalizace britské ekonomiky. Britskou měnu může v následujících týdnech dále tížit absence dohody o Brexitu, pokud nebude uzavřena, a úroveň 1,30 by tlak medvědů nemusela ustát.
  • Graf dne: Měď posiluje v reakci na pokles globálních zásob
    Cena mědi se postupně vzpamatovává z propadů, které tuto komoditu postihly na počátku roku. Z březnových minim už měď povyskočila o 14 % do blízkosti úrovně 5 300 dolarů za tunu. Naopak globální zásoby mědi od března klesly takřka o čtvrtinu pod 500 tisíc tun. Na grafu je zřetelně vidět negativní korelace mezi cenou na londýnské LME a globálními zásobami mědi za poslední rok. Cena mědi roste přes destrukci poptávky způsobené šířením pandemie koronaviru. Negativní dopad je však k vidění také na straně nabídky, když riziko nákazy uzavřelo důležité doly.
  • Graf dne - MĚĎ (23.11.2023)
    Dnes ráno se v médiích objevily zprávy, že Čína možná povolí bankám nabízet developerům nezajištěné krátkodobé úvěry. Jednalo by se o první takový případ v historii Číny a týkal by se pouze kvalifikovaných developerů. Přesto by to byla významná podpora pro stavitele v zemi. Oznámení vyvolalo skokový nárůst cen průmyslových kovů, například mědi. Lepší než očekávané údaje o výrobních indexech PMI z Evropy, zejména z Německa, poskytly impuls i základním kovům.
  • Graf dne: Množství ropy skladované v tankerech prudce vzrostlo
    Cena ropy se v posledních seancích vzpamatovala z nejhlubších propadů, zásoby však stále rostou. Zvláště patrný je nárůst zásob v tankerech, které plují po světových oceánech. Ještě na počátku roku se objem ropy skladované v tankerech pohyboval v blízkosti 60 mil. barelů a průměr za posledních 5 let dosáhl na 71 mil. barelů. Vzhledem k nedostatku vnitrozemských skladovacích kapacit, který má souvislost hlavně s propadem poptávky spojeném se šířením koronaviru, se námořní skladovací kapacity výrazně zvýšily. Aktuálně se v útrobách tankerů skladuje 167 mil. barelů ropy. Tato skladovací kapacita je přibližně dvojnásobkem kapacity oklahomského Cushingu, který je největším ropným hubem v USA. V reakci na výrazný vzestup poptávky po skladovacích kapacitách vzrostla několikanásobně také cena pronájmu ropných tankerů. Pronájem největších supertankerů se vyšplhal až nad 200 tis. dolarů denně.
  • Graf dne: Na evropské indexy dopadá koronakrize zatím nejvíce
    Přes pozitivní korekci, která na akciových trzích probíhá v posledních týdnech, akciové indexy stále nedosahují na úrovně z druhé poloviny února, kdy začali investoři panikařit kvůli koronakrizi. Zdaleka nejvyšší ztráty zaznamenal od 18. února hlavní index milánské burzy FTSE MIB, který propadl o více než 40 % a aktuálně ztrácí takřka 30 %. O 10 procentních bodů lépe jsou na tom německý DAX a také hlavní londýnský index FTSE. Newyorský index S&P 500 a tokijský Nikkei dosahují poklesu přibližně 15 %. Na podobné úrovni ztrát jsou také globální akcie. Globální index MSCI All Country klesá o 17 %. Z uvedených indexů se daří nejvíce akciím v Hong Kongu. Index Hang Seng vykazuje ke dnešnímu dni přibližně desetinové ztráty. Tento index "těží" z relativně nízké základny způsobené předchozími nepokoji. Naopak evropské indexy vykazují relativně vyšší ztráty, protože se Evropa v posledních týdnech stala epicentrem pandemie. Slíbená pomoc ECB a evropských vlád neuzemnila skeptiky tak výrazně, jako se to například podařilo v USA. V neposlední řadě má v evropských indexech důležitou váhu bankovnictví a energetické tituly, které dostaly zvláště silný bodyček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI